Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

H Sınıfı Motorsiklet Ehliyeti almak artık mümkün...

Şehmuz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar

ben de pek çoğunuzun H sınıfı motorsiklet ehliyeti konusunda yaşadığı sıkıntıyı maalesef çektim. Benimde H sınıfı Otomobil ehliyetim vardı, 2008 yılında almıştım, 2009 da da H sınıfı motorsiklet ehliyeti almak istedim, tabiki Milli Eğitimin sınav kayıt sisteminde Motorsiklet ile ilgili sadece A2 olduğu için mecburen A2'ye kayıt olmak zorunda kalmıştım. Ve yazılı sınavıda, direksiyon sınavınıda başarıyla tamamladım, amaaaa işlemler bittiğinde dosyamı trafiğe götürdüğümde bu ehliyetin benim için geçerli olmadığını ve bana veremiyeceklerini söylediler.
Ben de durumumu BİMER'e bildirip yardım edilmesi talebinde bulundum, ve Kasım ayında BİMER aracılığıyla MEB'dan olsun, Emniyet Genel Müdürlüğünden olsun 2008 Nisan ayında sistemi tam olarak yapılandırılmayan H Sınıfı Motorsiklet Sınava Giriş Sistemi uzun araştırma ve çabalarım neticesinde sistem aktif edildi, uzun lafı kısası...
Özürlü raporu olan arkadaşlar eğer motorsiklet ehliyeti almak istiyorlarsa yazılı sınavı olmaksızın sadece direksiyon sınavını kazanmak şartıyla H Sınıfı Motorsiklet ehliyetini alabilirler
Sanırım ehliyeti alabilmek için tam olarak nelerin yapılacağı hususunda açıklayıcı bir yazışma İl Milli Eğitim Müdürlüklerine ve İl Emniyet Müdürlükleri ile Sürücü Kurslarına yapılmıştır. :cool:

Başarılar...

Teşekkürler bilgi için. Konuyla ilgili resmi bir belgeye rastlayan olursa bu başlıkta paylaşsın lütfen.

Arkadaşlar değişikliği anlatan yazı aşağıdaki linklerde de gösterilmiştir. Bilginize

2918 sayılı Trafik Kanununa göre H sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18′den gün almak gerekmektedir.
Şu andaki yönetmeliğe göre en az İlkokul diploması sahibi olmak gerekli.
H sürücü belgesi ile Kendi sınıfına ait araç kullanılabilmektedir.
H sınıfı sürücü belgesi alacaklar Trafik ve İlkyardım derslerinden teorik sınava ve direksiyon sınavına tabi tutulurlar
”B, C D, E’” sınıfı sürücü belgelerinden herhangi birisi bulunan ancak sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişikliklerden dolayı “H” sınıfı sürücü olur” sağlık raporu alanlar, “H” sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası almak üzere özel motorlu taşıt sürücü kurslarına kayıt olmaları halinde sadece direksiyon eğitimi dersine devam ederek eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara “H” sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası düzenlenecektir
Olcay Sürücü Kursu

Konuyla ilgili resmi yazı: http://ookgm.meb.gov.tr/gen_2008/300408_53274.pdf

şehmuz arkadaş bu konuda bizedahakapsamlı bilgi ulaştırsan cok memnun olurum balıkcı

Acaba aynı anda hem motor hem de otomobil kullanacak şekilde rapor ve ona istinaden de sürücü belgesi alınabilir mi?

geçen sene ben ehliyeti aldıgımda ; görevli memur bana sordu ,bu ehliyet ile ne kullanacaksın,araba kullanacksan bir rapor daha alman lazım,yok eger motorsiklet kulanacaksan direk ben motorsiklet diye yazabilirim.egerki ilerde araba alacak olursan hastaneden heyet raporu ile araba kullanacagını ispat edersen hemen sadece kart degiştirerek işini görebilirsin dedi.
bende şuan için motorum var onun için istiyorum ehliyeti dedim.ehliyet kartımada; ozel donenimli motorsiklet kullanır şeklinde yazıldı.
kolay gelsin

peki eğliyetlerini sıfırdan alanları anladımda bende kazadan önce hem b ehliyet hemde a2 motosiklet eğliyeti vardı engelli olduktan sonra o eğliyetimi aldılar direk h sınıfı eğliyet verdiler şimdi ben tekrar bir daha h sınıfı a2 eğliyetmi alıcam

Bence önceden hak edilmiş B varsa nasıl bunu kursa yazılıp H'ye dönüştürüyorsak, aynı şekilde A2 olduğunda da bunu motorsiklet kullanmak için H'ye dönüştürebilmek gerek. Bunun için "Özel donanımlı motorsiklet kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor yeterlii. Bu olursa, varolan H sınıfı sürücü belgesine motorsiklete dair ibare de eklenir...

arkadaşlar bu sorun 2007 yılında benimde başıma geldi antepte bir sürücü kursuyla anlaştım bana h-a2 ehliyet alabilirsin dediler sınavlara girdim iki sınavıda kazandım sonra trafiğe gidip h-a2 ehliyet almak için müracatımı yaptım bana yanlızca h-sınıfı ehliyet alabilirsin dendi a-2 sertifikamı geri iade ettiler sebebine gelince özel donanımlı olmak şartıyla motorsiklet veya her türlü donanımlı aracı h-sınıfı ehliyetle kullana bilirsin dendi itiraz ettim sonuç değişmedi h-sınıfı ehliyet aldım a-2 sertifikam hala evde duruyor.yani kısacası özel donanımlı araç kullana bilir ibaresiyle motosiklet veya araba kullana biliriz ayrı bir ehliyete gerek yok.

