* Acaba kaç kişinin bu durumdan haberi vardır merak ediyorum. Bazı bölümler için özel sağlık şartları arandığından. Benim geç haberim oldu. ne yazık ki. Eğitim kurumlarındaki rehber öğretmenleri ne yazık ki görevini tam anlamıyla yapmadıkları için yanlış tercihler hat safhada oluyor. Örnek vermek gerekirse diş hekimliği bölümünün ösym tercih kılavuzunda ibaresi şu şekilde "Ellerini ve parmaklarını sorunsuz şekilde kullanabilen". tamam bu ekstrem bir örnek. Engelli bir öğrenciye okulunda özel bir tercih desteği verilmeli. Tamam bu ekstrem bir örnek. Kardeşimin fiziki olarak bir engeli yok, L5 sarkanizasyon (ismini bilmiyorum) belinde bir kıkırdak yüzünden deniz astsubayı olamadı. Ve bu durum deniz astsubayı olmasına engel değil, savaş uçağında sorun olabiliyormuş
naparsın aday sayısı çok olunca elemek için bahane. (Mezun oldum. İyi işlerin hepsi tecrübe istiyordu, başlangıç işleri de adam kullanmak istiyordu ve B sınıfı ehliyet istiyordu. Baktım çoğu mühendislik firması istiyormuş. Bunu rehber öğretmeninin bakması çok zor değildi bence)
* İş hukuku kanunlarına göre mobbing önemli bir istismardır. Ben demiyorum Prof. Dr. Haluk Hadi Sümer 'in kitabı diyor. Ancak ülkemizde adalet hak getire. Yaptırımlar nedeniyle hakkımızı da arayamıyoruz. Karşı geldiğin anda özel sektörde sözleşme yenilenmiyor. Ne yazık ki. Kanunlar uygulansa böyle olmaz o ayrı konu.
* İşsizlik bu ülkenin kanayan yarası. Burada da amacım eleştiri değil. Sizce önemli olan işsizlik rakamının %9.3 olan kısmı mı? yoksa %20 veya daha üzeri olan genç işsizlik rakamı mı? Mezun sayısını artırmak yerine kalifiyeli mezun verilse, yeni üniversite açmak yerine eldeki üniversite revize edilse böyle olmaz. Elektrik Elektronik Mühendisliği bölüm ikincisi kalkıp asgari ücret ile muhatap olmaz. Mühendislik bitirildi zaten. Sebep olanlara diyecek söz çok da neyse.
* Üretim ülkesi olmamanın en önemli sonucu bu işte. Vergi ülkesi, halka verdiğini geri alarak günü kurtarma derdinde. Bu yüzden bir sınav için 60-70 lira, sınava rapor için 200 lira, o için bu kadar lira, bu için o kadar lira.
* Devlet öyle bir devlet ki... Son sınavdan çıkarsınız, diplomanız için 2 hafta beklemeniz lazımdır. Bu sırada işe girmeniz mümkün değildir ancak sigortanız kesilir, isteğe bağlı genel sağlık sigortasına döner. Ben burada soruyorum "Mültecilerin sigortasını kim ödüyor?" diye de o ayrı konu
Son olarak Engelli bir insanın hayata daha iyi tutulması isteniyorsa, bireye yardımcı olunarak onu normal hissettirmeli, yardımı resmen yüzüne vurmamalı.
Bu arada sosyal devlet kavramı olarak devlet hesap vermeli ve halkının ihtiyaçlarını karşılamalı.
Sözlerime "Bulanık Mantık" ile son verirken konunun daha dağılmasını engelliyorum, yeteri kadar dağıttım affola. Bulanık mantıkta, düz mantığın aslına "var veya yok" yoktur. Ara değerler de işlenir, değerlendirilir. Belki hem devlet hem millet olarak zihniyetimizi değiştirmemizin zamanı gelmiştir.