Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gözleri görmeyen kişiler evde bakım veya 2022 maaşı alabilir mi?

Konular
11
Reaksiyonlar
0
iyi günler dilerim,,bir tanıdık için bu soruyu soruyorum lütfen yardım edin,,evlerinde 2 kişinin gözleri görmüyormuş,,sorum şu:gözleri görmeyen insanlara bakım aylığı ve 2022 maaşı bağlanırmı?birçok kere müraacat etmişler fakat hep red kağıdı gelmiş..nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor????lütfen konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olsun..şimdiden teşekkürler SAYGILAR...

bakim maaşi alamazlar.2022 alirlarlar rapor oranlarıda % 100 verilir.ilçede mal mudurlugune ilde ise deftardarliga başvursun 2022 maaşi için

lıtaruture bakıldıgında ysal olarak asllında gorme engellıler hak edıyor yasada baskasının bakımına muhtac ıse bakım aylıgı baglanır denılıyor ona bakarsa kımse alamaz tekerleklı sandalyelı olan mılyonlarca ınsan var gorme engellıden saglam sayılır adeletın neresı dogru ıse gorme engellılere yokmus cok garıp vahım bır durum

çok haklısınız,,görme engelli birinin hayatını devam ettirmesi oldukça güç bence,,bazen gözlerimi kapatırım sadece 5 dk.inan ilk 2 dakikasında dayanamaz hale geliyor insan,,insanın en önemli organı (bana göre) göz.görme engellilere bakım parası verilmemesi çok acımasızca,o insanların ortapedik engelli insandan çok daha fazla bakıma ihtiyacı var

Gözleri görmüyor diye bakım aylıgı baglanmaz/baglanır diye bir kıstas yok. Evde bakım aylığı şartları bellidir.
1. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli rapor.
2. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması.
3. gelir kriterlerine uygun olunması. Hanede kişi başına düşen aylık gelir 423 tl'yi geçmemesi gerekir:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Bu saydığım 3 şarttan birinde bile uygun bulunmasın evde bakım aylığı bağlanmaz.
Şimdi ayrıntılara gelelim. Uygun raporu varsa bakıma muhtaçlık açısından değerlendirilirler. Her görme engellinin yaşamını tek başına sürdürmesi beklenemez. Bir görme engelli vardır aldıgı eğitim vs sebebiyle yaşamını tek başına sürdürebiliordur. İsterse özür oranı yuzde 90 olsun. Yaşamını tek başına sürdürebilior ve ihtiyaçlarını karşılayabiliorsa evde bakım aylıgı baglanmaz. Çünkü bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmaz.
Ama bir de bir görme engelli vardır ki, eğitim almamış vs şartların olumsuzlugu yuzunden tek başına yaşamını sürdüremiyordur. Yaşamını devam ettirmesi için bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyordur. İşte bu görme engelli birey bakıma muhtaçlık kriterleri açısından degerlendirilir ve Heyet tarafından olumlu kanaat bildirilirse bu durumda evde bakım aylıgı baglanır.
O yüzden buradan gorme engellilere evde bakım aylıgı baglanmaz ya da baglanır demek zordur.
Bakıma muhtaçlık kriterlerini inceleyin lütfen. Eğer bahsettiğiniz birey bu kriterlere uyuyorsa, ilk başta bahsettiğim diğer şartlara da uyuyorsa muracaatınızı yapınız. Aksi takdirde bahsettiğim 3 şarttan birinde bile uygun bulunmasın evde bakım aylıgı baglanmaz.

melek hanımdogru dıyorsunuzda sımdı bır ıkı gozu gormeyen bır bırey profosor bılgısı kadar egıtım alsa neolur yasadakı kırıter neder ıhtıyaclarını yapamıcak kadar denılıyor baskasını kasdederken mesela bı tuvelet ıhtıyacı kısaca yemek yapma bunu bır engellı normalınde yapabılırmı sızce mumkunmu ona bakarsanız tekerleklı sandalyedekı bıreylerde almaması lazım bana gore bana cok sacma gelıyor benımarkadsımın kızı var %95 gorme engellı kızına pıyano calıyor dıye bakım aylıgı alamaz demısler bırde hıcbır ıs hayatında calısamaz dıye rapor verılmıs hep calısmasına kısıtlamıslar hem raporuna agır ozurlu yazmamıslar calısma yerınede calısamaz denmıs bu kısı sızce hangı katagorıye gırer cocugun hayatı altust olmus durumda

