Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İki kardeş Evde Bakım Aylığı alıyorduk, birini kestiler!?

senaysahin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Bir engelli olarak sizlere danışmak istediğim bir konu var.
Evde 6 kişi yaşıyoruz 4 kardeş 2'si okuyor 1 kardeşim ve ben yürüme engelliyiz. %90 ağır özürlü ibaresi bulunan rapor hem benim için hemde kardeşim için hastane heyeti tarafından süresiz olarak verildi.
Babamın 1020 TL kira geliri var emeklilik ve çalışma vs. yok. Annemin de 1050 TL emekli aylığı var çalışma vs. yok sadece emeklilik maaşı. Toplamda eve giren toplam 2070 TL. (evimiz kendimize ait ve engelli indirimiyle yeni bir araba almıştık)
2 ay önceye kadar annem hem benim için hem kardeşim için engelli bakım aylığı alıyordu. 2 ay önce bizi denetlemeye geldiler ve bir tanesi kesildi. Siz bilir kişiler olarak bir tanesinin kesilme sebebi nedir. Sosyal Hizmetlere ailem sorduğunda dedikleri şey gelirden ve mal varlığından olmadığını söylediler. Bu aylığı kesmeleri doğru mu hakları mı yoksa başka bir sebepten dolayı mı kestiler? Ve önemli bir hususta beni sağlam olarak görüyorlar yürümediğim halde ve beni gördükleri halde ve önemli kısımda süresiz raporumun olduğu halde... Bu konu hakkında bilgisi olan arkdaşların yardımcı olmanıza çok sevinirim. Kalem Hanım yardımcı olursanız çok sevinirim.

senaysahin
ablacım evde 2 kişi için evde bakım aylıgı alınıyor ve biri kesiliyorsa bunun sebebi gelir kriterleri değildir. eger gelir kriterleri sebebiyle evde bakım aylıgı kesilseydi her ikisi de kesilirdi.
senin aylıgı kesmelerinin sebebi bu durumda bakıma muhtaçlıktan çıkmaktan dolayıdır. o yüzden sorularımı cevaplar mısın?
evde bakım aylıgı için başvurdugun engelli raporundan başka sonradan yeni bir engelli raporu aldın mı?
bunu cevapla devam ederiz.

Kalem Kusura bakmayın Melek Hanım uzun zamandır foruma giremiyordum. Bugün gördüm mesajınızı. Öncelikle ilginizden ve vermiş olduğunuz yanıttan dolayı çok teşekkür ederim, Allah razı olsun. Şimdi sormuş olduğunuz soruyu yanıtlayayım. Başvurduğumuz engelli raporundan sonra sadece ÖTV indirimi ile engelli aracı satın aldık. Bildiğiniz üzere %90'lık bir rapor gerekiyor. Dolayısıyla bu raporu almaya uygun görüldüm. Araç haricinde alınan bir rapor olmadı. Bakım aylığı raporu sonrası bedenen ve fiziksel hiç bir değişme yok, raporlarda da bir değişiklik yok.
Soruyu yazdığımız zaman sürecinde tekrar başvurduk bağlı olduğumuz sosyal hizmetler merkezinden bir posta geldi. Gelen evrağın içeriğirinde şu yazıyor..

Engelli yakınınz Şenay ŞAHİN adına engelli evde bakım yardımının reddine ilişkin itiraz dilekçenize istinaden heyetimizce 06.01.2016 tarihinde incelemeye gelinmiş, Şenay ŞAHİN'in günlük hayatın alışılmış gereklerini yerine getirdiği, ayrıca engelli oğlunuz Ali ŞAHİN adına engelli evde bakım yardımı aldığınız, ekonomik olarak yeterli durumda olduğunuz gözlemlenmiş olup, talebiniz uygun görülmeyerek reddedilmiştir.

senaysahin
evet dediğim gibi gelir kriterleri yüzünden değil bakıma muhtaçlıktan çıktıgınız gerekçesiyle evde bakım aylıgınız kesilmiş sizin. itirazınız da reddedilmiş. sorunuz gelir kriterleri değil sizin.

son aldığınız raporda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli mi peki?

