Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hareket kısıtlılığım ve yürüme bozukluğum var. Erken emekli olabilir miyim?

MoonSHeeR

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Çocukken geçirdiğim kaza nedeniyle Sol bacagım hem kısa (2cm) hem ince hem de gücsüz.. Aynı zamanda Sol ayagım küçük (4 numara). Sol ayak bileğim sadece %10 oynuyor o da üstüne basınca ben oynatamıyorum. Sol ayak parmaklarım oynamıyor. Ayağımda his ve duyu yok (sinirler olmüş, bununla ilgili EMG raporum var) dolayısıyle kendi tabirimce kısmi felçli sayılırım. çömelemiyorum, merdivenleri tutunmadan çıkamıyorum(tutunarakta çok zorlanıyorum). 45-50 metreden fazla yol yuruyemiyorum, bacagımın gucu kalmıyor, yardım almadan sol ayakkabı ve cograbımı giyemiyorum .uzun sure sandalyede oturamıyorum ,ayagım davul gibi şişiyor .Ayakta fazla kalamıyorum.
Dolayısıyle hareket kısıtlılığım var. Yürüyüş bozuklugu var (Topallıyorum). Bu durumda İş bulamıyorum, bulsam da uzun süre çalıştırmıyorlar.
1970 Doğumluyum ve 1991 de işe girişim var, 6000 in üzerinde hizmet hesabım var.

Araştırmalarıma gore eger en az %40 özürlülük raporu alırsam, hemen emekli olabilirmişim.

_ Acaba yukarıda yazdığım özürlülük durumum %40 rapor almama yeterli olur mu ?
_ Benim özrüme yakın özrü olupta rapor almış arkadaslar var mı ?

Yardımcı olursanız sevinirim..

Benim Durumuma Yakın Durumda Olan Kimse Yok Anlaşılan.Ben rapor için baglı bulunduğum kurumdan sevkimi isteyecegim fakat kurum hastane masraflarını benim karşılayacagımı soyledi.Hastane yetkilileri Ortopedik ve Nörolojik bir durum olduğu için 200TL civarında masraf olur diyorlar.Malum calışmıyorum ve param yok.Borç bularak bu işe kalkışacagımdan dedim ki, belki benzer rahatsızlıktan rapor alan veya alamayan arkadaslar % kaç ? rapor aldıklarını yazarlarsa ona gore heyete basvuracaktım.. Boşu boşuna bu parasızlıkta bide 200TL den olmayayım demiştim ama hiç kimse cevap vermemiş...Yokmu az bucuk bana uyan bilgisi olan arkadaş ?? :(

Bak şimdi işkura git ben özürlü olarak kayıt edin de onlar senden rapor isterler sen de yok dersin işkur seni yetkili hastaneye sevk eder ozaman raporunu ücretsiz alabilirsin...

Hay allah razı olsun sizden.. Bakın bu benim aklıma hiç gelmedi.. Çok Saolun...

Acaba durumum % 40 ı gecermi ?? Benzer sorunla rapor alan arkadaslar lütfen tecrubelerinizi paylaşın..

özür dereceni öğrenmenin tek yolu rapor çıkartman..herkesin durumuna göre değişiyor özürlülük oranı.

ayrıca emekli olabilmen için alacağın raporun en az %40 olması ve bununda maliye tarafından onaylanıp vergi indirim belgesi alman şart.

Anlıyorumda Ben çalışmıyorsam maliye ile vergi indirimi ile ne alakam olabilirki ?
6000 iş gunun üzerinde gunum var ve işe girişimde 1991 yılının 1. ayı.Özürlülük raporum % 40 ve üzeri çıkarsa.. Yinede maliyeye mi gidecegim ?? Dostum bilgi verir yol gosterirsen sevinirim..:confused:

hmm.. Ozaman sigortalı bir işe girdiktem sonra baglı bulunduğum Sosyalguvenlik kurumundan özürlülük tespiti için hastaneye sevkimi isteyecegim sanırım..doğrumu anladım..... Peekiiiiiiiiii tüm bu aşamalardan sonra kurul bana % 40 ın üzerine özürlülük raporu verirseeee.... Çalıştığım sektörün hangi sektör olduğu veya şöyle sorayım yaptığım işten ötürü bana " bu meslekte çalışanlar vergi indiriminden yararlanamaz " deme şansı varmı ???

Seni sorularımla yormak istemem ama inan bu cevaplara cok ihtiyacım var...

moonseer, 1 Ekim 2008'ten sonra işe giriş yapanlar için artık vergi indirimi gerekmiyor. Direkt SGK'ya başvurup emeklilik talebinde bulunulabiliyor. SGK'nın sevki ile %40 ve üstü rapor alabilirlerse erken emekli olabiliyorlar. Ancak sizin gibi işe giriş tarihi daha eski olanların, çalıştığı süre içinde maliyeden vergi indirim hakkı kazanmış olması gerekiyor.

