Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İkamet değişikliği nedeni ile kesilen evde bakım maaşının tekrar nasıl bağlatırım?

Konular
15
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar şehir değişikliği sebebi ile evde bakım maaşım kesildi istanbuldan çanakkaleye taşındım
tekrardan başvurdum
şimdi sorun çıkarıyorlar
eşim bana baktıgı dönemde asgari ücretli olarak bir dönem çalışmıştı
şehir istanbul
şimdi çanakkale ilçe müdürlüğü bunu sorun olarak degerlendiriyor
gelirde filan artış yok herşey prosödürüne uygun
ne yapmam lazım bilgisi tecrubesi olanlar lütfen yardımcı olsun paylaşsın benimle izlemem gereken yol nedir kılavuzluk yapsın teşekürler

raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli mi?
-evet.
bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun musun?
-evet. çünkü daha önceden evde bakım aylığı alıyordum ve sadece il dışı adres değiştirdim ve bu sebeple evde bakım aylığım durduruldu.
- şu an eşin çalışıyor mu?
- hayır. Bakıcı o olacak çünkü ve çalışmayacak.
geliriniz uygun mu?
- evet. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572, 64 tl altında.
eger yukarıdaki gibiyse;

bundan gerisi ilçe müdürlüğünü ilgilendirmez. siz başvuracaksınız. onlar da İstanbul'dan dosyanızı isteyecek ve başvurunuzu işleme koyacak. anladığım kadarıyla dosyanıza da ulaşmış. eşinizin çalıştıgını da bildiğine göre.
dediğim gibi başvurunuzu işleme koyacak. sonra bakım hizmetleri değerlendirme heyeti hanenize gelecek, değerlendirecek durumunuzu ve rapor hazırlayarak kanaat bildirecek. bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin kararına göre evde bakım aylığı baglanır ve il müdürlüğü de onaylar.
ilçe müdürlüğü başvurunuzu almazsa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin doğrudan. ya da telefonla arayın durumu anlatın bilgi alın.
bu dediklerimi yaptıktan sonra da gelişmelerden beni haberdar edin.

Son düzenleme:
gelirde artış olmasa bile bakıcınız bir işe girmiş ve sizin bakımınızı aksatabilmiş olacağı kanaatine varmış olabilirler.
sonuçta işe girme durumunu bildirmeniz gerekirdi çünkü son değerlendirmeyi onlar yapıp karar verecekler bakıcının çalışıp çalışmayacağına..

şehirler arası ikamet değişikliğinde başvurunuzu zamanında yaptıysanız (15 gün içerisinde)
eve gelen heyet durumu kontrol eder, kesilen maaşlar toplu ödenir, tabi bakım hizmetinden yararlanmanız olumlu görülürse.

musti,
arkadaşımızın dediğine göre eşi istanbul'da iken bir süre çalışmış. evet bakım hizmetinde aksama olmuşsa gereği yapılır.
ama bu arkadaşımız Çanakkele'de yeniden başvuru yapıyor. başvurusu alınmalıdır. Eşinin bakım hizmeti verip veremeyeceğine heyet karar verecek ilçe müdürlüğü değil. ha bir aksama olursa da geregi yapılır. ama geçip de siz şu zamanda işi aksatmışsınız şimdi olmaz diye baştan savma iş yapılamaz.
evde bakım aylıgı kesilenler var. kesildikten sonra hatta borç çıkartılanlar var. sonra şartları uygunsa baglanıyor evde bakım aylıgı. bunları degerlendirme işi de bakım hizmetleri değerlendirme heyetine aittir.
tek yapacakları iş başvuruyu almak. gerisi heyetin işi. heyet rehberlik de edecek eşine. etmeli. bakım hizmetini nasıl vereceği konusunda bilgilendirilmeli. ne yaparsa sorun olur anlatılmalı. bunlar halledilecek şeyler. kaldı ki bakıcıya taahhütname imzalattırılıyor.
butun bunlar böyleyken geçip de saçma sapan bir bahaneyle vatandaş magdur edilemez.

