Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İbn-i Sina hastanesindeki kök hücre çalışmaları durdu

mac72

Emektar Üye
Konular
60
Reaksiyonlar
44
Kök hücre araştırmasını yürüten doktorlar, Tam Gün Yasası nedeniyle görevden ayrılınca çalışmalar da düğümlendi. Prof. Attar, 'Umutsuz omurilik felçlisi hastalarda başarı sağladık. Karşımıza yasa çıktı' dedi

Doruk ÇAKAR/ ANKARA
Tam Gün Yasası, bilimsel araştırmaları da vurdu. Sağlık Bakanlığı'nın ve Etik Kurulu'nun özel izniyle geçen yıl İbni-i Sina Hastanesi'nde kök hücre araştırmaları başlatan ekipteki bazı hocaların 'tam gün'ü kabul etmemeleri, başarılı sonuçlar alınan araştırmayı tehlikeye soktu. Kök hücre araştırmasının başındaki iki isimden biri olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Attar, yasayı kabul etmeyip muayenehanesini kapatmadı. Bunun üzerine Prof. Dr, Attar'ın araştırmanın yapıldığı hastaneyle olan ilişkisi akademik kimliğiyle sınırlı kaldı. Çalışmalarını Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç'la birlikte yürüten Prof. Dr. Attar, araştırmada gelinen noktayı ve Tam Gün Yasası ile ortaya çıkan belirsizliği AKŞAM'a anlattı.

l BAŞARILI SONUÇLAR ALDIK: Sağlık Bakanlığı'nın özel izniyle, önceki yıl başladığımız kök hücre araştırmalarında, iyileşme umudu olmayan omurilik hastaları üzerinde çalışma yaptık. Elde ettiğimiz başarılı sonuçları yayımladık ve Bakanlık'la paylaştık. 10 hastanın 3'ünde idrarını hissetme, bacaklarda hareket ve adım atabilme gibi ciddi düzelmeler yaşandı. 5 hastamızdaysa küçük hareketler kaydedildi.

l ÜNİVERSİTEDE ÜRETECEĞİZ: Şimdi aynı çalışmayı Hematoloji Anabilim Dalı bünyesinde oluşturulan yeni bir laboratuvarda sürdüreceğiz. Bu ikinci grup çalışmada, kök hücreleri de üniversite içinde üreterek hastalara aktaracağız. Yeni çalışmada, hücrelerden kaynaklı yan etkileri ve kötü sonuç alma riski de çok azalacak. Çalışmaların yılbaşında başlamasını planlıyoruz.

l YASA DARBESİ: Ancak ağustos ayında yürürlüğe giren Tam Gün Kararnamesi ile sadece muayenehane sahibi olduğumuz için hastayla temasımız kesildi. Hasta muayene edemiyor, hastaneye yatıramıyor ve işlemi uygulayamıyorum. Hastaneyle ilişkim sadece akademik kimliğimle sınırlı kaldı. Bunun sonucunda kök hücre çalışmalarımız da sekteye uğradı, adeta durma noktasına geldi. Etik kuruldan onay almamıza, prosedürleri tamamlamamıza rağmen hasta yatıramıyorum. Hücreler hazır olsa bile, hasta yatıramadığım için işlem yapamıyoruz. Umarım bir çözüm üretilir ve belirsizlik ortadan kalkar.

