Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

GSS primi ödemek engelli maaşına engel mi?

Ata47

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
engelli ninem yanımda yaşıyor .gss1 den faydalanıyor engelli maaşı başvurusu yaptık.gelir testi yapacaklar aileden sayılmadığımız için ninemi tek hesaplıyor üstünde araç olduğu için g1 çıkıyor.engelli maaşına engel mi yoksa hane gelirini mi hesaplayacak .ben kendim işsizlik maaşı alıyorum 5 ay boyunca aylık 800 tl alacam.ninem le birlikte 6 kişiyiZ

Son düzenleme:
GSS prim ödeyen engelli maaşına başvuru yapabilir mi?

Başvuru alınmıyor

GSS kapsamında sağlık primi ödeyen kişi 2022 aylığından faydalanabilir mi?
60/g kapsamında bulunan kişi 2022 aylığından faydalanamaz.

Muhtaç olduğunu belirten, engelli olan ve 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanmak istemesine rağmen Vakfın kendisini GSS prim ödeyenler kapsamına dâhil etmiş olduğunu iddia eden kişi ne yapabilir?
Vakfa giderek gelir testi için başvuruda bulunmalıdır.

-mka
paylaştığın bilgi yanlış hemşo. yönetmelik değişikliği yapılmadan önce 60/g kapsamında olanların başvurusu kesinlikle alınamıyordu.
ancak yapılan yönetmelik değişikliği ile birlikte artık 60/G kapsamında olanların da başvurusu alınabilecek. bu konuyu 19 agustos 2018'de şurada paylaşmıştım: 2022 aylıkları ile ilgili yeni Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı: Maaşlar aylık!

Ata47
ninenin g1 çıkması ve 60/ G kapsamında olması 2022 aylığı başvurusuna engel değil. başvurusu alınır. ancak 2022 aylığı baglanırsa 60/g kapsamında GSS sağlık güvencesinden yararlanması mümkün değil. 2022 aylığı baglandığı takdirde 60/c 3 GSS'dan (yeşil kart) yararlanabilir ancak.

ninen, 65 yaş üstü ve %70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu varsa %70 ve üstü engelli aylığına başvurabilir ancak.
ama 65 yaşını doldurmadan önce 2022 aylığı almışsa ve kesilmişse %40-69 engelli raporu ile de %40-69 2022 engelli aylığına başvurabilir. ama, 65 yaş üstü ise, 65 yaşını doldurmadan önce 2022 aylığı baglanmamışsa hiç, %40-69 raporuyla engelli aylığına başvurusu alınamaz.

ama yazdıklarından anladığıma göre, ninen, 65 yaşüstünde ve % 70 ve üstü engelli raporuna sahip. bu durumda %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığına başvrusu alınır. GSS testinde g1 çıkması ve 60/g kapsamında olması 2022 aylığı başvurusuna engel değil. bu konuda vakıftakiler açsın bi yönetmeliğe baksın bi zahmet.

engelli aylığında da hanedeki kişilerin hepsi gelir hesabına dahil edileceğinden ninenin geliri uygun çıkacaktır ve 2022 aylığı baglanacaktır. vakfa gidip bu yazdıklarımı anlat onlara.

gSS gelir testi gelir hesabı ile 2022 aylığı gelir hesabı farklıdır. GSS gelir hesabında sadece aileden sayılanlar gelir hesabına dahil edilir. ama 2022 engelli aylığında hanede ikamet eden ve yaşayan herkes dahil edilir. burada sorun yok.

vakfa gidip 2022 aylığı başvurusuna GSS testinde g1 çıkmanın 2022 aylığı başvurusuna engel olmadıgını, daha önceki yönetmelikte engel oldugunu ama son yönetmelik değişikliği ile bu engelin kaldırıldığını söyleyin ve ninenizin başvurusunu almaları gerektiğini söyleyin. bu konuda gerekirse vakıf müdürüne çıkıp derdinizi anlatın.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa ninene 2022 engelli aylığı baglanacaktır.

NOT: arkadaşlar, acayip yoğunum. forumdaki soruların hepsine bakamıyorum. bu soruyu görünce dayanamayıp geldim. ancak işlerimi hallettikten sonra gelip forumdaki sorularla ilgilenebileceğim. kalem abla geldi sadece bir soru cevapladı gittti, bizi görmedi demeyin üzülürüm...

Son düzenleme:
Peki teşekkür ederim kalem hanım.işte vakıftakiler de hemşerin gibi cvp verdi.yönetmeliğe ben baktım dediğiniz gibi önceki kanunda yazıyor genel sağlık sigortasından faydalananları başvurusu olmaz yada aylıktan faydalanmaz.ama yeni yönetmelikte GSS testinde g1 çıkması ve 60/g kapsamında olması 2022 aylığı başvurusuna engel değil ibaresini de bulanadım onlara göstereyim.yeni yönetmelikte 2022 maaşı başvursunda gss ibaresini kaldırmışlar.

