Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H grubu ehliyet ile özürlü işaretsiz plakalı araç kullanmak..?

erhankali

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar.
İş kazası sonucu sağ elimde başparmak hariç diğer parmaklarımı kaybettim. H Grubu ehliyetim var ve otomatik vitesli araç kullanabiliyorum. Sorum şu: Kendime ait olmayan ve plakasında özürlü işareti olmayan bir aracı kullanabilir miyim? Örneğin, işyerine ait otomatik vites araçları kullanabiliyor muyum? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

eğer ehliyette otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi varsa kullanırsın

buda sağlık kurlu raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi yazmasıyla oluyor

eğer h sınıfı ehliyetinde böyle bir ibare yoksa yetkisiz araba kullanmaktan ceza yersin

Ehliyetimde hiçbir ibare yok. O halde kullanamıyorum yani? Ama sağlık kurulu raporunda "otomatik vitesli araç kullanabilir ancak" yazıyor...

H sınıfı ehliyette otomatik vites araç kullanabilir ibaresini yazmıyorlar. Benim ehliyetinde yazmıyordu. 1 ay önce devlet hastanesinden otomatik vites araç kullanabilir raporu aldım. Emniyete götürdüm. Raporu aldılar, sisteme işledik daha sorun olmaz dediler ve raporu dosyama koydular. Ben şimdi engelli işareti olmayan otomatik vites araç kullanıyorum. Inşallah her hangi bir kontrolda sorun olmaz.

Böyle bir rapor aldıktan sonra plakamızı yenileyip engelli işaretini kaldırsak olmaz mı yani?

Bu dava ne oldu arkadaşlar sonucu bilen var mı?
plabas.jpg

Arkadaşlar olmaz diye kestirip atmayalım bu konuda sayın bülent beye emniyet genel müdürlüğünün cevabi yazıları var. Bu yazıda otomatik vites araç kullanabilir raporu olan h sınıfı ehliyete sahip kişilerin her türlü otomatik vites aracı kullanabileceği belirtiliyor

[FONT=Times New Roman] [/FONT]

Burada söz konusu olan otomatik vitesli araçlar.
Raporunda ''otomatik vitesli araç kullanır'' ibaresi olan ve bunu ehliyetine işlettiren ya da işlemiyorlarsa sisteme kaydettiren ''H'' sınıfı sürücü belgesine sahip arkadaşlar için plakada amblem şartı yoktur.Araç kime ait olursa olsun otomatik vitesli her aracı kullanabilirler.
Ama ehliyete işletme ya da sisteme kaydettirme işini ihmal etmeyin.

ah bir kaldılsaydı bu ayrımcılık plakası veya isteğe bağlı olsadıda büyle yorumlar yazmak zorunda kalmasaydık

devletin vatandasina uygun gordugu bu iste damgali esek gibi yollarda yazik ne diyelim uatansinlar diyecem ama nerde onlarda o sifat

ufukalp arkadasımızın dedigi yontemle oluyorsa belki doktorlar bize bu konuda kolaylık saglayabilir sonucta bu ehliyete isletilirse nihayetinde otomatik araba dısında kullanabilecegimiz alternatif yok.

Bülent,
dediğim gibi oluyor ancak sadece otomatik vitese izin var,otomatik vitesin yanında bir de tertibat varsa o zaman olmaz,amblem olmak zorunda.
Zaten sadece otomatik vitesli araç kullananlar ötv muafiyetiyle araç alamıyorlar.

H grubu ehliyetime "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazdırmak için bugün özel hastaneden rapor aldım ve emniyet müdürlüğüne getirdim. Biz bunu ehliyete yazarız fakat özürlü plakasız kullanamazsın dediler. Halbuki yoldan geçen trafik polisi kullanabileceğimi söylemişti. Şaşırdım kaldım; kimi trafikçiler kullanırsın kimi kullanamazsın diyorlar. Bununla ilgili resmi bir yasa var mı? Varsa, polis durdurduğunda bu yasayı göstererek ceza yemekten kurtarabilirim sanırım...

Eğer insanlar bunu taşımak istemiyorsa bunun nasıl bir dayatması var ki ? Yani bunun olmaması isteniyor, o adam kendi sorumluluğunu alıyorsa sen daha neden dayatırsın koyacaksın olacak diye anlamıyorum. Kimi arkadaslarım belki engellerinden oturu engelli otoparklarından faydalanmanın cok daha iyi olacağı için bu amblemi taşıyıp kullanabilir ama kimiside normal otoparkı ornegin kullansada isi aksamıyacaktır, kaldırıp koyma islemi opsiyonlu olmalı, bana illa koyacaksın derlerse ben o plakayı kırarım.

sayın erkankali bu konuda bülent beye emniyet genel müdürlüğünün yazmış olduğu yazı aşağıdaki linkte mevcut olup bu yazıya göre H sınıfı ehliyeti olup otomatik vites araç kullanbileceği hususundaki raporu ehliyetine işleten kişilerin tüm otomatik vites araçları kullanabileceği belirtilmekte olup o yazının çıktısı ile emniyet müdürlüğüne müracaat etmeniz halinde sorununuz çözülecektir. bende aynı durumdayım ve rapor ile birlikte dilekçeye o yazı çıktısınıda ekledim. emniyet dosyama ve sisteme itirazsız ekledi. sadece ehliyete yazmadı. sorun olmayacağını belirtti. umarım sizin sorununuzda giderilir.
http://www.engelliler.biz/forum/oze...tomatik-araclar-kullanilabilir.html#post66402

Nazmi bey, verdiğiniz cevap için çok teşekkürler. Dediğiniz şekilde yapacağım.

