Arkadaşlar,
Bu kemikleşmeden dolayı ameliyat olmak için Prof. Dr. Muharrem İnan'a gittim (Hem çok çok samimi ve iyi bir insan, hem de işine çok hakim mükemmel bir doktor). Kalça röntgeni çektirdi (
http://prntscr.com/fe6mac) ve kemikleşmenin çok çok ilerlediğini ve yoğun olduğunu tespit ederek bu ameliyatı
olmamamı önerdi. İki nedenden dolayı: Ameliyat çok zor ve nüksetme (yani kemikleşmenin yeniden oluşması) olasılığı çok yüksek. Hem bu sefer kemikleşmenin ne yönde ilerleyeceği ve duruşumu nasıl kilitleyeceği de muamma/şans. Ayrıca femur başını kesip eklemi/bacağı sarkık duruma getirdiğimizde zaman içerisinde o bölgede yumuşak doku hasarları oluşurmuş. Bu da önemli bir dert halini alabilirmiş.
"Peki, yeniden oluşumun engellenmesi mümkün değil mi" diye sordum. "Hayır" dedi. Omurilik yaralanması veya kafa travması olduğunda nedeni henüz bilinemeyen bir şekilde bazı kişilerde bu tür bir kemikleşme oluyormuş. Bu oluşum henüz yeniyken ilaç ya da radyoterapi gibi tedavilerle oluşumun engellenmesi çok çok büyük oranda mümkünmüş, ama bu dönem geçtikten sonra kemikleşmeyi durduracak bir tedavi yokmuş.
İki doktora daha danıştım ve maalesef hepsi aynı görüşte. Ameliyat olmaktan vaz geçtim.
Yani olay buraya gelmeden önce müdahale etmek lazımmış, şimdi iş işten geçmiş. Önce ilaç tedavisi ile oluşumun önlenmesi ya da çok fazla ilerlememesi sağlanmalı, sonra büyüme/sıcak dönem sonlandıktan sonra da zaman geçirmeden ameliyat olunması gerekli.
Özellikle yeni omurilik felci olan arkadaşların kulağına küpe olsun. Aman, dikkat et, Bülent gibi eşşek olma!
____
Muharrem bey istersem tümüyle kilitli olan (sıfır hareketli) dizlerimi ameliyat edebileceğini, dizin doğru oturmamı sağlayacak 90º bükülebileceğini söyledi. Boy uzatma ameliyatlarıda kullanılana benzer bir dış vida sistemi takılıyor dize ve her gün belirli derecelerde diz açı veriliyor, sonra o vida yerinden çıkartılıyor (çok kabaca böyle anladım). Bu konuda Türkiye'deki en iyi doktor olduğu izlenmini edindim. Normalde ortalama 5 saat süren bu ameliyatları 1,5 saate yapıyormuş kendisi.
Dizi tümüyle kilitli olduğu haldeyken bile ameliyatla bükebilmek mümkünmüş yani. Bu çok şaşırttı ve mutlu etti beni. Ama ben bunu olmayı düşünmüyorum. Çünkü benim amacım sandalyede doğru oturabilmek ve diz ameliyatının buna bir katkısı olmayacak. Diz ameliyatı sadece sandalyede otururken daha kısa olmamı ve asansöre vs. sığarken biraz yer kazanmamı sağlar o kadar. Ama bu bana yetmez...
Not: Olası bir tek-diz ameliyatının maliyeti 30.000 TL civarında oluyormuş.