Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hem annem, hem babam adına bakım aylığı alabilecek miyim?

bantun99

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Mrb Anneme Ağır özürlü Damgasını çıkaraz %90 a kadar rapor yürüyemiyor ve ayrı hastalıkklar var %90 kadar çıkacak sanırsam. annem üzerindeb ne bakım aylıgı alıcam

Babam'dada BRÖNŞÜT ASTIM TOPAL BACAKLAR Sakat kollar nefes darlıgı. Yıllardır Öksürük ( diyemedim adını hastalıgın ) gözler uzağı görmüyor kuulaklar çok işitmiyor.

VE BAKIM ŞARTLARINDA SADECE EVDE TEK BAŞINA KENDİ İŞİNİ GÖREBİLME ( BUNU YAPAMIYOR ) Hem alabilirmiyiz hem verirlermi?

bantun99

annen için de baban için de evde bakım aylığı alıp alamayacagını soruyorsun. her ikisinin de şartları uygun olursa elbette ikisi için de evde bakım aylığı bağlanır.

evde bakım aylığının baglanması için şu 3 şart aranır:
1. % 50 ve üstü ağır özürlü rapor. yani özür oranı en az % 50 olacak. agır özürlü yazan yerin karşısında "evet" yazacak. eger agır özürlü kısımda "hayır yazıyorsa o rapor olmaz.

2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 Tl altında olacak.

3. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunacak. bakıma muhtaçlık kriterlerini incele şuradan:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

kafana takılan soru olursa yine sorabilirsin.

Şartlar tamam bunları çıkattığımda sadece Bakım için rapor çıkartrıcam %90 olursa seneye falan araba almak istiyorum olabilir mi ? Orda sorcaklar bana Ne için çıkartıon diye Bakım için diyecem aylıgı alıcam.Kişi başına 572tl gelir yok.okadar.

1- Annem e çıkartıcaz 73 yaşında Bakım aylıgı babamla beraber kalıyorlar tek evde Ama Annem 65 yaş aylıgı alıyor 3 aydan 3 aya 650tl.
Babamım hiçbişisi yok Ve http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html Attıgnız linkten te '' Ev İşleri ve İdaresi Durumu
Evde kendi başına ve başkasının yardımı olmadan yaşama durumu'' Sadece bu kritier uyuyor yaşayamaz yani. ve %50 den de yukarda alabilirmi sizce söylediklerime göre ? Rapor oranı ve Ağır özürlü ibrasinin evet olması alabilirmi? Tek o şart ve birde Merdiven inip çıkmada bir başkasının yardımına ihtiyaç duyma durumu Bunu % 100 yapamıyor Asonsörle ancak..?
@Kalemşör

annen 2022 yaşlılık aylığı alıyorsa 650 Tl almıyordur. 2022 65 üstü yaşlılık aylığı bu ay 2 aylık farkla birlikte 445,94 Tl ancak. 650 TL ödenmiyor 65 yaş üstü yaşlılara. raporla mı başvurdunuz anneniz için 2022 aylıgına? rapor oranı kaç?
önce bunu netliğe kavuşturalım. sorularımı cevaplayın, devam ederiz.

babanın durumu sadece bir D bendine mi uyuyor? başka bentlere uymuyor mu? D bendinde de hepsini mi yapamıyor?

Kalemşör yaş aylıgı diye biliyoruz net 600-650 Tl 3 aydan 3 aya para geliyor. Sadece başka birşey yok Yok rapor falan yok hiç birşeyy yok

yaşlılık aylıgında zaten rapora gerek yok. 65 yaş üstü muhtaç yaşlılara baglanıyor. rapor oranı % 70 ve ustu olursa da 1337 tl alabilir. ama raporu yokmuş zaten. dediğim gibi bahsettiğiniz miktar sizin aklınızda yanlış kalmış olabilir. 65 yaş ustu yaşlılık aylıgı 445 tl en fazla bu ay için. 3 ayda bir ödenir. PTT aracılıgıyla ya da evde ödeme şeklinde.

