Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı ehliyetimi B sınıfı engelli ehliyetine dönüştürme maceralarım

mozenalp

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
6
Merhaba arkadaşlar...
Öncelikle söylemeliyim ki, ehliyet değiştirme konusunda başıma gelebilecekleri az çok tahmin ettiğim için, mümkün olan son raddeye kadar bu işi geciktirdim. Amacım iş ve işleyiş konusunda yetkililerin biraz tecrübe kazanmalarını, mevzuata biraz daha hakim olmalarını beklemek idi.
Malumunuz bu yılın sonunda süre doluyor. Ben de kara buza denk gelmeyeyim diye havalar güzelken işlemlere başlayayım dedim ve Pazartesi günü aile hekimime gittim.
Hekimim beni ortopedi bölümüne sevk etti. Salı günü bizim buradaki devlet hastanesindeki ortopedi doktorunun ameliyat günüymüş. Ben de bugün sabahtan ilçe devlet hastanesi ortopedi bölümüne gittim.
Önce yazı işleri bölümündeki memur arkadaşlarla görüştüm. Süreci aynen benim de bildiğim gibi anlattılar. Yani doktor bizzat kendisi de bana belge verebilirmiş. Ya da İl Sağlık kurulu komisyonuna sevk edebilirmiş. Tam onların odasından çıkarken bana önce doktorla görüşmemi, onunla görüşmeden para yatırmamamı söylediler ki bu işlemin 50 tl gibi bir ücreti varmış.
Doktorla görüşmeye gittim. Durumu izah etmeme bile fırsat vermeden, kendisinin böyle bir belge veremeyeceğini, heyet raporu almamı söyledi.
Ben heyet raporu almama gerek olmadığını, aile hekimimin sadece ortopediye yönlendirdiğini, durduk yere neden kalp, göz, kbb vs. gibi bölümleri dolaşmam gerektiğini sormaya çalıştım ama doktor bey benim gibi bütün gelenlere aynı şeyi söylediğini, üniversite hastanesinin heyetine girmem gerektiğini söyleyip randevulu hastaların gelmesini istedi. Kibarca kovdu yani. :)) Pek kibarca sayılmaz ama olsun. Özellikle aile hekiminin verdiği evraklara hiç bakmaması çok garibime gitti.
Şimdi yarın itibariyle komşu ilçenin ortopedi bölümüne gideceğim. Bakalım onlar ne diyecek.
Ayrıntıları -eğer siz de isterseniz- buradan duyuracağım.
Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler.

Son düzenleme:
Sonra diyorlar doktor neden dövülüyor neyse ya Allah bildiği gibi yapsın onları,, aynısı bizede olmuştu tanıdık biri vardı ve onun sayesinde veremem diyen doktor bi çıktı verip gönderdi,, bu kadar işte Türkiye deki sistem, engelli haliyle oradan oraya mı koştursun insanlar

Devamını merakla bekliyorum. Aynı sürece gireceğim bende. Fakat bu konularda oldukça şanssız birisi olarak hikayenin sonunu bekliyorum. şimdiden Allah kolaylık versin,

Teşekkür ederim kardeşim. Yazacağım.

Aynen. Hiç şiddet yanlısı biri olmamama rağmen ben de öyle düşünüyorum. Ben de okulda çalışıyorum. Veliye, öğrenciye eğer ben de öyle davranırsam beni de dövsünler yani :)) Engellilere pozitif ayrımcılık yapıp işlerini kolaylaştıracaklarına, normal insanın yapacağından daha zor hale getiriyorlar. Eğer bu konuyla ilgili bende bir kul hakkı oluştuysa, hakkımı helal etmiyorum. Maalesef tek yapabildiğim de bu.

Evet arkadaşlar...
Bugün sabah itibariyle komşu ilçe devlet hastanesine gittim. Bu seferki ekip gerçekten çok ilgilendi. Doktorun da bu kod bilgisini yazabileceğini ama gerekli görürse komisyona sevkedeceğini söylediler. Doktorla görüşmeye gittiğimde, içerdeki sekreter hanım 10 dakika önce acil bir hasta geldiğini ve ameliyata girdiğini söyledi. (Fakirin yüzü gülür mü :)))) Öğleden sonra yeniden gideceğim.
Gelişmeler şimdilik bu kadar.

