Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hem emekli sandığı hem de SSK'dan girişi olan kişinin emekliliği hangi statüde olur?

mromr

Üye
Konular
20
Reaksiyonlar
2
emekli sandığı çalışmasından sonra sgk lı olan biri hangi kurumdan emekli olur? 1. dereceden erken emeklilik ile.

mromr

Merhaba,sorunuzu tam anlayamamakla birlikte acaba T.C Emekli Sandığı ile başlayan ve daha sonra SGK kurumu ile devam eden bir çalışma hayatında hangi kurum üzerinden emeklilik hakkınız doğar? gibi bir soru mu sormak istediniz acaba.

Eğer yukarıda ki soruyu sormak istedi iseniz ,2 veya daha fazla kurumda çalışması bulunan kişilerin emeklilik hakkı doğduğunda başvuru sırasında son 3,5 yıllık (1.261 SGK prim günü) prim ödemesi hangi kurumdan ödenmiş ise o kurum üzerinden emekli olur.Bu hesaplama takvim yılı üzerinden değil yatan primlerin son 1.261 SGK prim günün hesaplanması üzerinden yapılmaktadır.

Örneğin;

Bir çalışan olduğu düşünelim İlk Sigorta girişi 4B-Bağkur üzerinden olsun .İşyerini kapatarak çalışma hayatının devamında 4C-T.C. Emekli Sandığı(Devlet Memuru) üzerinden devam etsin.Devlet memurluğundan istifa ederek son olarak 4A-İşçi statüsünden prim ödenerek emeklilik hakkının geldiğini varsayalım.

Bu kişinin toplam (4B+4C+4A statüsü) SGK prim günü 7.000 gün olsun. Bu primlerde 4B-Bağkur 2.000 , 4C-T.C.Emekli Sandığı 3.000 ve 4A-İşçi 2.000 sgk prim günlerine sahip olsun.Son yatan prim gün sayısının son 3.5 yılı yani 1.261 günü 4A-İşçi statüsünden ödendiği için 4A emekli olarak emekli olabilecek bir vatandaşın örneğini paylaşmış oldum.

Bu örnekte eğer 4C-Devlet Memuru çalışması 4.500 gün olarak değiştirip ,devamında 4 tam yıl işsiz kaldığını ekleyerek,devamında 4A-İşçi statüsünden bir işe girip 400 SGK primi ödemiş olsa bu sefer emekli olacağı kurum 4C-T.C. Emekli Sandığı olacaktır.

2.örnekte çalışanın son 4,6 yılının 4 tam yılı işsiz geçmiş ve kalan 0.6 yılında 4A İşçi statüsünde çalışmıştır.Bahsetmiş olduğum genel adıyla SON 3,5 YIL kuralında takvim süresi değil SGK kurumuna yatan prim zamanı üzerinden hesaplama yapılmaktadır.Çalışanın son 3,5 yıllık priminin toplamı olan 1.261 günde 400 gün 4A-İşçi olması ile birlikte 861 günü 4C-T.C. Emekli Sandığı şeklinde olması ve bu toplamda en fazla 4C-T.C. Emekli Sandığı olması nedeni ile 4C statüsünden emeklilik hakkı kazanacaktır.

İnşAllah sorduğunuz soru budur.Sizi ilginiz olmayan bir konuda yormak istemem.

Saygılar.

hem emeğiniz hem verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.

mromr

Rica ederim.İnşAllah size bilgi anlamında yardımcı olabilmişimdir.

Saygılar.

bilgilendim. teşekkürler Allah razı olsun. ama kurumlar arası farklılık eşitsizlik değil mi.

mromr

Kurum arası farklılık ile ifadeniz emeklilik hakları (emekli maaşları,yan haklar ve diğer olanaklar) ise bence de aynı şartları taşıyan (SGK prim gün sayısı + SGK hizmet yılı) herkesin eşit olanaklara sahip olması taraftarıyım.

