Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hemofili nedeniyle %80 raporum var. 2005'de sigortalı oldum. Emeklilik şartlarım..?

eser87

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba, ben hemofılı hastasıyım. 2005 yılında sıgorta gırışım var ve 05.12.2007 itibarıyle sıgortalı olarak çalışmaktayım. %80 raporum var
erken malulen emeklı olabılır mıyım ? olabılırsem ne yapmam gerekır? yanı proseduru nedır?

saygılar

Malulen emekli olabilmeniz için

1)%60 ve üstünde işgücü kaybına sahip olmanız
2)10 yıl hizmet ve 1800 güne sahip olmanız(Bakıma muhtaçsanız 5 yıl)
3)Daha önce maluliyet derecesinde engelli olmamanız
Şartlarınızın tümü tutmadığından,malulen emekli olamazsınız.

Ama işgücü kaybından dolayı erken emekli olabilirsiniz. O da, (sigorta priminizin yattığı ilk günden itibaren) 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün primle emekli olabilirsiniz demek.

Bunun için bugün vergi indirim talebiyle defterdarlığa başvurup, vergi indirim hakkı elde edebileceğiniz gibi, emeklilik zamanınız geldiğinde SGK'na başvurmanız, sizi hastaneye sevk edip rapor aldırmaları da mümkün. Siz nasıl isterseniz...

benm raporum %80 şuan çalışmaktayım. prım gun sayımı doldurmak ıçın 3600 gunu ve 15 yılı doldurmak için
3600 gunu doldurdugumda 15 yıl sıgortalılık suresı oldugun da emeklı olabılırmıyım ?

bırde şöyle bır şey var ben ışyerıme hemofılı oldugumu ve raporum oldugunu bıldırmedım nedenı ıse bır kaç defa işten çıkarılmam bunu bıldırmedıgım için emeklılıgımı etkıleyecek bır unsur olurmu yanı ılla bılrdırmem mı lazım iş yerıme bıldırırsem muhtemelen ışten ayırıcaklar.Benı aydınlatırsanız çok makbule geçer

bu arada söylemeyı unuttum bneım faktör duzeyım %0.4

Evet, ilk sigorta priminizin yattığı tarihten itibaren 15 sene ve 3600 primle emekli olabileceksiniz.

Hemofili olduğunuzu işyerinize bildirmenize gerek yok. Bunun emekliliğiniz açısından hiç bir etkisi olmaz.

Yeter ki emeklilik zamanınız gelmeden önce defterdarlıktan -%80 ve üzeri raporla- 1. derece sakatlık indirim hakkı elde edin: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

çok saoll çok teşekkur ederım artık emeklı olmama az bı zaman kala defterdarlıga başvurrurum işş yerıyle sıkıntı yaşamak ıstemıyorum saol çok buyuk sıkıntıydı bana bu .

MErhaba

2007 yılından beri sııgortalı olarak çalışmaktayım.
2874 prim gun sayım ve p.e.k 196.380,32 var
agır hemofılı % 0.4 oranında %80 de raporum var
bıldıgım uzere malulen emeklı olabılıyromuşum. ancak malulen emeklılıkte alınacak maaşla verıgı ındırımınden emklı olurumsam aradakı maaş arasında fark olacagını soyledıler.
ne kadar dogru bılmıyorum bunu ogrenmek ıstıyorum ve vergı ındırımınden emeklı olabılmek ıcın ne gıbı ıbr yol ızlemem lazım

ayrıca vergı ındırımınden emeklı olabılırmıyım cunku rahatsızlıgımın benm uzuvlarıma getırdıgı kısıtlamalar ve kalıtsal olumsuzluklar var teşekkur ederım hepınıze.

2007 yılında mamul sayılacak kadar iş gücü kaybım yoktu. herhangi bir raporumda yoktu. Söylediklerine göre malulen emeklı olunca hiç bir yerde çalışamazsın sadece iş yerı acarsın ama vergı ındırımınden olursan çalışabılırsınde denıldi zaten bnm öyle bir niyerım yok. ancak maaş olarak baya fark eder dedıler onun için sorma geregi duydum.

eser87

İlk sigortalı olduğunda aynı rahatsızlık olsa bile durum maluliyeti gerektirecek düzeyde değil idiyse ve/fakat bugün maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmayı gerektirecek düzeye ulaşmışsa, kişi malulen emeklilik için uygun oolarak değerlendirilir. Ancak unutmamak gerekir ki bu kriteri ıspatlamak vatandaşın sorumlluğundadır.

Evet, malulen emeklililer çalışan statüsünde sigortalı olamazlar. Çalışmak isterlerse emekliliğin sonlandırılması gerek

İki aylık arasındaki maaşa dair de dediğim gibi, XX yıl daha uzun maaş almak en avantajlısıdır...

Üst Alt