Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hastalığımın doğuştan olduğu gerekçesiyle malulen emeklilik talebim reddedildi..?

MAHİRKARA

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Değerli arkadaşlar SGK sağlık kurulu kararını iletiyorum. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim? "dosyanın incelenmesi sonucu sınıfı görevini yapamaz kararına esas kalp kapak hastalıklarının(mitral kapak yetmezliği) çocukluk çağında geçirilen ateşli hastalıklar sonucu ortaya çıktığı, diğer hastalığında doğumsal nitelikte olması(miyokardiyal bridge)nedeni ile 5434 sayılı kanunun malullüğe ilişkin hükümlerinin uygulanamayacağına karar verilmiştir" yazıyor. Burada herhangi bir orandan sözetmiyor. SGK yüksek sağlık kuruluna itiraz etmeyi düşünüyorum.İtirazda hangi konulara yer vermeliyim.

Hastalığınız çalışmaya başlamadan önce ise evet malulen emekli olamazsınız ama vergi indirim hakkı kazanıp erken emekli olabilirsiniz.Şu bilgileri gün ay ve yıl olarak bizim ile paylaşır iseniz hesaplama yapabiliriz
*Doğum tarihi
*İlk sigortalı oluş tarihi
*Toplam prim ödeme sayısı

Doğum tarihi: 08.03.1980 İlk Sigortalı oluş Tarihi : 20.09.2001(ssk) Toplam Prim Ödeme : 564(ssk)+3100(emekli sandığı)=3664 Gün İzleyeceğim yol konusunda bilgi verirseniz memnun olurum. Ayrıca yaptığım araştırmaya göre kalp kapak hastalıklarının tek nedeni çocukluk çağında geçirilen rahatsızlıklar değilmiş. İtiraz ederken bu hususa itiraz dilekçesinde yer vermeli miyim.

Bende de aynı durum var.Askerlik yaptım.Askerden 7 sene sonra mesele ortaya çıktı ameliyat oldum.Madem doğuştan; koskoca kurum benim hastalığımı teşhis edememiş, askerlik yaptırmış, sonra emeklilik için engel koymaya çalışıyor bunu sorgulamak istyorum.Şu an %51 sürekli ibareli raporum var.Emeklilikle alakalı bir sıkıntım oluşmadı olmak istemiyorum.Bu meseleden dolayı çok rahatsızım.İşi yargıya taşımak istiyorum.

SGK'nın nalıncı keseri uygulamalarından biri... Şu şekilde itiraz edin: "5510 sayılı yasanın 25. maddesi 'ilk sigortalı olunduğunda aynı hastalık bulunmamalı' demiyor, 'ilk sigortalı olunduğunda %60 ve üzeri işgücü kaybı bulunmamalı' diyor. Dolayısıyla malulen emekliliğimi ilk sigortalı olduğumda bu hastalığa sahip olduğum gerekçesiyle reddetmeniz kanuna aykırıdır. Aykırıdır, çünkü ilk sigortalı olduğumda o hastalığım mevcut olmasına karşın, hastalıktan dolayı meydana gelen işgücü kaybım bulunmamakta idi; hiç bir sorun yaşamadan çalışabiliyordum. Ama şimdi hastalığım ilerledi ve çalışamıyorum. Dolayısıyla malulen emekliliğimin onaylanmasını istiyorum"

Mahirkara, şöyle demişsiniz: "dosyanın incelenmesi sonucu sınıfı görevini yapamaz kararına esas..."

Hangi Kurumda çalışıyordunuz ve sınıf görevini yapamaz kararı veridi size?
Kurumunuzun özel mevzuatı olup olmadığını anlamak adına (mesela TSK çalışanıysanız maluliyet tespiti için TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esas alınır) ve karışıklık çıkmaması adına sormak zorundayım bu soruyu?

TSK. Bulunduğum sınıf değişti. Şu an başka bir sınıfa(muharip değil de, yardımcı sınıfa)geçirildim. Ancak sanıyorum ki tsk sağlık yeteneği yönt. liği ne bakmıyorlar.Malulen emeklilik hakkı ile syy nin bir ilişkisi yok gibi.SGK sağlık kurulu hastalığın doğuştan diyor, o yüzden malulen emeklilik hakkın yok diyor.

