Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Halam, dedem için evde bakım maaşı alıyor ama bakmıyor. Şikayet etmek istiyorum..?
Lütfen bana yardım edin. dedem yüzde 90 engelli ve halam devletten onlara bakıyorum diye maaş alıyor. şartları çok ağırmış ben de baya araştırdım. ama halam o şartları yerine getirmeyi bırakın karnını bile doyurmuyor dedemin. devlete şikayet etmek istiyorum. en azından eve bir görevli yollasın ve durumu görsün .en kısa zamanda bana yardım ederseniz çok sevinirim.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.. Daha fazla bilgiyi arayıp alabilirsiniz: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı |
Sayın gezginemlak;
genelde şikayette direk maaş kesilmez öncelikle evde bakım hizmetler değerlendirme heyeti tarafından engelli için belirlenen bireysel bakım planına uyuluyormu diye ona bakılır sonrasında gelir değişiklikleri varmı o bakılır sonrasında da engellinin durumu yeniden değerlendirilir ve mümkün olan en kısa sürede rapor yazılarak süreç sonlandırılır rapor sonucuna göre maaş kesilir veya devam edilir
Bu konuyu okumuşken farklı bir olaya değinmek istiyorum ben de. Olur ki Sema'nın hikayesinde de benim aşağıda anlatacagım hikayedeki gibi bir benzerlik vardır.
Evde bakım aylığı alan bir arkadaş baya bir ihmal konusu olmuştu. Temizliğinden tutun en yaşamsal bakım ihtiyacı karşılanmıyordu. Ailedeki tüm bireyler (anne baba kardeşler) dışlamış odasından çıkamıordu. Bu arkadaşa Maaş aldıkları o zamanki adıyla sosyal hizmetleri aramasını söyledim ve şikayette bulunmasını. Lakin arkadaş bakım evine de yerleşmek istemiyordu. Maruz kaldığı yaşam şartları aileden alınıp bakım evine yerleştirilmesine de imkan verecek düzeydeydi çünkü.
O yüzden şikayet de edemiyormuş ve bu eziyete katlanıyormuş.
Bunları duyunca yine de sosyla hizmetleri aramasını bu düşünceni onlarla paylaşmasını söyledim. Sonuçta sosyal hizmetler için kendisi önemliydi. Denetleme ve aileyle görüşmeler sonucunda arkadaş lehine olumlu sonuçlar alınabilirdi. Sen istemedikçe başka yere yerleştiirlmezsin her açıdan olay degerlendirilir ve senin lehine en iyi kararı almaya çalışırlar dedim.
Nitekim yanıltmadılar da gorevliler. Arkadaş ikna olunca onları aramış bir hafta içinde görevlile gelmiş durumu incelemişler. Hiçbir bakım hizmeti verilmediği tesbit edilmiş. Arkadaş gayet zor durumda. Görevliler aslında bu şartlarda aylıgı keserler. Ama ya bakıma muhtaç arkadaş nolacak? Paradan daha önemli bir sorunla karşı karşıyalar. Arkadaş durumu çok ciddi olmasına ragmen en ilkel durumda yaşıyor. Bakım evi seçeneğini istemiyor.
Zaten sosyal hizmetler olabildiğince aile ortamında bakımı esas goruyor.
Aileye uyarı çekilmiş. yoksa maaşı keseriz denmiş. ziyaretlerin artacagını ve bakım hizmetini kontrol edecklerini soylemişler. Sık sık da denetlenmiş aile. Bu arada aile ile goruşmeler sürmüş... Acil bir olayı inisiyatif kullanarak yönetmeye çalıştılar özetle.
Bu hikayeyi şunun için anlattım. Bakım hizmeti aksatılan engelliler de oluyor. Böyle durumlarda ya bakım evine alırlarsa ya aylık kesilip aile bizi zor durumda bırakırlarsa diye şikayet makenizmasını kullanamayabiliyorlar.
Lütfen çekinmeyin. Şikayet edin. kendi yaşam koşullarınız için zaten sizin istekleriniz de dikkate alınıyor. Bakım aylıgının verilme amacı da zaten bu. Kim olursa olsun ilkel yaşam koşullarına razı olmayın.
Her halukarda başka bir seçenek muhakkak vardır.
esasında bakıcılar engelliye kendilerine verilen bakım planına göre bakım hizmeti sundukları için maaş alıyorlar anlattığınız hikayedeki gibi benzer olaylar pek çok kez bakıcıya bakım parasının kesileceği söylenerek engellenmekte ve ailelerin denetimi sıklaştırılmaktadır. burada amaç engellinin isteğini yerine getirebilmektir. engelli aynı bakıcı ile düzgün bakım hizmeti mi almak istemekte yoksa bakıcısının değişmesini mi istemekte yoksa bakımevine gitmek mi istemektedir bunun iyi anlaşılıp duruma göre hareket etmek en mantıklısıdır.
yani engelli ne istediğini şikayetinde açıkça belirtmelidir deneyimlerimiz göstermektedir ki ciddi olarak ikaz edilen ve ekstra denetlemeye tabi tutulan bakıcılarda mükemmel iyileşmeler sağlanmış gerçekten bakıcı bakım hizmeti verir hale gelmiştir.