Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyet ile kod olmadan ÖTV'siz araç almak isteyenler için öneri!

greenred

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba, forumda okuyup, gördüğüm izlenimler sonrası sizinle bu konuyu paylaşıma açmak istedim ve bir çok arkadaşımıza yardımı dokunacağından eminim.

Şimdi arkadaşlar ilk olarak başımdan geçen olayı anlatayım hemen;
2011 yılında ÖTV indirimli araç aldım araç alırken verdiğim raporum sürekliydi ve sol alt ekstremite de engelim vardı. Aracımı aldım ve süresi dolunca sattım. İkinci kez araç almak için bayiye gittiğimde araç alımının Taşıtlar Vergi Dairesi tarafından onay verilmediğini söylediler. Sebebi ise, H sınıfı ehliyetimi 2010 yılında aldım ve değiştirmedim. Üzerinde kod yazmadığı içinde Taşıtlar Vergi Dairesi onay vermedi. Atladım arabama Taşıtlar Vergi Dairesi Müdürüne gittim yüz yüze konuşmaya ve dedim ki Resmi Gazetede 17 Nisan 2015 Cuma günü 29329 Sayılı Yönetmelikte MADDE 32'nin alt bendi Geçici Madde 10'un içerisinde bulunan

''H” sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre “A” veya “B” sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır.

''Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.'' şeklinde yönetmelik görünce Müdüre dedim ki bu resmi gazetede yayınlanan bir kanun ve benim ehliyet yenilemem için önümde 2 yılım daha var ve sizin bana ÖTV indirimi vermeniz için her hangi bir engel olmadığını kanun maddesi ile belirttim.
Ve cevabım olumlu oldu hemen ÖTV indirimimi onayladılar.

Oradaki zorluk çıkaran Memura da fırça attı gözümün önünde, madem böyle bir kanun var neden zorluk çıkarıyorsunuz dedi Müdür. Ötv indirimini aldım ama kod olmadığı ve sisteme giremedikleri için MTV indirimini giremediler. Müdür bey ehliyetini getirince onuda düşeriz dedi ve sorun çözüldü. Aracımı aldım ve bir problem kalmadı, hatta araç aldığım bayideki arkadaş bile olmaz dedi ama ben çözdüğümde çok şaşırdı.

Arkadaşlar sizden ricam böyle zorluk çıkaran memurlara maddesine göre ve yasal dayanağına göre gidince ağızlarını açamıyorlar. Hayır dediklerinde bile pişman oluyor. Böyle zorluk yaşayan arkadaşlarıma tavsiyem alın çıktınızı resmi gazetede yazan kanun maddesini koyun önüne ve ehliyetimi değiştirmem için önümde şu kadar süre var, ehliyetim hala geçerli olduğu için ÖTV indirim hakkımı almak istiyorum deyin ve aracınızı alın...

İstedikleri yere görüş yazsınlar kanunda madde açık ''Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır. Gerekmesi halinde bu süre İçişleri Bakanlığınca uzatılabilir.''

Yani beş yıllık süre içerisinde hala ehliyetiniz geçerlidir ve ÖTV indirimi verilmeyecektir diye hiç bir ibare yok. Yasal olarak madem devletin bana verdiği ve raporla aldığım H sınıfı ehliyetim geçerli ise, Taşıtlar Vergi Dairesinin hangi yasaya dayanarak hayır diyeceğini bilmiyorum.
Zaten onlarda hayır diyemediler.
Saygılarımla.

teşekkürler, umarım başka arkadaşlarımızda sorun yaşamadan problemleri çözmüş olurlar...

greenred

Bilgilendirme için teşekkürler. Aynı sizin gibi hakkını alan çok kişi var. Ama bu sadece ve sadece sol alt ekstremite olduğunda işe yarayan bir argüman. Bunun dışındaki herkesten (TSE ile işleri olduğu için) yeni ehliyet isteniyor

Merhaba, öncelikle teşekkürler bilgi paylaşımınız için. Aklıma takılan bir kaç şey oldu yapmış olduğunuz bilgilendirmenizde ''H sınıfı ehliyetimi 2010 yılında aldım ve değiştirmedim'' demişsiniz. '' 2918 sayılı Kanuna göre değiştirilmesi zorunlu olan sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri beş yıl içerisinde tamamlanır.'' maddesine göre siz 5 yıl ı aşmış bulunuyorsunuz dimi? Acaba ben mi yanlış anlıyorum anlayamadım aynı zamanda '' resmi gazetede yayınlanan bir kanun ve benim ehliyet yenilemem için önümde 2 yılım daha var '' yazınca nasıl oldu hesaplama bilemedim kusura bakmayın. Bende 2015 de ehliyet aldım süreye göre 2020 de değiştirip yeni araç alabilirim sanırım diye düşünüyorum

mansion
Burada değişimden kasıt; artık verilmeyen H sınıfı sürücü belgesinin yeni tip kodlu B sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilmesi işlemidir. Ehliyet ne zaman alınmış olursa olsun, 2 yıl önce alınmış da olsa 2020 sonuna kadar tüm eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi zorunludur.
Ayrıca tüm ehliyetler 5 yılda bir değişecek şeklinde bir kural da yok.

Ufukalp
Teşekkür ederim cevabınız için, benim aracımın 5 yıllık süresi 2020 Agustos ayında doluyor, yeni araç alımında şuan ki var olan eski tip H sınıfı ehliyetimi kullanarak araç alımımda sorun olmayacaktır o zaman dimi? Eğer olursa da greenred ın izlediği yolu izlememiz gerekecek .!!

mansion
Engeliniz sol alt ekstremitede ise ve sadece otomatik vitesli araç alacaksınız dediğiniz gibi olabilir. Ama yukarıda OturanBoğa bahsetmiş, otomatik vites harici özel tertibat olacaksa işin içine TSE falan da girip mutlaka yeni tip B sınıfı sürücü belgesi isteniyor diye.
Aracınızın 5 yılı 2020 Ağustos ayında doluyormuş. Eski tip ehliyetlerin değişimi için son tarih de Aralık 2020 zaten. O ay olmazsa sonraki ay mecburen değiştireceksiniz zaten.

Ufukalp Aynen engelim sol alt ekstremitede ve sadece otomatik vitesli araç alabiliyorum. Tamamdır şimdi anlaşıldı. Teşekkür ederim.

Selamlar,

Ben birkaç bilgi ekleyebilirim.

Yeni ehliyetler 2020 sonuna kadar ancak, uzmanlar engellilerin son tarihlere pek kalmasını istemiyor. Çünkü Ehliyet sağlık kurulları belli kontenjan dahilinde ayda 1 toplanıyor.

Hekim/hastane sevk süreçlerinden sonra sevk raporunuz ile ilçe sağlık kuruluna gelmenizden sonra sizi bir sonraki aya çağırırsa, otomatik olarak 1 ay kaybediyorsunuz.

Sözün özü, engelli arkadaşların ehliyet yenilemelerini en geç 2020 eylül-ekim aylarına kadar olarak düşünmelerini öneririm, birde yoğunluklar hesaba katılırsa...

Üst Alt