bahsettiğiniz başka bir aylık değilse 2022 aylıgıysa yani 65 yaş ustu yaşlılık aylıgı ise 650 almıyordur. yeni mi başvurdu acaba?
bunu niye irdeliyorum. annenize evde bakım aylıgı baglanırsa 2022 65 yaş ustu aylıgı kesilecektir.
babanızın durumu heyetin kararına baglı. buradan uygun gorunuyor. ama sonuçta heyet degerlendirecek. eger bahsettiğiniz bentte tam olarak bagımlı kabul edilirse uygun çıkar. yalnız rapırunda da agır özürlü ibaresinin olması şart.

gelirleri uygunmuş sorun yok. geriye raporları almanzı kalıyor. anneniz her açıdan uygun. babanızın raporu sağlık kurulunun kararına ve bakıma muhtaçlık durumu da heyetin kararına baglı.

evde bakım aylıgı baglandıgında bir tanesi bile baglansın yaşlılık aylıgı kesilecek bunu bilin.

evde bakım aylıgı baglandıktan sonra araç alırsanız bunu evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız.
anne babanız evde tek kalıyormuş. bakıcının onlarla kalması önceliklidir. eger aynı hanede olmayacaksa haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti vermek şartıyla her gun gidip gelebilecek mesafede olmalısınız. bakıcı olacak kişi bakacak. başka birine baktırıldıgı anlaşılırsa evde bakım iptal edilir.
tabi tüm bu konularda nihai karar bakım hizmetelri değerlendirme heyetine aittir. olumlu kanaat bidlirirse baglanır.

aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne gidin başvurun. raporunuz yoksa onlar sizi hastaneye sevk eder. bu şekidle rapor ucreti de ödemezsiniz.

kafanıza takılan soru olursa yine sorarsınız.

Kalemşör Evet bu ay daha yeni aldıda tam nett bilmiyorum kaç para alıyor.

Pekala annemin ağır özürlü çalışamaz raporu nuu ve %70 üstü olur tahmimi %90 bekliyoruz.

Yaşlılık aylıgı kesilecek diyorsun hocam.Engelli maaşıda bağlamayacaklarmı yani hem engelli maaşı hem bakım aylıgı vermezlermi? SGK da yaşlılık aylıgı o sorun digil dediler ama bilmiyorum. Babamda o attıgnız link dediğim gibi 2 kriter var.Olumlu olan. olabilir mi sizce DR Tedavisinde nasıl bir durum sergilememiz gerekir.Babam için diyorum.

Birde hocam ayrı konu açmaya gerek duymadım burdan sorabilirsem Eşim de Bir ses teli kopuk ses felci.Amaliyat tehlikeli oldugundan ettirmiyoruz.Anemi kansızlık var. %40 alarak onada Engelli maaş ı bağlayabilirmiyiz bağlandıgnı farzerdesek 3 ayda bir ne kadar alıyor veya her aymı alıyor acaba?
2.Sorumda aklıma takıldı onuda burdan sorayım abla. %70 Üzeri anneme veya %90 çıkardıgımızda 0 Traktör alırsak Aylıkdan kesilme olurmu ? benim adım alıcaz Annemin raporunu kullnarak.Ve aldık diyelim başka araba vs alabiliyormuyuz 2. araç ?

Ve %70 üzeri çıktıgında Anneme bakım aylıgı bize ne kadar vericekler ?

36 Bin hibe kredisinide HAYVAN Sektörü yapıyordum geçen yıl bıraktım bu yıl gene başlamak istiyorum öyle büyük birşey digil 50 bin e çiftlik 50bin ede Hayvan.Devlet hiç kurs sertifika görmeden engelliye bu hibeyi vericekmi kesin? Şu sorularım hep aklıma takılyır