bahsettiğim kişiler ikiside görme engelli kardeş,birinin yaşı 50 diğeri 40 küsürmüş.banyo yemek wc ve vs.. ihtiyaçlarını kesinlikle biri olmadan karşılayamıyorlarmış,,bu çok üzücü bi durum,derlerya bakanada zor yatanada... o cinsten işte..ee tabi maddi olarak durum ne bilmiyorum inanın,,ama birkaç güne onuda öğrenip size bildireceğim kalem abla,,yanlızca şu kadarını iyi biliyorumki kardeşlerden sadece biri 2022 yasasından yararlanıyormuş,,diğerine bırakın bakım aylığını 2022 bile bağlamamışlar,,dediğim gibi öğrenip yazacağım,,ayıca hiçbir ihtiyacını karşılayamayan bir birey piyano çalıyor diye bakım maaşı bağlanmaması adaletsizlik,,o zaman put gibi oturacakmı bu insanlar???hayattanmı kopacaklar,,yemek verilirse yensin,,wc ihtiyacı görülsün,,sonrada put gibi otursun hiç bişey yapmasınmı,,,yakında örgü örüyor diyede vermezler ne bakım aylığı nede 2022

bende görme engelliyim fakat 2022 maaş almamda hiç bi sorun yaşamadım bağlandı yani. evde bakım parasınada başvurmayı düşünüyorum gelişmeleri yazarım

Yahu ne ikide bir yazdığım şeyi siliyorsunuz? diyelim hadi birincide yazdığımı sert buldunuz sildiniz, bunu niye siliyorsunuz?

Görme engelli bir kişinin bakım aylığı talebinde bulunması kadar yanlış birşey yoktur, nedir zorunuza giden?

Siliniyor, çünkü insanlar bir soru souyor ve kimsenin o soruyu o kişinin ağzına tıkmaya hakkı yok! Cevabını biliyorsanız, verirsiniz, bilmiyorsanız, başlıktan uzak durursunuz...

Görmeyen birinin bakım hizmeti/aylığı alıp almayacağına karar verme yetkisi ne sizdedir ne bende! Her kör aynı kişisel ve sosyal beceriye sahip değildir. Kişi başvurur ilgili kuruma, ilgili kurum inceler, bakıma muhtaçlık düzeyi tespit ederse de maaşı bağlar.

Durum bu kadar basitken, neden insanların soru sormasını zorlaştıryorsunuz? "aynaya bakıp yüzlerine tükürsünler" demek ayıp değil mi? İlle de kimlerin bakıcı hizmeti/aylığı alıp almayacağına dair değerlendirme yapmak istiyorsanız, açarsınız bir başlık, yazarsınız görüşlerinizi...

Hayır ayıp değil, hele de sağlığı taşı sıksa suyu çıkarmasına engel değilken, yatağa mahkummuş gibi bakım aylığını dile getirmekten daha ayıp hiç değil, kaldıki ben sizin bahsettiğiz mesajı silmenize birşey demedim, zaten, tekrar yazdım ve Mertata'ya Ne gibi bir rahatsızlığın var bakım aylığı almak için benzeri birşey yazmıştım.

o bakım aylıkları havadan gelmiyor, Sonra vatandaşın işi ne bir aldığımız nefes kaldı vergi vermediğimiz...

Ha bu arada ben konuyu açanın şahsına yönelik 1şey yazmadım.

Neyse...

Bende görme engelli arkadaşlarımın evinde kaldım ama bu insanlar küçüklüğünden beri rehabilatasyon merkezleri gerekse görme enggeli okullarında bağımasız haraket eğitimini almış gayet titiz ve disiplinli insanlardı. evlerinde bulunduğum sürede izlenimlerim temizlik, ütü, yemek yapma, yemek servisi, temizlik, traş olma vs aklınaza gelecek her şey dışardada bastonlarını açıp her yere gidebilirler...

Bu eğitimler kurslar açılıyor. Detaylı bilgi almak isteyen olursa Altınaokta körler derneğini araya bilirler.

Erzurum mah. Dumlupınar Cad. Geçim Sokak No:21 Kurtuluş / ANKARA
TEL : +90 312 363 77 46 - 49 pbx

Bu arada eğitimden bahsetmişken sonradan engelli olan bireyler de var bunlar için iş daha zor gören gözünüzü kapatın evde dışarda dolaşmaya çalışın su doldurmaya ocağı yakmaya çalışın...
biraz empati yapmak yeterli olacaktır.

