Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gözlerim miyop. Askerliğe alınır mıyım?

ArTe

Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
merhaba bnm yaşım 22 yeni üniversite mezunuyum gözlerim ikiside 13 derece 2.5 da astigmat var ,önümüzdeki pztsi askerlik şubesine gidicem , bunun dışında belden ve mideden sürekli sorunum bulunmakta; sadece göz bozukluğundan dolayı muaf olabilirim diye düşünüyorum birçok forumda okudum göz dereceleri toplamı 14ü geçiyorsa hadi 15-16 diyelim muaf olunuyormuş bnm toplamı 26 yapıyor buna astigmat falan eklendi mi 28 buluyor. sorum şu ben gözden kesin muaf olur muyum yoksa geri hizmet diye askerliğe alınır mıyım ?

Aşağıdaki haller muafiyet nedenidir:

1. Camlarla düzeltildikten sonra her iki gözün görme dereceleri toplamı 10/10 ile 4/10 arasında olması (10/10 ve 4/10 hariç).

AÇIKLAMA:
0.4 ile 0.8 arası + 0.1,
0.4 ile 0.7 arası + 0.1 ile 0.2 arası,
0.4 ile 0.6 arası + 0.3,
0.1 ile 0.5 arası + 0.4.

2. Camlarla düzeltildikten sonra bir gözün görme derecesinin 4/10 ile tam arasında olduğu hâlde, diğer gözün görmesinin 2/10’un altında olması (0.1 ve altı).

teşekkür ederim bilimsel açıklamışsınız fakat pek anlayamadım ozamn gözlüksüz benim 13/13 mü oluyor artı 2.5 da astigmat var
hastaneden sağlık kurulundan durum bildirir raporunda RENKLİ GÖRME SAĞ 21/21 SOL 21/21 , GÖRME : SAĞ YARIM METREDEN --0,2++ YE ÇIKIYOR( KENDİ GÖZLÜĞÜ İLE EN İYİ TASHİHLE)
SOL YARIM METREDEN --0,3 E ÇIKIYOR(KENDİ GÖZLÜĞÜ İLE EN İYİ TASHİHLE) rapordaki bu kısmı aynen yazdım bu koşullarda askerlik durumum nedir?

ArTe;

28 mi sen ozaman birtek isiki algilaman lazim yani ileri derece körlük gibi,sen bence yanlis hasapladin

Bu detaya dair yorum yapacak bilgim yok. Arkadaşımıza yardımcı olacak kimse var mı?

haklısın yanlıştır bilmiyorumki nasıl hesaplandığını 13+13 dedim bide astigmatı ekledim kafadan 28 çıktı :)

yarın askeri hastaneye göz için sevk edildim, sevk eden kişi sadece gözden seni elerler dedi

Evet askerlikten muaf olursun. Bendede aynı sorun vardı beni çürüğe çıkardılar.5 dakika bile sürmedi işlem.

sizin göz dereceleriniz kaçtı ?

Bir veya 2 gözde 7'nin üstü, toplamda 14'ün üstü olduğunda askerlikten muaf olursunuz.

Sayın oturanboğa'nın verdiği değerler GÖRME ile ilgilidir. Odaklama kusuru (miyop, hipermetrop) ile ilgili değildir. Yani size uymaz. Bir insanın gözlüğe gereksinimi olmasa dahi görme kusuru olabilir.

Yani sizi neredeyse şüphesiz çürüğe ayırırlar.

Ancak bu derece yüksek numaralı gözlük kullanmak yerine lazer ameliyatı ile gözlükten kurtulmanızı tavsiye ederim. Yarım saatlik bir işlem ile hayatınız değişir.

HASTALIK VE ARIZALAR LİSTESİ GÖZ HASTALIKLARI

Madde 7

4. Her iki göz refraksiyon kusuru toplamı 14 diyoptriye kadar (14 hariç) olan miyopi, hipermetropi ve astigmatizmalar.

NOT: Astigmatizmalarda iki göz arasındaki refraksiyon kusuru toplamında, refraksiyon kusuru yüksek olan meridyenler esas alınır.