Doktorun da direkt verebileceğini ilk defa duydum. Ben de ortapediye sevk edilmiştim. 90tl ödedim. Ama beni komisyona sevk etti. Vermedi yani. Komisyonda da 3 saat sıra bekledim. 10 yıllık şoför olduğumu, sürebildiğimi ıspatlamaya çalıştım. Vitesi ve el frenini kullanabildiğimi anlattım. Sağ elimin gücünü test etmeye çalıştı. Uyarlanmış vites kolu olayından kurtuldum.sanırım ötv muafiyetim olmayacak ama çok da umrumda değil.ehliyetimi elimden almadılar ya elhamdülillah. Ona şükrediyorum

Ben 2018 de tek günde hepsini hallettim ama sabah 6 da gittim sürecin uzun süreceğini bildiğim için. Çeşitli doktorlara gittim göz, kulak vs. Sonuçta ehliyet yenilenecek. Ben geçiştirirler diye düşünürken göz doktorundan göz ölçümü kulak içinde işitme testine tabi tutuldum ki bunlar olması gerekenler sonuçta trafikte olacağız. Gözler, kulaklar sorunlu ise olası trafikte oluşabilecek kaza durumları saptamak gerekiyor. Birden fazla doktor gezdim. Engelli bireylerin işlemi teferruatlı olduğu için çok doktora göndermesi normal. Öğlene kadar doktor doktor gezdim. Engelli raporu çıkarırken ki süreç gibi doktor doktor dolaştım. Öğlen hepsinden imzayı aldıktan sonra öğleden sonra heyet toplandı.

Heyet başkanı olan doktor beni karşılarına alarak oval masada oturan tüm doktorlara seslenerek soru sormak isteyen var mı ? diye seslendi. Kimseden ses çıkmadığını görünce heyet başkanı olan doktor onaylandığını belirtip adın seslenince sürücü olabilir sağlık raporunu alabilirsin dedi. Saat 3 4 gibi aldım sağlık raporunu. Sonra direk bankaya harcı yatırım trafik ilçe müdürlüğünden (şimdi nüfus müdürlüğüymüş) yeni ehliyetimi aldım.

Hatta hastaneye ilk geldiğimde görevli buradan uzun sürüyor sağlık ocağından alsana dedi hem az para veirrsin hemde hemen hal olur dedi. Engelliyim diyince kafa dank etti o zaman buradan alman gerekiyor uzun sürüyor yalnız doktor doktor gezeceksin dedi. Tamam dedim. Ordan oraya oradan oraya dolaştım ama sonunda ehliyet yenilenince çektiğim çileye değdi.

Yalnız benimki motosiklet ehliyeti inandırıcı olsun diye motosiklet ekipmanları ile çıktım heyet karşısına. :)

Evet arkadaşlar. Doktor kontrolünden sonra kurula sevk edildim. İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. Orada da işlemlerimi yaptırdım. 15 gün sonra da kurula girecekmişim. Bir gün öncesinden haber vereceklerini söylediler. Ortopediye görünmeden önce 90 tl ödedim. Başka bir şey ödeyecek miyim bilmiyorum. Kurul, devlet hastanesinde toplantı salonunda olacakmış. Şimdilik durum bu.

Aynı sürece 2 ay önce başladım, aile hekimi, oradan hastane, oradan 1 ay sonra kurula çağrıldım. 3 saniye sürmeden yalap şap bişey yazdılar, bir baktım ertesi gün 15 yıldır ihtiyaç duymadığım alakasız kodları ne varsa yapıştırmışlar. alelade iş yaptıkları çok belli. İtiraz için il sağlığa gittim, orada başka şehire sevk edebiliriz dediler, komedi filmi. Engelliye eziyet maksatlı bilerek süreci bu şekilde dizayn etmişler.
Kocaelindeki kurul o yeni eklenen kodlara gerek duymadı. Bir şok daha, kararlar farklı olduğundan dolayı Ankara hakem olacakmış, oraya sevkimi bekliyorum. Bakalım daha neler olacak, ne saçmalıklar önüme gelecek. Sinirlerim aşırı bozuk. Savaş Ay rahmetli olsaydı ona başvururdum bu çileyi aksettirebilmrk için, sinirlerim bozuk, başka şehir, Ankara nedir ya lanet olsun kimsenin umrunda değiliz. Allah size de aynı çileyi versin bu süreci kim böyle tasarladıysa.

turquito Engeliniz neydi? Ekstradan ne kodu yazmışlar? Ehliyet ilk defa mı yenileme mi?

Arkadaşlar dün itibariyle heyete girdim. Rapor bugün onaylanmış. Tahmin ettiğim gibi otomatik vites ve tek elle idare edilebilen kombine gaz fren tertibatı kodları var. Bunlara ilaveten 50 kodlu .......... plakalı araçtan başka araç kullanamaz kodu var. Şu an kullandığım araçtan başka araç kullanamıyor muyum yani? Yeni araba alamaz mıyım? Bilen varsa açıklayabilir mi?

Evet arkadaşlar... Bugün itibariyle süreci tamamladım. Verilen rapor, eski ehliyetim ve bir adet biometrik fotoğraf ile nüfus müdürlüğüne gittim. 15 tl ehliyet yenileme ücretini yatırdım. (Ziraat mobilden yatırabilirsiniz.) Bilgilerimi güncellediler. Daha önce kimliğimi yenilediğimden işlemlerim kısa sürdü. Ehliyet yerine geçen bir belge verdiler. Yeni ehliyetimin de bir hafta on gün içinde geleceğini söylediler. İşlemler bu kadar.

Yeni ehliyetler kimliğede işleniyormuş istiyen böylede yapabiliyormuş

Üst Alt