Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyet alıp ileride ibaresini değiştirmek mümkün mü?

nayha87

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba

Benim sağ kolumdan engelim var. Kolumda kısalık ve hareket kaybım var. H sınıfı ehliyet almak istiyorum. Araba tercihime göre ehliyetteki ibarede ileride değişiklik yaptırmam gerekiyor.

1. Seçeneğim:

Ben acemi olduğum için öncelikle 2. el bir otomatik vites araç alıp kullanmak istiyorum. Bunun için ehliyetimde ve raporumda H sınıfı otomatik vitesli araç kullanabilir yazması gerekiyor .(tertibat proje ile ugrasmamak için)

2. Seçeneğim ise;
İleride ÖTV muafiyetli sıfır bir araç almak istediğimde ehliyetimde H sınıfı ve özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olması gerekiyor.

Ben önce 2. el araç alıp sonra da ileride sıfır araç almak istiyorum. Eğer ehliyetimi şimdi H sınıfı özel tertibatlı araç kullanır ibareli olarak alırsam, alacağım 2. el araca; alırken ve satarken tertibat taktırma - proje çizdirme - plaka yenileme gibi işlerle uğraşmak zorunda kalacağım.
Fakat şimdi H sınıfı otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi olan ehliyet alırsam; alacağım 2. el otm. aracı tertibat proje ile ugrasmadan direk kullanabileceğim.

Benim sorum şu şimdi "H sınıfı otomatik vitesli araç kullanır" ibareli ehliyet alırsam, ileride ÖTV muafiyetli araç almak için ehliyetimi "H sınıfı özel donanımlı araç kullanır" şeklinde değiştirebilir miyim ?

evet .herşey senin alacagın saglik kurulu raporundadır.sen nasil rapor alirsan trafik şubede onu yazmak zorunda senin ehliyetine.

peki ben tertibat yaptırsam (yapılacak tertibat vites kolu 5-10 cm yükseltilecek) ne kadara yaptırabilirim.

Yeni rapor alıp o rapordaki ibarenin sürücü belgenize işlettirilmesi mümkün. Bu açıdan bir sorun olmaz...

Bahsettiğiniz vites kolunu yükseltme aparatı sıradan bir sanayi ustası tarafından çok çok ucuza yapılır. Makine hendisine proje çizdirme işlemi için ne kadar ödeme yapılacak bilmiyorum (150 TL gibi bişeymiş).
Şu bbaşlıkta güncel bilgiler mevcut: http://www.engelliler.biz/forum/oze...-otv-muafiyetiyle-arac-alim-prosedurleri.html

7e132306d231374067db3de7517edee1_1268417662.jpg

Sayın OturanBoğa, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Benim bir de şöyle bir sorum olacak.
sağ kolumdan engelim var. doğum sırasında sinirler ezilmiş. 2/5 oranında kas gücü kaybım var. kolum diğer koluma göre 15-20 kısa duruyor(gelişmediğinden dolayı). parmaklarımla sıkabiliyorum, fakat vites koluna, kolum uzak. Ben 2. el bir otomatik vit. araç aldığımda ve vites kolunun üzerinden koluma doğru yana yatık L şeklinde bir aparat bağlatırsam (plan proje çizdirip) BU ARACI engelli aracına çevirebilir miyim ?

doktorlar H sınıfı ehliyet alıp alamayacağıma karar veremedi

sağ kolumdan % 55 oranında engelim var. hastalığım brekiyal pleksopati.

BİMERE YAZDIĞIM DİLEKÇEM:
H sınıfı ehliyet alabilmek için 02.03.2011 tarihinde Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuruda bulundum.(Hasta no: 1870597) Aynı tarihte muayene işlemlerini tamamlayıp hizmet bedeli olan 111.50 TL'yi ödedikten sonra evraklarımı sağlık kuruluna teslim ettim. Aynı gün saat 14.00 sularında alanında uzman hekimlerin bulunduğu sağlık kuruluna girdim. Heyet sonucunda; hakkımda karar verilmek üzere Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesine sevki uygundur şeklinde kararı öğrendim. Konu ile ilgili olarak Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelik'in 4. maddesinin 3. fıkrasında "Tabip tarafından, bu Yönetmelikte belirtilen kriterlere göre sürücülüğe engel hali olmayanlara muayeneyi yapan tabip tarafından uygun rapor verilir. Bu Yönetmeliğe göre sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen sürücü adayı ilgili uzman tabip/tabiplere gönderilerek ilgili uzman muayenesi istenir ve verilecek rapor doğrultusunda
işlem yapılır." denilmektedir. Benim muayene olduğum doktorlar ve sağlık kurulundaki doktorlar "Uzman Doktor" ünvanını taşıyan doktorlardır. Bu doktorlar uzman doktor değiller mi? Uzman doktor iseler beni neden başka bir sağlık kurumuna sevkettiler ve o sağlık kurulu niçin var? Son olarak hakkımda karar veremeyeceklerse benim ödediğim 111.50 TL'nin ve boşa geçen zamanımın bedelini kim ödeyecektir?
Konuyla ilgili Bilgi Edinme kanunu çerçevesinde bilgi edinmek istiyorum. Saygılarımla.

