Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hata biraz da biz engellilerde olabilir mi?

merdoli

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
49
Merbaha,

Hepimiz öyle ya da böyle bir şekilde engellilere yapılan ayrımcılığa(pozitif veya negatif) maruz kalıyoruz. Sosyal çevrelere giremiyoruz, girdiğimizde aktif olamıyoruz ya da dışlanabiliyoruz. Bu da olmazsa insanlar engelimizden kaçmasalar bile bizim incineceğimizi düşündükleri için çok fazla üzerimize gelmiyorlar. Bence problem de tam olarak burada başlıyor. Çevremize karşı daha pozitif olsak, onlara kendi engelimizle ilgili şakalar yapsak bence karşımızdakinin bize korkmadan daha samimi şekilde yaklaşmasını sağlayabiliriz. Mesela ben yatılı bir lise öğrencisiyim. Doğuştan sağ bacak diz altı amputeyim. Okula ilk geldiğimde arkadaşlarım benden uzaklaşmasalar da beni kollamak için zor aktivitelere girmemi istemiyorlardı. Ama ben zamanla onlardan hiçbir farkımın olmadığını gösterdim. Yapabilecekleri "her şeyi" yapabildiğimi gösterdim ve durumumla ilgili şakalar bile yaptım. Şimdi beni sınıftaki herhangi birinden farklı görmediklerinden eminim. Hepimiz böyle yapsak sosyal hayatta daha mutlu olmaz mıyız sizce?

aferin sana iste daha isin basindan yani diyeyim kucuksun:) engelinle barismissin kutlarim seni asil is engelle barismaktadir

cok ileri isitme kaybimda bende baristim diyorum ama bazen yelkenleri suya indiririm olmadi olayacak bu kadar yapabiliyorum diye esef ettigim olur
insanlarin ayirimciligina bosveren bi yapim var bu engellendigim yerde zorluyor iste:(
bi bakima onlarda hakli isitme kaybi senin ayaginin tokezlemesi gibi gozukmediginden birde isitme kaybinin salt bagirmakla bittigini zanneden yani duyurduklarini varsayan bi toplum icinde olagan goruyorum
her engel gurubu iletisim topluma katilma soz sahibi olma becerilerinden bisey kaybetmiyor ama biz isitme engelini agir yasayan iletisim kurmak isteyenlerin sabrini zorladiklari cok olur iste biz bunlari yapamiyor sessiz dunyamizda isimize bakiyoruz

Yani demek istediğim engelli insanların fakir edebiyatından vazgeçememeleri, bazı şeylerin üstesinden bir türlü gelememeleri. Tamam, engelliyiz. Ama bu sosyal hayatta hiç bir şeye bahane ya da mazeret olmamalı, olamamalı... İnsanlar engelliliği bir gelir kapısı, bir indirim aracı olarak kullanmayı bırakmalı. Gerçekten ihtiyacı olanlar alınmasın ama bu forumda bile çoğu kişi nereden ne koparabilirim diye bakıyor. Mesajların en az %60'ı bu yönde.

Shukufe tam da snir oldugum sey o iste . Anlamadin mi ayni agizdan bagirip soyluyolar . Tane tane konus anlicaz . Boyleleine bazen uyuzluk yapiyorum bisey soylemedigim halde alo duymuyon mu beni diyorum :D bazen de anlamayacaklari sekilde konusuyorum ,ne dedin diye sorunca da bosver diyip gulup geciyorum :D onlar ugrassin canim banane

Halkalara bakarsak hata evet kendimizde başlıyor ,insanların eğitim ve kültür düşüklüğü ile devam ediyor , ülke yapısı duygusallık ve ajitasyon en son olarak da fakir edebiyatı ve siyasetle son noktaya ulaşıyor temel sorun olarak belirttim tabi bunları...

