Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hemofili hastasıyım, malulen emekli olabilir miyim?

haydarbey

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
hemofili a hastasıyım. 1995'de sigorta başlangıcım var. 1 aylık. daha sonra 1997'de bagkur'a istege baglı olarak prim ödüyorum.
kurum'a malülen emeklilik için müracat ettim ve beni hastaneye gönderdiler. hastaneden %80 iş gucu kaybıyla rapor aldım ve bu raporu kuruma verdım. su an kurum heyete sokup degerlendıreceklerını soyledıler.
bende sıze bunu yazarak benımde emeklı olabılme sansım nedır diye sormak istedim?
ayrıca 2022 yasasına gore vergı ındırımı hakkı alabılır mıyım ve haklarım nelerdır?
5510 sayılı yasaya gore emeklı olabılırsem ne kadar maaş bağlanır?

saygılarımla
haydar salma

sevgili arkadaşım eger 15 sene sigortan varsa malülen emekli olabilirsin

1995'de maluliyet derecesinde (yani %60) işgücü kaybınız yok idiyse, bugün %80 işgücü kaybınız (ve minimum 1800 gün prim) ile malulen emekli olabilirsiniz.

Malulen emeklilikte vergi indirim şartı yok. Malulen emekli olursanız vergi indirimi ile hiç bir işiniz olmayacak. Ve, 2022 ile vergi indiriminin bir ilgisi yok. 2022, hiç bir geliri olmayan muhtaç kişilere yapılan devlet yardımıdır. Emeklilikle bir ilgisi yoktur.

Emeklilikte ne kadar maaş alacağınızı bilemiyorum. Ama (primlerin asgari ücretten yatırıldığını varsayarsak) tahminim 600 tl civarında maaş bağlanır.

merhaba daha once kuruma malulen emeklılık ıcın muraacat ettıgımde eskı yasaya gore hemofılı hastalıgının dogustan oldugu yanı kalıtsal oldugu gerekcesı ıle red cevabı geldı acaba sımdıkı kanuna gore yıne aynı cevab gelebılırmı? 1995 yılından oncekı hastalık %mı bılemıyorum ama kalıtsal oldugu ıcın kurumun heyetindeki doktorlar olumsuz bir karar verebilirlermi? tesekkur ederım

Hastalığın doğuştan olması malulen emekli olmaya engel değil. Önemli olan şey, ilk defa sigortalı olunduğunda, maluliyet derecesinde (yani %60 ve üzeri) işgücü kaybının olmamasıdır. Eğer ilk sigortalı olunduğunda %60 ve üzerinde işgücü kaybınız yok idiyse, ve/fakat hastalık daha sonra ilerleyerek sizi çalışamaz/malul duruma düşürdüyse, o zaman malulen emekli olabilirsiniz.
Kurum bu konuda hukuki süreç olmadan malulen emekliliği onaylamıyor! Kendilerince ayak diriyor ve insanları bezdiriyor. Ama hukuki süreç sonunda bu durumdaki arkadaşlarımız yüzde yüz malulen emeklilik hakkınıj elde ediyorlar. Yeter ki yukarıda söylediğim şart sağlanmış olsun.

daha öncede yazdığım gibi hemofili hastasıyım. İsteğe bağlı bağkur yatırmaktayım. Malulen emekliliğe ve bağkura müracaat ettim gelen cevapda çalışma gücünüzün %60'ını kaybetmediğinize yani malül olmadığınıza karar verilmiştir... fakat kurumun sevkettiği Numunu hastanesinin vermiş olduğu %80 raporu kurum nasıl oluyor da %60'ın altına indirip red cevabı gönderiyor! şimdi ne yapmam gerekir?

Maluliyet cetveline göre "Pıhtılaşma faktör aktivitesi % 3 den az olan koagulopatiler (hemofililer)" malul sayılırlar ve malulen emeklilik için primleri ve sigortalılık süreleri yeterliyse malulen emekli edilirler. Sizin durumunuz buna uygun mu? Uygunsa red kararına itiraz etmelisiniz ve Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği EK 1 sayılı cetvele göre yeniden değerlendirme talep etmelisiniz.

pıhtılaşma faktör aktivitesi %0.15 kanama zamanı durduralamıyor yazıyor raporda bağkura dilekçe yazıp hakem hastanesine sevkimi mi isteyeceğim? Dilekçenin örneğini verebilirseniz sevinirim.
İtiraz ettikten sonra kurum yine red cevabı verebilir mi ve benim aldığım duyumlara göre bağkurun heyeti hastane heyetinden üstün olduğu söyleniyor ve kurumun verdiği karar doğrultusunda emeklilik hakkımızın olmadığını söylüyorlar
peki askerlik yaptırmayan bu devlet sağlam statüsünde herhangi bir işe almayan ve herhangi bir maaş ödemesi yapmayan bir devlet karşısındayım ne yapacağımı artık bilemiyorum
bana elinizden gelen manevi yardımlarınızı ve nasıl bir yol izleyeceğimi açık bir şekilde izah ederseniz size ömür boyu minnetkar kalırım.
Teşekkür ederim

İki seçenek var

1- Bağkur'a sunduğunuz raporun yeterli olduğuna inanıyorsanız:
SGK ............ Müdürlüğü'ne,

... tarihinde yapmış olduğum malulen emeklilik başvurum ... tarihli yazıda tarafıma bildirildiği üzere kurumunuz tarafından sakatlığımın maluliyet derecesinde olmadığı öne sürülerek olumsuz sonuçlandırılmıştır.

