Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı Ehliyete Sahip Olmak sadece otomatik vites araç kullanmak mı demek?

YiRiZMa

Üye
Konular
24
Reaksiyonlar
0
merhaba, yakın zamanda ehliyet alıyorum. bilindiği gibi engellileree engel farketmeden H sınıfı ehliyet veriyolar. ben işitme engelliyim. ehliyet almak için teorik ve direksiyon sınavların geçtim ancak bana söylenen bu H sınıfı ehliyetimle sadece otomatik vites araç kullanabilirmişim. böyle saçmalık varmı? neden düz vites araç kullanamıyorum. biz sadece işitme engelliyiz yahu nedir bu ayrımcılık herşeyi kusursuz yapıyoruz yinede sadece otomatik haricinde araç kullandırtmıyorlar !!! DELİ ETTİLER !!

yarizma merhaba öncelikle önceki açmış olduğun konuya baktım ancak aklımda takılan bir sorun var 95 işitme engelliğim demişsiniz kayıp oranınız mıdır (db) yoksa özür oranınız mıdır ?

Araç alımında engellilere özel donanım araç yapılacaktır bundan dolayı otomatiktir, ancak bunun için %90 Engelli Raporu şartı düşülmektedir, işitme sorununuz olduğundan dolayıda özel donanıma gerek duyulmadığından dolayı normal araç teslim edilebilir.

synax ve caner_1616 kardeş, özür dilerim sizi kırmak gibi kötü niyetim yok ama tam olarak bilmediğiniz konu olduğunu farkettim:

İşitme engelliye 2 tür ehliyet verilir: işitme eşiği 50 desibel üzeri ise; H sınıfı ehliyet verilir. ancak işitme eşiği 50 db altında ise B sınıfı ehliyet verilir. Her şki ehliyetin çok farklı özelliği yok. İkisi de hemen hemen aynı.

İşitme engelli mevzuatında otomobil kullanır yazısı var: diğerleri stircker yapıştırması vs saymıyorum.

İşitme engelli sürücü diğerlerinin araçlarını kullanır kiralama yapan firmadan araç alabilir. İllaki otomatik olması şart değil. MEvzuatı bilmeyen yada karıştıranlar herşey söyler.
Özür dilerim sadece siz değil trafik polisleri rutin kontrollerde çevirme yaptıklarında her türlü bahane üretirler. dolayısıyla bu işi bilen mevzuata hakim biri olması gerekiyor yada: synax kardeşimizin gösterdiği mevzuatı ama Valilik onaylı yazısı fotokopisi ile birlikte arabasında dolaşması gerekiyor. Her rutin çevirmelerde başımı ağrıtıyor. Beş dakikalik iş beş saatlik dil dökmeye dönüşüyor maalesef.

caner_1616;

rapor oranım yüzde 52'dir. db oranlarım yüzde yüzün üzerindedir.

Mr.No;

şimdi senin söylediğine göre ben düz vites araç kullanabilirmiyim? yönetmelik öyle mi diyor yoksa sadece otomatik vitese mahkummuyuz?

ehliyetinizde sınırlama yoksa herhangi araç kullanabilirsiniz. Bazıları otomatik vites kullanır yada özel tertibatlı araç kullanır ibresi yazdırıyor.
Nedenini sorma yazdıran işitme engelli kardeşlerimiz var.

demek istediğim ehliyetinizde öyle bir ibre yoksa sorun yok. Herhangi araç kullanabilirsiniz. Kaldı ki öyle bir yazı ile karşılaşırsanız raporunuzda öyle bir ibre yoksa emniyet yazarsa yine de sildirin.

Mr.No;

Estağfurallah ne kırılması :) ben de arkadaş için bi araştırma yapayım dedim de daha önce açtığı konuyla karşılaştım oradan okuduklarımla fikrimi yazdım. Kesin bir bilgim yok işitme engellilerin mevzuatıyla ilgili. Ve aynen evet bazen polisler kendileri de bilmediklerinden dolayı sorun çıkarabiliyor. Benim de başıma geldi, kiralık bir otomatik vitesli araç kullanıyordum, kendi aracından başkasını kullanamazsın diye çekti. İlgili kanunu ve çıkış tarihini söyledim amirlerini vs aradı ondan sonra bıraktı ancak. Lakin işte H sınıfı alıp belli bir ibare ekletirsen ona uymak zorundasın. Otomatik vitesli araç yazan ehliyetle düz viteste yakalanırsan sıkıntıya girebilirsin.

YİRİZMa benim önereceğim şey bizzat gidip emniyetin trafik biriminden konuyla ilgili yardım istemen. Ben ehliyetimi 2010 da aldım otomatik vitesli/özel tertibatlı ayrımı yeni çıkmıştı sanırım. Ehliyet kursu normal şekilde yönlendirdi ama netten araba kullanma koşullarını araştırırken kanunla karşılaştım ve emniyette böyle bişey varmış vs dedim. Evet doğru deyip dosyama baktılar ve sağlık kurulundan aldığım raporu verip bunu gidip ortopedi doktorundan otomatik vitesli araç kullanabilir diye not ekletip getir dediler o şekilde alabildim. Kendin araştırmadan ve orada da sorgulamadan verdikleri şeylere uyup çıkma derim.

İşitme engellilerde otomatik vites ya da manuel diye bir ayrım yok. Her ikisini de kullanabilirsiniz. İki kısıtlama vardır:

1- Ticari araç kullanamazsınız

2- Kullandığınız aracın arka camına işitme engelli olduğunuza dair stikır koymalısınız.

Üst Alt