Mahir Kara size bu hastalıklarla nasıl görevinizi yaptırdılar ki? Muayene sırasında anlaşılmadı mı?
TSK çalışanlarının malulen emekliliklerine esas rapor için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği esas alınır.
Bu yönetmeliğe uygun düzenlenen raporlarda oran yazmaz. TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre bağlı olduğuğunuz komutanlığınız sınıflandırma çizelgeleri ve "hastalıklar ve arızalar" bölümündeki hastalığınızın uyduğu dilime göre hakkınızda sınıf değişikliği kararı verilmiş.
SGK malulen emeklilikte bu yönetmeliğe düzenlenen raporu esas alır. Lakin malulen emeklilikte doğuştan hastalığınız varsa sizi malulen emekli etmez. Bu durumda ilgili kanun gereği malulen emeklilik şartlarını taşımadığınızdan dolayı malulen emekli etmez.
Size gelen yazıda bu anlatılmış. Bahsettiğim yönetmeliğe göre düzenlenmiş rapora da atıfta bulunmuş( rapordaki hastalıkların doğuştan olduğu tespit edilmiştir demiş).
Şimdi şu sorularımı cevaplar mısınız?
1. Mesleğe başlarken muayene sırasında bu hastalığınız anlaşılmadı mı? Sanırım anlaşılmadı yoksa görevinizi yaptırtmazlardı size.
2. Askerlikte sizin için düzenlenen raporda karar kısmında ne yazıyor? Yani hangi maddeye göre sınıf değişikliği kararı alınmış?
3. Bu hastalığınız nasıl tespit edildi? Eğer rahatsızlanmışsanız ve hastalığınızda ilerleme olmuşsa yukarıda oturanboğanın dilekçesini birkaç değişiklikle itiraz için kullanabilirsiniz.
Dilekçe kısmında raporunuzda yazan karara atıfta bulunacaksınız sadece. Siz raporunuzdaki kararı yazın ben dilekçedeki ilgili değişikliği yaparım.
Dilekçedeki şu kısmı değiştireceğim sizin için: "'ilk sigortalı olunduğunda % 60 ve üzeri işgücü kaybı bulunmamalı' diyor. TSk çalışanları için ilgili yönetmeliğe göre "görev yapamaz" kararı aranır. % 60 işgücü kaybı aranmıyor. Yani bu maluliyet cetveli'nin TSK ile hiçbir ilgisi yok.
Bunun yerine TSK kuvvetleri Sağlık yeteneği Yönetmeliğine göre düzenlenen rapordaki karara atıfta bulunacagım, kararı buraya yazarsanız çok iyi olacak. Hastalığınızla ilgili karar kodlu şekilde yazacaktır. Siz rapordaki kararı olduğu gibi yazın buraya.

Kalem ; sorularını kısaca cevaplandırayım.

1- Rahatsızlığım olduğunun farkında değildim. Ağır koşullarda son 3 senemi özel birliklerde geçirdim. Sınava girmek için rapor almak maksadıyla hastaneye gittiğimde bu rahatsızlığım tespit edildi.
2- Karar kısmında 'Sınıfı görevini yapamaz. Syy 1 ve 2 numaralı ek listesinde yer alan (+) işaretli sınıflarda(maliye,persnonel,bakım,ikmal)yeniden sınıflandırılması uygundur' yazıyor. 42 D 10 olarak hatırlıyorum.(mitral kapak yetmezliği ve ateroskopik kalp hastalığı.(damar kalp kasının içinden geçiyormuş).Bu arada ilk olarak sigortalılık sgk ile(20.09.2001) başladı. TSK ya girerken de ayrıntılı baktılar ama bir şey çıkmamıştı.
Bu durumda biraz tuhaf oldu Birde itiraz konusunda kararsızım. Belki başka kuruma geçiş yada meslekte devam etsem de malulen emeklilik hakkı alsam acaba aleyhime olur mu diye düşünüyorum. Ayrıca kararın tebliğinden itibaren itiraz süresi var mı. Geçirmiş olabilirim.