Verdiğiniz bilgilere göre erken emeklilik için gerekli şartları sağlıyorsunuz.
Yapmanız gereken ilk önce bir işte çalışmaya başlamak ve defterdarlığa vergi indirimi başvurusu yapmanız. Maliyenin onayı ile vergi indirimi hakkı elde ettikten sonra kısa süre de çalışsanız emeklilik talebinde bulunabilirsiniz.

Çalıştığınız sektörün özür durumunun tesbitinde bir faktör değildir. %40 ve üzeri özür durumu olan herkes erken emeklilik hakkına sahiptir.

moonseer, 2003'ten sonra işe giriş yapanlar için artık vergi indirimi gerekmiyor..
Bir düzeltme 01.10.2008 yürürlüğü giren 5510 sayılı kanundan sonra işe girenler için vergi indirimi şartı yok.

Monser bir defa vergi indirimi alırsan bir daha ne rapor isterler nede oranın düşürürler. Emeklilik hakkı için vergi indirimi almak zorundasın.

Anlıyorum.. Hepinize verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkur ederim... P.tesi işlemlere başlayacagım hayırlısıyla..Allah yardımcımız olsun..

Lodos Denizcisi farkettim, düzeltmiştim. Teşekkürler.

Hangi sakatlıkların/hastalıkların hangi oranda işgücü kaybına neden olduğuna dair: işgücü kaybı cetveli

Çok tesekkur ederim OturanBoğa.. Bu cetvel hesaplama açısından cok işime yaradı.. ama yinede hekim olmadıgımız ve terimleri tam bilemediğimizden sonuçtan emin olamıyoruz... keşke benim durumuma yakın heyete girmiş bir arkadas olsaydı da bizi aydınlatsaydı..?

Yine de cok sağolasın..

%43 sağlık kurulu raporu ??

Arkadaslar uzun süren bir beklemeden sonra bugün yani 06/10/2009 tarihi itibariyle raporumu almış bulunuyorum... Rapordaki karar bölümünde; HASTA ÇALIŞMA GÜCÜNÜN %43 ÜNÜ KAYBETMİŞTİR. diye yazıyor. 6000 in üzerinde hizmet günüm bulunuyor.ve ilk işe giriş tarihim 07/01/1991 yani 18 yıllık sigortalılığım var.Ben bağkur sevkiyle heyete başvurdum.Beni bagkur sevketmişti.Hala aktif bağkurluluğum devam etmektedir.

_Şimdi bu sonuca gore özürlü emekliliğim için nerelere başvurmalıyım ?

Daha onceki paylaşımlarda bazı arkadaslar saglık kurulu raporlarını paylaşmışlardı.O raporların arkasında;

_VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANMA
_ÖZÜRLÜ KİMLİK KARTI ALMAK İÇİN
_ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANABİLİR vs. vs. vs

Raporun Ön Yüzünde;

_RAPORUN GEÇERLİLİK SÜRESİ

Yazıyordu..Benim raporumda ise sadece tanı / karar / dokuz doktor ile beraber başhekimin imzası ve mühürü bulunuyor.Raporumu izmir eğitim ve araştırma hastanesinden bagkur sevkiyle aldım..Acaba hastaneden hastaneye paror içeriği deişebiliyormu.. ???

----------

Ayrıca benim raporda resim de yok ! Arkadaslar ben en iyisi raporumun bir resmini cekip sizinle paylaşayım..

Bagkura gidip 5510/28 sayılı kanuna göre emekli olma talabinde bulunun..

Pardon resim varmış :p

İLKER BEY,

Benim kuruma hiç borcum yok,düzenli olarak odemelerimi yaptım ve hala yapıyorum fakat,malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi hiç bildirmemiştim...Bu beni etkilermi ?

Bir sorun olmaz siz bagkura gidip 5510 /28 sayılı kanundan faydalanarak emekli olma talebinde bulunun raporunuzu da yanınızda götürün...

Bilgilerinizi paylaştığınız için allah razı olsun..

son bir soru, raporum yeni yasaya gore cıktıgına gore maliyenin yada hangi kurumsa onun vergi indirimi vermemek için parora itirazı yada %43 olan oranı düşürme gibi bir lüksü olabilir mi ???

Raporunuz yeni büyük ihtimalle onaylanır ama şunuda unutmamak gerekir Tamamen ŞANS diyorum ben...

Anlıyorum..Tesekkur ederim..

Allah bizim ve bizim gibilerin yolunu açık,şansını bol etsin..Kurum çalışanlarında yüreklerine merhamet versin.. Ne diyeyim..

