Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Her iş için bir rapor talep edilmesi mümkün değil! Tek bir rapor her işe yarar.

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,108
Her iş için bir rapor talep edilmesi mümkün değil! Yasaya göre alınan tek bir rapor her işe yarar.Yasal dayanak şudur:
16 Temmuz 2006 günü 26230 Resmî Gazete'de yayınlanan ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

Özürlü sağlık kurulu raporunun doldurulması
Madde 9

[...]
(4) İstihdam amacıyla verilecek raporlarda, ayrıntılı teşhis ve özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yazılmasıyla birlikte, kişinin sağlığına etkisi dikkate alınarak çalışamayacağı işlerin niteliği genel olarak belirtilir.

(5) Özürlü sağlık kurulu raporlarında, raporun kullanım amacı bölümüne; bireyin özür grubuna uygun hakları, özürlü sağlık kurulunca değerlendirilerek bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 sayılı formda gösterilen raporun arka yüzünde bulunan açıklamalar bölümü dikkate alınarak yazılır. Raporun kullanım amacı bölümüne, bireyin özür grubuna uygun hakları değerlendirilerek yapılan değerlendirmeler; sonuç bölümüne evet, hayır ya da değerlendirilmedi ibarelerinden birisi kullanılmak suretiyle yazılır ve bu bölüm hiçbir suretle boş bırakılmaz.

• Bu haklar:

H sınıfı ehliyet alabilir
    Özel tertibatlı araç kullanabilir.
    Akülü araç kullanması gereklidir.
    İşitme cihazı kullanması gereklidir.
    ........................ ortezi/protezi kullanması gereklidir.
    ............................... yardımcı cihazı kullanması gereklidir
    Tekerlekli sandalye kullanması gereklidir.
    Özel eğitim amaçlı değerlendirilmesi uygundur.
    Diğer: (Açıklayınız)
(6) Ağır özürlü olduğu tespit edilenler, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 sayılı formda gösterilen raporun Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Sonucu bölümünün Ağır Özürlü kısmında evet ya da hayır ifadesi yazılarak belirtilir ve bu bölüm hiçbir suretle boş bırakılmaz. Ağır özürlü olduğu Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirilenler; bakım hizmeti alabilmek amacıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu il müdürlüklerine başvurabilirler.

(7) Özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişiler için verilecek raporlarda; ayrıntılı teşhis ile tüm vücut fonksiyon kaybı oranı ve raporun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda kontrol süresi mutlaka yazılır. Tüm vücut fonksiyon kaybı oranı % 40 ve üzerinde bulunanlar ve özel eğitim hizmetlerinden faydalanabilmek isteyen kişiler, kendilerine düzenlenen Özürlü Sağlık Kurulu Raporu ile il milli eğitim müdürlüklerine başvururlar.

Yani bir kez rapor için müracaat ettiğimizde, raporu kullanacağımız her alan açıkça doldurulmak ve bize o şekilde verilmek zorunda. Bizler her iş için yeni rapor çıkarmamalıyız.
Gelelim raporun geçerlilik süresin:

Özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi
MADDE 13 –
(1) Özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda kontrol süresi mutlaka belirtilir.

(2) Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, rapor ve buna bağlı tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yeniden belirlenir.

(3) Özürlü sağlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde değişebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü sağlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü sağlık kurulunun belirleyeceği süre içinde yeniden görüşülür ve karara bağlanır.

(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlar ile süreli raporların geçerlilik süresi dolmadan tekrar rapor istenmesi durumunda, mükerrer rapor tanzimini önlemek maksadıyla, ilgililerin daha önce Özürlü Sağlık Kurulu Raporu alıp almadıklarına ilişkin beyanı istenir. İlgilinin beyanı üzerine veya bir başka şekilde, evvelce Özürlü Sağlık Kurulu Raporu verilmiş olduğunun tespiti halinde tekrar rapor verilmez.

