Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H sınıfı ehliyeti yenileme süreci nasıl işler?

GregorS

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
1
Herkese merhaba,

Ben, 2008 yılında aldığım ve üzerinde "Özel Tertibatlı Otomobil Kullanır" ibaresi bulunan ehliyetimi yeni ehliyetlerle değiştirmek istiyorum. Ama nereden başlayacağımı bilemiyorum. Herhangi bir devlet hastanesinden engelli kurul randevusu alıp gitmeli miyim yoksa öncesinde yapmam gereken şeyler var mıdır?

Yardımınız için teşekkür ederim.
Soydan

Öncelikle aile hekimine gitmeniz gerekiyor. Sizi basit bir muayene ettikten sonra tam teşekküllü bir hastaneye gönderip, uzman görüşü isteyecek. Verdiği sevk kağıdında hangi uzmanların görmesi gerektiğini belirtecektir. Daha sonra ismi geçen uzmanlara sizin seçtiğiniz bir hastaneden randevu alıyorsunuz ve tek tek muayene oluyorsunuz. Sistemden sevk kağıdınızı görüyorlar ve kendilerine ayrılan bölüme sizin durumunuzu özetleyen muayene bulgularını yazıyorlar. Ardından sizi komisyona sevk ediyorlar. (Bu arada bahsettiğim muayene işlemi için devlet hastanesi fark etmeksizin doktor başına para ödüyorsunuz) Bütün doktorları gezdikten sonra hastanenin yazı işlerine gidiyorsunuz ve komisyona sevk için Ad, soyad, cep telefonu bilgilerinin olduğu bir dilekçe veriyorsunuz. Bundan sonraki süreçte yazı işleri sizin evraklarınızı il sağlık müdürlüğüne gönderiyor ve ortalama 1 - 2 ay sonra il sağlıktan sizinle iletişime geçip (mesaj yoluyla), hangi hastanede komisyona gireceğinizin bilgisi veriliyor. Günü geldiğinde komisyona giriyorsunuz ve heyetteki doktor, mühendis vs. sizin şoför olup, olamayacağınız kararını veriyor. Eğer aleyhinize bir karar çıkarsa, 30 gün içinde itiraz edebilirsiniz ve tekrardan komisyona girebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Süreç biraz sancılı :) Bu arada sakıncası yoksa engeliniz nedir?

Merhaba, bilgi için teşekkür ederim. Ben özel hastaneye gittim ama onlar yapamıyoruz dediler. Sizin anlattığınız yöntem hayli uzunmuş. Aslında ÖTV muhafiyetli araç alacaktım, ama vergi dairesi yeni, kodlu ehliyet istedi. Raporumda "Sağ ayağını kullanamayacak şekilde özel tertibatlı araç kullanabilir" yazıyor, aslında ona göre bir kod verseler daha kestirme çözüm olur diye düşündüm, ama elbette öyle olmuyormuş.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün sitesinde H sınıfı ehliyet alma için şu açıklama var (bkz.), ben o yüzden özel hastaneye gittim

01.01.2016 tarihi itibariyle H sınıfı kaldırılarak “Engelli B” “Engelli A” adını almıştır. 2021 yılına kadar engelliler mevcut “H” sınıfı ehliyetlerini kullanabilirler. Özel tertibatlı araç kullanması gereken fiziki engeli olan kişiler engelli ehliyeti alabilmek için öncelikle devlet yada özel sağlık kurum/kuruluşlarından engeline göre bir uzman kararı içeren “sürücü sağlık raporu” almalıdır. Bu evrak üzerinde kişinin engeline dair tanı, engelin hangi uzvu ne kadar etkilediği ve kişinin sürücü olmaya uygun olup olmadığı belirtilmiş ve özel tertibatlı araç komisyonuna sevki belirtilmişse İl Sağlık Müdürlüğü'ne ulaştırılması gerekmektedir.

Bu arada Poliomyelit Sekeli rahatsızlığım var, sağ bacağımda.

O halde şimdi sizin anlattığınız şekilde (Aile hekimi göz ve ortopediye sevk etti beni) bir devlet hastanesinden göz ve ortopediye randevu mu almam gerekiyor? Aynı hastane ve aynı gün olması mı gerekiyor acaba?

Bu konu hakkında çok az kişinin net bilgisi var gibi geliyor bana. :)

Şöyle ki ben kendi sürecimden örnek vereyim, ben işlemlerimi devlet hastanesinde yaptırdım. Aynı güne randevu almanız şart değil fakat aynı hastane olması şart diye biliyorum. Son olarak ben aile hekiminin belirttiği doktorlara MHRS üzerinden randevu aldım. Sonrasında işimi sağlama almak için randevu tarihinden önce hastaneye gidip, muayene olacağım doktorların sekreter bankolarına gittim. Durumumu ve gelme sebebimi açıklayıp, doğru doktora randevu alıp almadığımı sordum. Sekreter, muayene olmam gereken doktorun sağlık kurulunda görevli olması gerektiğini söyledi. Randevu aldığım doktorlardan birisi sağlık kurulu dr'u değildi, onu değiştirip doğru Dr'den randevu aldım. Randevu günü muayenelerimi oldum ve il sağlık komisyonuna sevk edildim.