İlker ısrarla yazmış ama, ben de altını çizeyim: Bağkur başvurunuz malulen emeklilik için (yani 5510/25'e göre) değil, işgücü kaybından dolayı erken (yani 5510/28'e göre) emekli olmak için yapacaksınız.
25'e göre işlem yapmışsa Bağkur, işgücü kaybınızın maluliyet derecesinde olmadığı gereçesiyle başvurunuz reddedilir.

Bülent bey, ilginiz için teşekkur ederim.
Bagkur'un beni hastaneye sevk dilekçesinde " kanunun 28, maddesinin hükümlerine göre " ibaresi açıkca belirtilmiş. Sanırım 5510/28'e gore işlem yaparlar değil mi ?

Ben raporu bugun ögleden sonra aldım. Sabah ilk işim bagkura rapor ile birlikte gitmek olucak. Acaba başka evrak isterler mi, Neler gerekli..? Maliyeye ne zaman başvurmalıyım?
Bağkur beni vergi indirimi almadan emekli yapar mı? Çünki, Maliyenin Birçok kişinin sağlık raporu % sini düşürdüğünü okuyorum da.. Bu beni tedirgin ediyor...

Bağkurdan emekli olurken vergi indirimine gerek yok. Raporla gittiğinde bir sorunla karşılaşmadan emeklilik işlemlerin devam edecektir

Bazı arkadaslara gelişmeleri bildirecegime soz vermiştim;

Bugün raporla bağkura gittim.Bülentbey'in de dediği gibi hiç bir soru ve sorunla karşılaşmadım hatta rapor haricinde herhangibir evrakistemediler..Raporu aldılar gidebilirsin dediler :) Bana bir kağıt yada evrak takip nosu vermicekmisiniz dedim.Hayır vermiyoruz dediler.Peki ben internet ortamından evrağımın takibini nasıl yapacagım dedim.. Bizim kurum Henüz o çagdaşlıgı yakalayamadı cevabını aldım :) gülümsedim tabii napabilirdim ki... Bana sen şimdi git senin dosyan bizim üst kurula gidecek oradan adresine posta yolu ile bilgi ulaşır dediler...Ne zamana kadar gelir dedim... Bilemem 1 ay, 2 ay, 3 ay'ı bulabilirmiş... Bunada şükür ne diyelim..

Özürlülüğümden dolayı erken emekli olmak için bağ-kur'a 2009 'un Nisan ayında başvurmuştum ve kurumda beni 16 Nisan 2009 tarihinde hastaneye bir dilekçeyle sevk etmişti.Hastaneden raporumu aldım.Bağkura %43 lük raporumu bugün verdim fakat az once bağkurun beni hastaneye sevk ettiği kağıt elime gecti o kagıtta 5510/28 SAYILI YASADAN HİÇ BAHSEDİLMİYOR. oradaki ibareyi aynen yazıyorum..

" ............
............
HASTANESİ BAŞHEKİMLİĞİNE
İZMİR

Kurumumuz sigortalılarından ......... Bağ-No lu............'nın Müdürlüğümüze verdiği dilekçesinde malül olduğunu bildirerek hakkında malüliyet işlemi yapılmasını talep etmiş ve ilgilinin talebine istinaden 1479 sayılı bağkur yasasının 56. maddesinde öngörülen kurullardan birine sevki kurumumuzca uygun görülmüştür.

Adı gecen sigortalımızın masrafları kendisine ait olmak üzere muayenesinin yapılarak geçirilmiş cerrahi müdahaleleri ile hastalıgının baslangıç tarihinin belirtilmesi ve sigortalılık niteliği kazandıgı tarih olan 07/01/1991 tarihinde aynı hastalığının bulunup bulunmadığının tespit edilerek anılan kanunun 28. maddesi hükümlerine göre Bağ-Kur Saglık Kurulunca yapılacak değerlendirmeye esas olmak üzere düzenlenecek BUKÜNKÜ SAĞLIK DURUMUNU BELİRTEN RAPOR ve dayanaklarının(Grafitler,EKG,EMG....v.b)Müdürlüğüm üze gönderilmesini Arz ederiz. "​

1479 sayılı yasa diyor malüllük diyor anılan kanunun 28. maddesi diyor... Yoksa bunlar beni malülen emeklilik için mi sevketmişler ?? Ben ise 5510/28 için dilekçe vermiştim.Ozaman yandım ben vallaha...Noolur yardımcı olun..Eger oyleyse 1-2 ay sonra bana olumsuz bir cevap gelecek...Bagkura daha evragımı bugun verdiğim ve Raporu dün aldığım için sıcağı sıcağına ne yapabilirim..Bir daha hastanelerde sürünecekmiyim...

Lütfen cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum...

Anılan dedigi kanun 5510 sayılı kanun bence 28 maddeye göre degerlenecek emekli talebin rahat ol sorun yok....

Üst Alt