Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İki bacakta diz protezi var. ÖTV muafiyeti ile araba alınabilir mi?

emregunduz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese Denizli’den Selamlar,
Babam iki bacağında da sorun olduğu için belirli bir arayla iki yana da diz protezi taktırdı. Yürüyüşü gözle görülebilecek kadar bozuk. Normal manuel arabası var. Arabayı kullanırken zorlandığı için sürücü koltuğunu çekebildiği kadar öne çekiyor. Yani rahat araba kullanamıyor. Eğer mümkünse ÖTV’siz araç alımından faydalanmak istiyoruz. Forumu çokça okudum kendi sorunum ile ilgili özellikle Mümin Çelik ve OturanBoğa nın kıymetli bilgileri için gerçekten çok teşekkür ederim. O kadar bilgi içinde buraya tekrar yazmamın sebebi sürekli değişen yönetmelikler, prosedürüler ve bu haktan yararlanmış kişilerin tecrübeleri.
Sormak istediğim ilk soru sizce babam iki bacağında diz protezi olduğu için ‘özel tertibatlı araç kullanır’ raporunu alabilir mi? Ve alırsa nasıl bir tertibat isterler?

İkinci sorum ise izlememiz gereken yol( babamın normal ehliyeti var) :
1. Tam teşekküllü devlet hastanesinden özel tertibatlı araç kullanır ibareli rapor almak (Hastanenin sağlık kurulu bölümüne gidip “Özel Tertibatlı Araç Alabilir” raporu için başvurmak istediğimizi söylicez)
2. İl Sağlık Müdürlüğü sağlık kurulu için alınan raporla başvuru yapmak(İl sağlık müdürlüğü aracın özel tertibatını ve kodlarını belirleyecek)
3. Maliye ve bayi ile iletişime geçip aracı almak.
Bu sıralama doğru mudur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Beni sol dizim protez ve kısıtlama var ve ötv den faydalandım.Ama çift protez de sorun çıkabilir sanki daha önce sitede bununla ilgili bir yorum okumuştum eğer 2 dizde de kısıtlama varsa heyet problem çıkarabilir

benim bir arkadaşım iki ayağı da sıkıntılı pedallara basamıyor araç kullanırken. elden gaz frenli aracı var. sizinki de aynı şekilde olur. ellerde sorun yoksa ötv den faydalanırsınız

Mümin Çelik ve fatih_123 cevaplarınız için her ikinizi de teşekkür ederim. fatih_123 elde bir sorun yok üstad çok şükür.
Mümin Çelik hastane ile konuştuğumuzda benzer bir rapor görebilirlerse daha iyi yardımcı olabileceklerini söyledirler. Sizin için sorun olmayacaksa raporunuzun resmini paylaşabilir misiniz?
ve araba alım sürecinde aşağıda yazdığım sıralama doğru mudur?

1. Tam teşekküllü devlet hastanesinden özel tertibatlı araç kullanır ibareli rapor almak (Hastanenin sağlık kurulu bölümüne gidip “Özel Tertibatlı Araç Alabilir” raporu için başvurmak istediğimizi söylicez)
2. İl Sağlık Müdürlüğü sağlık kurulu için alınan raporla başvuru yapmak(İl sağlık müdürlüğü aracın özel tertibatını ve kodlarını belirleyecek)
3. Maliye ve bayi ile iletişime geçip aracı almak.

Raporu atamama gerek yok çünki benim raporda ötv indirimi yoktu ben sağlık il müdürlüğüne itiraz ederek aldım ama yeni yönetmelikte galiba çok net bilmemekteyim okuduklarıma göre engelli raporunda mutlaka ötv değerlendirilmeli ve rahatsızlık mutlaka belirtilip sadece otomatik vites araba kullanmalıdır.ibaresi olmalı diye okudum daha iyi bilenler cevap verecektir mutlaka

sıralama da ilk önce sağlık kurulundan sevk alıp devlet hastanesi ortopedi doktoruna paralı muayene olacaksınız. Bu muayene sonucunda doktorun mutlaka sağlık il müdürlüğü komisyona sevki uygundur yazması gerek aksi halde olmaz.

sonraki sıralama doğru

Raporunuzda "özel tertibatlı (veya otomatik vites) araç kullanması zorunludur/kullanması gereklidir" gibi bir ifade olursa maliye ile hiçbir problem yaşamazsınız. Eğer "kullanır/kullanabilir" gibi bir ifade olursa maliye sıkıntı çıkarır ve dava açmanız gerekir.

Mümin Çelik ve fatih_123 tekrar teşekkür ederim. kurul raporu için randevu alıcam ve süreci başlatıcaz. edindiğim tecrübeleri buradan paylaşmaya çalışıcam ki ben de faydalı olabileyim... Tekrar teşekkür ederim.

Yalnız dikkat, iki alt ekstremitede de kısıtlılık olduğunda gaz-fren elle kumandalı özel donanım şart koşulur. Babanız bu şekilde araç sürmek konusunu sıkıntı etmesin...

Tekrardan Merhabalar,
Süreçle ilgili paylaşım yapacağımı yazmıştım.
Mümin Çelik, OturanBoğa, fatih_123 ve Hüseyin İlik beylere cevapları için teşekkür ederim.

Babam engelli sağlık kuruluna girdi. Tam teşekküllü Devlet Hastanesi %44 oran belirledi. Tanı kısmına "her iki diz total protez" yazdılar.
Açıklama kısmına da sizlerin belirttiği gibi "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazmışlar.

Babam daha sonrasında il sağlık komisyonuna ehliyetini değiştirmek için ve gerekli kodların belirlenmesi için başvuru yaptı. Girdiği komisyon maalesef "2. grup sürücü olur" olarak not düşmüş ve herhangibi bir kod belirtmemiş.

Benim bu durumda merak ettiğim husus şudur: il sağlık kurulunun kararına itiraz edebileceğimiz bir merci var mıdır? Bu durumda ilk raporda yazan "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi boşa mı gitmiştir?

Böyle bir durum yaşayan başka birileri olmaz inşallah.
Saygılarımla,

kod verilmezse alamaz 102 78 47 kodları var bende kısıtlama kodları olmazsa alamaz diye biliyorum çünkü baban otomatik kullanabilir ama 2 diz protezli biri vardı diye hatırlıyorum araç kullanması sakıncalı diye uğraştırıyorlardı ama sonucu ne oldu bilmiyorum ama şu net 102 78 kodu olmazsa alamaz rapor 90 üzerinde olsaydı sıkıntı olmazdı

Üst Alt