Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Halam ve babaannem için 2022 engelli maaşı ve bakım aylığı alabilir miyiz?

burakkls29

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar halamın %70 sağlık raporu var babannemde 75 yaşında halamın tek başına yaşaması imkansız yani bakıma muhtaç durumda babannemde çok yaşlı oda aynı derecede nerdeyse ve aldıkları tek maaş vefat eden dedemden kalan emekli maaşı bunuda ikiye bölüp babannemle halama veriyorlar.Şimdi size sorum şu haklarım neler hangi maaşları alabilirim?*

burakkls29 halan ve babaannen sgk'dan dul ve yetim aylığı alıyormuş. bu durumda halana 2022 engelli aylığı baglanmaz. babaannene de 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı baglanmaz.

halanın raporunda agır özürlü kısmı "evet" olarak işaretliyse evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurabilirsin.
halanın aldığı yetim aylığı, raporuna göre alabileceği 2022 aylığından az ise, aldığı yetim aylığı alabileceği 2022 aylığı seviyesine yükseltilir. bunun hesabını yapabilmem açısından halanın aylık ne kadar yetim aylığı aldığını bilmem gerek.

Halam ve babaannem için evde bakım maaşı alabilir miyiz?

Arkadaşlar Halam %70 üstü engelli tam olarak hatırlamıyorum raporunu ama tekrardan heyete girecek hiçbirşeyi başkası olmadan yapamıyor beslenme tuvalet ihtiyaçlarını ve babannemle tek yaşıyorlar babannemde 80 yaşında oda ayakta durmakta zorluk çekiyor oğlunun karısı yani annem ikisinede bakıyor ama biz alt katta yaşıyoruz.Aldıkları dedemden kalan emekli maaşı sadece onuda devlet ikiye bölmüş yarısı babanneme yarısı halama şeklinde faydalanabiliceğimiz yardımlar nelerdir?Annem ikisine baktığı için yardım alabilir mi devletten ? Yardımcı olursanız çok sevinirim

burakkls29
İki kişi yaşadığı için hanede ikiye bölünür ve raporları ağır engellı evet olursa her ikisinin, gelirden dolayı sıkıntı olmaz.daha önce açtığınız konuda annenızin alt katta ıkamet ettiğini yazmışınız o bakıcı olabilir her ikisine de.çünkü aynı evde ıkamet etmese bile 7 /24 bakımı yapabilecek konumda.

İkisine ayrı ayrı bakım maaşı alabilirmiyiz ?
Kalem 400-500 TL arası maaş alıyor

burakkls29

evde bakım için gelir sınırı kişi başı 967,27 lira.onlar 400 ve 500 lira alıyomuş toplam 900 lira ediyo ki hayde hayde bu şart tutuyo ve bu şarta görede her ikisi içinde evde bakım maaşı bağlanır.

burakkls29
halanın rapor oranı % 70
% 70 oranına göre alabileceği 2022 1 aylık miktarı 598,72 TL
aldığı yetim aylığı 598,72 TL'den düşükse, halanın raporuyla birlikte yetim aylığı aldığı SGK müdürlüğüne gidip 2022 sayılı kanun gereğince, aldığı yetim aylığının, % 70 engel oranına göre alabileceği 2022 aylığı seviyesine arttırılmasını talep edin bir dilekçeyle.

gelelim evde bakım aylığı meselesine.
halan ve babaannenin hane gelirleri uygun. alt katta oturan annen de onlara bakıcı olarak başvurabilir.

halanın ve ninenin evde bakım aylığı alabilmesi için şu 3 şart aranır:
1) % 50 ve üstü agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu olacak. raporda kesinlikle agır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli olacak.
2) hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL altında olacak. hane geliri uygun.
3) bakıma muhtaç durumda olduğuna dair bakım hizmetleri degerlendirme heyeti olumlu karar verecek.

bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmadığı takdirde evde bakım aylığı baglanmaz. 3 şartın üçünde de uygun bulunmak zorundalar.

babaannen yaşlı olduğu için şu bilgiyi vermek zorundayım sana. babaannenin öncelikle agır özürlü raporu olmak zorunda. agır özürlü raporu olmadan evde bakım aylığı alamaz. agır özürlü rapor aldı diyelim. bu da yeterli değil. bakıma muhtaç durumda olduğuna dair bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin olumlu karar vermesi lazım. bakım hizmetelri değerlendirme heyeti, bakıma muhtaçlığı şu kriterlere göre degerlendirir(halan için de aynısı geçerli): https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç sayılır. babaannen yaşlıymış. heyet degerlendirmeyi yaparken ninenin yaşlılıktan kaynaklı yapamadıklarını asla dikkate almaz. raporunda geçen hastalıklardan dolayı bir başkasının bakımına ihtiyaç duyup duymadığına bakar. eger hastalığı bakıma muhtaçlığı gerektirmiyorsa, yaşlılıktan dolayı bakıma muhtaç olsa bile evde bakım aylığı baglanmaz.

halan sanırım bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor. raporunda agır özürlü kısmı evet olarak işaretliyse evde bakım aylığı için aile ve sosyal politialar bakanlığı il müdürlüğüne gidip başvuruda bulunabilirsiniz. agır özürlü rapor yoksa yeniden hastaneden agır özürlü rapor almaya bakın.
il mdüürlüğüne başvurduktan sonra hanenize bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelecek ve yukarıda saydığım kriterlere uygun olup olmadıgınızı degerlendirecek. bakım hizmetelri değerlendirme heyeti tüm şartlarınızı uygun bulduğu takdirde (olumlu karar verdiği takdirde yani) il müdürlüğü de evde bakım aylığını onaylayacaktır.

babaannenin durumu hakkında net bilgi vermemişsin. anlattıgına göre yaşlı olduğundan dolayı bir bakıma muhtaçlığı var. babaannenin raporunda geçen hastalıklardan dolayı bakıma muhtaçlığı dikkate alınır, yaşlııktan kaynaklı yapamadıkları değil. bu konuda da zaten açıklamayı yaptım yukarıda.

Üst Alt