Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hipofiz bezi yetmezliği ve Panhipopituitarizm ile malülen emekliliğim reddedildi!?

sevinç35

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar.... Öncelikle herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Bana Şubat 2018 ayında, 9 Eylül Tıp Fakültesi Hastanesinde lenfositik hipofizit ön teşhisi koydular. Yapılan tedaviler olumlu sonuç vermeyince nihayetinde Panhipopituitarizm hastası olduğum teşhisi konuldu.

Ben halihazırda 4a ek-5 tarım(1992 girişli ve 3804 gün) sigortalısıyım. Malulen emekli olabilmek için işlemlerimi Ağustos 2018 ayında başlattım.
Nihayetinde bugün itibari ile de İzmir SGK Sağlık Kurulu tarafından talebimin red edildiği bilgisini öğrendim.

Bu ve benzer hipofiz bezi rahatsızlıkları nedeniyle malulen emekli olanlar/engelli raporu alanlar deneyimlerini buradan paylaşabilirlerse çok sevinirim.

sevinç35

Maluliyet cetveli'ne göre aşağıdaki durum maluliyeti gerektiri:

1. Hipofiz ve Hipotalamus Bez Hastalıkları
Cerrahi ve tıbbi tedaviye cevap vermeyen hastalıklar. (Çevre dokulara invaze olan, körlüğe v.b. neden olan adenomlar)

Ama buna lüzum yok ki. SSK'lı iseniz, defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde ederseniz, erken Yaşlılık emekliliği hakkınız var:

2008_oncesi.PNG

Bülent bey merhabalar. Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Ancak benim bildiğim kadarıyla erken yaşlılık emekliliğini hak edebilmek için engelliliğe dair rahatsızlığın ilk sigorta başlangıcından önceki bir tarihte tespit edilmiş olması gerekiyor.

Oysa benim rahatsızlığım sigorta başlangıcımdan çok sonra başladı ve tespit edildi. Bir de ben 4a EK-5 tarım sigortalısıyım (isteğe bağlı) yani herhangi bir ücret karşılığında çalışmadığımdan ve sigorta bedelini kendim ödediğimden herhangi bir vergi indiriminden de faydalanamayacağım kanısındayım. Bu arada Panhipopituitarizm (hipofiz bezi yetmezliği) rahatsızlığından dolayı İzmir Katip Çelebi Üni. hastanesinden 15 Ekim 2018 rapor tarihi ile ile %60 engelli raporunu aldığımı bildirmek istiyorum.

sevinç35

Hayır, "erken yaşlılık emekliliğini hak edebilmek için engelliliğe dair rahatsızlığın ilk sigorta başlangıcından önceki bir tarihte tespit edilmiş olması gerekiyor" gibi bir kural söz konusu değil

Eğer çalışan statüsünde sigortalı değilseniz, bu durumda 4b'li olarak emeklilik mümkün. Onun şartı da aşağıdaki tablodaki gibidir:

bagkur.PNG

Sigortalılık süresi ve prim şartı tamam olduğunda 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca erken Yaşlılık emekliliği için sigorta müdürlüğüne başvurursunuz, s,z, hastaneye sevk ederler. Verilecek rapordaki orana göre emeklilik işlemleri gerçekleştirilir.

Serpil hanım merhabalar.

Ben de Eylül 1992 SGK girişliyim. Uzun yıllar sigortalı olarak çalıştım. Ancak evlenip çocuk sahibi olunca uzun yıllar iş hayatına ara verdim.
Bu arada kalan sigortalılık süresini tamamlayabilmek için EK-5,6 tarım sigortalı olarak primlerimi kendim ödemekteyim.
Bu arada prim gün sayım 3864'dür.
2018 yılının başlarında geçirmiş olduğum bir rahatsızlığa istinaden de Ekim 2018 ayında yüzde 60 engelli raporu aldım.
Malülen emekli olabilmek için SGK üzerinden yaptığım başvuru red edildi ve bu red için yaptığım itiraz da kabul edilmedi.
Benim sizden ricam 5510 sayılı kanunun 28. maddesi kapsamında nasıl emekli olabileceğim konusunda bana yardımcı olmanızdır.

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

@sevinç35
2925 sayılı yasa kapsamında isteğe bağlı ödenen ek-5 tarım sigortasının kendine özgü bir emeklilik sistemi yoktur. Primleri 4A statüsünde sayılmaktadır. Emekliliğiniz 4A statüsünde olacaktır. Ancak 5510/28. maddenin sizinle bir ilgisi yoktur.

Sigorta başlangıç tarihi 1 Ekim 2008 tarihinden önce olan engellilerin erken emekliliği, 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. maddesinde düzenlenmiş olan engelli vergi indirimi şartına bağlanmıştır.

Ancak ek-5 tarım sigortası primleri isteğe bağlı ödemeler olduğu için herhangi bir ücret söz konusu değil. Ücret olmayınca olmayan verginin indirimine başvurmak da malesef mümkün olmuyor.

Bu durumda kısa bir süre de olsa bir işyerinde sigortalı çalışan olarak görünmeniz gerekiyor.

Daha sonra işyerinden alacağınız orada çalıştığınıza dair belge ve raporunuzla birlikte ilinizdeki vergi dairesine vergi indirimi için müracaat edeceksiniz.

Elinizdeki mevcut raporunuz yeni olduğu için vergi dairesi tarafından kabul edilir.

Başvurunuz onaylandıktan sonra, kaçıncı derece vergi indirimi hakkı verilmiş olursa olsun hemen emekli olabilirsiniz. Çünkü süre ve prim durumunuz en düşük oranda bile emekli olabilmek için yeterli.

Üst Alt