İbrahim çok doğru tespitler yapmışsın ışte bunları yenersek ancak "normal"olabiliriz

Mert kardeşim yaklaşık 15 yıldır hep dışardan izleyerek tespitler yapmıştım yalnız son 4 yıldır genelde engelli arkadaşlarımdan dost edindim sohbetler ettim birde Türkiye genelinde kamu kurumlarında çalışan çalışmayan insanların yaklaşımlarına baktım bu sorunlar Türkiyede yaşayan bütün insanların sorunu sağlıklısınında engellisininde sorunları bu şekilde uzağa gitmeye gerek yok ömss denen bir sınav tertiplendi engellilere şirin gözükmek için ilk etapda 40 bin boş kadro var denildi sonra işi siyasi şova döktüler daha sonra ilk atama hüsran şuan açıklanan kadrolarda hüsran engelliler için sakatlık cetveli çıkartıldı ancak maalesef bir çok engelli kardeşim kağıt üzerinde engelli sayılmıyor, engelliler için çalışıyoruz engelleri kaldırıyoruz dendi 2022 maaşları ile uğraşılmaya başlandı yeni çıkan yasaya göre bir çok engelli kardeşim bu maaşdan mağdur olacak gibi görünüyor bunlar bir yanı diğer yanı bu konular karşısında kendimize bakıyorum bir kaç dernek ve bir kaç birlik onun haricinde herkes kendi keyfinde mücadele hak arama haklarını bilmek kimsede yok maalesef olan bu umarım düzelir temennisiyle herkesin hakkında hayırlısı olur inşallah MUHABBET VE DUA İLE SAYGILAR...

Evet, hatanın % 5'i bizde! Ama o kadar! Onun için, "istersek başarırız" söylemine zinhar karşıyım ben. Aynaya bakınca "gördüğün" şeyden, başını yastığa koyunca "düşündüğün" şeylerden, sokakta yürürken üzerine çevrilen gözlerden vs. her şeyden toplum sorumlu. Toplumu ve bireyleri yaratan süreçler aynı anda seni-beni "sakat" yapan şey. Düşün, sana gururla "durumumla ilgili şakalar bile yaptım" dedirtebiliyor bu kurgular!

Bence, işimize bakalım... Yaşam bizim ve bir tane. Ne yapmamız gerekiyorsa, kendimiz için, keyfimiz için onu yapalım. Zorlandığımızda da kendimize yüklenmeyelim. Kafamızı kaldırdığımızda dik dik bakmamazı gereken birileri/bişeyler olduğunu göreceğiz...

merdoli iyi güzel yazmışsında tek taraflı yazmak yada yüklenmek iyideğil şimdi ben görme engelli bir vatandaşım ve 2022 maaşı alıyorum bana bu maaşı vermesin istemiyorum bana devletin en iyi yapacağı şey şudur benim engel durumuma göre yaşadığım ilde benim yapabileceğim bir iş versin asgari ücretlede olsa bir iş versin tüm engellilere eğer ki bana uygun bir iş verirde ben çalışmazda 2022 maaşına ve yardımlara gözümü dikersem işte o zman ben haksızım demektir haksız yere maaşı bağlayan yine devletin memurları benim suçum deği

ÖZET
EĞER Kİ HER İNSAN VE HER KURUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPARSA BİR SIKINTI OLMAZ EĞER Kİ BİR SORUN VARSA DA İKİ TARAFLIDIR BU SORUN.

Hata dediğimiz şey insana mahsus insana has elbette bizimde eksiklerimiz hatalarımız var. Ama toplumun bakış açısı, Devletin anlayışı, Kamu Kurum Kuruluşlarının üzerine düşeni yapması... bir sürü hata var ortada bir nebze de bizlerde olabilir.

baba parasi korumasi varken insanlarin tuzu kuru tabiikide:)
hayatta tekmeleri kendimiz goguslemeye baslayinca engeller insani ne yapar:)

shukufe;