Ne var ki sunmuş olduğum raporun 11.10.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği"nde yer alan Ek-1 Arıza/Hastalık Listesi'nin "K. HEMATOLOJİK VE ONKOLOJİK HASTALIKLAR" başlıklı bölümünün 5. maddesine göre ("Pıhtılaşma faktör aktivitesi % 3 den az olan koagulopatiler (hemofililer)") maluliyet derecesinde işgücü kaybımın olduğunu ıspat ettiğini düşünüyorum.

İş bu sebeple malulen emeklilik başvurumun Kurum Yüksek Sağlık Kurulu'nca yeniden değerlendirilerek malulen emeklilik başvurumun kabul edilmesini arz ederim

ad soyad
tarih
imza​

tc kimlik numarası
adres
telefon
2- Sunduğunuz raporu reddeden kurumu sıkıştırmak için, ek rapor ve epikriz vb. evrakları alarak/ekleyerek Bölge Sağlık Kurulu'nca yeniden değerlendirilmesini isteyebilirsiniz:

SGK ............ Müdürlüğü'ne,

... tarihinde yapmış olduğum malulen emeklilik başvurum ... tarihli yazıda tarafıma bildirildiği üzere kurumunuz tarafından sakatlığımın maluliyet derecesinde olmadığı öne sürülerek olumsuz sonuçlandırılmıştır.

Ne var ki başvurumda sunmuş olduğum raporun ve bu itirazımla birlikte sunduğum sağlık durumumu tespit eden diğer belgelerin 11.10.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği"nde yer alan Ek-1 Arıza/Hastalık Listesi'nin "K. HEMATOLOJİK VE ONKOLOJİK HASTALIKLAR" başlıklı bölümünün 5. maddesine göre ("Pıhtılaşma faktör aktivitesi % 3 den az olan koagulopatiler (hemofililer)") maluliyet derecesinde işgücü kaybımın olduğunu ıspat ettiğini düşünüyorum.

İş bu sebeple malulen emeklilik başvurumun Kurum Bölge Sağlık Kurulu'nca yeniden değerlendirilerek malulen emeklilik başvurumun kabul edilmesini arz ederim

Ekler: Rapor vs.

ad soyad
tarih
imza​

tc kimlik numarası
adres
telefon
Bu iki yoldan birini denemeniz gerekiyor. Ancak ondan sonra hukuki süreç başlatılabilir

bu yazdığınız dilekçeleri bağkur genel mürdürlüğü diye mi yazacağız yoksa SGk bakanlığına mı verilecek?teşekür ederim

Nereye gidip başvurduysanız, nereden size red yazısı geldiyse oraya hitaben yazacaksınız dilekçeyi.

Merhaba Ben haydarbey.Hemofili a hastasıyım daha önce de sizle görüşmüştüm.Ben malulen emekliliğe başvurdum 1. kurul kararında bu hastalığın doğuştan olduğu öne sürülerek red edildi.Faktör seviyem %0.1 oranında ve %80 özürlü raporum ile sizin dediğiniz gibi bir üst kurula itiraz dilekçesi ile başvurdum.

Sizin bana gönderdiğiniz k hematolojik ve onkolojik hastalıklar ile ilgili kanun maddesini de ekleyerek üst kurula başvurdum.Fakat kuruldan yine red cevabı geldi gerekçesi ise;özür derecemin %60'ın altında olduğunu beyan ederekten emekliliğime red cevabı verdiler.Fakat mithatpaşadaki bağkur il müdürlüğü kurulun kararına karşı çıkarak maluluyet derecemin %60'ın üzerinde değerlendirilmesine ve yukarıda yazdığım kanun maddesinin uygulanması amacıyla üst kurula tekrar dosyama bu yazıyı ekleyerekten ve bana senin emekli olacağıma dair yazıyla birlikte üst kurula tekrar dosyayı gönderdiler.