bantun99
tamam iş anlaşıldı. bahsettiğiniz 65 yaş yaşlılık aylığı dediğiniz kesin 2022 65 yaş ustu yaşlılık aylıgı. yeni başvuruda bulunulmuş. o yuzden aylık başlangıç tarihinden bu aya kadar birikmiş parasıyla mart dönem aylıgının toplamı 600 etmiştir.
SGK bu aylıklara bakmıyor. aile ve sosyal politikalar bakanlığı sosyal yardımlar genel müdürlüğü bakıor bu aylıklara. SGK yanlış bilgi vermiş size. hanede kişi başına düşen aylık gelir 286,32 Tl'yi geçtiğinden dolayı bu aylık kesilecektir.
raporu % 70 ve ustu olursa elbette engelli aylıgına (2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı) başvurabilir. ama hanede kişi başına düşen aylık gelir 286,32 Tl'yi geçtiğinden engelli aylıgı da ( %70 ve ustu 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgı) baglanmaz.
anladığım kadarıyla siz iş kurmaya çalışıorsunuz. traktör, araç almaktan bahsediorsunuz? birikmiş paranız da varmış. bu yönde gelir bulmak için araştırma yaptıgınız belli. hibe kredisi vs konularda bilgim yok. bu konuyu ilgili forumlardan sorun lütfen.

şu an annenize ve babanıza kim bakıyor? onlar evde tek kalıyor dediniz. eviniz yakın mı? Niçin onlarla kalmıyorsunuz?
ayrıca evde bakım aylıkları öncelikle bakıma muhtaç engellilerin yaşam düzeylerinin arttırılması için ödenir. siz o aylıkları sırf kendi yatırımlarınız için kullanamazsınız.

bakıma muhtaçlık kriterleriyle ilgili bir detayı da bilmeniz gerekir ayrıca. bakıma muhtaçlığın yaşlılıktan değil hastalığından kaynaklanması şarttır. mesela 75 yaşında bir insanın yaşlılıgından dolayı yapamayacakları dikkate alınmaz. hastalıgından dolayı yapamayacakları dikkate alınır.
evde bakım aylığı baglandıktan sonra araç, ev,tarla, traktör ne alırsanız alın bildirmek zorundasınız. işyeri açarsanız , farklı geliriniz olursa da bildirmek zorundasınız. il müdürlüğü bunlara göre gelirlerinizi inceler, ona göre işlem yapar.

Kalemşör

Abla 2 gündür yoktun bazı kurallar değişti Anneme ne yaptıysam ikna edemedim. Babam'la gidicez. sadece babama' çıkaracak ben soruularımı burdan sorayım söylerseniz m.olurum

1- Sadece babama Çıkarıcaz Evler yan yana aynı arsada 2metre yanında Annem Babam yalnız kalıyor. Bizim Ev'dede Ben eşim 1oglum 1kzm var Eşimide bakıcı göstercez işleride yemekler vs.
2-Eşimi bakıcı göstercez ve benim eşimin kızımın babamın annemin geliri yok üstümüze hiç birşey de yok Oglumun üstüne evler dükkanlar.Hayvanlar sıkııntı yaşarmıyız?
3-Babam' üzerinde 793 Tl Bakım parası bağlandıgında ve % 70i geçtiğinde ayriyetten babamada engelli parası veriyorlarmı?
4- Birde foruma konu açtım fakat burdan sorayım abla size Eşimin Sağ ses tel felci var 2-3 yıldır geçmiyor amaliyat diyor sizin tahmine göre % kaç verirrler?
5-Araç almak için kendi yararlarıma karşı bişi yapmıyorum hani olursa o haktan yararlanmak istiyoruz sadece ayriyetten bakım aylıgını babamın bağı var onun üstüne digil oglumun üstüne dediğim gibi tüm geliri o alıyor ayriyetten annem 65 yas ayligi alıyor 400tl miş dediğniz gibi başkada bişi yok ?

Cevaplarınızı bekliyorum saygılarımı sunarım hocam
@Kalamşör

bantun99
anneniz gidecek durumda değilse götürmenize gerek yok. heyet geldiğinde evde de bakar. bu sorun olmaz. ama tabi engelli sağlık kurulu raporu yoksa rapor için hastaneye gitmek zorunda.