H grubu ehliyetime "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazdırmak için özel hastaneden rapor ALINIYOR MU? YOKSA DEVLET HASTANELERİNDEN Mİ ALINIYOR

Bu raporu aldıktan sonra yani ehliyetimize otomatik vitesli araç kullanır ibaresi ekledikten sonra ötv ve diger muafiyetler kalkıyor degil mi?

benim ehliyetimdede "debriyaJ pedalı elle idare" yazıyor. otomatik vitesli araba kullanırken debriyaJ olmadığına göre sorun olmaması lazım.

"elle idare" ifadesi varsa, araçta özel donanım ve plakada sakat damgası bulunması şart.

Otomatik vitesli araca (ayrıca bir tertibat yoksa) ÖTV ve MTV muafiyeti yoktur.

Bu dava ne oldu arkadaşlar sonucu bilen var mı?
plabas.jpg

T.C. DANIŞTAY
SEKİZİNCİ DAİRE

Esas No : 2008/1 30
Karar No : 2009/1 905
Davacı : Dersu Erol Uyar
Davalı : Içişleri Bakanlığı

Davanın Özeti : Davacının özel tertibatlı ............ plakalı aracının plakasındaki “sakatlara mahsus” işaretinin kaldırılması istemiyle Içişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurunun reddine ilişkin Içişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 26.10.2007 gün ve 11432-176860 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53/b-4 maddesinin; özel hayatın giziiliğine ve ayrımcılığın yasaklanmasına ilişkin Anayasanın 10. ve 20. maddelerine, Avrupa Insan Hakları Sözleşmesinin 8. ve 14. maddelerine, Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklara ilişkin Uluslararası Sözleşmenin 2. ve 17. maddelerine, Hasta Hakları Yönetmeliğinin “ mahremiyete saygı” başlıklı 21. maddesine, taraf olunan sözleşmelere aykırı olması nedeniyle Anayasanın 90. maddesine aykırı oluğu ve “sakatlara mahsus” işaretinin plakada belirtilmesinin özürlü vatandaşların kişilik hak ve hürriyetini zedelediği, rencide oldukları öne sürülerek iptali istemidir.

Savunmanın Özeti : Sakat ve malul engelli kişilerin araçlarına konulan özel işaretlerin yönetmelik gereği olduğu, engelli kişilerin kullandığı araçların özel işaretlere sahip olmasının, trafikte diğer sürücüler tarafından farkedilerek kolaylık ve yardım sağlanmasına yönelik bulunduğu; davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

Danıştay Tetkik Hakimi Serpil KOÇYİĞİT ERDOĞAN’ın Düşüncesi : Özel ihtimam gösterilmesi gereken sakat, malul ve engellilerin bazı ayrıcalıklardan yararlanmaları, hayatlarının kolaylaştırılması amacıyla düzenlenen davaya konu Yönetmelik maddesinin ve buna dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemin hukuka uygun olduğu gerekçesiyle davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Hüseyin YILDIZ’ın Düşüncesi : Uyuşmazlık, davacının sahibi olduğu ................ plaka no’lu aracının plakasından sakatlara mahsus işaretinin kaldırılması talebinin reddine dair işlem ile, dayanağı olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53.maddesinin (b) bendinin 4 numaralı alt bendinin iptali isteminden doğmuştur.
Anayasanın 124 maddesinde; Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla Yönetmelikler çıkarabilecekleri öngörülmüştür.
Karayolları Trafik Kanununun 135.maddesi uyarınca hazırlanıp, 18.7.1997 tarihli ve 23053 sayılı Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53.maddesinin (b) bendinin (31.12.2004 tarih ve 25687 Mükerrer s i Gazetede yayımlanan) değişik 4.numaralı alt bendinde; “ithaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisirıden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibatı olmayan araçlara, örneği EK:12/z’de gösterilen üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir” kuralı getirilmiştir.
Madde hükmüyle; malül ve engellllerin bu Yönetmelik uyarınca, edinebildikleri araçların Vergi Mevzuatı yönünden Özel Tüketim Vergisinden muaf tutulduğundan takiplennin yapılması, hemde; trafikte seyir halinde iken, diğer sürücüler tarafından fark edilerek güvenli bir şekilde seyretmelerine imkan tanınması, ayrıca, park etme durumlarında kendilerine kolaylıkların sağlanması amaçlandığından getirilen düzenlemede, hizmet gereklerine, kanun yararına ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Hukuka uygunlugu saptanan Yönetmelik madde hükmüne dayalı dava konusu işlemde yerinde olup, hukuka aykırılık taşımamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETi ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dava, davacının özel tertibatlı ............... plakalı aracının plakasındaki mahsus’ işaretinin kaldırılması istemiyle Içişleri Bakanlığı’na karşı yaptığı başvurunun reddine ilişkin Içişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 26.10.2007 gün ve 11432-176860 sayılı işlemi ile bu işlemin dayanağı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53/b-4 maddesinin; iptali istemiyle açılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının, “Yönetmelikler”, başlıklı 124. maddesinde; “Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.” hükmü yer almıştır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun “sürücü adaylarında aranacak şartlar” başlıklı 41. maddesinin sağlık şartlarını düzenleyen (c) bendinde; sağlık şartları bakımından kimlere hangi tür sürücü belgesi verilebileceği hususunun yönetmelikle düzenleneceği: sürücü belgesi alacakların ilgili yönetmelikte belirtilen hekimden sürücü olur raporu almalarının zorunlu olduğu ve bu yönetmeliğin Içişleri ve Sağlık Bakanlıklarınca müştereken hazırlanarak yürürlüğe konulacağı, düzenlenmiştir.

