Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hastanede yatarken primler yatmaya devam edip devamında malulen emekli olunabilir mi?

mogann

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Herkese Merhaba!
Kardeşim bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyordu. 5010 günlük hizmeti var. Son 5 aylık prime esas maaşı 2975 tl, En son maaşı 5975 tl olarak görünmektedir.Silahla yaralanma sonucu; T-12 parapleji tam kesi. Henüz emeklilik girişiminde bulunmadı. İş yeri 5975 tl den primini yatırmaya devam etse; 6 ay sonra emeklilik için başvursak; maaşı daha yüksek olabilirmi? SGK. bu duruma itiraz edermi? Hastanede yatmaktadır. Özet olarak; hastaneye yattığı tarihten geçerli malulen emeklilik mi istemek zorundayız yoksa prim yatırmaya devam edebilirmiyiz.? Biz 5975 tl üzerinden emekli olmak istiyoruz. Konu hakkında bilgisi olanlar paylaşsın lütfen.

Sizin yerinizde olsam malulen emeklilik talebinde bulunmam vergi indirim hakkı kazanır erken emekli olmaya bakarım 3-5 ay yüksekten prim ödemek maaşını fala etkilemez Kardeşiniz şuan halen ssk lı çalışan olarak görünüyor ise ilk olarak iş yerinden çalıştığına dair belge alın sonra bulunduğu ilin maliye ''mükellef hizmetler birimine'' vergi indirimi için müracaat etsin, kurum kardeşiniz rapor vermeye yetkili hastaneye sevk eder ve alacak olduğu rapor ile vergi indirim hakkı kazanırız ise erken emekli olur.

Kardeşinizin ilk işe giriş tarihi nedir?
Doğum tarihi nedir.
Tam emeklilik tarihini hesaplaya bilmemiz için bu bilgiler şart.

Cevabınız için teşekkür ederim İlker Bey. Kardeşim 1972 doğumlu, işe ilk başlangıç tarihi 1991. 5016 gün prim ödemesi var. Gerçek maaşı yüksek ama bodrada 2975 tl gösterilmiş. Son maaşı 5975 tl. Malulen emeklilikte son 6 ayın ortalaması alınır biliyordum ben. Sizin belirttiğiniz vergi indirimini bilmiyordum. Bu olay olmasaydı; 2024-2025 yılında normal emekli olacaktı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisinden sonra çalışmaya devam edecek. Saygılar...

Başka Birinin Sürekli Bakımına Muhtaçlık söz konusu olduğu için malulen emekliliği öneriririm. Çünkü bu durumda maaş normalinden % 10 daha fazla olur (Yaşlılık emeklilğinde bu fark yok).

Hastanede yatarken sigorta primlerinin yatırılmaya devam edilmesinde bir sakınca olmaz. İşveren için ahde vefa göstergesidir, Maliye de SGK da bunu dert etmez (Sigorta priminizin kesilmeden yatmaya devam ettiğini varsayarak dedim bunu. Eğer böyleyse, işyerinin muhasebecisi de bilir, sizi RAPORLU-Çalışmıyor olarak sisteme girecek)

selam Bülent Bey
Raporlu çalışmıyor olarak gösterildiği zaman emeklilikte zaman/yıl anlamında sorun olurmu.Yani 3 yıl prim ödemeye ara verilmiş(bu süre zarfında raporlu)ve sonra tekrar işe devam edilmiş ise zaman hesaplamalarında sıkıntı olurmu

Yok, benim dediğim, primi hiç kesilmeyenler için. Arada boşluk olmuşsa, yani raporlu dönemde işveren sigorta primini yatırmamışsa, o zaman ortada konu edilecek bir sigortalılık hali de bulunmamış olur...

Herkese geçmiş olsun. Benim hastam %80 ortapetik engelli. 7 Ay önce t-12 seviyesi parapleji, tam kesi. 4100 iş günü prim ödemiş.
Engelli indiriminden yararlanmak için defterdarlığa gittim. Bu işlemin vergi inirimi sağlıyacağını ve erken emekliliğe temel olacağını söylediler. İşin vergi indirimini anladım ama erken emekliliği anlamadım. 43 yaşında ve 4100 iş günü ödemesi olan engelli ne zaman erken emekli olabilir? Malulen emeklilik istemiyor, çalışmaya devam edecek. Erken emeklilik konusunu bilen yazarsa sevinirim. Teşekkür ederim.

15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim şartını tamamlayan, defterdarlıktan da % 80 ve üzeri raporla 1. dereceden sakatlık indirimi alan kişi hemen emekli olaiblir. Yani, vergi indirim hakkı kazanır kazanmaz erken Yaşlılık emekliliğ için sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edilebilir.

Anladım. Teşekkür ederim Bülent Bey.

Üst Alt