Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Günümüzde yaygınlaşan Ses Yükseltici cihazların zararları.

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Günümüzde her işitme cihazı kullanan hastalarımızın malesef ki yavaş yavaş günlük yaşamlarında karşılaşacağı ses yükselticiler nedir ne işe yarar işitme cihazından ne farkı vardır ?

Özellikle bilinçsiz hastalar tarafından işitme cihazı olarak görülen bu ses yükselticilerin kullanım oranı ve satış rakamları çığ gibi büyümekte ve ünlü e ticaret sitelerine kadar ulaşmış durumda.Bu cihazın ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde kullanımı yasaklanmıştır.İşitme kaybı olanlar yükseltici kullanamazlar. Bu cihazlar sağlık açısından zarar vericidir.Geri kalan duyumu da yok edebilir, kulağın doğal ömrünü kısaltır. İşitme cihazını kullanan kişide akustik travma oluşturup, işitme kaybına yol açar. Algılamayı yok eder. Sinir sistemine zarar verir.
Cihazda ses Ayarı var dedikleri cihaz üzerinde 4 adet fonksiyonu basit seçenek vardır(tamamen kandırmaca).
Ses Yükselticisi sizin normal duyduğunuz sesin seviyesini arttırır işitme cihazı ise sizin eşiklerinize göre ayarlanmış eşiklerinize göre ses kazançları belirlenmiş ayarlanmıştır.
Genelde sensörinöral tip işitme kaybına sahip hastalar cihaz bir işe yaramıyor , tamamen sahtekarlık , ses biraz daha yüksek gelse tüm sorunum çözülecek sadece yüksek sese ihtiyacım var gibisinden tutum göstermekte.

"Aslında bir çok cihaz oldukça kaliteli ses üretiyor.
Sorun üretilen sesin "bozuk bir organ" tarafından beyne gönderilmesinden kaynaklanıyor. İç kulak, az hasarlı da olsa çok hasarlı da olsa, topladığı sesleri beyne gönderirken bozar. Bu bozulma hasarın miktarı ile doğru orantılıdır. Yani işitme kaybı azsa sesler daha az bozulur, işitme kaybı çoksa sesler daha çok bozulur. Dış kulağa takılan bir cihaz, iç kulaktaki hasarı gideremeyeceği için, sesler beyne ulaşırken bozuk olarak ulaşacaklardır."
- Mehmet akşit

işitme cihazınızdan memnun değilseniz başka bir yerde ayar yaptırıp derdinizi anlatabilirsiniz.
Hastalarımızın sorgulaması gereken
işitme cihazınız ve işitme kaybınız ne kadar uyumlu ?
İşitme kaybınıza bağlı olarak işitme cihazından ne kadar verim alabilirsiniz ?

bu ses yukselticiden fayda gorup kullanan oldugunu sanmiyorum. alip deneyip cope atiyorlardir bence.
dijitaller pek bilinmedigi zamanlarda analog cihaz kullanmaya kalkmis, cihazsiz anladiklarimi bile anlayamadan annemden bi alay sopa yemisimdir o kadar paralar verip aldigimiz cihazi takmiyor diye:(
kii analogda olsa isitme cihazi degilmi.

Ben katılmiyorum burada yazılanlara..Öncelikle siz cihaz kullanmıyorsunuz.Kullanmadiginiz icinde yorumlarinizin bir gecerliligi yok benim icin.Elimde Çinden getirttiğim 2 adet ses yükseltici var ki bunlari da isitme cihazı diye almıştım.Ayni zamanda siemens marka bir ses yükselticim var.Bu da bana isitme cihazı diye satıldi.Aralarinda fark var mı var tabii siemens 2500 tl digerleri 10 usd civarı.Ama hakkını vereyim siemens daha guzel ses yukseltiyor..O kadar da olsun degil mi arada 70 kat fark var..

login

Bunlara hakim olmak için cihaz kullanmak gerekmiyor cihazın ne yaptığını işlemcilerinde kullanılan sistemlere kadar biliyorum emin olun cihaz kullanmak için illa işitme kayıplı olmak gerekmiyor zaten ara sıra bizde kendimize takıyoruz sizleri anlayabilmek için.İşitme cihazı anlamaya etki etmez sesi yükseltir dediğim gibi ses yükseltici de öyle o zaman diyebilirsiniz fakat işitme cihazı kişinin işitmesine göre ayarlanmıştır değerleri kazançları belirlenmiştir.Özelikle hafif ve çok hafif işitme kayıplı hastalarını bunu kullandığını düşünebiliyor musunuz ? en ufak bir akustik travma yaratacak olayın hastaya 2-3 kat daha fazla etki edip ani işitme kaybına yol açabileceği durumlar olabilir abd gibi bir çok ülkede yasaklandığı belirtiliyor ki bu ses yükselticileri bu denli ülkemizde artmışken sadece kendimizi değil genel halk sağlığını düşünerek övme,iyi vb.demek yanlıştır diye düşünüyorum ki kullananların bir çoğu kullanıp attık bir işe yaramıyor diyor :)

