Enes, yukarıda Yalnızefe sorunu doğru cevaplamış ablası. ama ayrıntılı cevap vereyim sana ben dur.
şu an evde bakım aylığı alıyorsunuz ve hanede 4 kişisiniz. 1kişi asgari ücretle çalışıyor ve birkişi de yine sigortalı çalışmaya başlayacakmış. sen de bu ikinci kişinin çalışması durumunda evde bakım aylığının kesilip kesilmeyeceğini soruyorsun.
hanede dört kişi oldugunuzdan evde bakım aylığı hariç hanedeki toplam gelirin 2290,56 liradan az olması gerekir.
diyelim ki şu an evde çalışan kişi 1000 Tl alıyorsa diğer 2. kişi 1290,56 tl alsa evde bakım aylığı kesilir.
tabi bu hesabı bu 2 çalışanın alacagı maaştan başka gelir yok farzderek yapıyorum. 2022 aylığı alıyor musunuz? ya da tarla vs başka gelir var mı? unutma evde bakım aylıgında her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayri resmi her gelir dikkate alınır. sadece alınan evde bakım aylıkları gelire dahil edilmez.
Ayrıca evde bakım aylığı alıyorken çalışmaya başlayan olursa gelir değişikliği olacagından bu gelir değişikliğini il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız. aksi takdirde borç çıkartırlar size.
evde bakım aylıklarında hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 572,64 TL'dir. sen de hesap yapabilirsin yani. evdeki tüm gelirleri o iki kişinin maaşlarını topla ve hanedeki kişi sayısına böl. çıkan miktar eger 572, 64 lirayı geçmiyorsa aylığa devam. ama geçerse evde bakım aylığı kesilir.
sana hanedeki toplam gelir 2290,56 lirayı geçmesin dedim. sebebi de şu:
hanede 4 kişi yaşıyormuşsunuz.
eger hanede toplam aylık gelir, 2290, 57 Tl olursa (yani 2290,56 lirayı kuruş bile geçerse) kişi başına düşen aylık gelir(dörde bölersek yani sizin hane için) 572,64 lirayı geçtiğinden evde bakım aylığı kesilir.