MERHABA
Benim sorunum özürlü raporlarıyla ilgili olacak öncelikle genel durumdan bahsediceğim ve en sonunda da soru sormak istiyorum
Bilindiği üzere rapor verme yönetmeliği 2006 yılında değişti ve çoğumuz bu durumdan mağdur oluyoruz .
ben de raporu yenilemek ve son günlerde sıkça gündeme gelen engelli alımlarında güncel rapor istenir diye Salihli devlet hastanesine başvurdum bana %39 verdiler %40ı bulsunlar diye bir üst kurula izmire(Yeşilyurt) sevk ettiler bir üst kurul ise %23 verdi bu nasıl bir çelişkidir anlamıyorum resmen kafayı yiyecem.ben daha önce defalarca %40 rapor almış ve durumu asla değişmeyecek engelli olarak :
1- Antalya devlet hastanesinden 24.02.2006 tarihinde aldığım 1813 rapor no’lu raporda belirtilen %40 özür oranım işkur tarafından 29.08.2006 tarihinde onaylanmıştır.bu şekilde özel şirketlerde engelli olarak çalışmalarım oldu.
2- 2022 sayılı kanuna göre evrak takibim incelendiğinde özür oranımın %40-69arasında 16,09,2003 tarihinde 22986 nolu kararla kabul edildiği ve halen aktif olarak bu aylıktan yararlandığımın üstüne basmak istiyorum .bu aylığı kaybetmeye razıyım istihdam edilirsem
3- 07,06,2006 tarihinde aldığım H sınıfı sürücü belgem mevcuttur.
4- 03,11.2006 tarihinde tescil edilen özel tertipatlı 0 aracı ötv muafiyetiyle alabilmeme Antalya defterdarlığı tarafından onay verilmiştir.
SORU1: Tüm bu haklara sahip olabildim ve aşağıda yönetmlikte belirtilenlere göre kazanılmış haklarım var ve önceki rapor oranlarım geçerli olmalıdır diye anlıyorum bu konuyu bilen aradaşlar sizce nasıl ?
SORU2: Eğer öyleyse bu oranı kullanarak istihdam ilanlarına başvurup yerleşebilir miyim sonrasında da vergi indirim vs kazanabilir miyim ve şuda varbu raporların orjinallerini hep kurumlar aldı bende fotokopileri var tekrar orjinallerini hastane verir mi
SORU3: Eğer öyle değilse ben bu rapora itiraz edebilir miyim yine böyle düşük verdiklerinde artık dava etsem bu yönetmeliği sizce hak kazanabilir miyim
Lütfen kardeşlerim bi el atın resmen çökmüş ve bu yönetmeliği çıkarnları gözümü kırpmadan vurma psikolojisine kadar geldim halk arasında buna cinnet diyorlar J
Atıflar
MADDE 18 – (1) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ve eki cetvellerine yapılan atıflar bu Yönetmelik ve eki cetvellerine yapılmış sayılır.
Kazanılmış haklar
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce;
a) 18/3/1981 tarihli ve 8/2620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Şekli ile Uygulanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulunca nihai olarak karara bağlanan raporlarda yer alan çalışma gücü kayıp oranları,
b) 20/6/2006 tarihli ve 26204 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Özürlü ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan 6/1/1994 tarihli ve 21810 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre alınan ve Emekli Sandığı Sağlık Kurulunca verilen nihai raporlarda yer alan vücut iş görme gücü kaybı oranları,
c) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde istihdam edilen özürlülerin işe girişlerinde almış oldukları özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
ç) 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda verilmiş olan özürlü sağlık kurulu raporlarındaki çalışma gücü kaybı oranları,
geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.
(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.
(3) Bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden önceki mevzuat hükümlerine göre başlatılmış olan Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile ilgili işlemler, bu Yönetmelik yürürlüğe girmeden evvel yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır