Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Herhangi bir engellilik haliyle ÖTV'siz araç alınabilir mi?

Konular
3
Reaksiyonlar
3
Selamlar
Engelli vergi indiriminde her oran için ÖTV indirimi var mıdır?
İnternette yüzde kırkla yüzde seksendokuz oran varsa belirli bir oranda ÖTV ve KDV indirimi uygulanıyor şeklinde bilgi var.

Bu konuyu aydınlığa kavuşturacak bilgisi olan varsa memnun olurum

karmasikadam Eğer ortopedik engeliniz yoksa alamazsınız araç kullanmaya engel bir durumunuz varsa alabilirsiniz yada % 90 üzeri olmalı

karmasikadam
ÖTV'siz araç almak için engelilik durumunuz şöyle olmalı:
Ya engellilik haliniz, hareket ettirici tertibat gerektirmeli ya da engellilik durumunuza esas rapor %90 veya üzeri olmalı. Sizin durumunuz özelinde ÖTV'siz araba almanız mümkün gözükmüyor.

hozgul

Sayın hocam sormak istediğim tam olarak o değildi. Bakın linkte https://www.hurriyet.com.tr/galeri-...lari-2022-hangi-araclar-alinabilecek-41989703

Şöyle yazıyor

“ 2022 engelli araç fiyatları haricinde engel oranı da indirimde etkili olacak. Yüzde 40-89 arası ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında hesaplanacak. Yüzde 90 ve üstü ise ÖTV'den muaf tutuluyor. Peki, engelli araç limiti ve fiyatları ile hangi araçlar alınabilecek? İşte, o detaylar”

Bu durumu sormak istedim.
İncelerseniz sevinirim.

karmasikadam
Bu haberin tarihi 25 Ocak 2022 ve bu tarihte haberde yer aldığı şeklinde bir mevzuat "kesinlikle yok"

karmasikadam Öyle bir mevzuat yok şuan zaten Hakkı olanlara bile zorluk çıkarıyorlar ki alma şansı olmayanlara hiç vermezler

@hozgul merhaba

Diyelim ki benim %80 ortopedik engelli raporum ve sürücü olamaz raporum var.
Bu durumda hem %90 ve üzeri olmadığı için , hem de kendim araç kullanamadığım için ötv muafiyetinden faydalanamayacak mıyım?

ergunnn
Bu da başka bir sorun. Bu durum en çok kas hastalarında ortaya çıkıyor. Hem sürücü olamaz deniliyor hem de %90'nın altında raporu oluyor. Maalesef bu kişiler bakımında ÖTV istisnası mümkün olamıyor.

ergunnn
Vergi mevzuatına göre yapılan işlem hukuki. Ancak bu adaletli olduğu anlamına gelmiyor. Ayrımcılık iddiası ile kanunun anayasaya aykırılığı iddiası ile dava açılabilir. Eğer hakim sizi haklı bulursa dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderir. Eğer sizi haksız bulursa o halde temyizden sonra siz Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu ile dava açabilirsiniz. Elbette bunlar çok uzun zaman alan konular.

benim rapor totalde %57, içinde %5 ortopedik engel oran var ama ötv muafiyeti için başvurmaya korkuyorum :D olan raporumuzu da bozabilirler şuan ülkede o kadar saçma sapan şeyler yaşanıyor ki.. Engelli emekliler bile kontrole çağırılıyor

Üst Alt