Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hanede yaşayan kişi olarak göründüğüm için evde bakım maaşı alınabiliyor..?

badboyz_62

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba,
1 yıl önce eniştem görme kaybı yaşadı, bakıma muhtaç halde oldugu için aylık verildi, ancak hem emekli maaşı hemde aylığı fazla olduğu için, Bakım aylığı kesildi, akabinde halamlar beni kendi ikematgahlarında gösterdiler,
sorum şu,
1- incelediğim kadarıyla, özürlünün eşinin kardeşinin oğlu, bakmakla yükümlü olan biri değil se nasıl oluyorda ben ikemattgahı alınca bakım aylığı alabiliyorlar,

2. si, ben ikametgah alındığı halde bakıma muhtaç olan kişinin evinde yaşamıyorum, bu durum nitelikli dolandırıcılık suçuna girer mi? bu durum beni hukuki olarak bağlar mı,
3.sü, anladığım kadarıyla herhangi bir bildirim yapılmadıgında veya denetleme yapılmadığında, tespit edilemediği sürece ben orada yaşamasam dahi, para yatmaya dewam ediyormuş, buradaki temel bildirimi ben mi yapmalıyım, yoksa bakımı üstlenen yasal temsilci, yada bakıcımı yapıyor.

cevaplarsanız sevinirim
teşekkürler ;)

@badboyz_62

1 sizin bakıcı olmanız şart değil.halanız eniştenizin bakıcısı olarak görünüyor.siz o hanede resmı olarak ikamet ettiğniz göründüğü için heyet evde 2 değil sizinle birlikte 3 kişi var diye gelri hesabını öyle yapmışlar ve 3 kişi olunca gelir şartı tutmuş ve ondan dolayı bahsettiğniz maaş bağlanmış.

2 nasıl olur bişi dmeyım ama şurası gerçek denetımde o hanede göstermelik sırf gelir şartı tutsun diye ikametınızın orda oldugu ortaya çıkarsa eniştenizin aldıgı maaş kesilir.cezalarla ilgili bişi diyemem.

3 burda sorumlu bakıcı çünkü hane kişi sayısının azalma ve çoğalmasını,gelirde artış-azalış olunca bildirme,adres değişikliklerini bildirme vs vs hep onun sorumlulugunda çünkü imza attıgı belgede tüm bunları bildirecem diye imza atıyo belgeyı ne kdar okumasada belgede bunlar yazar.

bence siz halanıza deyinki ben hanedn ayrılıyom gerçek ikamet ettiğim yere alacam değip almanız ha halanız bunu kuruma bildirir yada bildirmez bilemem ama kontrolde bildirmediği ortaya çıkarsa o engellı maaşı kesılmekle kalmaz cezai durumlar olusabilir.

hemen yarından tezi yok ıkametınız ordan aldırn.baştan beri göstermelik yaptıgınz ortaya cıksa bile enazından kendı rızanızla daha fazla sebep olmadıgnız için bu durm lehınıze olabilir ve hiç bir ceza almayabilirsiniz.almazsınız deyip güvendirmiyom çünkü nasıl olacanı bende bilmiom.

badboyz_62

1) bu konuda kanun değişikliği oldu. sosyal hizmetler kanunu'nun ek 7. maddesi ile hanede ikamet eden ve yaşayan herkes hane gelirine dahil edildi. bu kanun değişikliğinden önce "bakmakla yükümlü bireyler" hane gelirine ekleniyordu. önceki mevzuata göre evet, bakmakla yükümlü birey değilsiniz. ama yürürlükte olan kanun hükmüne göre bakmakla yükümlü birey şartı kalktı hanede yaşayan herkes gelir hesabına dahil edildi. siz halanızın hanesinde ikamet edip yaşadığınızda, hane kişi sayısı arttıgından hanenin aylık geliri düşer.

2) ikametiniz halanlarda olup siz halanızda yaşamıyorsanız evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilmezsiniz.
evde bakım aylığı gelir hesabı yapılırken hanede ikameti olanların orada yaşayıp yaamadıklarına da bakılır. göstermelik ikamet değişikliği işe yaramaz yani. ikametinin oldugu adreste yaşıyor olman lazım.
diyelim ki halanızın hanesi 4 kişilik. sizin ikametiniz de oraya alındı ve 5 kişi olması lazım. ama siz orada yaşamıyorsunuz. bu durumda hane kişi sayısı yine 4 kişi kabul edilir.

3) diyelim ki halanızın hanesi 4 kişilik. bu 4 kişinin toplam aylık gelirini dörde böldüğümüzde sonuç, 967,27 TL'nin üstünde çıkıyor. aylığın kesilmesi lazım yani. ama siz ikametinizi oraya aldırdınız ama orada da yaşamıyorsunuz. göstermelik bir ikamet değişikliği yani. başvuruda orada yaşıyor göründünüz ve sonrasında kendi evinizde yaşama başladınız, halanızda kalamdınız hiç.
ister bir sene sonra olsun, isterse 2 sena sonra yapılacak denetimde sizi haneden saymazlar. 4 kişinin toplam aylık gelirini bulup dörde bölerler (sizi dahil etmezler). hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmişse, gelir değişikliğinin olduğu tarihten itibaren yersiz ödenen tüm aylıkları faiziyle geri isterler.
bakıcıya ciddi bir borç çıkar.

o yüzden tavsiyem ikamet değişikliğini asla göstermelik yapmayın, orada yaşayın aynı zamanda.
aylık kesilmesini gerektirecek bir durum oldugunda da başta bakıcı olmak üzere hanedeki herkes bildirimde bulunabilir. ama sorumluluk bakıcıya aittir en başta.

Üst Alt