[size=6]
Eğitim, Sosyal Şart ve İş talebi [/size]
[size=4]
'0-6 YAŞ İŞİTME ENGELLİLERDE EĞİTİM UYGULAMALARI KONFERANSI'
Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı (TİV), İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED), İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "0-6 Yaş İşitme Engellilerde Eğitim Uygulamaları Konferansı", İstanbul Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda yapıldı.
AKP milletvekili Lokman Ayva toplantıda yaptığı konuşmada, "Biz ihtiyacımız olan, özelliklerimize uygun davranış, eğitim, sosyal şart ve iş sahası istiyoruz" dedi. Ayva, bilimsel çalışmaların, engelli bir bireyin değil de farklı özelliklere sahip bir kişinin eğitimi düşüncesiyle yapılması durumunda çok daha hızlı ve etkili sonuçların alınabileceğini kaydetti.
İnsanların engellilere bakış açısının değişmesini istediklerini anlatan Ayva, engellilere verilen eğitim hizmetlerin kalitesinin artırılması gerektiğini söyledi.
EĞİTİM MERKEZİ ARALIKTA HİZMETTE
TİV Başkanı Dr. Ömer Cenker Ilıcalı ise, bir kulak burun boğaz uzmanı olarak, çoğu zaman ailelere çocuklarının işitme engelli olduğunu haber veren ilk kişi olduğunu söyledi. Ilıcalı, Türkiye'de işitme engellilere, özellikle de 0-6 yaş grubuna yönelik eğitimin dünya standartlarının çok uzağında olduğunu belirtti. Ömer Cenker Ilıcalı, ayrıca Kadıköy Belediyesi ile imzalanan protokol kapsamında aralık ayında 0-6 yaş işitme engelli çocuk ve aile özel eğitim merkezinin açılacağı müjdesini verdi.
YETERLİ EĞİTİMCİ YOK
TİV Yönetim Kurulu Üyesi Kamil S. Yücesoy da Türkiye'de 0-6 yaş arası işitme engelli çocuklara yönelik okul öncesi eğitimin uygulanmadığını, rehabilitasyon merkezlerinde verilen eğitimin de yeterli olmadığını dile getirdi. İşaret dilinde eğitim verecek eğitimci bulunamadığını da belirten Yücesoy, bu nedenle eğitimden uzak kalan işitme engelli çocukların daha sonraki dönemde yaşıtlarıyla eşitlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yücesoy, işitme engellilerin topluma eşit katılmaları durumunda topluma büyük katkı sağlayabileceklerini kaydetti.
İED Başkanı Viki Özromano ise konferansa gelirken, bugün doğum günü olan ikiz çocuklarının işitme engelli olmaları durumunda neler yaşayabileceklerini düşündüğünü dile getirdi. Özromano, Türkiye'deki en acı gerçeğin, 1978-2007 yılları arasında işitme engellilerle ilgili çok fazla ilerleme kaydedilmemesi olduğunu belirterek, sistem karmaşası ve eğitim sorunlarının devam ettiğini savundu.
* * *
İstanbul'da işitme engelliler için 9 okul var
İL Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Halis Kuralay, konfrenasta 0-6 yaş grubu eğitiminin, çocukların kişiliklerinin gelişmesi ve dil kazanımının bu dönemde olması bakımından büyük önem taşıdığını söyledi. Özeleştiri de yapan Kuralay, Milli Eğitim Bakanlığı olarak, işaret dili eğitimi anlamında çocukların daha önce almasının faydalı olabileceği bir hususa yıllarca direndiklerini, 5378 sayılı Özürlüler Yasası ile bu konunun ciddi bir şekilde ele alındığını dile getirdi. Kuralay, istanbul'da işitme engellilere eğitim veren toplam 9 okul bulunduğunu belirterek, hepsinde de okul öncesi eğitime yönelik çalışmalar yapıldığını, ancak bu konuda gerek öğretmen, gerek de aileler açısından sorunlar yaşandığını kaydetti.
Kaynak[/size]