degerli kalemşör arkadaşım
olayı en başından detaylı anlatayım

%81 agır özürlüyüm 4 yıl boyunca istanbulda iken pendik ilçe müdürlüğünden evde bakım maaşı aldım 2013 ile 2014 tarihleri arasında 6 aykadar bir süre eşim bir işe girip çalışmak zorunda kaldı
bunuda kanuna uygun olarak maaş bodrosu ile beraber pendik ilçe müdürlüğüne bildirdik
eşim sgk lı asgariüçretli çalıştı pendik ilçe müdürlüğü sorun çıkarmadı maaş artışı olmadıgı içinde evde bakım maaşını vermeye devam etti bu zaman zarfında gündüz leri ablalarım ve kaynanam dönüşümlü olarak benim ihtiyaçlarımla ilğilendiler akşam eşim işden geldikden sonra eşim bana bakmaya devam etti

bu olaydan yaklaşık bir yıl kadar sonra şartlar geregi istanbuldan çanakkale bigaya taşındık
ikamet adresimi pendik ilçe müdürlüğüne bildirdim pendik evraklarımı alıp biga ilçe müdürlüğüne gönderdi
biga müdürlüğünden heyet geldi evde inceleme yaptı herşey usulüne kanuna adabına uygun

bize bir kaç gün sonra size cevap verecegiz diyerek gittiler zaman uzayınca bizzat kendim gidip sordum
bana cevap olarak şöyle dediler

eşin sana bakmayı tahhüt ettiği bir dönemde işe girip sigortalı olarak çalışmış bu sorun yüzünden net cevap veremiyoruz çanakkale il müdürlüğüne dosyanızı yollayacagız oradan alacagımız cevaba göre hareket edip karar verecegiz dediler

kafamda sorular var onlarda şunlar
1 istanbul pendik müdürlüğünde vuku bulan bu olay biga müdürlüğünü baglarmı
2pendik müdürlüğü bu olayı normal bulup 1 yıl boyunca ödeme yapmaya devem ettiyse bunu bozmak vs başka bir ilçenin yetkisindemi
3 engellilerin bakıcıları hastalarına 24 saatin 24 saatini bakmaklamı yükümlüler belli bir zaman yokmu
4 bakıcıların kendi hayatları yokmu kendi hayat akışları yokmu

lütfen bu konuda bana verebileceginiz her türlü destek evrak belge çok işime yarayacaktır başından böyle bir tecrübe geçen arkadaşlar izledikleri yolları anlatırlarsa sevinirim
şimdiden çok teşekkür ederim

aslında her iki cevabımda da net cevap verdim ben.
öneride de bulundum size sonunda. İl müdürlüğüne başvurun dedim. il müdürlüğüne gidip görüşün. yoksa yukarıda yazdıklarınızdan sorunu gayet iyi anladım ben.
şimdi kafanızda oluşan sorulara cevap vereyim.
1. baglamaz.
2. bir il müdürlüğü başka il müdürlüğü kararlarına karışamaz. Öyle yetkileri yok. sadece görüş alabilirler.
3. bakıcılara haftanın 7 gunu 24 saat bakım hizmeti karşılığında ödeme yapılıyor. fakat siz eşinizin çalıştıgını soylemişsiniz ilçe müdürlüğüne ve onay almışsınız. bu değişikliğe ragmen izin verilmiş size. çünkü bakıcının haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini sağlaması önemli. eger çalışma durumu oluşmuşsa ve bakım hizmetini aksatmayacagı yönünde kanaat oluşmuşsa bazı hallerde izin verilebiliyor. fakat bu durumun da bakım raporunda dile belirtilmesi gerekiyor. mevzuata göre bakıcının haftanın 7 gunu 24 saat bakım hizmeti vermesi esastır.
4. elbette bakıcıların kendi hayatları var. fakat bu şartlarda bakım hizmeti veremeyecekse bakıcı değişikliği talebinde bulunursunuz. bakıcılar taahhütname imzalıyor. bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin hazırladıgı bakım raporu doğrultusunda bakım hizmetini öngörülen şartlarda vermekle yukumluler. ücretlendirme de bu esaslar dahilinde yapılıyor. bakıcı gerekirse izin alabilir il müdürlüğünden. bakım hizmeti vermediği gunler için ona göre ödeme yapılır. ama bakıcının çalışması çok nadir vakalar dışında bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin onayladıgı bir durum değildir zorunlu hallerde bir istisna olarak tercih edilir. sonuçta ilçe müdürlüğü onay vermiş size. fakat bu demek değildir ki başka ilçe müdürlüğü izin vermek zorunda. hayır böyle bir zorunlulugu yok. eşiniz çalışırsa bakım hizmetini bu ilçe müdürlüğü durdurur hatta borç bile tahsil edebilir sizden. basit bir mesele değil bu.