Birçok farklı sosyal güvenlik kurumu oluşmasının ana sebebi; sektörlerde çalışan insanların bulundukları çalışma ortamında bulunan güçlüklerin diğer sektörlere nazaran daha farklı olması ile devletin izin verdiği ölçüde farklı haklar elde edebilmek adına emeklilik dönemlerinde daha rahat bir yaşam sürme çabalarından doğmuştur.Bu durumun bir sonucu olarak her bir sosyal güvenlik kurumunun emeklilik şartları,emekli maaşı hesaplamaları,yan hakları ve sosyal dinleme tesisleri farklı kategorilere oluşmuş ve ayrışmalar gerçekleşmiştir.

Bu bağlamda sosyal güvenlik kurumlarının kuruluşu devletin sosyal devlet olma ilkesinden bağımsız her sektörün bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu ile daha modern bir hizmet ve güvenlik anlayışını sağlamak amacı ile hayat geçirilmiştir.Bu bağlamda 1946 ile 1971 yılları arasında 4 farklı sosyal güvenlik kurumu kurulmuştur.(4A-S.S.K. , 4B-BAĞKUR, 4C-T.C. EMEKLİ SANDIĞI , 506 S.K. GEÇİCİ 20. MADDE-BANKA VE SİGORTA EMEKLİ VE YARDIM SANDIĞI VAKFI)

Lakin günümüzde artık insanların tek bir yapı üzerinde çalışma ve birlikte hareket edebilme kabiliyetinin artması geçmiş dönemdeki ayrı olarak oluşturulan sosyal güvenlik kurumu ilkesi ile bağdaşmamakta hatta sizin de belirtiğiniz üzere eşitsizlik ilkesini beraberinde getirmektedir.

Bunun en önemli örneği hepimizin yıllarca hayal ettiği veya olmak için uğraştığı devlet memuru iş kolu için verilen büyük çaba ve süreçlerdir.

İnşAllah her vatandaşımızın eşit, emeğine layık ve yakışır bir şekilde emeklilik hakkına kavuşması benim de en büyük dileğimdir.

Saygılar.

yine mükemmel bir yazı teşekkür ediyorum.
asıl sorun şu ki sskdan 1. dereceden vergi indirimi ile erken emekli oldum 6560 günlük asgari ücretli çalışmam ile 1665 tl maaş bağlandı bunun yanı sıra vefat eden babam şayet emekli sandığına bağlı olmuş olsaydı babamdan dolayıda engellilik nedeniye maaş alabileceğimi öğrendim ama son döneminde ssk lı olması sebebiyle maaş alamıyorum.
maaşlar asgari ücret düzeyinde olsa/olmalı...
tekrar teşekkür ederim.
saygılarımla.

mromr

Rica ederim.Düşünceleriniz sizin güzel kalbinizin yansımasıdır.Sağolun.

Sizi şimdi daha iyi anlıyorum.Ülkemizde her vatandaşımızın emekli maaşının hesaplanabilmesi konusu gerçekten çok önemli ve hassas bir mevzudur.Ancak daha öncede bahsettiğimiz gibi sosyal güvenlik kurumlarının farklılıkları bizleri bir çok yönden mağdur edebilmektedir.

Sizin 18 yılda fazla çalışma hayatınızın olması önemli olmakla birlikte sizin ve her arkadaşımızın seçimini olmayan asgari ücret tarifesi sisteminin atıl kalan yapısının emekli maaşına yansımaları çok fazla mağduriyet yaratabilmektedir.

Asgari ücretli olarak çalışmanız size ve her arkadaşlarımıza negatif yansıtılması sosyal güvenlik sisteminin en ince, hassas bir noktasıdır ve düzeltilebilmesi elzemdir.

Daha öncede belirtiğim üzere her vatandaşımızın eşit, emeğine layık ve yakışır bir şekilde emeklilik hakkına kavuşması benim de en büyük dileğimdir.İnşAllah bu metindeki dileklerimizi yaşayabileceğimiz günlerimiz yakındadır.

Herşey gönlünüzce olsun İnşAllah.

Saygılar.

amin. Allah razı olsun.. Allah'a emanet olun.

Üst Alt