Karayolları Trafik Kanununun 135.maddesi uyarınca hazırlanıp, 18.7.1997 tarihli ve
23053 sayılı Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 31.12.2004 tarih ve 25687 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişik 53.maddesinin (b) bendlnde;”Ithaline izin verilen veya ülkemizde imal edilen malul, sakat ve engellilere ait özel tertibatlı araçlar ile sakatlık derecesi %90 ve üzerinde olan malul ve engelliler adına Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak tescil edilmiş özel tertibat olmayan araçlara, örneği EK:12/z’de gösterilen üzerinde sakatlara mahsus işaret bulunan plakalardan verilir’ kuralı getirilmiştir.

Davaya konu Yönetmelik maddesi hükmüyle; özel ihtimam gösterilmesi gereken sakat, malul ve engellilerin bu Yönetmelik uyarınca, edinebildikleri araçların Vergi Mevzuatı yönünden Özel Tüketim Vergisinden muaf tutulduğundan takiplerinin yapılması, trafikte seyir halinde iken, diğer sürücüler tarafından fark edilerek güvenli bir şekilde seyretmelerine imkan tanınması, park etme durumlarında kendilerine kolaylıkların sağlanması gibi bazı ayrıcalıklardan yararlanmaları ve hayatlarının kolaylaştırılması amacıyla getirilen düzenlemede, hizmet gereklerine, kamu yararına ve hukuka aykırılık bulunmamaktadır.

Bu durumda, davaya konu Yönetmeliğin 53/b-4. madddesinde ve söz konusu madde uyarınca tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, davanın reddine, aşağıda dökümü yapılan 86,55 TL yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, 17.03.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.

Aracı kullanabilmeniz için;
1)Otomatik vitesli araç kullanabilir Sağlık Kurulu Raporu
2)Trafik Şübede Sağlık Kurulu Raporundaki ibareyi Ehliyetinize yazdırmak
Bu iki işlemi yapmadığınız sürece kullanamazsınız.

Ben ''H''sınıfı ehliyet aldım. hastaneden aldıgım ''otomatik vitesli araç kullanır ibaresini ehliyetime yazdırdım.
Şimdi otomatik bir araç aldım ve bu aracın ruhsatını üzerime alırken normal tescil ettirirken ''Ehliyetin H sınıfıysa engelli işareti olması gerektiğini söylediler. Emniyet müdürlüğünün yazısını gösterdim.
Tamam bu doğru ama ''H'' sınıfı ehliyet sahibi olanlar üzerine tescil ettirdiği her araçta engelli işareti taşımalı dediler.(Bu bilgiyi söyleyen ve bana yardımcı olan bir komserdi).
Bende engelli işaretli plakamı bastırdım ve ruhsatıma sakat aracı diye şerk düşüldü yalnız donanım olmadığı için aracım vergiden muaf değil.
Sorunsuz kullanıyorum...

mimfatih;
yani normal bir aracı engelli damgasıyla kullanıyorsunuz.. Bu da ilginç. ülkeye bak yaw :mad:

mimfatih;
Daha nasıl sorun olsun ki,istedikleri haksızlığı yaptırmışlar zaten.
İyi o zaman işitme engelliler de sırf H sınıfı ehliyetleri var diye plakada tekerlekli sandalye amblemi taşısın,halbuki işitme engellilerin kendilerine özgü kulak işareti şeklinde stickerleri var.Plakada değil,arkacama yapıştırma şeklinde.

Arkadaslar cok tesekkür ederim bu benim için büyük bir sorundu yanlız benim ehliyetimde özel ter(otomatik vites kullanabilir) yazıo sizin demek istediğiniz bu sanırım yoksa sadece otomatik vites kullanabilir yazmasımı gerekli acaba celiskide kaldım

Üst Alt