Ne demek istediğini anlamış değilim? Evet bugüne kadar ciddi maddi sıkıntı çekmedim. Ama aileme sürekli maddi olarak yardım etmeye çalıştım. Mesela 8 senedir özel okulda okuyor ve dershaneye gidiyorum. Ama babamın cebinden bunun için tek bir kuruş çıkmadı nedeni engelli indirimi mi sence? (Babama toplam sağladığım maddi fayda bugün 150.000 TL yi geçmiş durumda) Tekmeleri göğüslemeye gelince 4 senedir yatılı okulda ailemden uzak yaşadığımı söylesem yeterli olur sanırım? Ben bunları söylemek istemiyorum ama yaptığın yorum üzerine mecbur kaldım.

shukufe;

inan bana bi insan düşünce ilk tekmeyi koyanda kendi ailesi oluyo. eşim ailesinde değil koruma olsun, eşimi onlara karşı ben korudum.
konunun özüne gelince bir engellinin engeline göre yapacağı iş var yapamayacağı iş var. Bunu kabul etmek lazım önce. Olmadımı olmuyo, neyi yapabileceğini belirleyip ona göre iş sağlanması lazım. tabi işin bulunması, sağlanması konusunda çok büyük sıkıntılar var...

Herkesin geçmişi, bugünü, çevresi, koşulları farklı. En başta engelli insanın doğup büyüdüğü aile önemli. Ailenin desteği ve yetiştirme şekli çok önemli.

Engelli tanımı Türkiye'De çok farklı, %98 kesim Engelli tanımını aciz olarak algılıyor !

Bana göre Engelli tanımı yapılan İnsanlar ile kendilerine normal diyen İnsaları farklı katogoride düşünmek lazım !

Engellilerin gerçek Engelli Arkadaşlarımı ayırıyorum ve tespitimi açıklamak isterim Türkiyede %98 Halkın algılama engellidir !

Mert senin okulunda senin rahat hareket etmen için gerekli önlem ve tedbirler alındımı peki , bu ülkede sırtında çocuğunu okula götüren anne babalar var. Ben çalışıyorum hemde çok iyi bir firmada ama engellilerin rahat hareket etmesi veya çalışması için herhangi bir tedbir yok. Bana engelli gibi bakmıyor müdürüm ve çalışma arkadaşlarım normal birey gibiyim hiç rahatsızlığımı yüzüme vurmadılar ve inan sağlıklı insanlardan hiçbir ayrımım yok hatta maaş olarak çoğundanda iyi alıyorum. Evet ağlamamak lazım dik durmak ve mücadele etmek lazım bu konuda sana katılıyorum. Gerçek şu engelliler için yapılan asansörlere sağlıklı insanlar biniyor , görme engelliler için kaldırımlar yetersiz ve gelişi güzel arabalar park edilmiş gözleri gören biri zor yürürüyor istanbul da engelli ne yapsın. Türkiye de kaç tane engellilerin okuyabileceği şekilde dizayn edilmiş okul var araştırdın mı? Milletin isyanı ne biliyormusun ellerinden haklarının teker teker gitmesi 2008 yasasını oku bizden önce eskiler babana sor bilir 3600 günden emekli olan sağlıklı insanlar vardı şimdi bak bakalım engelli bireyler 4080 gün 18 yıl sigorta sürecine tabi tutuluyor. Çalışırken sağlıklarını kaybediyorlar bu insanlara bu devlet bi kolaylık yapamazmı istese yapar ama işlerine gelmez kendilerine gelince zamın dibine vuruyorlar 10 dak yasa onayladılar daha çok küçüksün ama iş hayatına atılınca sende bu haksızlıkları yaşayacaksın.

insan mecburen engelini kabulleniyor aslında,kendi engeliyle dalga geçmek bir kabullenme şekli olmuyor gibi, yaşamak zorunda kalıyorsun, ardında mücadeleler derken şu yollar binalar kaldırımların engellerine odaklanıyorsun bakıyorsunki senin engelin sana zorluk vermiyor, asıl çevre zorluk veriyor, tabiki sağlıklı insanlardan ayrıcalık beklemek zorundayız,4 kişinin yerini aldığım hastane v.b kuyruklarda saatlerce beklemek engelli biri için hiç kolay değil, engelini acındırıp kullananlar vardır tabi ama genelleme yapmamalıyız, herkez kendi yaşamından sorumlu .

Üst Alt