Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Hukuk] Apartman girişinde parkyeri sorunum var..?

gtrcgokhan

Üye
Konular
9
Reaksiyonlar
0
Merhaba
Ben bundan kısa bir süre önce mondial 150 HS model bir motosiklet aldım. Aldıktan sonra da sanayide arka tekerini çıkarıp yerine iki teker takıldı. Böylece benim kullanımıma uygun hale geldi. Trafikten ruhsat işlemlerini de hallettim. Ayrıca H sınıfı ehliyetim de var. Engel derecem %90.
Ben 6 katlı bir apartmanda oturuyorum. Motorsikletime bir park yeri yaptırmak istedim. Özürlüler Kanunu'nun 19. maddesine göre bunu yönetim kurulu toplantısında gündeme getirdim. Fakat apartman sakinleri buna razı gelmediler. Ben de konuyu belediyeye taşıdım. Onlar yaptırmam konusunda benimle hemfikirler. Fakat apartman sakinleri, ailemle bazı konularda ters düştüklerinden buna razı gelmeyeceklerini söylediler. Sonuçta belediye görevlileri bu park yerinin yapılması gerektiğini söylediler. Ama ben yine de apartman sakinlerinin bi tatsızlık çıkaracaklarını düşünüyorum. Hatta ileri gidip özürlü olduğumdan dolayı benim bu motosikletimi kullanamayacağımı bile söylemişler belediye görevlilere. Oysa ki ruhsatta özürlü aracıdır diye yazıyor. Hem yazmasa bile bunun kararını trafiğin vermesi gerekmiyor mu? Sözün kısası apartman sakinleri bize gıcık gidiyorlar.
Benim sorunum kısaca böyle. Ne yapmam, nereye gitmem gerektiği konusunda beni bilgilendirirseniz sevinirim..
Teşekkürler
Not:Aracımı görmek isteyenler için

Apartman sakinlerin oluru almadan belediye birşey yapamaz.
Bu konuda imar kanunu var. Ev sahibi razı olmak zorunda ve değişikliğe de imza atmalı. Ben istedim oldu gibi tarzlar işlemiyor.

Bende babamın apartmanına otopark yapılmasına karşı çıktım, bir tek benim itirazım yüzünden kimse birşey yapamıyor. Demek istediğim size karşı gelmek değil, aparman sakinlerinin gerekli imzası olmadan yapamazsınız.

Ama özürlüler kanununun 19. maddesi açık değil mi? Eğer apartman sakinleri toplantıda kabul etmezlerse ya da toplantı yapılmazsa, ilgili mercilerce 6 ay içinde sonuçlanacağı yazıyor. Acaba yanlış mı biliyorum? İşin doğrusunu öğrenmek için yazdım ben de..

biraz daha bilgi verebilir misin? apartmanın otoparkı var mı? yoksa projesinde park alanı yok mu? eğer imar durumu gereğince bir park projede yoksa, maalesef yapacağımız fazla birşey yok. Kat Mülkiyeti Kanunun 19. maddesinin de uygulanabilir olduğunu sanmıyorum.

ama imar durumu otoparkı öngörüyorsa, tek sorun park yerini senin istediğin, sana kolaylık sağlayan yere taşımaksa bunu halledebiliriz.

• MADDE 19.- 23.6.1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 42 nci maddesinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
    Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde
    yapılamaması veya tadilat talebinin çoğunlukla kabul edilmemesi durumunda; ilgili kat malikinin talebi üzerine bina güvenliğinin tehlikeye sokulmadığını bildirir komisyon raporuna istinaden ilgili mercilerden alınacak tasdikli proje değişikliği veya krokiye göre inşaat, onarım ve tesis yapılır. İlgili merciler, tasdikli proje değişikliği veya kroki taleplerini en geç altı ay içinde sonuçlandırır. Komisyonun teşkili, çalışma usûlü ile özürlünün kullanımından sonraki süreç ile ilgili usûl ve esaslar Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından müştereken hazırlanacak yönetmelikle belirlenir.
Özürlüler Kanunu'nun ilgili maddesi böyle diyor.
Benim istediğim, apartmanın bahçesi içinde aracıma uygun bir garaj yaptırmak. Apartman toplantısında bunu dile getirdik ve bir sonuç alamadık. Bunun üzerine belediyeye dilekçeyle başvurduk ve dilekçenin sonucunda imar işleri müdürlüğünden yaptırabileceğimize dair yazı geldi. Ama apartman sakinleri hala tatsızlık çıkarıyorlar. Olayın özü bu :)

Merhaba adaşım

Sana 4-5 metrekarelik bi yeri çok görenleri kınıyorum bu kadar anlayışsızlıga pes dogrusu, bence yazdıgın maddeye göre sorunsuz yaptırman lazım , motorum çok havalı olmuş güle güle kullan kaliteli branda işini görmüyormu senin için zormu oluyor cıkarıp takmak benim bi öneri tabi.

usluboy arkadaşım
Branda germek benim için zor oluyor. Yapamadığımdan değil ama çok yoruluyorum. Ben kendim için en uygun yolu arıyorum. Bakalım süreç devam ediyor bekleyip göreceğiz. İstediğim yer 4-5 metrekareden de küçük bi yer ama malesef izin verilmiyor!

Toplantıda dile getirdiğini söylemişsin. Karar bağlanmışsa o karara itiraz hakkını kullandınız mı?

Sizin verdiğiniz bilgiye göre 19. madde
Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi hâlinde, proje tadili kat maliklerinin en geç üç ay içerisinde yapacağı toplantıda görüşülerek sayı ve arsa payı çoğunluğu ile karara bağlanır. Toplantının bu süre içerisinde
aklıma takıldı
Karar bağlanmışsa itiraz edebilirdiniz...

İtiraz hakkımızı kullandık. Belediyeden de yaptırabileceğimize dair yazı geldi. Hatta 3 4 sefer geldiler ve böyle basit birşey için bu kadar gelmekten üzüntü duyduklarını, engelli bir insana bu kadar eziyet edilmesini saçma bulduklarını vs.. söylediler. Onlar da bizden yanalar yani. Ama hala apartman sakinleri bizimle uğraşıyorlar!

Üst Alt