Bence durumu en iyi mehmet hoca açıklamış tekrar okumanızı tavsiye ediyorum : "Aslında bir çok cihaz oldukça kaliteli ses üretiyor.
Sorun üretilen sesin "bozuk bir organ" tarafından beyne gönderilmesinden kaynaklanıyor. İç kulak, az hasarlı da olsa çok hasarlı da olsa, topladığı sesleri beyne gönderirken bozar. Bu bozulma hasarın miktarı ile doğru orantılıdır. Yani işitme kaybı azsa sesler daha az bozulur, işitme kaybı çoksa sesler daha çok bozulur. Dış kulağa takılan bir cihaz, iç kulaktaki hasarı gideremeyeceği için, sesler beyne ulaşırken bozuk olarak ulaşacaklardır."
- Mehmet akşit

login'in haklı olduğu yanlar var.
1- İşitme cihazı fiyatının bu kadar yüksek olması hiç bir gerekçe ile açıklanamaz. Türkiye'de yaklaşık 1000 işitme cihazı bayii var. Bunlar yılda yaklaşık 150.000 cihaz satıyor. Yani her biri yılda 150 adet, ayda 15 adet cihaz satıyor. Yaklaşık 2 günde bir cihaz ediyor.
Sonuçta, günde yarım cihaz satarak, dükkan kiralarını, dükkanın diğer masraflarını, odyometristin maaşını, kendi ev giderlerini, çocuğunun okul masraflarını vb karşılayabiliyorlar. Ayda 15 cumhuriyet altını alıp-satsa bu kadar kar elde edemezlerdi! Demek ki, işitme cihazı altından daha karlı!
2- Teknolojik gelişmenin seviyesi ile kullanıcı memnuniyetinin seviyesi aynı oranda artmıyor. Buradan teknolojik gelişimi küçümsediğim anlaşılmasın. İşitme cihazı teknolojisi, Marsa giden uzay aracını kumanda eden teknolojinin bir minyatürüdür. Çevresel sesleri yakalamak, önemli olanları ayıklamak, onları yorumlamak, sesleri bir araç haline getirmek, bu araçla sistemleri çalıştırmak büyük bir bilgi ve teknolojik birikimi gerektiriyor. Amaa... Bu birikim, her zaman kulağın duymasına yetmiyor! Teknolojiye yapılan yatırım kullanıcı memnuniyetinde oldukça küçük bir artış sağlıyor. Yani bizim işitme sistemimizi çözmek, Marsa uydu göndermeye benzemiyor.. Bu nedenle bazen "uyduruk" ses yükselticilerin kullanılmasının hiç de yanlış olduğunu düşünmüyorum Bu cümledeki "bazen" kelimesi çok önemli. Örneğin çocuklarda kullanılmamalı.
Asgari ücretin 1400 lira olduğu bir ülkede, evini geçindiren insan 1500 lira verip işitme cihazı alamaz. Çocukları aç kalır!
Ya devlet işitme cihazlarını hastanelerde kendi vermeli ya da cihaz fiyatlarına sınırlama getirmeli. Bana birincisi daha akla yakın geliyor. Devlet, üretici firmalarla iyi bir pazarlık yapsa, hastaya birkaç yüz lira vereceğine hiç de mütevazi olmayan bir işitme cihazı verebilir. Üstelik daha iyi uygular.
İşin tuhaflığı şu ki, devlet, hastanelerde işitme cihazının denenmesini bile yasaklıyor! Hastanelerdeki işitme uzmanlarının hastalara "şu cihaz sizin için daha uygun" demeye bile hakkı yok. Niye kimse gidip bunu şikayet etmiyor? Herkes işitme cihazı firmalarından çok mu memnun?

