Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hizmet birleştirmenin işe başlama tarihine etkisi

Rddvl

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
18.10.2012 tarihinde engelli mühendis olarak 4c statüsünde işe başladım bu tarihten önceki hizmetlerimi birleştirdim ve 2 yıl 8 aylık gün saydırdım sorum şu:

Acaba emekli olurken işe giriş tarihim memur olarak atandığım tarih mi sayılacak, 2 yıl 8 ay geriye mi çekilecek, ilk işe giriş tarihim mi sayılacak(2001 yılı), yoksa ilk hizmet birleştirme günü mü sayılacak(2008 yılı)

Rddvl

Çalıştığım kamu kurumunda personel şubeye geçen hafta bilgi almak amaçlı aşağıdaki soruyu sordum;

Sigorta başlangıcımın 2000 yılından olduğunu, memuriyete geçene kadar SSK da yaklaşık 2600 günüm olduğunu, Hizmet birleştirmesi yapmam halinde sigorta başlangıcımın değişip değişmeyeceğini, derece/kademe ilerlemesini sordum,

Bana, memuriyete başladığınız günden itibaren SSK da çalıştığınız gün kadar kadar geri gidilir ve memuriyete başlangıç tarihiniz geriye gidilen tarih olur, boşluklar degerlendirilmez, SSK da çalıştığınız gün kadar derece/kademe ilerlemesi alırsınız dediler.

Bu durumda, benim SSK başlangıcımın 2000 yılı olmasının bir anlamı kalmıyor. Özel sektörden emekli olmak istersem seneye bu zamanlar yıl ve primlerim doluyor ve emekli olabiliyorum.

Ancak, eğer memur olarak devam edersem başlangıcım yaklaşık olarak, SSK günlerim kadar geriye gidildiğinde 2008 sonu felan olacak. Bu durumda da; memuriyetten emekli olmak istersem, emeklilik 10 yıl daha çalışmam gerekecek..

Bu mantıklı mı?

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

SSK girişi ne olursa olsun emekli sandığı ssk girişini değil sadece ödenmiş olan SSK primini baz alıyor. Benim ssk girişim 1993 Yaşım 45 memurluğa başlayış 2002 ssk ödenmiş primim 1300 hizmet birleştirmesi yaptım derece kademe ye çalışırken bir faydası olmuyor emekli olduğumda faydası olacak bordro da emekliliğe esas olarak derce kademe gösteriliyor. Aynı şekilde Ben de ssk dan emekli olursam 54 emekli sandığından olursam 58 yaş oluyor arada dört yıl var bende şunu merak ediyorum ssk emeklilik ile emekli sandığı emekliilk arasında maaş fark ne olacak. 5434 sayılı yasaya tabiyim yanlış hesaplama yapmıyorsam 2002 den dört yıl düştüğüm zaman 1998 yılına denk geliyor 1999 yılında kademeli emekli yaş şartı çıktı yoksa 25 senede emekli oluyorduk İnşallah Hukümet EYT emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözerse mağdur olan binlerce kişi o zamanın şartlarına göre emekli olacaklardır.

acaba 2008 oncesi hiç sigorta girşi yapılmayanlara da malulen ya da engellı emeklılıgınde derece ve kademeye gore emeklı maaşı mı hesaplanır. ben de bu sorunun cevabını 1 yıldır bulamıyorum hıc bı yerde. emeklı maası 900 lıra olanları gorunce korkuyor ınsan . batarım resmen bole bır sey olursa. bu sorumun cevabını bılen bırı cevaplayabılır mı acaba cok sıkıntıya düştüm.

Rddvl

1 ekim 2008'den sonra ilk kez 4a-4b-4c'li olan engellilerin emekliliği 5510 sayılı yasanın 28. maddesi ile gerçekleştirilir.