Bülent Beyin de bahsettiği gibi kimin bunu alıp almayacağını belirleyen yetkililer var.

Gerçekten ihtiyacı olup alamayan insanlar varsa inşallah yasal yolardan gereken haklarını kazanırlar.

Aşağıdaki Genelge'de görüldüğü gibi evde bakım hizmetinden yararlandırılan görme özürlü bireyler eğitim ve rehabilitasyon hizmetinden yararlandırılmaya başlanınca evde bakım aylıkları kesilmiş ve bu sıkıntılar üzerine bu Genelge yayınlanmıştır. Bakıma muhtaç olduğu anlaşılan görme engelliler evde bakım aylığından yararlandırılır görüldüğü gibi.
yeter ki bakıma muhtaçlık kriterlerine ve diğer şartlara uygun olsunlar.
XSRrn.png

bakım kırıterleri aşağıda gözleri görmeyen biri bunları nasıl yerine getirir bence imkansız

Günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gerekleri' ifadesi: a) Öz bakım ihtiyaçlarını giderebilmeyi (beden temizliğini yapabilmeyi, tuvalet ve beslenme ihtiyacını giderebilmeyi, tuvalet sonrası temizliğini yapabilmeyi)
b) Güvenlikte olmayı (kendisine ve çevresine zarar verme riskinin olmamasını, tehlike anında tehlikede olduğunu algılayabilmesini, tehlikeden kurtulmak için çaba sarf edebilmeyi)
c) Hareket edebilir olmayı (yürüyebilmek, giyinip-soyunabilmek, merdiven inip çıkabilmek gibi kaba motor aktivitelerini)
d) Ev işlerini ve idaresini yapabilmeyi (bir evde kendi başına yalnız ve başkasının yardımı olmadan yaşabilmeyi, alışveriş yapabilmeyi, yemek pişirebilmeyi, evi temizleyebilmeyi, bulaşık ve çamaşır yıkayabilmeyi, sobasını yakarak ısınabilmeyi

Evde bakım ücreti, gerekli koşulları taşıyan engelli yakınlarına, bakımını sürdürdükleri engellilerin yakınına verilen bir sosyal ödentidir.

Engelli yakınının bu ödentiden faydalanabilmesi için, engellinin yaşadığı hanede yaşayan kişilerin her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamının (hane halkı sayısına bölünmek suretiyle ) elde edilen kişi başına düşen gelir miktarı rakamının net asgari ücretin üçte ikisinden daha az olmas ön koşuldur. (2012 yılı için bu rakam 423 TL civarında olup, bu rakam her yıl değişmektedir) Bu durumda olan (ve hastane raporuna göre bakım yardımı alacak derecede ağır engeli bulunan) engelli yakını evde bakım ücreti alabilir. Bunun için engelli kişinin sağlık raporunda; “Ağır Özürlü” kısmında “Evet” yazmak zorundadır.

Bakıma muhtaç özürlülere verilecek evde bakım ücreti ikişiye kim bakıyorsa ona verilmektedir. Ancak engelli olan ve engelliye bakmakla yükümlü olan kişi arasında kan bağı olmalı ve engelli ve ona bakan kişinin ayni evde ikamet etmesi zorunludur.

Evde bakım parası için Sosyal Hizmet İl Müdürlüğüne başvurulur. Başvuru sırasında talepte bulunan engelli ve yakınından
a) Sağlık kurulu raporu,
b) Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
c) İkametgâh belgesi,(Çocuk ve bakan kişi)
d) Çocuk için 2 adet vesikalık fotoğraf
e) SSK - Emekli Sandığı - Bağ-Kur kurumlarından alınacak gelir beyanı bilgileri
f) Anne-Baba boşanmış ise; boşandığına dair mahkeme kararı.
g) Bakımı yapacak kişinin dilekçesi ve engellinin vasisi varsa, vesayete ve vasi atanmasına ilişkin mahkeme kararı
h) Tapudan alınacak eşler adına ev kayıt bilgileri
ı) Varsa, öğrenim durumunu gösteren belge sureti.