l SİGORTALAMA PROBLEMİ: Kök hücre konusundaki çalışmalarda en ciddi sorunlardan biri de hastaların sigortalanmasıyla ilgili. Sigorta şirketleri hastaları sigortalamaktan kaçınıyor. Klinik Araştırmalar Yönetmeliği'ne göre hastaların sigortalanması gerekiyor. Ayrıca doktorlara ilişkin zorunlu sigortalar da, deney durumunda doktoru sigorta kapsamı dışında bırakıyor. Şirketler sigortalamamak için her şeyi yapıyor. Son günlerde doktorlara ilişkin açılan tazminat davaları da arttı.
AMELİYATLAR KALKACAK
Kök hücre çalışmalarında henüz işin çok başındayız. Etkin bir tedavi haline gelmesi için çok daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Kök hücre tüm hastalıklar için geleceğin tedavi yöntemi. Şu ana kadar MS, ALS, diyabet ve enfarktüs geçirmiş hastalarda denendi. Çalışmalar böyle giderse 10-20 yıl sonra, bugün yaptığımız ameliyatlara gerek bile kalmayabilir.
4 YIL SONRA İYİLEŞME BELİRTİLERİ
İbn-i Sina Hastanesi'nde gerçekleştirilen omurilikte kök hücre çalışmaları ile kısmi düzelme yaşayan hastalardan biri de, Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi'nde görev yapan Dr. Fahretin Över.
4 yıl önce geçirdiği motosiklet kazasından sonra belden aşağısı felç olan Dr. Över'e, Prof. Attar tarafından kök hücre tedavisi uygulandı. Belli bir düzeyde hareket kabiliyeti kazanan Över, 'Kazadan 4 yıl sonra İbn-i Sina Hastanesi'nde yapılan çalışmalara katıldım. Aldığım tedavi sonucu, kısmi bir iyileşme oldu. Zaten tam olarak iyileşebilmem için henüz çok erken' diye konuştu.
Prostat kanserini robotla yok etti
Ürolojide Türkiye'nin önde gelen robotik cerrahlarından Prof. Dr. Ali Rıza Kural, meslektaşı Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alkan'ın prostat kanserini tedavi etti. Acıbadem Maslak Hastanesi Robotik Cerrahi Merkezi ve Üroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kural, Dr. Alkan'ın hastalığının erken teşhisinin tedavideki önemine dikkat çekti. Robotik cerrahinin özellikle prostatın dışına taşmayan vakalarda etkin olduğunu vurgulayan Kural, tedavi sürecini şöyle anlattı: PSA, prostat organı tarafından salgılanan bir enzim olup, kandaki düzeyi tayin ediyor. Testlerin sonucunda değerler yüksek bulundu. Biyopsiyle sınırdan taşmayan bir tümör saptandı. Robotik cerrahiyle tümörlü prostat dokusunun bulunduğu alanı, 12 kat fazla büyütülmüş, 3 boyutlu görüntü eşliğinde ve çok ince uçlu aletler yardımıyla çıkarttık.
BÖBREKTE DE ETKİLİ
Halen Avrupa Robotik Cerrahi Derneği (ERUS)'nin yönetim kurulunda ve eğitim komitesinde görev yapan Prof. Dr. Kural, da Vinci robotunun böbrek kanseri, mesane kanseri, böbrek kanal darlıkları ve bazı ender görülen hastalıkların tedavisinde de başarıyla kullanıldığını ifade etti. Kural, ürolojinin diğer alanlarındaki uygulamalarıyla şimdiye kadar 600'ü aşkın hastayı robotik cerrahiyle ameliyat ettiğini, bunlardan 500'ünün prostat kanseri olduğunu da dile getirdi. Dr. Alkan da, 45 yaşından itibaren her erkeğin yıllık PSA muayenesi yaptırması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak:Kök hücre çalışmaları durdu 19 Ekim 2011 Çarşamba 02:00

sağlık bakanlığı her durumu hesap etmiştir ve belli mesafeler alınan çalışmaları paragöz doktorların tercihlerine heba etmeyecektir.

yazık ya gerçekten ama hastalara doktor resmen atmış tutmuş sen zaten gerçekten insanlık adına bişey yapıyor olsan MUANEYE yerine hastaneyi seçerdin hastanede insanın yüzüne bakmayan çok doktor vardı sebep özel muanehaneme gelsin 250 lira alıyım diye bence bu yasa çok iyi oldu kim insanlık adına kim para adına çalışıyor belli oldu...kök hücre çalışmaları umut vermişmişte yasa yüzünden durmuş kök hücre hayvan üzerinde başarılı oldu insan üzerinde olmayacak belki olsa bile en az 20 yıl daha geçmesi gerek fazlar atlatılsın böyle haberlerle yasayı değiştirip hem hastanede çalışıp hem özel muayene sahibi olacak yok öyle...

bi doktorun özel muanehanesine gittim 250 lira verdim adamın muanesinde emg aleti yok yarın şu devlet hastanesine gel orda emg çekiyim dedi böyle üç kağıtçı çok var ülkede ne olursa olsun BU YASA ÇOK İYİ YA HASTANE YA ÖZEL MUANEHANE....