MeTePe arkadaşım verdiğin bilgi için teşekkür ederim, ayrıca dün askeri hastaneye gittim göz pol.de adaletsizlik yüzünden muayene olamadım 4 saat beklettiler. Biz sıra beklerken 3 tane yaşlı , 1 kız çocuğu, 1 adam birde önüme 6 tane astsubay geçti, artı muayene saatlerinde öğleden sonra 13.00 - 16.00 çalışma saatlerini göstersede doktorun isteğine göre canı isterse... cumaya tekrar gel dediler yani yarına kaldı

MeTePe;
13 derece olduğu için 2 gözde lazer tedavi riskli dediler benim için ,

Doğru.. sizin numaralarınız bayağı yüksek.
Ancak teknoloji sürekli gelişiyor... sık sık takip etmekte fayda var. Bir de baktığım kadarıyla siz tam sınırdasınız. 12 dioptriye kadar yapıyorlarmış. Size yakın durumda bir tanıdığım şişe dibi gibi gözlüklerinden tamamen kurtuldu.. ki, 2-3 numara gözlük kullanabileceği söylenmişti.

Neyse, size askerlik işlemlerinizde kolay gelsin.

Sağol, bugun askeri hastanede muayeneden geçtim, pazartesiye heyete kaldı

ArTe;

eee ,heyet fisini hic göremedinmi dotor ne yazmis ,B yada D yaziyorsa askerlige elverisli degilsin,,,, ama sana birsey sölimi ,eger elverisli olsaydin seni heyete sokmuyorlar ve hemen sevkinin arkasina A askerlige elverislidir yazip subene yoluyor seni,cünkü ben heyete girerken askeri hastanede bir göz problemi olan askerligi yükümlügü olan bir arkadasla tanismistim beraber vakit gecirdiydik ankarda o arkadasi aynen yukarda yazdigimgibi heyete girmeden sevkinin arkasina yazilmisti,
seni doktor heyet e guyduysa ,kesin muafsindir ,C KODU vermediyse tabi yani ertesi yil birakma ve ertesi yil yine gitiginde ayni degerler ciktiginda kronik denip eskerlige elverisli degildir karari verilir,

Askerlikten muaftır diye raporu aldım

karar: 7/D/4

Teşhis: Yüksek miyop astigmat

elimdeki ön rapor

ArTe;

yaaaa.ben sana demedimi seni heyete aldiysalar kesin muafsindir diye ,vay be yüksek bide ,ortada deyil,orta olsaydi b alirdin savasa katila bilirdin,sen d aldin sen savas da da evde duracan,ben b almistim

22 yıldır gözlerden neler çektim , psikolojimizi mi bozmadı, yaşam tarzımı mı değiştirmedi baya şey yaşadım ömür boyu da yaşamaya devam edicem zaten 6 ay askerlik yapıcaktım onu da muaf etsinler :D

Özürlülük oranınız kaç acaba?

Sayın Arte,

Sizin durumunuzla ilgili biraz araştırma yaptım. Çok büyük hasta gruplarında excimer laser çalışmaları yapılmış. (80-100 hastalık) Bunlar içinde extreme myopia dediğimiz sizinki gibi 10 dioptri ve üstü olanlar var. 20 dioprtiye kadar operasyon uygulanmış.

Sonuçlara bakıldığında ortalama iyileşme %80-90 civarında... Sizinki gibi 10 dioptri üstünde olanlarda sadece "eksik düzeltme" sorunları görülmüş. Yani operasyon sonrası üç aylık takiplerde örneğin 15'den 3'e inmiş. Bu kişilere 2. kez laser uygulanmış.

Kanaatimce uygun (deneyimli) hastane ve doktoru bulursanız ameliyat şansınız oldukça yüksek. Yerinizde olsam bu konuyu soruştururdum biraz.

MeTePe aynı sorun bendede var. Retina konusunda uzmanlaşmış bi profesörle görüştüm.Hiç oynama dedi.Olan durumuda yitirebilirsin.Bu yüzden bende hiç bişey yapmıyorum.Lens kullanıyorum.

vilanjik;

13.50 - 12.50 , 2.5 da astigmat var oran " ,siz hangi prof.la konuştunuz tavsiye edeceğiniz bir yer var mı ?
sizin göz dereceleriniz kaç?

MeTePe ;

Teşekkür ederim, evet dediğiniz gibi benim numaralar sıfırlanmıcak, en azından 3-4 belki 5 civarına düşebilir. Bunu araştırmıştım. İstanbuldaki Dünya göz hastanesinde muayene olmayı düşünüyorum. Sizin tavsiyeniz nedir ?

AR Te Prof doktor Seyhan Topbaş (Retina konusunda uzman) Onunla görüştüğümde böyle bir ameliyata sıcak bakmadığını söyledi.Ben bu yüzden herhangi bir araştırmaya girmedim.Sizin özürlü raporunuz varmı.Var ise kaç yılında aldınız oranınız nedir.

