Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hakimlikte ya da kurum avukatlığında engellilere kontenjan var mi?

Konular
14
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar ben hukuk mezunuyum ve böbrek nakli oldum. Hakimlikte yada kurum avukatliginda engellilere yönelik bir kontenjan yada uygulama var mi bunu öğrenmek istiyorum

Ömer Bey merhaba

Ben de ortopedik engelli bir avukatım. Hakimlik için Türkiye'nin her yerinde görev yapabileceğinizi gösterir sağlık raporu istendiğinden engellilere hakimlik, savcılık yolu şu an için kapalı görünüyor. Ekpss 'de engelliler için kurum avukatlığı kadrosu açılıyor. Yine normal kpss ile de kurum avukatlığına girebilirsiniz. Meslek hayatınızda başarılar dilerim.

Evet Hâkimlikte görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmamak şartı varmış.
Ben böbrek nakli olduğum için bu yönde bi sıkıntı olacağını sanmıyorum.

Evet büyük ihtimalle sizin rapor yönünden bir sıkıntınız olmaz.

Benim sormak istediğim sizin de söylediğiniz gibi kurum avukatliginda engellilere ayrı kontenjan var peki hakimlikte yok mu yoksa neden anayasa kurumlar belli oranda çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen bu konuda nereye basvurmami onerirsiniz

Valla sayın meslektaşım bırakın engelli kontenjanı ayrılmayı engelllerin hakim savcı olmasını bile kabul etmiyorlar. Bunun ayrımcılık olduğu gerekçesi ile birçok başvuru oldu ama sonuç değişmedi. Siz bu konuyu yani hakim savcılıkta engelli kontenjanının neden bulunmadığı hususunu Adalet Bakanlığı'na sorabilirsiniz. Ancak verilecek cevap bence belli. Diyecekler ki ; Kanunun şu maddesi gereği engelliler hakim , savcı olamadığından kontenjan da ayrılmamakta; adalet bakanlığı kadroları düz memurlarla doldurulmaktadır. Siz sorun cevabı ben de çok merak ediyorum. Bimere de yazabilirsiniz.

Mesela benim de bir görüşüm var . Bence Noterliğe başvuran avukatlara öncelik tanınmalı !! Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalı. Noterliğin iş koşulları olarak birçok engelli avukata çok uygun olduğunu düşünüyorum.

Ama biz engelli avukatlar birlik olmayı maalesef başaramıyoruz. Yaşadığımız zorlukları aşmak için biraraya gelemiyoruz. Birlik olamadığımız için de sonuç alamıyoruz.

Ömer Bey bir gelişme var mı ? Engellilerin de hakim savcı olabilmesi yönünde kamuoyu oluşturmak lazım. Küçük bir kanun değişikliğine bakar.

Yani eskiden 2014 oncesi engelli olanlar hiçbir şekilde hakim savcı olamiyorlarmis ama 2014 sonrası

"Hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya sakatlığı, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi özürlü durumları bulunmamak," şeklinde sağlık kurulu raporu aranıyor

Yazılı sınav ve mulakati geçtikten sonra bu rapor olumlu olursa Alıniyormus

Hatta su an protez bacaklı biri de varmış akademide

Ama diğer kurumlarda oldugu gibi belli sayıda engelli çalıştırma için ayrı kadro ayriliyormu bilmiyorum. En azından kanun ve yönetmelikte yok ama komisyon bunu göz önüne alir mi bilmiyorum

Bilgi için çok teşekkürler. Ayrılan bir kadro yok. İşte hep bu konularda kamuoyu oluşturmak gerek. Keşke tüm engelli hukukçular birlik olabilse. Terzi kendi söküğünü dikip haklarını alsa :)

Aynen birlik olunsa bu da halledilir ama ışte olunamıyor. Zaten sözde var hak verilmez alınır diye

Ben de sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgileri paylaşayım. İnsanlar fikir sahibi olsunlar. Hakimliğe giriş için şart olan " Türkiye'nin her yerinde görev yapabilir" raporu mülakattan önce isteniyormuş. Raporu heyet veriyormuş ve titiz bir inceleme söz konusuymuş. Her türlü tahlil, röntgen vs. Heyetten bir doktor bile olumsuz düşünürse raporu alamıyormuşsun. Fiziki görünüşe önem veriyorlarmış. Dolayısıyla iç hastalıklarının şansı daha yüksek olabilir. Engelli hakim olarak alınanlardan bazıları " Kolu kısa olan, bir ayağı hafif kısa, hafif aksayan, oarmakları eksik" gibi. Bunlar bana bı bilgileri aktaran kişinin bildikleri. Daha ağır engelli alınıyor mu bilmiyorum. Örneğin koltuk değnekli sanırım yok. Özetle tahminim çok çok hafif engelli tercih ediyorlar. Herkese bol şans

Üst Alt