Yani bir kez rapor aldığımızda o rapor (eğer 'sürekli' ibaresi varsa) yaşam boyunca geçerlidir.
Gelelim raporun kaç nüsha halinde bize verilmesi gerektiğine:

Özürlü sağlık kurulu raporunun tasdiki ve verilişi
MADDE 14

[...]
(2) Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; özürlünün kullanabileceği hakları sayısınca çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir. Kurum müracaatlarında ise raporun bir nüshası raporu isteyen kuruma gönderilir.

(3) Raporun bir nüshası, gerektiğinde belgelendirilmesi amacıyla raporu veren sağlık kuruluşunda saklanır. Raporların saklanma usul ve esasları; sağlık kuruluşlarının bağlı bulunduğu kurumların ilgili mevzuatına tabidir.

Yani raporda yazan, raporun hangi durumlarda kullanılabileceğimiz ile ilgili ibarelere göre, o sayıda nüshayı hastane bizlere vermek zorunda

Sonuç: Yasal olarak bizler yaşamımız boyunca tek bir rapor alıp, o raporu her iş için ömür boyunca kullanabiliriz. Bugüne dek de bu böyleydi aslında, yani değişen birşey yok. Bugün bunu yazmamın amacı, bu hakkımızı kullanmamız gerektiğini, sağlık raporu için hastane hastane sürünemememiz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak ve hakkınızı savunmanız için yol göstermektir.

haklısında bunu sağlık kurulundakiler uygulamıyor ben aldım ama sadece iş için oan bölümü onayladılar sağlık kurulu yetkilisine diğer yerleri sorunca hepsi için ayrı ayrı başvuracaksın diye bilgece bir cevap verdiler

Her konuya değinen bir rapor almak için şöyle bir dilekçe iş görür sanırım:

• ................... Hastanesi Başhekimliğine

16 Temmuz 2007 günkü Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'in 'Özürlü sağlık kurulu raporunun doldurulması'nı düzenleyen 9. maddenin 5. fıkrası, "Özürlü sağlık kurulu raporlarında, raporun kullanım amacı bölümüne; bireyin özür grubuna uygun hakları, özürlü sağlık kurulunca değerlendirilerek bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-3 sayılı formda gösterilen raporun arka yüzünde bulunan açıklamalar bölümü dikkate alınarak yazılır. Raporun kullanım amacı bölümüne, bireyin özür grubuna uygun hakları değerlendirilerek yapılan değerlendirmeler; sonuç bölümüne evet, hayır ya da değerlendirilmedi ibarelerinden birisi kullanılmak suretiyle yazılır ve bu bölüm hiçbir suretle boş bırakılmaz." talimatını, 'Özürlü sağlık kurulu raporunun tasdiki ve verilişi'ni düzenleyen 14. maddenin 2. fıkrası ise, "Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun bir nüshası ilgili kişiye verilir. İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; özürlünün kullanabileceği hakları sayısınca çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir." talimatını vermektedir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığının, 03.03.2004 tarih, 3539 sayı ve 2004/30 no'lu genelgesi, "özürlü sağlık kurulu raporları için muayene, tetkik ve rapor ücreti alınmamalı" talimatını; ve 14.02.2002 tarih, 17983 sayı ve 2002/128 no'lu genelgesi ise "Özürlü kişilere randevu, muayene ve diğer hizmet birimlerinde öncelik verilmesi, hastanelerde bekletilmemeleri, gerekli hallerde özel bir günde sağlık kurulunun toplanmasının sağlanması, ayrıca Eğitim Ve Arştırma hastanelerimizde ''Özürlü Polikliniklerinin'' ihtiyaçlara göre yeniden düzenlenmesi" talimatını vermektedir.