sizin olayınızda yani şimdiki başvurunuzda bir işgüzarlık sözkonusu. zamanın birinde şurada bakıcı çalışmışmış bakım hizmetini aksatmışmış ,ya yine aksatırsa diye bir kurum saçmalayamaz. taahhütname imzalattyırılıyor bakıcıya. bakıcı eger çalışmaya başlarsa gidip bunu il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. siz de öyle durumda bildirirsiniz gereği yapılır. ama daha işin başına böyle saçmalık olmaz.
bakıcınız çalışmaya başlayacak mı? çalışmayı düşünüyor mu? eger boyle bir şey varsa bu durumda anneniz bakıcınız olsun işi böyle çözün.
ama siz eşim çalışacak ve bakıcı olacak derseniz heyet karar verir buna. heyet çalışmaya başladığı takdirde bakım hizmeti için olumsuz kanaat kullanma hakkına sahiptir. çünkü başka bakıcı bulma imkanınız var sizin.

ama eşiniz çalışmayacaksa bu durumda il müdürlüğüne gidin durumu anlatın. ilçe müdürlüğünün bu uygulamasından bahsedin. sanırım şimdi daha bilgilenmiş oldunuz. il müdürlüğüyle görüştükten sonra da gelişmelerden beni haberdar edin.

bugün gittim biga ilçe müdürlüğüne söylediklerini refereans gösterdim bana cevabı değişti
elbette istanbul pendik müdürlüğünün kararını vs yargılamıyoruz ama sen şimdi bak yürüyorsun yardıma bagımlı değilsin oldu:))
hem önceki söylediklerini yuttu geri vites yaptı hem yeni mazeret buldu

e işgüzarlık yapıolar işte. mesele vatandaşa eziyet.

ablası hastalıgında iyileşme oldu mu peki? bakıma muhtaçlık kriterlerini şuradan dikkatle incele:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu genelge hukumlerine göre bakıma muhtaçlık konusunda karara varır. o yuzden not kısmında yazanları dikkatle oku ve orda anlatılanlar ışığında kendini değerlendir.
A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bağımlı veya en az ikisinden kısmen bagımlı sayılırsan bakıma muhtaç kabul edilirsin. önemli olan da budur. dikkatle bu verdiğim linki Not'ta yazılanlara göre incele ve kendini değerlendir.

kalemşör arkadaşım bu sabah bana bildirim geldi bakıma muhtaç değilmişim ve bu yüzden bakım maaşı uyguın görülmemiş diyerek

şimdi ne yapmalıyım nasıl yol izlemeliyim

beni ayakta gördüler kendi işini kendi göre bilir dediler oysa insülün bagımlısıyım en basiti şeker komasına girdiğimde veya düştüğünde veya çıktıgında

hiç bir işimi yapamıyorum ignemi bile kullanamıyorum o halde

Yukarıdaki mesajımda ayrıntısıyla yazdım ya sana cevabı. link de verdim. bakıma muhtaçlık için o linkteki genelge hukumlerini dikkate alır heyet. sen yukarıda dediklerimi yap linki incele bi...
eger bakıma muhtaçlık kriterlerine uygunsan bunda karara itiraz edeceksin. il müdürlüğüne gidip itiraz dilekçesi ver. dilekçe konusunda sana yardımcı olurlar. ama bunda ilçeye değil il müdürlüğüne git.

evet ablası baktım ve zaten orada yazanların çogunu yapamıyıorum
biga müdürlüğündeki şahısların sorunu kişisel şahsi

asla peşini bırakmayacagım çanakkale il bölge idare mahkemesine dahi yazacagım hatta meclis insan haklarına bile yazacagım böyle kişisel davranarak kimseleri madur etmesinler

İL müdürlüğüne itiraz edeceksin ablası bu durumda. tavsiyem doğrudan aile ve sosyal politikalar bakanlıgı il müdürlüğüne gitmen. gidemiyorsan telefon aç.
alo 183'ten de rehberlik alabilirsin.
ayrıca BİMER aracılıgıyla itiraz edebilirsin. sen öncelikle alo 183'ü ara rehberlik al bi.

Üst Alt