@-mka
paylaştığın bilgi yanlış hemşo. yönetmelik değişikliği yapılmadan önce 60/g kapsamında olanların başvurusu kesinlikle alınamıyordu.
ancak yapılan yönetmelik değişikliği ile birlikte artık 60/G kapsamında olanların da başvurusu alınabilecek. bu konuyu 19 agustos 2018'de şurada paylaşmıştım: 2022 aylıkları ile ilgili yeni Yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlandı: Maaşlar aylık!

hemşo önce hg.benm verdıgm o bilgi sitesinde 2018in ekım ayında yayımlanan bilgilerden alınmam.o bilgileri ve diğerlerini word dosyasına kopyalamıstım.değişikliğide duymadım duymayıncada böyle bi durum oldu.yani istemeyerek yanlış bilgi vermiş oldum arkadastan özür dilerim sanada teşk ederm Ata47 kardeş kasıtlı yanlış bilgi verme durumu yok.değişliği duymadıgm için aynen devam edıo biliodum kı ekım 2018 ile şimdiki tarıhn arası çok değil hangı ara değişmiş bilmıom ama engellı lehıne değiştiyse ii olmuş

-mka o paylaştıgın bilgiler yanlış. o bilgileri paylaşanlar mevzuat değişikliklerini takip etmemiş demek ki.

Ata47
valla ben bu vakıfların yaptıgı yanlışlardan, mevzuata aykırı işlemlerinden bıktım.

ablası,
19 Ağustos 2018 Tarihli ve 30514 Sayılı Resmî Gazete'de yayınlanan şu yönetmeliğin 4. maddesiyle yapılan değişiklikle aşağıdaki 7. maddenin 2. fıkrasının "b" bendi yürürlükten kaldırıldı, artık uygulanamaz:

"b) 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar,
...
aylığa hak kazanamaz."
buraya tıklayarak bak))

daha sonra bu değişiklik,

ilgili yönetmelik'in 7. maddesinin 2. fıkrasının "b" bendine şu şekilde işlendi:

"b) (Mülga:RG-19/8/2018-30514)"

açıkalayayım yukarıda yazılanları da: bu bend, 19.08.2018 tarihli 30514 sayılı resmi gazetede yapılan değişiklikle yürürlükten kaldırıldı/mülgadır.

Yönetmeliğin son hali için buraya tıkla bak.

şimdi son değişikliklerle yönetmelik'in 7. maddesine bakalım:

[SIZE=1]"Değerlendirme

MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-19/8/2018-30514) 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında;

a) Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar,

b) Engelli aylıkları ve 18 yaş altı engelli yakını aylığında, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar,

muhtaç sayılır.

(2) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamında, sistem üzerinden yapılan sorgulamalar ve sosyal incelemeden elde edilen verilere göre;

a) Hangi ad altında olursa olsun sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar ile isteğe bağlı prim ödeyenler dahil olmak üzere sosyal güvenlik kurumlarına uzun vadeli sigorta kolları kapsamında sigortalı olmayı gerektirecek şekilde bir işte çalışanlar,

[SIZE=3]b) (Mülga:RG-19/8/2018-30514)
[/SIZE]
c) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olanlar,

ç) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)

d) (Değişik:RG-19/8/2018-30514) Herhangi bir şekilde kişi başına düşen gelir tutarı, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’üne eşit veya üzerinde olanlar ile aynı tutara eşit veya üzerinde gelir sağlaması mümkün olanlar,

e) Kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılan veya yaptırılanlar,

f) Malları ve gelirleri devredilerek bir sözleşmeyle gerçek veya tüzel kişilerce kendilerine bakılanlar,

g) (Ek:RG-19/8/2018-30514) 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre kendilerine harçlık ödenenler veya ödenebilecek olanlar,

aylığa hak kazanamaz.
[/SIZE]

ek bilgi: GSS gelir testinde g1 çıkanlar 5510 sayılı yasanın 60. maddesinin g kapsamına girerler. o yüzden b bendinin yürürlükten kaldırılmasıyla, GSS gelir testinde g1 çıkmak başka deyişle 60/g kapsamında olmak 2022 aylığı başvrusuna engel değildir:)

ayrıca ablası bunları sen değil vakıf öğrenmek zorunda. o vakfın müdürüne çık yönetmelikteki değişiklikle senin kafanı yormasınlar bi zahmet bakanlığın hukuk müşavirliğini arayıp bilgi alsınlar.

ben sana yukarıda mevzuatla ilgili bilgileri verdim ama bunları vakfa anlatmakta sorun yaşarsan vakıf müdürüne çıkıp benim burada sana yazdıklarımı okut. hala anlamazlarsa da vakıf müdürüne bakanlığın hukuk birimini arayıp görüş almalarını söyle. yönetmeliği doğru ögrensinler ki vatandaşı boşuna yormasınlar.

merak etme arkanda yönetmelik var ve yönetmeliğe göre 60/g kapsamında olmak 2022 aylığına başvuruya engel değil. ancak 2022 aylığında 60/g'de kalmanın imkanı yok bunu da bil. 2022 aylığı bağlanınca, 60/c 3 GSS'lı olamk zorundasınız.

Çok çok teşekkür ederim kalem hanım.gerçekten bu konularda profesyonelsiniz.haklısınız bunu vakıf bilmesi lazım ama işte sizin gibi bilgili insanlardan faydalanmazsak mağdur duruma düşecez.bazen düşünüyorum acaba kasıt mı var maaş bağlamamak için.ya gerçekten bilgisizler kendini güncellemekten acizler yada kasıt var.

@-mka o paylaştıgın bilgiler yanlış. o bilgileri paylaşanlar mevzuat değişikliklerini takip etmemiş demek ki.

aynen. bende dolayısıyle onların yalancısı oluyom.resmı sıtede gereklı güncelleme yapamayanalrın orda işleri olmasa gerek ne işe yarıolar

Kalem hanım çok teşekkürler gene.

Üst Alt