Fakat üst kurul dosyamda malulen emekliliğe müracaat ilk dilekçemin olmadığı gerekçesi ile kurula sokmadan bağkur bölge müdürlüğüne dosyamı eksik dilekçemin eklenip tekrar üst kurula intikal etmesi gerektiğini söyleyerek oyalama taktiği yapıyorlar zannediyorum.
Size danışacağım iş bu süreçte iken kanuni yoldan mı devam etmemi yoksa üst kurulun vereceği kararı mı bekleme mi istersiniz? ceevap verirseniz ve sizce bu aşamalardan sonra emekli olabilme ihtimalim var mıdır?

Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Sevgi ve saygılarımı ileterekten en iyi günlerin sizin olması temennisi ile...

Maluliyet cetveli'ne göre maluliyet derecesinde işgücü kaybınız varsa, dava açmadan önce üst kurulun değerlendirmesini bekleyin bence. Zira dava süreci her zaman uzun olur.
Bence süreç lehinize sonuçlanacak... "Hastalığınız doğuştandı"dan, "şu anda maluliyet derecesinde işgücü kaybınız yok"a dönülmesi bende bu izlenime neden oldu.

peki haydarbey kardeşim sonuç ne oldu bende aynı durumdayım da

Bülent arkadaşım haydarbey arkadaşımız malulen emeklilikten gidiyor 5510/28 den gitmesi gerekmez mi?o yasadan gitse emekli olacaktır kanımca öyle değil mi?

Malulen emeklilik için başvurulmuş, sürecin tamamlanmasını beklemek gerek. Başvuru %60'ın altında işgücü kaybı olduğu öne sürülerek reddedilmiş. Oysa maluliyet cetveli'ne göre malul sayılması gerek...

Yok, malulen emekli oluanamazsa, o zaman 5510/28'e göre emekli olunabilir:

Rapor oranı
% 60 ve üzeri olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 15 yıldan beri sigortalı olmaları ve 3960 gün,
% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
primle erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirler.

Doğuştan Hasta Hemofili Malülen Emekli Oluyor mu

Merhaba.
*Malülen Emekli Olacak Listesinden Koagülasyon Defektleri Faktör Aktivitesi %3 'ün Altında Olan *

Benim Faktör Aktivitem %0.7 Oranım Tutuyor Doğuştan %80 Hemofili Hastasıyım Malülen emeklilik için, * İlk Sigortalılıktan Sonra Emekli olur Diyor *

Ben ilk sigortalılıktan Önce Doğuştan Hasta Olduğum için Emekli Olabilirmiyim.

Sigortalılık sürem 10 yıl ssk 1404 Bağkur 1940 Toplam 3344 gün primim var Şu An Aktif Bağkurluyum

Malülen Emekliliğe Başvuracam Acilen Bilgiye İhtiyacım Var Beni bilgilendirseniz Çok sevinirim
Teşekkür Ederim...

haydarbey çok uzun zamandır giriş yapmamış siteye. Onun sonucunu bilsek iyi olabilirdi.

akgun-baris
Hastalığın doğuştan olması malulen emekliliğe mani değil. Öyle olsa hemofili rahatsızlığı maluliyet cetveli'ne eklenmezdi. Burada önemli olan hastalığın zaman içerisinde (ilk sigortalı olduktan sonraki dönemde) ilerlemesi ve maluliyeti gerektirecek düzeye ulaşması...

7. Koagülasyon defektleri (hemofili veya benzer hastalıklar)
A. 5 ay içinde en az 3 kez transfüzyona ihtiyaç duyan spontan hemoraji ile beraber
veya
B. Faktör aktivitesi % 3’ün altında olan (en az iki kez, farklı zamanda ölçülmüş)

Ama zaten prim günleri ve sigortalılık süresi bayağı var. Velev ki malulen emekli olmazsanız, Bir kaç yıl daha prim yatırıp Bağkur'dan erken Yaşlılık emekli si olabilirsiniz (Son 2520 primin fazlasının Bağkur olduğunu varsayıyorum):

bagkur.PNG

Selam: Arkadaşlar Hemofili A faktör :%2 tip (3) den malülen emekli olan oldumu? Bütün yazılan ve cevapları okudum emekli olanı sitede görmedim!! Bayada zaman geçmiş yasalar ve şartlar degişdimi diye yazıyorum.bu konuda bilgisi olan yazabilirmi ?

Devlete bak arkadaş, hak etmiş insanı bile emekli etmiyor, le lanet bir yer burası.Başka devletler vatandaşına para vermek için her yolu arar, tcde para vermemek için her türlü hukuksuzluğu yapar.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

yıllar

Artık malulen emeklilik SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanılı rapor almakla mümkün. Orada Hemofili ile ilgili madde şu:

8. Koagülasyon defektleri
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Koagülasyon defektleri (hemofililer, diğer faktör hastalıkları Von Willebrand Hastalığı Tip III) Faktör Aktivitesi < %1 (1 dahil) (en az iki kez, farklı zamanda ölçülmüş) veya tekrarlayan spontan kanama ile seyreden

Üst Alt