Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Hücre Matrisi yöntemi ile tüm engeller kalkacak mı?

SedoRKinG

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Cümleten Selamlar

Öncelikle adım Serdar yeni üye oldum bu ilk mesajım ve konum.

Baştan belirtmek isterim ki kimseyi gereksiz yere ümitlendirmek ve bir beklenti içine sokmak istemem ancak yarın olmasa bile 10-20 yıl belki de çok dahak ısa bir zamanda bu yeni gelişmeler ile organ ve uzuv kaybı eksikliği veya genetik bir hastalık sorun olmaktan çıkabilir.

Gelişmeye gelecek olursam Nat. Geo. kanalında bir süre önce izlediğim "Bir Kalp Yaratmak" isimli belgeselde bahsi geçen tıbbi gelişme beni de gerçekten çok sevindirdi belki denk gelip izleyen arkadaşlar olmuştur. Yerli bir kaynak bulamadım ancak belgeselin adını google de aratırsanız ufak bir video var fikir sahibi olabilirsiniz azda olsa.

Neyse ben anlatayım bilmeyenler için şöyle ki uzun zamandır. Tıbbi araştırmalar yapan insanların laboratuvar ortamında bir organ üretmeye çalıştıklarını haberler vb. yerlerde rastlamışızdır zaman zaman. Belgeselde geçen yine benzer ancak çok daha kesin ve umut vaat eden bir yöntem yada yöntemler.

İdrar kesesinde bir problem olan genç bir hastanın da rızası ile üzerinde yapılan bir deneyde Hücre Matrisi üzerinden yapılan bir çeşit organ yapma yöntemi ile bu hastaya yeni bir idrar kesesi üretilip nakledildi ve başarılı olundu.

Şimdi burada bunun herhangi bir organ naklinden farkı nedir?

Farkı şu Hücre Matrisi denilen ve nasıl tarif edebilirim hücrelerin yerleştiği canlı olmayan proteinlerden oluşan göz göz olan bir çeşit file diyelim organın şeklinde oluyor. Bahsettiğim hastada yanlış hatırlamıyor isem bir domuzdan alınan idrar kesesi bir işlemden geçirilerek Hücre Matrisi üzerinde ki tüm hücreler temizlendi geriye sadece cansız aynı organa benzeyen ancak bembeyaz yağ doku benzeri bir şey kalıyor daha sonra hastadan alınan hücreler ile yine bir takım işlemler sonucu bu organ üzerine kök hücre çalışması yapılıyor ve bir süre sonra yeni organ oluşuyor ve tamamen sizin orjinal dokunuzda oluyor vücudun reddetme gibi bir ihtimali yok çünkü sizin kök hücreleriniz ile oluşuyor bu yeni organ.

Gelelim yine bu Hücre Matrisinin diğer becerilerine yine bir adam bir gün bir parmağının yarısını kesiyor ve parmağı da bulamıyorlar. Hasta bir estetik cerrah ile konuşuyor ve estettik cerrah ameliyat ederiz diyor ancak tabii sadece görünüm üzerine. Daha sonra parmağını kaybeden şahsın bir yakını bu yeni araştırma üzerinde çalışanlardan biri onunla konuşuyor ve cerraha gitme ben sana bir ilaç göndericem onu kullan diyor bir süre sonra cam bir şişede ilaç geliyor.

İlacı tavsiye edildiği gibi kullanıyor ve kopan parmağın olduğu yere her gün döküyor çok kötü kokuyor bir süre sonra ancak adamın kopan parmağı yavaş yavaş yeniden çıkıyor bir süre sonra tırnak oluşuyor ve iki sene sonra parmak izi dahil parmak tamamen eski haline geliyor.

Şimdi bunun nasıl olduğunu özetlersek tüm canlılarda kopan bir uzvu tamamen yenileme sistemi mevcuttur buda vücudun kendi kök hücreleri ile olur ancak insanlar zaman için yarların iltihaplanmasını önlemek için kabuk geliştirmiştir bu da yeni uzuv oluşmasını engellemekte.

Semender denilen kertenkele benzeri bir hayvanın kopan uzvu 2 ay içinde tamamen eski haline gelmekte insanlarda bunu aktive etmek için daha doğrusu var ama çok zayıf güçlendirmek için yine domuz idrar kesesinin bilmem kaçıncı katmanından hücre matrisi alınarak toz haline getiriliyor ve kopan uzuv üzerine döküldüğünde burada ki kök hücreleri çağıran sinyalleri güçlendiriyor ve orada uzvun yeniden çıkması sağlanıyor ancak şu an sadece kopan bir parmağın yarısı çıkarılmış durumda.

Ancak zamanla kol ve bacağında bu yöntemler ile yeniden çıkarılabileceği ya da yeniden laboratuvar ortamında tamamen hastanın kök hücrelerinden oluşturulabileceği söyleniyor.

Şu an için idrar kesesi gibi daha az karmaşık ve düz organlar yapılabiliyor ancak hedef kalbi de benzer şekilde yapabilmek.

Son bir yöntem yine ah keşke ben yandığım da da olsaydı diyeceğim bir şey bir kolu tamamen yanan bir hastanın diğer kolundan alınan sağlam deri hücreleri bir solüsyon ile karıştırılarak özel bir cihaz ile yanan kola püskürtülüyor ve yanan kol 4 gün içinde tamamen eski haline dönüyor.

Umarım bu gelişmeler yakın zamanda daha da hızlı bir şekilde ilerler ve ülkemize de gelir ALLAH hepimizin yardımcısı olur İNŞALLAH. Aslında bunlar hayal değil düşünün DNA'mız da her şeyimizin parmak izimize kadar tüm vücudumuzun organlarımızın haritası prejesi kayıtlı şöyle düşünün büyük bir eviniz var bir kısmı çöktü ama elinizde mimari projesi mevcut inşaat şirketini çağırıyorsunuz veriyorsunuz orjinal projeyi evi eski haline getiriyorlar. Bu da aynı şey aslında ama sadece araştırmak ve uğraşmak gerek ALLAH ne diyor çalışın isteyin bende vereyim herşeyin bir zamanı ve çaresi vardır ölüm hariç ömürler uzayabilir ama sonuç yine ölüm onun dışında kafanıza bişey takmayın dert etmeyin bir arkadaş demişti kafama tokadan başka bişey takmam diye :)

Belgeseli izlememin üzerinden bir süre geçti aklımda yanlış kalan noktalar olmuş olabilir ancak genel olarak böyleydi. Nat. Geo. bu belgeseli tekrar yayınlayacaktır. Sitesinden yayın akışının takip etmenizi ve izlemenizi tavsiye ederim hatta ben bakayım yakın zamanda var mı bi tekrar.

Evet var ancak martta ve şu tarihler ve saatte
[FONT=Arial][h=2]BÖLÜMLER[/h][/FONT]
  • Bir Kalp Yaratmak
    Bilim insanları, olağanüstü tıbbi gelişmeler sayesinde yapay deri, kas ve hatta insan kalbi üretebiliyor.
    Sonraki Program:18 Mart Pazar - 18:00 - NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

Tekrarlar:27 Mart Salı - 23:00 - NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

28 Mart Çarşamba - 5:00 - NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL

Yürü! Hür maviliğin bittiği son hadde kadar,
İnsan âlemde hayâl ettiği müddetçe yaşar :)

Üst Alt