Evet son alınan raporda ağır özürlü ibaresi seçili durumda isterseniz raporları mail olarak size gönderebilirim.

raporda sorun yokmuş tamamdır. şimdi şu linki dikkatle incele ablam: http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
verdiğim linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak
veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyor musun?

bakıma hizmetleri değerlendirme heyeti bu sana verdiğim linkteki genelge hükümlerine bakarak değerlendirme yapıyor.
eger sen en az bir bentte tam olarak ya da en ez iki bentte kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsan bakıma muhtaç sayılırsın. aksi takdirde heyetin olumsuz kanaati doğrultusunda işlem yapılır.
heyet de olumsuz karar vermiş ve evde bakım aylıgın kesilmiş.
itirazını da reddetmişler.
hastalığın nedir?
linkteki bentleri değerlendirirken hastalıgından dolayı yapamadıklarını değerlendir. neleri yapamıyorsun ve bir başkasına ihtiyaç duyuyorsun? kendi başına yapabildiklerini değerlendirme.
bu sorularımı da cevapla devam ederiz ablası.

Hastalığım yürüme engelliyim. Birilerinden destek almadan asla ayağa kalkıp yürüyemiyorum. Koltuk değnekleri, volkır gibi gereçleri kullanarak yürüyemiyorum dengemi sağlayamıyorum. Ya birileri koluma girip destek olacak ben adımlarımı atacağım yada ben duvarlara yada sabit tutunacak yerlere tutunarak hareket edebiliyorum yada emekleyerek ev içinde odalar arası geçebiliyorum.

A- ÖZ BAKIM İHTİYAÇLARINI GİDERME DURUMU (Kısmen)
B- HAREKET ( FİZİKSEL) DURUMU (Hiç)
C- SOSYAL BECERİLERİ VE GÜVENLİKTE OLMA DURUMU (Tam Bağımlı)
D- EV İŞLERİNİ VE İDARESİNİ YAPABİLME DURUMU (Hiç)
(İstediğiniz gibi yanıtlamışımdır umarım)
Bu linkteki soruların hiç birini bize sormadılar sadece kardeşime sen yemek yemek yiyebiliyor musun diye soru sormuşlardı. Bana hiç birşey sormadılar sadece baktılar ve mal varlıklarını sorguladılar.

senaysahin
ablacım hemen yarın alo 150 BİMER hattını ara. oradaki görevliye bir başkasının bakımına ihtiyaç duydugunu, ama evde bakım aylığının bir başkasının bakımına ihtiyaç duymadığın gerekçesiyle kesildiğini, heyetin seni tam incelemediğini ve ilgisiz kaldığını,
evine farklı personelden oluşan bakım hizmeteleri değerlendirme heyeti gönderilmesini ve bakıma muhtaçlığının yeniden değerlendirilerek bakım aylıgının baglanmasını talep et. İzmir aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğünden şikayetçi ol.
aynı zamanda BİMER'e yazılı olarak da başvur. İzmir Aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne itirazını ve şikayetini BİMER aracılığıyla yap.
gelişmelerden de beni haberdar et.

ALO 150 BİMER hattından da ilgileniyorlar. sen onlara anlat, onlar kaydeder zaten. yazmalarını söyle muhakkak. BİMER kurumlarla yazışır ve sonucu iletir sana.

Tamamdır Melek Hanım, çok teşekkür ederim. Yarın ilk işim dediklerinizi yapmak olacak ve sonuç alır almaz hemen size geri dönüş sağlayacağım. Allah razı olsun.. Tekrardan çok teşekkür ederim. İyi akşamlar.

Kalem
Merhaba iyi çalışmalar Melek Hanım, daha önce bu konu hakkında sizinle itibata geçmiştim yardımcı olmuştunuz ve sonuçlarıda bana bildiriniz demiştiniz. Siz dedikten hemen sonra Bimer'e şikayetimi ilettim.11 Mart Cuma günü incelemeye sosyal hizmetler il müdürdülüğünden heyet geldi. Yeniden değerlendireceklerini daha önceki gelen heyetleri dikkate almayacaklarını söylediler. İstedikleri bütün evrakları pazartesi günü tamamlayıp verdik. Bugün ise babamı aramışlar ve daha önceden 2 kere red aldığınız için mahkemeye başvurmanız gerekecek demişler. Bence bu çok saçma geldi. Sizce ne yapmalıyım tam olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ve gerçekten 2 kere önceden önceki ilgisiz heyetler yüzünden reddedildik diye mahkemeye gitmemiz gerektiren bir durum var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Üst Alt