ÖZETLE;
1- RANDEVUNUZ BİLDİĞİM KADARIYLA DEVLET HASTANESİNDE OLMALI(BEN O ŞEKİLDE YAPTIRDIM. ÖZELLERİ KABUL EDİP, ETMEDİKLERİNİ BİLMİYORUM)
2- HEKİMLERE AYNI GÜN MUAYENE OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ (KESİN BİLGİ)
3-RANDEVU ALACAĞINIZ HEKİMLERİN SAĞLIK KURULU DOKTORU OLMASI GEREKİYOR FAKAT BUNU MHRS ÜZERİNDEN GÖREMİYORSUNUZ. DOLAYIYLA RANDEVU ALDIĞINIZ DOKTORU, RANDEVU GÜNÜNDEN ÖNCE HASTANEYE GİDİP SAĞLIK KURULU DOKTORU OLUP OLMADIĞINI TEYİT EDİN.

Umarım faydalı olmuştur. Anlamadığınız bir yer olursa çekinmeden tekrar sorun. Sağlıklı günler dilerim...

Çok teşekkür ederim bilgi verdiğiniz için. Bugün Üsküdar Devlet Hastanesi'ne gidik, aile hekiminin belirttiği göz ve ortopediye muayene oldum. Daha donra da bana verilen çıktıyı heyet odasında götürdüm, orada bir form doldurdum, telefonumu yazdım. Size mesaj gelecek dediler.

2017 de raporla araba almıştım bu sene galeri ehliyete aparatımın kodlarının yazılı olmadığını söyledi. ehliyeti değiştirmek için yeniden rapor alınacakmış. aile hekiminden ehliyet için sevk alacaksınız sonra heyet raporu veren bir hastahaneye gidip doktorun sevk ettiği branşa muayene olacaksınız o doktor kağıda heyet diye geçiyor. Belirtilen günde heyete girip kodlarınızı yazdırıp bununla ehliyet alıp aynı raporu galeriye veriyorsunuz.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Şimdilerde İstanbul İl Sağlığı'ndan heyet için mesaj bekliyorum. Bayii arabayı benim için tutuyor, malum araç bulmak da hayli zor, daha ne kadar tutar bilmiyorum ama çaresiz bekleyeceğim.

Yeni ehliyet komisyon kararı: B91 Peoliomyelit Sekeli

Merhabalar,

Benim üzerinde özel tertibatlı araç kullanır ibareli bir H ehliyetim var. Sağ bacağımda poliosekeli olduğundan gaz pedalı sola alınmış bir aracım var, onu kullanıyorum. Bu araca 2016'da ÖTV indirimiyle almıştım.

Değiştirmek için süreci başlattım, devlet hastanesine gittim ve beni kurula sevk ettiler. Bugün girdiğim kurulda verilen ve e-nabızda görünen raporda şu ibareler var. Ama gaz pedalına dair bir ibare olmaması beni şüpheye düşürdü. Gaz pedalı sola alınmazsa zaten araç kullanamıyorum.

İbareler şunlar: (Devlet hastanesinin sevki)
III kısım.
2. Grup sürücü olur (Komisyona sevk kararı verilmiştir)
GÖRMELER DÜZELTMEYLE TAM GÖZ BULGULARI DOĞAL,
İLTER GÜVENÇ: SAĞ ALT EKSTREMİTE 3 CM LİK KISALIK SAĞ DİZ HAREKETİ
KISITLI VE ARTROZU MEVCUT SAĞ ALT EKSTREMİTEDE KAS ATROFİSİ VE
3/5 KAS GÜCÜ MEVCUT

IV kısım.
10.02 Otomatik vites ,20.09 Uyarlanmış park freni,35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen
kontrol cihazları ,40.11. Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.),47. İki
tekerlekli araç kullanamaz,78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir,102. Ticari araç, resmi araç,
ambulans kullanamaz

TIBBİ NEDENLERLE VERİLECEK KODLAR : B91 POLİOMYELİT SEKELİ

KARAR :Engelli B

Bu durumda ötv indirimi alabilir miyim? Herhangi bir sorun var mıdır sizce? Varsa itiraz edeyim.

Evet kodlarda sorun görünüyor.

25.01 Uyarlanmış hız pedalı kodunu eklemesi gerekirdi. Sağ ayağınızı kullanamadığınız için

20.09 kodunu eklemiş fren için. Yani bu hali ilede ötv indirimi olacaktır. Sonuçta frenle ilgili bir tadilat yazmış.