(ilk kez sigortalı olunan gün/ay/yıl +)

bagkur.PNG

Sigorta başlangıç tarihi ise ilk kez ne zaman sigortalı olunmuşsa odur. Memurda da böyle, Bağkurlu olanda da ssk'Lı çalışanda da.
blackman34 sana verilen bilgi yanlıştır yani.

Rddvl konuya bir resmi üst yazı ekliyorum fikir edinmiş olursunuz

Hastanenizde görevli Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni ..........'in emekliliğe sevki hakkındaki SGK.Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığının yazı örneği ilişiktedir.

Adı geçenin özürlü kadrosundan göreve başladığı anlaşılmış olup, 21.03.2011-30.05.2018 tarihleri arasında memuriyette geçen 07 yıl 02 ay 09 gün, sigortalı geçen 02 yıl 04 ay 09 gün , toplam 09 yıl 06 ay 18 gün hizmeti olduğu ve 15 hizmet yılını doldurduğunda emekliliğe ayrılabileceği anlaşılmıştır.
Bilgilerinizi ve ilgiliye tebliğini rica ederim.

peki 2008den sonra ilk kez 4c olup ama 2008 öncesinde 4a olsada mı durum yine bu şartlar mı yoksa daha erken olunabiliyor mu

Erkankss

Yukarıda yazdığım gibi, evet, öncesinde sigortalı olunsa dahi ilk 4c'li olma tarihi 1 ekim 2008 ise, yukarıdaki tablo geçerlidir.

sana verilen bilgi yanlıştır yani.

Bana bilgiyi veren kurumun personel şubesidir. Bugüne kadar kim hizmet birleştirmesi yaptı ise, herkeste aynı işlemi yapmışlar. Yani, memuriyetten önce özelde çalıştıkları gün kadar geriye gidip başlangıç tarihini öyle belirlemişler.

Benim başlangıcım 2000 yılı, memuriyet başlangıç yılım 2016. Yukarıda da belirttiğim gibi 2000-2016 yılı boşluğum çoktur ve toplasan 8 yıl calışmışlığım vardır. Hizmet birleştirmesi yapmam halinde memuriyet başlangıç tarihinden çalışmış olduğum bu 8 yıl geri gidilecek ve başlangıç tarihim 2016 olacaktır. Personel şube böyle olacağı konusunda ısrar etmektedir.

Sevgili @OturanBoğa benim kuruma bir dilekçe ile kanıt sunmam gerekecek. Çünkü işlemin böyle olması gerektiğini ifade ediyorlar. Nasıl bir dilekçe ile kanun maddesi ile başvurabilirim? Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

blackman34

Kurumlar hala emekli sandığı mevzuatına göre bakıyor. En doğru yanıtı sgk verecektir. Belki sgk'ya yazıp ne zaman emekli olunabileceğini sormak daha kolay olur.

Temel mantık şu: 1 Ekim 2008'den sonra ssk-bağkur-emekli sandığı birleşti. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olanlar, kamuya (4c) ilk kez 1 ekimden sonra başlayanlar hepsi 5510 sayılı yasanın 28. maddesine tabiler. O da yukarıda aktardığım tabloya işaret eder.

Yani sen memur değil de bağkur'lu olarak emeklilğini sorsan nasıl ki yukarıdaki cevabı alacaksan, memurken de aynı cevabı alacaksın.

OturanBoğa

Konuyla ilgili bilgi almak amaçlı CİMER'e yazdım. Cevap çok komik, artık buralardan bilgi alınamıyor anlaşılan. Tüm bilgileri verdim, emekliliği sordum, gelen cevap şöyle;

Başvurunuz üzerine kayıtlarımız incelenmiştir. 5434 sayılı Kanuna tabi çalışmakta olduğunuzdan, emekli olabileceğiniz tarihin ve ne kadar süre daha çalışmanız gerektiğinin tarafınıza bildirilmesi hakkındaki müracaatınızı halen görev yapmakta olduğunuz Kurumunuza yapmanız gerekmektedir.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER'in internet adresinden takip edebilirsiniz.

Üst Alt