i_brahi_m
Çeşitli illerde H sınıfı ehliyetle alanlar olduğunu forumdan öğreniyoruz, özellikle Ankara'da alan arkadaşımız çok olduğunu biliyorum,bende İzmir vergi dairesinden özelge istedim bu konuyla ilgili, gelen cevapta alınamayacağı belirtilmişti, bende gelen cevabı Cimer'e yazarak çeşitli illerden H sınıfı ehliyetle yeni araba alan arkadaşlar olduğunu ve İçişleri bakanlığı genelgesine göre H sınıfı ehliyetlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar geçerli olduğunu belirtmişken nasıl oluyorda vergi dairesinin kabul etmediğini sormuştum, gelen cevapta çark etmişler ve alınabileceğini belirtmişlerdi, gelen cevabı yorumlarınıza bırakıyorum
[FONT=sans-serif]T.C.[/FONT][FONT=sans-serif]GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
[/FONT][FONT=sans-serif]İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı[/FONT][FONT=sans-serif]Gelir Kanunları Kdv Ve Ötv Grup Müdürlüğü
[/FONT][FONT=sans-serif]Konu[/FONT][FONT=sans-serif]:[/FONT][FONT=sans-serif]CİMER üzerinden yapılan başvuru
[/FONT][FONT=sans-serif]İlgi[/FONT][FONT=sans-serif]:[/FONT][FONT=sans-serif]22/01/2021 tarihli ve 2100380107 sayılı CİMER üzerinden yapılan başvuru
[/FONT][FONT=sans-serif]İlgide kayıtlı Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) kanalıyla yapılan başvurunuzda; H sınıfı [/FONT][FONT=sans-serif]ehliyetinizin olduğu ve 2012 yılında ÖTV istisnasından yararlanarak aldığınız aracı değiştirmek [/FONT][FONT=sans-serif]istediğiniz belirtilerek H sınıfı ehliyetinizi 31/12/2022 tarihine kadar değiştirmeden mevcut ehliyet ile [/FONT][FONT=sans-serif]yeni araç alımında ÖTV istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda özelge talep ettiğiniz,[/FONT][FONT=sans-serif]özelge ile verilen cevapta H sınıfı ehliyetinizi yeni tip kodlu ehliyetle değiştirmeden ÖTV istisnalı araç [/FONT][FONT=sans-serif]alamayacağınızın belirtildiği, ancak İçişleri Bakanlığı'nın eski tip H sınıfı ehliyetlerin 2022 yılı sonuna [/FONT][FONT=sans-serif]kadar geçerli olduğuna dair açıklamasının bulunduğu, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı'nın ise genelgeye [/FONT][FONT=sans-serif]uymadığı belirtilerek konu ile ilgili cevap beklemektesiniz.[/FONT][FONT=sans-serif]Konu ile ilgili tarafınıza hitaben düzenlenen 28/02/2020 tarih ve 91014 sayılı özelgemizde;[/FONT][FONT=sans-serif]"...Bu itibarla Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1, 1.3 ve[/FONT][FONT=sans-serif]1.5) bölümlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gerekli diğer koşulların yerine getirilmiş olması [/FONT][FONT=sans-serif]şartıyla; engellilerin H sınıfı sürücü belgelerini yetkili Bakanlık tarafından belirlenen değiştirme süresi [/FONT][FONT=sans-serif]içerisinde yenilemeleri halinde 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci [/FONT][FONT=sans-serif]fıkrasının (2) numaralı bendinde düzenlenen istisna hükmünden faydalanmaları mümkün bulunmaktadır."[/FONT][FONT=sans-serif]denilmiştir.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Buna göre; H sınıfı sürücü belgelerinin yenilenme süresinin ilgili Bakanlıkça 2022 yılı sonuna kadar [/FONT][FONT=sans-serif]uzatılmış olduğu açık olduğundan Başkanlığımızca bu belgenin tanınan süre bitmeden geçersiz sayılması [/FONT][FONT=sans-serif]
mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca yukarıda yer verilen özelgemizde de H sınıfı sürücü belgelerinin süresi [/FONT][FONT=sans-serif]içinde herhangi bir tarihte değiştirilmesinin mümkün bulunduğuna değinilmiştir.[/FONT][FONT=sans-serif]Bilgilerinize sunulur.[/FONT]