İstenir. Bu belgeleri temin edip , Sosyal hizmetler il müdürlüğüne teslim edilir. Bu aşamadan sonra sosyal hizmet uzmanları başvuru yapan kişinin evine incelemeye gider.Bu incelemede engellinin bakım yardımına ihtiyacı olduğuna karar verilirse, engelliye bakan yakınına asgari ücret miktarı kadar, evde bakım parası verilir. Ancak engelli kişi evde bakım değil de, herhangi bir kurumda kalma talebinde bulunursa, o zaman engellinin bakım için kalacağı bakım merkezine asgari ücretin maaşnı 2 katı verilir... bunları taşına engelliler ister ortopedik olsun ister görme engelli olsun isterse başka engelli olsun. bu haktan yaralanır

konuyu tam bilmeyen yada eksik bilen arkadaşların yorumları konuyu çok alakasız yerlere götürmüş evde bakım hizmetlerinden maaş almak için ağır özürlü ibaresi bulunan özürlü sağlık kurulu raporu olması lazım görme özürlü olunca evde bakım hizmeti verilmez diye bir yönetmelik yok siz raporunuzu alın Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurun başvurunuz değerlendirilecektir.

Görme engelli olupta evde bakım maaşı alan arkadaşlar varsa lütfen bizimle paylaşsınlar benim rapor oranım 100 de 64 ağır engelli olarak kabul edilmedim ve evde bakım maaşı başvurum kabul edilmedi benim gibi çok az görüpte evde bakım maaşı alan arkadaşlar varsa lütfen bizimle paylaşsınlar evde bakım maaşı almak için yatalak olmak gerekiyor deniliyor ama çevremde bir sürü yatalak olmayıpta evde bakım maaşı alan kişiler var gerçekten hakadenlere verilmiyor bu bakım parası

tolgahan bey gozlerı hıc gormeyenler bakım maası alamıyor sız hıc alamazsınız ulkemızde bakım aylıgını alabılecek kısılerın tam yataga mahkum olmaları gerek yuruyenlerı baglamıyorlar gozlerı gormesede asıl gozlerı hıc gormuyenlerın alması lazım ama malesef kurumlar oyle demıyor gozlerı hıc gormuyenlerın raporları agır ozurlu olması gerekır tekerleklı sandalyesı ıle heryerı gıdıp gelen engellı kardeslerımız var bunlarında almaması gerekır benım kanımca bende cok arastırma yaptım hak etmedıgı halde bınlerce ınsan var maas alan

benim çevremde görme engelli olupta evde bakım parası alan var ama o kişininde başka hastalıklarıda var ama yatalak olmadığını iyi biliyorum benim merak ettiğim şu FULYA35 sadece görme engelli olupta evde bakım maaşı alan birileri var mı emsal göstermek istiyorum ben formda gördüm görme engelli olupta evde bakım maaşı alanlar vardı ben gece körüyüm öyle bir hastalık ki güneşli ortamda da göremiyorum hafif loş ortamda da göremiyorum şu anda görmem 100 de 30 larda ama güneşli ortamda görmem 100 de 5 bile değildir zaten karanlıkta görmem 100 de 0 neden bunları dikkate almıyorlarda sadece ikitane harf okutup senin görmen iyi diyorlar anlayamıyorum

Fulya hanım size sonuna kadar katılıyorum görme engellilere büyük bir haksızlık yapılıyor ben yanlız ne alışverişime gidebiliyorum ne hastaneye nede alışverişe ama bu saydıklarım bakıma muhtaçlık kriterine girmiyor malesef neymiş tuvalete gidebiliyormuşum sanki hayat sadece tuvaletten ibaret ne olacak bu halimiz bilmiyorum

segılı tolgahan kardesım ben bakım aylıkları malul emeklılık ve vergı ındırım raporları ıle ılgılı arastırmalar yapıyorum sımdıye kadar edındıgım bılgılere gore saglık kurulundakı yonetmelık muhtaclık aylıgını kımler alır ve yararlanır dersek cok yanlıslık lar var bunların duzeltılmesı lazım bızım halımızden alnlar dıye bayan mılletvekılı aday olmustu chp den dedıkkı sıstem yanlıs o da bızı anlamaz lokman ayva olmustu bır cok arkadsımla tartıstım adam goreme engellı gozlerı goremeyen bırı olamaz sen yargılıyorsun dedı gozlerı goren bırı ıle goren kısı bır olurmu her turlu ısguzarlıklar var sosyal hızmetlerde herturlu ısguzarlıklar donuyor hastanlerdede var dayısı olan maasa baglatıyor olmayan caresız senın gıbı demem o kı bu yasanın degısmesı lazım sen gene goruyorsun hıc gormeyenler ne yapacaklar ben kendımı sızın yerınıze koyuyorumda suan kı halıme sukredıyorum rabbıme kımılerı allah benı neden engelı yarattı sucumuz ne dıye dursun

Üst Alt