2. oğlunuz sizin hanenizde ikamet ediyormuş. onun geliri sizin haneyi etkiler sadece. babanızın hanesinde 2 kişi kalıyorlar. dolayısıyla sadece 0 2 kişinin geliri dikkate alınır.
3. bBAnızın hanesinde sadece anneniz ve babanız kalıyor. evde bakım aylıgı baglandıgında annenizin 65 yaş üstü yaşlılık aylıgı kesilir. babanıza da % 70 ve üstü rapor alsa bile bakıma muhtaç engelli aylıgı baglanmaz. çünkü evde bakım aylıgı zaten ayda 793,08 TL olarak ödeniyor. 2022 aylıgında gelir hesabına evde bakım aylıgı da dahil edilir. Böyle olunca kişi başına düşen aylık gelir 286,32 TL'yi geçtiğinden babanıza da 2022 aylıgı baglanmaz, annenizin de 2022 yaşlılık aylıgı kesilir.
4. bunu bilemem ablam. sağlık kurulu karar verir buna. Ama sakatlık oranı cetveli'ne göre ne kadar oran alıp alamayacagını sağlık raporları formundan sorabilirsin. bilen olursa cevaplar.

Kalemşör

abla öğretmenim birşey diyin çok bilgili digiliz bu konuda.

Aile tablosu göstericez Oglumun devletten hiç bir geliri yok sadece üstüne mal varlıgı var..
aile tablosunda bakıcı gösterdiğimiz kişi. eşim oglumda orda kalıyor arada sırada yatıyor

benim şimdi demek istediğim abla şöyle yani aile tablosunda oglum eşim i orda göstertsek annem+babam 4 kişi kalmış olucak
793,00tl diyelim aylık gelir ler 4 e bölünüyor yaş aylıgıda 425tl 3aylık ( aylık 141 tl.) Toplam 793tldaha == 934 dört e bölündümü 233tl oluyor..Ve %70 üzerini geçti diyelim aylıgı bağlarlarmı bu şekilde ?
oglumun mal varlıgı var bişiyler söyleyin nasıl yapıcaz mal varlıgı dediğimde ev var 2 tane. üstüne şuan için yok ama alıcak kredi çekicek vs. engel olurmu ne yapmak gerek bakım aylıgını bağlattık diyelim yaş aylıgı neden kesiliyor gelir hiç birimizin yok :) anlamadım ve kesilmedi diyelim aylık 141tl Yaş aylıgı 793tl bakım aylıgı 3 aylık %70 1250tl( 1 aylık 417tl) Toplam aylık gelire bölersek aylık gelir 330 kusur tl çıkıyor evde 5 kişi gösterirsek 286 tl nnin altına düşüyüor yada hocam tek bir sorum.

Ben eşim oglum kızım annem babam 6 kişi toplam aynı ev üzerinde göstersek benim hiç bir yere kaydım yok sadece oglum kredi çekiceği için kefil oldum kagit üzerinde olcam yani. ve oglumun üstüne 2 ev var geliri yok birde hayvan alıcak iş yapacak şimdi tek sorum

Hiç birimizin geliri yok sadece annemin yaş aylıgı var babamın bişisi yok bakım aylıgını baglatıcaz onu baglattik tan sonra oglum iş kursa vs aylıklar kesilcekmi ve eve bakmaya geldiklerinde annem babam oglum 3 ünü ayrı evde kalıcak arada bizim orda onlar kontrole geldiğinde ayrı evde görürlerse? Sorun çıkarmı ne yapmalıyız çok ihtiyacaımız var lütfen

ya ablam mal varlığı var diyorsun oğlunun. mal varlıkları da gelir olarak dikkate alınıyor.