Hocam o bazen kısmın da çocuklardan bahsettiniz kullanması zararlı diye başka neler girebilir bu bazenin içine net bir sınıflandırma yapabilir miyiz peki ?
Hocam devlet özelinde bu bilimin sektörün sorunları çok ciddi onca açıkta odyometrist varken hastaneler yeni doğan işitme taramasını basit bir sertifikasyon programıyla vasıfsız insanlara teslim edebiliyor.Şimdi sizin dediğiniz işitme cihazları konusu şartlar dediklerinizde çok haklısınız ben bunu sormak için geçen sene ankarada ki odyoloji kongresine geldim direkt olarak profesörlere doçentlere ilettim bu konularda devlet kimlerden referans alıyor kimlere danışıyor ? Bu kararları aldıranlar kimler neden bu işi hakkıyla bilenlerin bu sektöre devlet çapında yön veremiyor.İşitme cihazı firmalarından ne çalışan memnun ne hasta memnun herkesin gözünde ben bir odyometrist olarak pazarlamacı olarak görülüyorum bunu oluşturan işitme cihazı firmaları .Merak ediyorum odyoloji camiasın da çok çok saygı değer sizin gibi büyük yerlere gelmiş insanlar varken birlik olunsa bu düzene çelme takılamaz mı ben hep bunları merak ediyorum.Hastaların bu konuda bir olupta sesini çıkartmasının çok zor olduğunu düşünüyorum.Bence birşey değişecek ise bu bilimin türkiyede ki kurucuları değiştirecektir ancak onların gücü yetecektir diye düşünüyorum

Tekrar dediğim gibi login, işitme cihazı da bir ses yükselticisidir fakat bazı şartlara göre bu ses yükselticilerinin kullanılmaması gerek bu sistemi överken bu şartları iyi anlatmak gerekiyor diye düşünüyorum.ki çığ gibi büyüyecek gibi sanki bu ses yükselticileri umarım anlatabilmişimdir demek istediğimi fiyat performans olarak bakarsak eminim sizde ses yükselticinin daha fazla etki ettiğini söyleyeceksinizdir.dediklerinizde haklısınız.

İşitme cihazı da anlamaya fayda etmiyor , Ses yükseltici de fayda etmiyor ikisi de sesi yükseltiyor.E o zaman... afedersiniz ama enayi gibi işitme cihazına milyarlar ödemişiz.Bunlardan satın alıp denemek istiyorum gerçekten çok bir fark yoksa vay halimize bu kadar net !
Devlet hastanalerinde odyometristlerden azar yemediğimiz mi kalmadı çınlamamız var dedik dinleyen mi oldu...İşitme cihazı merkezinde cihaz satın alırken zamanla alışırsınız anlamaya başlarsınız dendi sonuç sıfır...Mehmet bey peki bu konuda bahsedildiği gibi akustik travma kulağa zarar verme gibi durumları ne şartlarda olur hafif derecede işitme kaybım var ? Böyle birşeyden ilk defa haberim oldu

İşitme cihazı da bir ses yükselticisidir kabul fakat kulağa gönderdiği ses , sesin kalitesi , sesin şiddeti işitme kaybına özel cihaz ayarlaması vb özellikleriyle ses yükseltici cihaz kategorisinden sıyrılır.Bence bu kadar eş değer tutmayın herşey sesin yüksek gelmesiyle halledilmiyor.İşitme cihazı her zaman fiyat performans açısına vurduğumuzda eksi not alıyor fakat işitme cihazına ne derece alternatif olabilir bilmiyorum.Bu ses yükselticilerden zarar gören bir kaç hasta hikayesi dolaşmakta internet üzerinde çok iyi düşünülmeli bence bu ses yükselticisi kullanma konusu.

Teşekkürler fatih bey anladım.İyi niyetiniz için teşekkürler her konu hakkında bizi bilgilendirmeye çalışıyorsunuz böyle bir cihaz ile ilk defa karşılaşıyorum fiyatını görünce içim acıdı resmen çok üzüldüm

Peki şöyle bir şey sorayım ben bu durumda, sensorial işitme sorunu olan hastalarda cihazın pek bir faydası yok diyebilir miyiz yukarıda anlatılanlardan yola çıkarak?