Görünce yorumları dayanamadım normalde girmem böyle konulara ama soruyorum arkadaşlar size
hiç ayhan hocayla yüzyüze konuştunuzmu?
hem muanede hem hastenede gördünüzmü?
bırakın bunları hangi doktoru akşam 21 de 22 de aradınızda zaman ayırıp sizinle konuştu?
kök hücre için kötü sonuca bile razıyım dediğinizde bu deney aşamasında kimseye inanmayın bekleyin kanıtlansın dedi?
onun sözlerini kayıta alıpta kaç doktora dinlettiniz ve hepsi bu doktor hiçbir şekilde ticari degil peşini bırakma dedi size.. insanları tanımadan onların düşüncelerini bilmeden sadece yazılarda gördüklerinizle yargılamayın ibni sinada kalan arkadaşlar bilir ayhan hocayı söylenicek birşey yok:)
devlete gelince herşeyin iyisini düzenlerya hani evet omurilik felçlilerini yok sayarak düzenliyor bir kanser hastası özel izinle kök hücre olabiliyorda biz yıllarca başkasına bağımlı yaşarken bu normal geliyor ne yani ölümcülmü olmalıyız::)

kök hücre olayını bahane etmektir bu sözler

Hüzün çiçeği ;

sana katılıyorum Ayhan hocaya ben de saat 21:00 sularında ulaştım gayet nazik sohbet etti dinledi anlattı.Muayenehanesi 1. katta tekerlekli sandalyede olan bi insan çıkamaz zaten tekerlekli sandalyedeki hastaları hastaneye asistanına yönlendiriyor..

bu kök hücre meselesi tam bir muamma oldu artık her bes yılda bir artık sonuna geldik diyorlar ama hala net bi gelişme sahen gözümdeki onemini yitirmeye basladı.

mac72;

ben muayeneye sandalyemle asansörle cıktım ayaklarını sökmek yetti hastanede de kendi ilgilendi hep üstelik sehir dışından geliyorum diyede bi hayli kolaylık sagladı bilmiyorum ama gördüğüm doktorların en iyisi tabi herkez için bakış farklı ama iy iolan kendini kanıtlayan birinide karalamayalım değilmi:)

evet hatic09_1984 kördüğüm gibi birşey oldu sadece bizim ülkemizde :) inş çözülür

Hmm ben kendi açımdan düşününce tekerlekli sandalyeyle çıkılmaz diye düşünmüştüm.. 4 kişilik ufak bi asansör sanırım..

evet ağbicim öyle ama iki kişiyi alıyor ben zorlanmadım sadece ilk basamakları vardı ama düşününce nerde yokki onlar önemsiz şeyler:)

xxman;
arkadaşımızın yukarda sölediklerine sonuna kadar katılıyorum..bence bazı doktorların eski sistem işine geldiği için şimdi hastlara üstünden propaganda yapıyolar..sen devlet kanadını seçme git özeli seç ondan sonra devlet işimize taş koydu...tabi millet yutacak ya..ben artık bazı doktorlara zerre kadar inanmıyorum..7 yıl okuyoz diye resmen milleti soyup soğana çevirmeye çalışanlar var..birde sonuçta her insan hastalanma riskine sahip dönüp dolaşıp onlara gelecek tabi..ooooh kral ayağına yat ondan sonra küçücük bir fedakarlık iste hemen yaygara kopsun..ben üçü beşi anlamam..bu kanun bence çok iyi oldu..evet omurilik felçli arkadaşlarımı anlıyorum ama bence bu ülke için bi doktor bişey yapacaksa en zor şartlarda bile onu yapar adını tarihe kazıtır..ama yooook zorluk olmasın,rahatlık içinde yapalım..bir ampul yapılmak için 2000 deney yapılmış..yılmamış edison..neden bırakabilirdi aslında 1000. deneyde..ama yapmamış.doktorlarda bna bahane bulmasın varsa bi projeleri yapsın ve zor şartlarda biz bunu yaptık desin,bende ömrümün sonuna kadar duamı eksik etmeyim..