Dünya göz bu konularda oldukça deneyimli, iyi bir tercih.. İlginç gelecek ama SSK da Ankara'da matbaa gibi excimer ameliyatı yapıyor. Aynı operasyonda astigmatında düzeltilme şansı var. 12-13 numara gözlük veya lens kullanmaktansa 2-3 numara kullanmak da bir şeydir.

Ama elbette önce ameliyat kriterlerine uygun olup olmadığına bu konuda uzman bir kişinin karar vermesi lazım. İnşallah olumlu bir sonuç alırsınız.

Sevgili vilanjik,

Bu operasyonlar pek retina uzmanlığı alanına girmiyor. Retina dediğimiz gözün iç çeperidir. Laser ile göz merceği kırpılıyor. Tabi herkesin durumu aynı değil. Göz bozukluğu 5-6D olup yine de lasere uygun olmayabilir. Muhakkak ki uzman kişilerce değerlendirilmesi lazım. Artıları ve eksileri iyi belirlemek lazım.

gözlerini ameliytla düselme sansi varsa 6 ay bekle raporun onaylansin asil raporun gelince gözlerini tedavisini yaptir derim,cünkü raaporun onaylandikdan dan sonra gözlerini düzelte bilirsin ve sikyaet olasa bile yani bu adam artik iyi görüyor askere gitmemisti göleri yüzünden simdi daha iyi göruyor diye biri sikayet ederse ,oluyor böyle olaylar sikayet edenlerde cekemeyenler ya yakinlari yada yakin arkadaslari yada düsmanlari,yani sikayet olursa rapor onaylandikdan sonra birdaha hastnaye gönderemiyorlar cünkü rapor onaylandikdan sonra ,tedavi varsa tedavi oluna biliniyor,ve yasakda deyil, ve msb de yinede okisiyi cürük raporununu devam cürük sayiyor,nerden biliyorum cünkü msb ve ahimin sitelerinde acilmis ve bitmis davalar var sikayet edilenlerle ilgili en cok da gözlerle ilgili var ve sikayet edilenlerin hepsi kazanmis ,yani söyle kanun varmis ayimin ,gözleri bozuk oldugu zamaninda askerlige elverisli degildir raporunu almisa ve onaylanmisa ,o rapor tedevi oldukdan sonrada gecerlidir ,böyle kisileri askere alma kanuna aykiridir diye yaziyor ayimin dava sutesinde ,kilolu olanlar ile de aynisi sikayetler var onlarda hepsi kazanmis ,ama en önemlisi olan rapor onaylandikdan sonra diyor kanunda ,onun icin diyorum rapor onaylandikdan sonra tedavi olmak lazim,hani bagzen olabilirya hastane raporlari kaybedmistir felan yeniden cagirirlar hastaneye raporun onaylanmasi icin yani yeniden muayne felan,bunlarida hesaba katmak lazim

vilanjik;
bnm rapor " 1-2 ay oldu alalı

MeTepe;

keşke biraz daha düşük olsaydı numaralarım, riskli olmasından çekiniyorum, ilerde kesinlikle lazer tedavisi için muayane olacağım.Teknolojiyi takip ediyorum.

edi ;

insanlar ne kadar şerefsiz ya, çekememezlikten şikayet ediyorlar ha ! Benim 1-2 yakın dostum biliyor onlarda durumdan memnunlar. Lazer tedavisine gelince bu yıl olabilceğimi zannetmiyorum fakat olabilr mi diye bi istanbula gidip muayeneden geçmeyi planlıyorum.

wavefront diye bir teknoloji varmış 15 dereceye kadar miyoplarda lazer uygulanıyormuş, başka avantajları da var. Ayrıca başka böyle sorunu olanlar varsa diye yazıyorum. Askerlik şubesine ön raporu 2 gün önce teslim ettim bana 5-6 aya gerçeği adrese gelir dediler. 10 günlük bir tecrübem oldu askerlik işlemleriyle ilgili, sorunu olan arkadaşlar buraya yazsın yardımcı olmaya çalışırım

arkadaşlar lütfen yardımcı olun bakın bnmde göz problemim var miyopp gozluklerım sol 1 sağ 1.25 bu lazer tedavısı olsam askerliğe alırlar mı ?

1-2 miyoplarda vs. askerlikten muafiyet olmaz zaten...

Üst Alt