Mehmet Bey ve Fatih Bey ! Yazmış olduğunuz bilgiler , yorumlar , öneriler gerçekten çok değerli bizim için.Öncelikle her ikinize ve diğer yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
Ben de 6 yıldır cihaz kullanıyorum.İnanın bu foruma üye olana kadar işitme cihazının haricinde ses yükseltici diye bir kavram duymamıştım.Çünkü mantar gibi her köşe başında biten firmalar , tabelalarına iş yerleri 5 metrekare de olsa iri puntolarla İŞİTME MERKEZİ yazıyorlar.Tabi haliyle sattıkları her nevi cihaza da işitme cihazı diyorlardı.
Ben de yaşadıklarımı gözlemlerimi paylaşmak isterim.
Öncelikle 2 defa tıp fakültesinde timpanoplasti bir defa da devlet hastanesinde burun ameliyatı oldum. 5 kuruş cebimden para ödemedim.Allah devletimize zeval vermesin.Lakin ameliyatlardan fayda göremeyince işitme cihazı kullanmak zorunda kaldım.6 yıl içinde bu cihazlara 8800 TL ödedim. Ben de bazı arkadaşlar gibi ses yükseltici tabirini duyunca hem şok oldum hem aldandığımı düşündüm. Alın teriyle bin bir zorlukla kazandığımız paraların su gibi akıp gittiğini fark ettim.Kimden kime şikayet edelim inanın şaştım.
Devletimi suçlayamam.Çünkü yanlış bilmiyorsam geçmişte cihaz ücretinin tamamı da karşılanıyormuş.Fakat maalesef bunda da zannediyorum su-i istimaller olunca devlet bu soyguna dur demek için ne şiş yansın ne kebap misüllü cüz'i bir sabit ödeme yapma kararı almış.Ben de Mehmet Bey'in ilk önerisine bütün ruhumla katılıyorum.Cihazı devlet versin.Hatta devletimiz yerli firmaları cihaz üretmeye teşvik etsin.Bu soygun azalsın , son bulsun.
Biz niye mi fazla ses çıkartamıyoruz ? Kendi adıma konuşayım : bana plastik cihazı 5000 tl'ye satan firmadakilere
"beni kazıkladınız ! Bana çok pahalıya cihaz sattınız ! " deyip rest çeksem .
Onlar da :
"Sana zorla mı sattık ? " "Almasaydın o zaman . " demiyecekler mi ?

Ben çok para verdim ama şimdilik kullandığım cihazdan memnunum .

Benim işitme kaybıma uygun doğru cihaz ayarlarım onların elinde .Kendim ayar yapamıyorum ki cihazı geri iade edip başka yerden ucuzunu alayım.
Firmalar bunun farkında ... burunlarından kıl aldırmıyorlar ...artık cihaz değil maalesef ayar , tecrübe satıyorlar , ...vesselam ..

Son düzenleme:
sami hepsini dogru diyor devletimiz biz isitmeyenleri resmen cihaz firmalarinin onune atti gibi bi yerde
biz isitmeyenlere kim kulak vermis:(dinleyenler burda bizi sagolsunlar

Mehmet bey merhaba ben size birşey sormak istiyorum peki bu konuda devletimizi kim yönlendirip bu kararları aldırtıyor neden bu işi bilenlerden dinleyip düzenlemeye gitmiyorlar yoksa bu işin üstüne mi düşmüyoruz biz hasta siz odyologlar olarak mehmetaksit

Odyologlar hala bu işle uğraşıyorlar. Örneğin bir kaç hafta önce işitme cihazı satıcıları derneği (İŞİTSAD) Hacettepe ve Gazi Üniversitesindeki odyoloji kliniklerini "cihaz deniyorlar" diye şikayet etmiş. Hem de oradaki uzmanlara çirkin iftiralarda bulunarak.
Bu insanlar (İŞİTSAD yöneticileri) işitme cihazı uygulamasını doğru dürüst bilmeden, bir haftalık gayrı ciddi bir kursla cihaz uygulayabilir sertifikası alıp, işitme zorluğu yaşayan insanlara umut satıyorlar. Uyguladıkları cihazların %92'si yanlış. Çocuklara hatta bebeklere bile bilip, bilmeden cihaz takıp onların gelecekleriyle oynuyorlar ve bundan hiç rahatsız olmuyorlar. Devletin bunları bilmiyor olması mümkün değil. Odyologlar Sağlık Bakanlığının gerekli kurumlarına defalarca bu işin usulsüz ve yanlış olduğunu anlatan dilekçeler verdi, görüşmeler yaptı. Henüz bir şey değişmedi.
Ama kullanıcılar hiçbir şey yapmadı. Halbuki problemi asıl çözecek olanlar onlar.
Bu arada acıdır ki, odyometristler derneği İŞİTSAD'la işbirliği yapıp, hastanelerde işitme cihaz denemesi yapılmasına karşı çıktı.

kullanicilar ne yapabilirki Mehmet bey:(cogumuz anlatilani duymuyoruz. siz duyanlar kadar hak arayamiyoruz.
kelin merhemi olsa; iyi ayar yapilmayinca bile duzelttirmek icin kirk takla atiyoruz.

İşitme cihazı kayba göre doğru cihaz verilirse son derece faydalı benim ki gibi çok ileri düzeydeyse de koklear implant en güzeli tabi ki o anlamayı sağlıyor sesi yükseltmiyor ama süper birşey

Mehmet Akşit

Hocam umarım bazı insanların rant kapısı değilde, insanların sağlık kapısı olmayı başarırız.Hastasıyla,Odyometristi,Odyoloğuyla verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim bu konuları çok merak ediyordum elinize sağlık.

Üst Alt