HÜZÜN ÇİÇEĞİ BAK BUNU ÖZELLİKLE SANA YAZIYORUM ayhan hocayı tanımam etmem bire bir konuşmadım iyiliğine iyidir belki bişey diyemem sen diyorsun hangi doktor akşam 21 22de arayınca seninle muhattap oluyor diye ben sana 10 tane doktor bulurum hele bi tanesi varki gecenin 2sinde arayıp kendimi iyi hissetmiyorum dediğinde evinize gelip muane edip 5 kuruş talep etmeyen doktorda var herşey para değildir ama bazı doktorlarda paragözdür bence AYHAN HOCADA BUNLAR İÇİNDE NEDEN DEVLET HASTANESİNİ SEÇMEDİDİ ÖZELİ SEÇTİ özeline günde en az 20 kişi gidiyor çünkü 250*20=5000 lira günlük kazancı var en az devleti seçse aylık alır bu parayı böyle propaganda yaparak hastaları galyana getiriyor ki devlet hastanesi imkanlarıda açılsın...kök hücreyi hepimiz bekliyor hepimiz istiyoruz ama şu anda hiç bir doktor tavsiye etmiyor çünkü insana uygulandı diyelim kanser oluşturma riski var omur ilik felcinden ölmezsin ama kanserden ölürsün...

Hüzün çiçeği ;

sana katılıyorum Ayhan hocaya ben de saat 21:00 sularında ulaştım gayet nazik sohbet etti dinledi anlattı.Muayenehanesi 1. katta tekerlekli sandalyede olan bi insan çıkamaz zaten tekerlekli sandalyedeki hastaları hastaneye asistanına yönlendiriyor..
bak kardeşim kendiniz bile söylüyorsunuz muayehanesine tekerlekli sandalye ile giremeyeni hastaneye asistanına yönlendiriyor diye ALLAH BİLİR ÜCRETİNİDE BAYILIYORSUNUZ devlet hastanesine gittikden sonra ayhan hocaya para vermeye ne gerek var hastanede zaten yapılacakları yapıyorlar...eğer para alıp yönlendirme yapıyorsa zaten resmen devlet hastanesini kullanıyor demektir şimdi yapamadığı için ver yansın ediyor başka bişey değil...

xxxman;
yok endişelenme beş kuruş bayılmadım.. : ) birşeyi yanlış anladınız doktor sizi hastaneye asistanına yönlendirirken ki amacı orda paranızı alayım diye değil sizi kök hücre olacaklar sırasına dahil etmek gidiyorsunuz tetkiklerinizi yaptırıp telefonunuzu bırakıyorsunuz sıranız geldiğinde çağırıyorlar Tabi zorla olan birşey değil isterseniz olmazsınız o ayrı..

Doktorun aldığı 250 liraya gelince (muayene ücreti o mudur onuda bilmiyorum ya) bir fizik tedavi cihazı 5350 Euro ise ve ben bu kök hücre tedavisi ile belki yürüyebileceksem 250 lirayı seve seve veririm nerelere o 250 liranın onlarca katını vermedi ki?

Bakın bir konuda size de katılıyorum muayeneyi muayenehanesinde yapıp devletin hastanesinde tetkikleri yaptırıp özel hastane de ameliyat yapacağım deyip artı 20 000 lira isteyen doktorlarda var ülkemizde..Ama haberi okursanız kök hücreleri geldiği halde nakli yapamadığından şikayetçi olmuş Doktor..İstese pek ala o da gidip özel bir hastane de yapabilir bu tedaviyi..
Neyse ben sadece haberi paylaştım amacım ne doktorun avukatlığı ne de polemik hepinizede geçmiş olsun.İyi forumlar arkadaşlar..

