Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hem Anne hem baba SSK emeklisi ise iki maaş da alınabilir mi?

kasimgul

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;

Bu konu hakkinda daha once farkli zamanlarda cesitli yanitlar verilmis olsa da, kanunlarin hergun degistigi bir ulkede yasadigimiz icin bir kez daha sormak istiyorum musadenizle.

Annem'i 1999 yilinda kaybettik ve kendisi SSK emeklisiydi. Babam annemin maasini aliyordu. Lakin daha sonra Ablam esini kaybedip dul kalinca, annemin hakkindan sadece yuzde 32 almaya basladi. Babam ise annemin maasindan yuzde 68 almaya devam etti. 1 ay once babami da kaybettik. Simdi benim sormak istedigim su;

Dul olan, calismayan, dul maasi ya da annemden aldigi yuzde 32lik yetim maasindan baska geliri olmayan ablam, babamdan da yetim maasi almaya hak kazaniyor mu?

Bu konuda cesitli tarihlerde yazilmis cesitli bilgiler mevcut ama son durum nedir, bilen varsa ve burada paylasirsa cok memnun olurum.

Herkese iyi calismalar
Kasim

Baba kendisi emekli olup maaş hak etmediği için, kızına bir yetim maaşı da kalmaz.

Yalnız, baba vefaat ettiğinde hak sahibi tek kişi annesiz-babasız kalan ablanız ise, bu durumda aylık bağlanma hissesi % 50 olur. Bunun için sigorta müdürlüğüne başvuru yapmak lazım

Oturan boga, cevabiniz icin tesekkurler!

Ben soruyu yanlis sormusum. Babamdan yetim maasi degil, babamin emekli maasini alir mi diye soracaktim. Neyse ki siz belirtmissiniz onu da. Lakin soyle bir gelisme oldu: Ablam bugun 250tl olan (annemden kendisine hak kalan %32) ayligini almaya gittiginde 775 tl olarak almis maasini. Babamin, vefat etmeden once annemden aldigini ablama devretmisler. Yani ablam su anda annemden tam aliyor ama babamdan hic almiyor.

Babamdan da almasi gerekmiyor muydu?

Saygilar!

Yukarıda da yazdığım gibi, baba kendisi emekli olup maaş hak etmediği için, kızına bir yetim maaşı da kalmaz

Merhaba;

Vakit ayirip cevap verdiginiz icin tesekkurler! Ben dogru duzgun soruyu soramadim sanirim. Ikidir "baba kendisi emekli olmadigi icin" dediniz ama baslikta da yazdigim gibi, babam da ssk emeklisiydi, annem de.
Annem vefat edince babam kendi ssk maasinin yaninda anneminkini de almaya basladi. Bir sure sonra ablamin esi vefat edip dul kalinca, annemin emekli maasi ikiye bolundu ve %32 lik kismi ablama verilmeye basladi. Babam kendi ssk maasinin yaninda annemin emekli maasinin %68 lik kismini almaya devam etti.
Kisa bir sure once babami da kaybedince babamin annemden aldigi emekli maasi ablama devredildi. SGK'ya basvurdugumuzda gorevli memur, ablamin hem annemin emekli maasini hem de babamin emekli maasindan alabilecegini soyledi.
Daha sonra ablama gelen cevapta belirtildigine göre annem de, babam da ayni kurumdan (sgk) emekli oldugu icin sadece bir tanesini alabilecegini söylediler.
Ablam gecenlerde bir araci ile Ankara SGK merkez de görevli bir memur'dan durumla ilgili bilgi aldiginda, babamin emekli maasindan da % 30 civarinda alabilecegini soylenmis kendisine. Ama sgk avukati baska bir tanidigin ablama dedigine göre annem de babam da ayni kurumdan emekli oldugu icin sadece bir tanesini alabilecegini soyluyor.
Durum biraz karisik yani. Farkli farkli aciklamalar var ama ablam su an sadece annemin emekli maasini almaya basladi.

Olay bundan ibaret. /Saygilar

Bence her iki maaş da bağlanır. Genelgede aşağıdaki örnek verilmiş, ama bir hata var. Zira bir yandan TAM-TAM diye yazıyor, diğer yandan altında "biri kesilir" diyor. Oysa referans yaptığı maddeye göre de iki aylık alınmalı

HKvZmeC.png

Aylık ve gelirlerin birleşmesi
MADDE 54- Bu Kanuna göre bağlanacak aylık ve gelirlerin birleşmesi durumunda;
a) Uzun vadeli sigorta kollarından;
1) Hem malûllük hem de yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıya, bu aylıklardan yüksek olanı, aylıklar eşitse yalnız yaşlılık aylığı,
2) Malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı ile birlikte, ölen eşinden dolayı da aylığa hak kazanan sigortalıya her iki aylığı, (2)
3) Ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı,
4) Birden fazla çocuğundan aylığa hak kazanan ana ve babaya en fazla ödemeye imkân veren ilk iki dosyadan yüksek olan aylığın tamamı, düşük olan aylığın yarısı,
5) Hem eşinden, hem de ana ve/veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da ana ve/veya babasından bağlanacak aylığı,
6) Bu Kanuna göre vazife malûllüğü aylığı almakta iken, tekrar sigortalı olanlardan hem vazife malûllüğüne hem de malûllük aylığına hak kazananlara bu aylıklardan yüksek olanı, aylıkları eşitse yalnızca vazife malûllüğü aylığı, bunlardan hem vazife malûllüğü hem de yaşlılık aylığına hak kazananlara, bu aylıkların her ikisi,
7) Evliliğin ölüm nedeniyle sona ermesi durumunda sonraki eşinden de aylığa hak kazananlara tercih ettiği aylığı,
bağlanır.

Üst Alt