Teşekkür ederim. ÖTV'siz araç alabilirim gibi görünüyor ama bu kodlara dediğinizin de eklenmesi gerekiyordu. Bilemedim.

Kardeşim bugün aile hekimine gitmiş, aile hekimi beni tanıyor, ehliyet değişikliği için göz-nöroloji ve ortopediye sevk vermiş ama bir kağıt vermemiş. Şimdi MHRS üzerinden randevu alayım dedim sadece ortopedi için 15 gün sonrasına randevu var diğerleri gözükmüyor. Ağır engelliler için randevu kolaylığı yok mu? Aynı güne de denk getiremiyorum. Kendim hastaneye gidip aynı günde olacak şekilde 1-2 hafta sonrası için randevu almaya çalışsam bir öncelik tanırlar mı?

Son düzenleme:
@bLaCkRaCe

Aile hekimleri sevk kağıdının çıktısını alıp genelde veriyorlardı unutmuş olabilir. Aile hekimi yakınsa gidip alınabilir ama sistemde görünüyordur yinede yapılan sevk. Randevu olayıda şöyle, sevk yapıldığı için randevuya gerek olmadan uzman hekim muayenesi ücretli şekilde olmalısınız. Benide ortopedi bölümüne sevk etmişlerdi ve sevk kağıdı ile direk gidip tek bölüm için ücret ödeyip muayene oldum ve komisyona sevk ettiler. İyi Günler.

@bLaCkRaCe

Ben 2022 Eylül'de almışım raporu. O zaman ortopedi uzman muayenesi için 130 TL ödemiştim. Her sene fiyat güncelleniyor şimdi fiyat farklıdır tabiki. Size üç bölüm için ayrı ayrı mı fiyat çıkartırlar yada tek bir ücret mi çıkar hastane sekreterliğine gidince söylerler.

@BLACKSAGAT, bu husus da bir yanlışlık mı var yoksa ben yanlış mı biliyorum, ehliyet almak için kullanılan raporu araç almak için de kullanamazsınız çünkü ehliyet için alınan heyet raporunda sürücüler için SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLER İÇİN başlığı var bununla araç alımında rapor olarak kullanamazsınız ehliyet değişikliği için kullanılacak bir rapor türüdür.

@emir5558

Doğru biliyorsun aynen dediğin gibi. Ehliyet için aldığın raporu ehliyet almak/yenileme işlemi için sadece nüfus müdürlüğünde kullanıyorsun başka bir işine yaramıyor. Araç almak için ayrıca hastaneden raporun olması gerekiyor. Tertibatlı araç almak isteyen kişinin alacağı raporun açıklama kısmında "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” ibaresi olmalı.

Geçen hafta araç için heyete çıktım, e-nabız uygulamasında raporlarım kısmından ulaşabilirsiniz dendi hala sisteme düşmedi acaba yanlış yere mi bakıyorum.

@emir5558

Ehliyet kodları için komisyon mu yoksa hastanede engelli raporu için mi heyete çıktınız

@emir5558

E-Nabız' da baktığınız yerde doğru raporlarım kısmında Sürücü Raporları olarak çıkması gerekirdi. Ehliyet komisyonu sizi gördükten sonra normalde 1-2 gün içinde sisteme yükleniyordu. E-devlet üzerinden de aşağıdaki linkten kontrol edebilirsiniz.

@BnymnYldz, teşekkürler. ehliyet için değil ötv mafiyet için başvurduğum raporu sitemde göremiyorum sanırım 1,2 gün daha beklicez, beklemek sıkıntı değilde araçlar gün geçtikçe limitten çıkıyor sıkıntılı kısmı bu

@bLaCkRaCe, özel hastanelerde muayene edip sevk ediyor il sağlık müdürlüğüne ama hastane üçret alabilir

il sağlık müdürlüğünde komisyon süreci tamamlandı, raporum da e imzalı olarak çıktı, ehliyetimi yenilmek istiyorum, bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?

@Suret,
nüfus müdürlüğüne randevu alıp gideceksin ehliyetin adresine gelecek,komisyon raporlarının çıktılarını yanında götür kodları işleyecekler ehliyetin yeni tip ehliyetten b engelliye geçiş ücreti 1220 tl

@turan1977,
bilgilendirme için teşekkür ederim. ücretin bu kadar yüksek olduğunu bilmiyordum.

nüfusun sitesine girdiğimde 15 TL yazıyor

@Suret,

15 tl yazan ilk aldığımız eski ehliyeti değiştirmek için ehliyetin eski ise 15 tl yeniyi yine yeniyle değiştiğinde ehliyet 1220 tl.gittiğinde sorup ordada yatırabilirsin ptt veya ziraat mobilden

@turan1977,

teşekkür ederim, web sitesinde de yazıyormuş ama okumadan telaş yaptım boşuna sizi de meşgul ettim. buügn randevuyu aldım hallediyorum, saygılar.

Üst Alt