1.evde 2 kişilerken evde bakım aylığı baglanırsa 2022 aylıgı kesilir ve başvursa bile baglanmaz.
2. oğlun ve eşin onlarla kalırsa oğlunun mal varlıkları dikkate alınır.
evi,aracı,bagı,tarlası, bankada parası vs her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayriresmi her gelir ve mal varlıgı dikkate alınır.
3. başka bir başlıkta mesela 30-40 bin birikmişim var demişisin. bu paranın aylık faizi dikkate alınır.
4. hatta hanenin aylık harcamaları da dikkate alınır.
örnek vereyim. hanede aylık toplam harcama 1200 TL
aylık gelir 500 TL. aylık harcamalar fazla oldugundan aylık harcamalar gelir olarak dikkate alınır.
yani 2022 aylıklarında mallar da para da harcamaların da didik didik taranır.
hesap çok açık. hanede kaç kişi olursan ol kişi başına düşen aylık gelir 286,32 TL ustunde çıkarsa yaşlılık aylıgı kesilir, engelli aylıgı da baglanmaz.
sizin geliriniz incelenilirken hem sosyal incelemeniz yapılır (çevreden vs sorulur) hem sistem uzerinden hem de lüzum duyulursa kurumlar aracılıgıyla. tarlanız için zıraat odasından bilgi alınır. sen araç alırsın senin aracı kaça aldıgın bile tespit edilir. o doldurdugunuz gelir tablosu beyan sayılır. beyanızın doğrulugu incelenir yani. hele 2022 aylıgı alıyorken hiç paranız yokken geçip babanızın ustune nasıl araç aldıgınız elbette sorgulanır. bu bir örnek sadece.

bence evde bakım aylıgına gidin başvurun. hanede 2 kişi kalıolar ve gelirleri uygun. bakıma muhtaç bulunurlarsa ve rapor da uygun olursa evde bakım baglanır.
evde bakım aylıgı baglandıktan sonra araç,ev,tarla bag,hayvan vs ne alırsanız alın bunu bakım aylıgı aldıgınız il müdürlüğüne bildireceksiniz. haneden bir kişi mi eksildi biri işe mi girdi iş mi kurdu bildireceksiniz.
gelir sınırı aştıgınız fark edildiğinde size ödenen aylıkları sınırı geçtiğiniz tarih itibariyle geri alırlar yoksa.

ayrıca evde bakım aylıgında da 2022 aylıgında da hanede hem yaşamak gerekir hem de ikametinin olması gerekir. ikameti orda ama başka yerde kaldıgı tespit edilirse haneye dahil edilmez.

2022 aylıkları için muhtaçlık hesaplaması:
2022 aylıgı gelir hesaplamasına neler dahil ve nasıl hesaplanır yönetmelik ne diyor bak:

a) Hanenin gelir durumu;

1) Tespit/beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye ve diğer gelirlerin yıllık tutarının aylık ortalaması,

2) (Mülga:RG-25/3/2014-28952)

3) Hanenin ikamet ettiği konut haricinde diğer konutları için (takdir edilen/beyan edilen) rayiç bedelinin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,

4) İkamet edilen konut haricindeki konut için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa konutun rayiç bedelinin 120’de biri,

5) Dükkânlar için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) kira getirisinin toplamı,

6) Dükkân için kira geliri elde edilmiyorsa veya kira geliri beyan edilmiyorsa dükkânın rayiç bedelinin 120’de biri,

7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240’ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,

8) Hanenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedelinin 120’de biri,

9) Hanenin ticari/ zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların (takdir/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,

10) Hanenin büyük ve küçükbaş hayvanları için il/ ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden temin edilen yıllık getiri miktarının aylık tutarı,

11) Hanenin tespit/beyan edilen banka mevduatları için aylık faiz getirisinin iki katı tutar,

12) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) 2022 sayılı Kanun gereğince bağlanan aylıklar hariç olmak kaydıyla, 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dahil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması,

13) Aynı hanede ikamet etmemesine rağmen nafaka yükümlüleri tarafından sağlanan destek tutarı,

14) Tarımsal destek geliri tutarı,

15) Uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanların gelirleri,

16) Diğer gelirlerin toplamının aylık ortalaması,

dahil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

b) (Ek:RG-25/3/2014-28952) Vergi indirimlerinden faydalanılarak alınan ve engelli adına kayıtlı olan araçlar için vergiler indirilmiş tutarın 120’de biri dikkate alınarak hanenin geliri hesaplanır.

c) Birinci fıkranın (a) bendinin alt bentlerinde yer alan taşınır ve taşınmazların tespit edilen rayiç bedellerine ilişkin değerlendirmeyi Mütevelli Heyeti yapar.

d) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.

e) (Değişik:RG-25/3/2014-28952) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar birinci fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.

f) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.

g) Birinci fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarının beyan/tespit edilen harcama düzeyinin üzerinde olması durumunda harcamalar gelire eklenmez.

Üst Alt