evet h sınıfı ehliyet ile ozel donanimli olmak şartı ile ikiisnide kullanabiliriz.sadece raporların olması şart.yani ozel donenimli motorsiklet kullanır raporu olacak.
kolay gelsin

Valla ben 2009 da ehliyet aldım işlemim bitti tarafige gittim olmaz bu raporda hangi tür araç kulanacan yazılması gerek dendi hasteneye raporu götürdüm kurul başkanı h sını raporu bu şekilde olur başka olmaz tarafiktekiler boşa konuşuyo dedi. Dedim hocam olmaz durumu izzah ettim yok illa diyor yoğurt beyaz kömür kara diyor. Gittim ilgili kanunun yazısını çıkartıp gittim dedim bak hocam oku kurul başkanı okudu tamam sen haklımışsın dedi. Bazı kömürler kahverengi olacagına inandı. Raporuma ne kulanacan sen dedi hocam motosiklet kulanıyom ama arabada alacagım ikisinide yazın dedim yok dedi sen patişahın püsküllü oğlumusun dedi.
Neyse raporu aldım.
özel tertibatlı elden kumadalı otomatik vites kulanır yazmışlar. aynısı ehliyetimdede var. 2 yıldır ehliyet soran yok. şimdi nekulanırım ne kulanamam bende bilmiyom. ben bilmedigime göre trafik polisi hiç bilmez ne olacak allah bilir..:confused: bir gün trafik polisene sorsam diyom oda bana ceza yazar:D

özeltertibatlı elden kumandalı nasıl yani skutur tipi motorsikletler zaten sag el zaten gaz ve önfren sol taraf arkafren fabrikasyoncıkışlı özelini anlayamadım 1980 senesinde h gurubu ehliyetimi aldım ve o senedenberi motor kullanıyorum fakat bu sıralar memur arkadaşlar cok sıkıştırıyorla kendileride konuya vakıf deyil h nasıl ekletiriz

arkadaşım skutur tipi motora ne donanımı yapacaksın zaten herşeyi elle kumandalı:confused:

ben h sınıfı özel tertibatlı araç kullanır ehliyetim var bugun a2 motorsiklete girdim 50 tl ücret ödedim olmaz dediler ne yapacagım

ögretmen kardeş aynısı bende oldu dediğin kanunu versen bende alayım

Öğretmen kardeşin olayı benim de başımdan geçti. [FONT=Tahoma]ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12 [/FONT][FONT=Tahoma]çıktıktan sonra [/FONT][FONT=Tahoma][/FONT] sol alt ektremitesinde engeli olanlar için otomatik vites özel tertibat sayılır hükmü geldi. Daha önce Özel tertibatlı araç kullanır raporum varken nasıl bir özel tertibat diye tefferruat sormayan trafik tescil bu kez otomatik vitesli araç kullanır ibareli rapor istedi. Rapora otomatik vites ibaresini ekletmek istediğimde madem raporu yeniliyorum motosikleti de ekleteyim dedim. Sen hem otomobil hem motosiklet kullanacaksın ozaman engelli değilsin dediler.
Daha önce C sınıfı ehliyetim vardı sonra H sınıfı ehliyete raporla çevirdim. Şimdi Motor da kullanmak istiyorum Kursa girmek istedim rapor A2 için vermiyorlar. Ancak 2918 sayılı yasa ve bağlısı yönetmeliğin 75'inci maddesinde [FONT=Arial]"H" Sınıfı Sürücü Belgesi (Hasta ve sakatların kullanabileceği şekilde özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacaklar için),[/FONT] hükmüne göre ben zaten motosiklet kullanabilirim. diye düşünüyorum.

Yok İbrahim bey, ehliyetinizde Motorsiklet kullanabileceğinize dair ibare olmadan, H sınıfı sürücü belgenizle motor kullanamazsınız

motorsiklet alımı ile ilgili

Hsınıfı ehliyetimiz ile özel aparatlı bir otobobil alırken ötv den nasıl muaf tutulabiliyorsak motorsiklet alımındada aynı şartlar geçerli olbiliyormu öğrenmek istiyorum teşekkürler...

resmi yazıyı tekrar koyabilir misiniz? Benimde H sınıfı ehliyetim var ve MOTORSİKLET kullanmak için ehliyet almak istiyorum. Şimdi yeniden heyet raporu mu almalıyım? :confused:

Yukarıda ki soruya ilave olarak ÖTV'den muaf motorsiklet veya ATV almamız mümkün müdür?

Evet Murat, özel donanımlı motorsiklet de vergi avantajı ile satın alınabiliyor.

Evet Erol, motorsiklet kullanmak için yeniden rapor almalısın.

Not: Bir kişi aynı anda sadece bir araç için ötv istisnası uygulatabilir. Yani vergisiz otomobil alınmışsa, motor alınamaz...

Bu konuyu tekrar hortlantmak ve varsa tecrübelerinizi okumak istiyorum. Benim şu an B ve A ehliyetim var. Avasküler nekrozdan %18 hareket kısıtlılığı oranım var. Otomatik vites araba engelli ibaresi alabilirm ama benim sıkıntım A nın normal şekilde kalması. Çünkü zaten debriyaj gaz ve fren elde. Vites içinse sadece ufak bir bilek hareketi yapmak lazım. Acaba hiç böle bir rapor alan oldu mu? Motorsiklet kullanamayacaksam ( otomatik scooter değil ) ötv indrimli araba umrumda değil. Kel kör bir şeye binmeye devam ederim.

Merhaba bu konuyu bende merak ediyorum otomatik vites motor modelleri var ben paraplejiyiö ayaklarımı kullanamıyorum motor ehliyeti alabilir miyim

Üst Alt