xxxman;

mac72 dediği gibi kimsenin avukatlığını yapmıyoruz ama ortada birşey var ve bizlerde bilinçli hastalarız kendi adıma söylüyorum sadece türkiye değil almanya danda konuştuğum doktorlar bana bu hocayı tavsiye etti ayhan hoca zaten sana gel yan etkisi yok demiyor DENEY aşaması diyor bizde ne hocayı nede hasteneyi degil başlanan bir deneye destek veriyoruz hangi doktor ücret almıyor ben tetkiklerimi yaşadığım yerden götürdüm sanki doktor yapıyorda hastane yapmıyormu arkadaşlar tıpfakültesi olan bir hastanede çıkış yaptığım halde 2 hafta sonra gittigim diğer bir hastanede hala orda yatışımın oldugunu gösterdi biz böyle şeyleride gördük yani kimseyi korumuyoruz ama ortada bakanlığa sunulmış bir çalışma varsa ve biz buna inanıyorsak destekleriz :)

haklısınız arkadaşlar amacımız kimseyi yermek övmek yada germek değil...sadece yazıyı okuyunca bizler istismar edilerek devlet hastanesi kapısının açılacağı görüşüne vardım hepsi bu...tamam herkez çok para kazanmak isterde bu ülkenin %70 i asgari ücretle 2-3 çocuk büyütmeye çalışıyor...öyle kesin sonuç veren varsa 250 lira değil bende veririm 25.000 hepimiz her yola geliriz çaresizlikten ama bu çaresizliğimizi kötüye kullananlarda çok...ALLAH hepimize şifa versin ne diyelim...

bu konuda hastasıyla ilgilenen 2 doktor varsa bunu suistimal eden 20 doktor var.yani bu işin bu noktaya gelmesindeki tek suçlular kendileridir

bende muaneden gectım hastanede ama uygun görulmedım bende her sey devletın konturelınde gelısıyo gb hadda sağlık bakanı o kadar sık elıyokı yıllardır ızınlerını beklıyoruz bu sıra yaptığı amılıyatların sonucları bu yılın sonu bellı olacakmıs ve tekrar ızın alıncakmıs

eskiden devlet hasnesine gittigimde doktor sabah mesaisi başladıgı halde geç gelir öglen erken gider direk kendi muayenesine gider ögleden sonra astaneye geç gelir akşam üstü ise erken çıkar gider özelden para vererek muayene olduysan seninle ilgllenir yoksa ilgilenmez ilaç yazar şimdiki istedigin eczaneden alamazsın hastane eczanesine 1 saat önceden yakının varsa sıraya girer ve sıran gelirse eczanede olmayan ilacı alamazsın olanda yazılan ilaçlara uyar denir ordan eger doktor erken gitmemişse ilaçları nasıl kullanacagını sorarsınız. yani eskiden hastaneler pis , bakımsız kıssaca eziyet ve zulüm vardı. tabii burda dürüst çalışan azda olsa doktorlarda vardı..

Tam Gün Yasası' İptal Oldu"
18 Temmuz 2012 Çarşamba

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerinde sağlık alanında yapılan tam gün yasasını düzenlemesini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, aralarında hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan hükümlerin de bulunduğu 650 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin bazı maddelerini iptal etti.

CHP, 650 sayılı Adalet Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Devlet üniversite hastaneleri, TSK, GATA gibi değişik kurumlarda çalışan hekimlere çalışma yasakları getiren 650 sayılı KHK’nın, iptali istenen 38. maddesi, “Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz” hükmünü içeriyordu.

ozel hastanelerin zengin olması lazım.kılıfını uydururlar bunada çozumu hemen bulurlar sevinmemek lazım...

tam gün yasası kısmi iptal ama hükümet bu işte kararlı

Neyin kararındalar!!! tam gün yasası çıkarttılar diye herşey güllük gülistanlık mı oldu? Ameliyat malzemesi yok, yatan hastaya daha çabuk geliyor malzeme diye 15 gün önceden hastanın yatışını yaptırıp alacakları parayı zaten alıyorlar..

Üst Alt