Bimere böyle bir dilekçe yazdım. Bu doktorlar ne iş yapar anlamadım..
Ayrıca rapor ücreti ödediö. 2010/31 sayılı genelgenin 4. maddesinde ;

[FONT=&quot]Özürlü vatandaşlar hariç olmak üzere, sosyal güvencesi olmayanlar ve/veya özel amaçla kullanılacak durum belirtir raporların (kişilerden talep edilmesi gereken) ücretleri; Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği hükümlerine göre mensupları için ödenen sağlık kurulu rapor ücretleri esas alınarak ücretlendirilecektir.
[/FONT]

[FONT=&quot]diye belirtilmektedir.[/FONT]

Benden rapor ücreti almaları yasal mıdır ?
Beni aynı statüdeki bir hastaneye sevketmeleri yasal mıdır?

Nasıl bir dilekçe yazdın örneğini yayınlarmısın rica etsem.....

yukarıdaki dilekçeyi yazdım BİMER e .

Hastaneye başvururken ise dilekçemde;
H sınıfı ehliyet alabilir ve özel tertibatlı araç kullanabilir alanlarında sağlık durumumun değerlendirilerek sağlık raporu almak istiyorum yazdım.

H sınıfı ehliyet raporunda tertibatın ne olacağı yazmalı mı?

Ben Diyarbakır eğitim araştırma hastanesine rapor için başvurmuştum. Heyette doktorlara H sınıfı ehliyet alabilir, özel tertibatlı araç kullanabilir yazmanız yeterli diye yazdım. Doktorlar bir tertibata ihtiyacım olduğu konusunda mutabık ama "özel tertibatlı araç diye yazamayız, illaki tertibatı yazmamız gerekir " dediler. Ardından ne yazacaklarını bilemeyip karar veremediler ve beni aynı statüdeki dicle üni. eğitim araştırma hastanesine sevkettiler.

Doktorların içinden çıkamadığı durum şuydu: Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık Şartları ile muayenelerine dair yönetmelike göre :

Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.

Buna göre: Raporumda h sınıfı ehliyet alabilir, özel tertibatlı araç kullanır yazılması yeterli olmuyor mu ?

Evet, özel tertibat yazması yeterli olur. Nasıl bir özel donanım olacağını araç alırken belirlersiniz...

Maalesef hastaneler bu türk sevk işlemleri yapabiliyorlar. Söyledikleri şekilde rapor almanız gerek... Ama, ödediğiniz rapor parasını BİMER kanalıyla geri talep edin. 150 numaralı telefonu arayıpo bu konuda BÜMER'den yardım talep edin. Vereceğiniz bir banka hesabına o ücretin geri ödenmesini isteyin.

Örnek: http://www.engelliler.biz/forum/sag...maz-3-mayis-2010-tarihli-yazi.html#post711177

ben 1999 daki işçi bulma kurumun sevki ile aldığım raporumu vermişdim sürücü kursuna o raporda ağır işlerde çalışamaz bedeni hafif işler raporu süreklidir yazıyordu ne h sınıfı nede özel tertibatlı araç kullanabilir yazıyordu ve ehliyetim şuan cepde ben o raporla aldım ehlieyit nasıl verdiler bilmiyorum bir sorunda yaşamadım Allah yüzümemi güldü yoksa ilerde bir problem çıkarmı sizce ben araba almak için heyete başvuracağım buna istinaden nasıl bir dilekçe yazmalıyım işretlenmesini istediğim bölümlere h sınıfı ehliyet alabiliride ekletmem gereklimi yoksa h sınıfı ehliyetim bulunmakda ibaresini sol ayağımdaki rahatsızlığmdan dolayı otomatik vitesli araca çevrilmesini istiyorum diyemi bir dilekçemi yazayım.

Üst Alt