Bu hükümler çerçevesinde, hangi haklardan yararlanabileceğime dair [buraya yukarıdaki haklar tek tek de yazılabilir] ibarelerin eksiksiz doldurularak, o sayıda nüsha sayısınca tarafıma sağlık kurulu raporu verilmesini arz ederim

ŞU SAĞLIK KURULU RAPORLARI BİLDİM KADARIYLA ŞUNLAR:

1) ÖZÜRLÜ DURUM TESPİTİ ÖLÇÜTÜ - ?
2) ÖZÜRLÜ İŞE GİRİŞ (İŞKUR GÖNDERİYOR) - ÜÇRETSİZ
3) İŞE GİRİŞ - ÜCRETLİ 124YTL
4) SAĞLAM RAPORU - ÜCRETLİ - 124YTL
5) SİLAH İÇİN - ÜCRETLİ
6) EVLİLİK - ÜCRETLİ
7) EHLYİET İÇİN - ÜCRETLİ
8) 2022 SAYILI KANUNDAN YARARLANMAK (MAL MÜDÜRLÜNDEN SEVK) - ÜCRETSİZ
9) TC VATANDAŞI OLUR - ÜCRETLİ

BENİM BİLMEDİM VARSA LÜTVEN EKLEYİN. BİR DE BU ÜCRET KONUSUNDA DORUMUDUR TESPİTİM ACABA, SAĞDECE ŞU ÖZÜRLÜ DURUM TESPİTİNİ TAM AÇIĞA KAVÜŞTURMAK GEREK SANIRIM. HEM ÜCRET BAKIMINDAN HEM DE, BU RAPORUN KULANIM AMACI AÇISINDAN
YANİ BİR RAPORU KAÇ KERE VE KAÇ KULANIM AMACI MEVCÜTUR:

- H SINIFI EHLİYET ALABİLİR
- ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULANA BİLR
- AKÜLÜ ARAÇ
- İŞİTME CİHAZI
- PROTEZ
- YARDIMCI CİHAZ
- TEKERLEKLİSANDALİYE
- ÖZEL EĞTİM
- ÖZÜRLÜ KONTENJAN İŞ

GİBİ DEĞENDİRMELER BİR RAPORLA HALL OLUR MU ACABA?
BİLEN VARSA LÜTTFEN HIZLI CEVAP VERSİN

Sakatlara özel uygulamalardan yararlanmak için sakatlığın tespitine dair olan tüm tüm tüm raporlar ücretsiz olmak zorunda. Buna ehliyetler de dahil, şu da bu da. Hepsi...

Ayrıca, her raporun "kullanım alanları"na dair bölümleri eksiksiz şekilde doldurulmak zorunda. Yani yasal olarak, tek bir raporda tüm tüm tüm ibareler olmak zorunda. Bu yönetmelikle verilen bir talimattır. Kişi "hayır bana bunu yazma" dese bile, hastane tüm tüm tüm ibareleri yazmak zırunda aslında.

Yazdığınız dilekçede tek bir ibare yazmayın.Örneğin; işe girmek için rapor alanlar sadece iş için rapor talebinde bulunmaktalar.Oysa yazdığınız dilekçede İş,Ehliyet,2022 maaşı v.b ibareler yazdığınız zaman kurul bunları değerlendirir ve Sağlık kurulu raporonuza yazılır.

FAKAT,H SIHIFI EHLİYET İÇİN RAPOR SÜREKLİMİDİR.VEYA SURESİ NASIL BELİRLENİYOR.ÖZRÜNE GÖRE DEYİŞE BİLİR DEYİLMİ,BU DURUMDA İŞLER KARIŞIYOR .TABİ EN İYSİ SURESİ SUREKLİ OLMASIDIR BENCE,FAKAT MESELA PSİHOLOJİK RAHATSIZLIKLARDA RAPORUN SÜRESİ EN FAZLA BİR YILDIR...

Hastalığa göre değişiklik arz etmektedir.

BİR DE ŞUNU EKLEMEK İSTİYORUM ŞÖLE BİR DURUMDA SÖZ KONUSU, BİR DOUŞTAN ORTOPEDİK ÖZRÜN SÜRESİ SÜREKLİDİR TEDAVİEDİLMEDİ SÜRECE ,TABİ TEDAVİ EDİLEBİLİNİRSE,AMA BAŞKA ÖZÜRLEDE KOMBİNE EDİLİRSE VE O ÖZRÜN TEDAVİSİ MÜMKÜNSE VE SÜRELİSE BU DURUMDA NE OLACAK.......

Üst Alt