Şimdiden teşekkürler.

hafif mitral yetmezlik, mitral valv prolapsusu

Mahir kara abi bendede bu sıkıntı çıktı numarami yaziyorum 0531 201 18 06 lutfen bana ulasirmisin yada sen yaz ben sana ulasayim herkes bisey diye ben isime devam etmek istiyorum

raporun sonucunu buraya yazarsan belki yardımcı olabilirim.yani raporda "tsk da görev yapamaz mı yazıyor yoksa sınıf değişikliğimi" bu önemli.kaynak önemli (kho,astsb.kaynağı yada sözleşmeli).

Birincisi uzman erbasım bir husus askeri hastahaneye gitmeye çekiniyorum çünkü belirttigin tsk gorev yapamaz raporu verirler diye çünkü bu konuda cogu meslektaşlarım bilir bilmez uyardı lakin iki üç normal hastahaneye gittim ve aynı teşhis kondu hafif mitral yetmezlik artı mitral valv prolapsusu gitsem asker hastahaneside aynı tanıya varır diye düşünüyorum ben şimdi ne yapmalıyım gitsem cekiniyorum tsk gorev yapamaz diye bir sonuc çıkarmı diye bana yardımcı olabilirmisin bu konuda.

TSK da görev yapamaz alırsan ilişiğini keserler. 10 yıllık süre şartı olduğundan adi malullükten faydalanamazsın. Dışarda çalışarak bu süreyi doldurduktan sonra başvurman gerekir diye biliyorum.TSK Dayanışma vakfına üye olmanı öneririm.En azından ilişiğini keserlerse tazminat alırsın. İllede ihtiyacım var anlamazlarsa devam diyorsan da o senin bileceğin iş. Bende haberim olmadan bu riski almışım bilmeden. Ama sen en azından farkındasın ve kendini ona göre kollamaya bak. Allah yardımcın olsun.

dogustan gelen hastalıklara malulen emeklilik hakkı tanınmıyor

Merhabalar benimde başımda böyle bir sorun var.

Astsubayım meslegin 8.yılında asd (astriyal septal defekt)hastası oldugum tespit edildi ve tarafıma b42 f6 sınıfi görevini yapamaz raporu verildi buna istinaden sınıf degişikligi yaptım
ama sgk 5434 sayılı yasanın 44.madde 3.fıkrasına göre dogustan gelen hastalıklarda malüllük hükümleri uygulanmaz dedi ve malulen emeklilil hakkı tanınmadı
ben karara itiraz ettim fakat karar degişmedi

o zamanlar 10 yılım dolmadığı için pek önemsememiştim fakat şuan malulen emekli olmak istiyorum
2008 yılında sgk tarafından hakkımda verilen bu karara şuanda itiraz hakkım var mı acaba?

ayim kararlarında birçok doguştan hastalıgı olan kişilerin lehine kararlar mevcut ben şuan nasıl bir yol izleyerek bu hakkı kazanabilirim?
bu konuda bilgi paylaşırsanız sevinirim yada bu konuda başarı kazanmış bir avukat tavsiyesi olan varsa payaşımlarını bekler şimdiden yardımlarınızdan ötürü teşekkür ederim.

Özhan bey, 2008'deki başvurunuzu yok sayın ve bugün yeniden malulen emeklilik başvurusu yapın. Çıkacak sonucu dava konusu yaparsınız...

Merhabalar bülent bey öncelikle ilginize teşkkür ederim.Bu konuda birkaç aklıma takılan konu daha var sgk dan tekrar malülen emeklilik talebinde bulunmak için tekrar rahatsızlıgımı kanıtlayan yeni tarihli kurul raporu almammı gerekiyor acaba?Nasıl bir yol izlemem gerekir?bu konularda aydınlatırsanız sevinirim saygılar..

Malulen emeklilik için kurumunuza başvurun ve kurum sevki ile hastaneye gidip yeni rapor alın.

Yeni raporunuz eskisi ile aynı olursa değişen bişey olmaz.Hastalığınızın tam tespit edilemediğini yada ilerlemiş olduğunu öne sürüp, o şekilde rapor alıp yeniden başvurabilirsiniz.

Üst Alt