Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İki katater kullanarak idrar boşaltımı nasıl yapılır?

ergün32

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
1
arkadaşlar aşağıdaki metin tıbbi bir makaledir burada hasta iki katater kullanarak idrar boşaltımı yaptı diyor ben hem bilgi olsun hemde anlamakta zorlandığım için buraya taşıdım..anlayan varsa paylaşsın lutfen

Olgu
38 yaşında, erkek hasta, 03/06/2000’de ağaçtan düşme sonucunda bacaklarında kuvvetsizlik, yürüyememe, idrar ve gaita inkontinansı gelişmesi üzerine Nöroşirürji kliniğine başvurmuş, hastaya burada stabilizasyon operasyonu yapılmış. Durumu stabil olduktan sonra taburcu edilerek rehabilitasyon amacıyla kliniğimize yönlendirilmiş. Hasta kliniğimize bilinci açık, koopere ve oryante olarak geldi.
Fizik Muayene: Tekerlekli sandalyeye bağımlı, ameliyat bölgesinde bası yarası ve kalıcı üriner sondası vardı. Duysal ve motor seviye T4, komplet, ASIA A idi ve total inkontinansı mevcuttu. Fiziksel Bağımsızlık Ölçütü (FBÖ): 63, üst taraf nörolojik muayenesi normaldi.
Laboratuvar: Hb: 11, Hct: 32,5, sedimantasyon hızı 85 mm/sa, CRP: 38,5, ALP: 197, SGPT: 57, LDH: 346, AKŞ: 60, tam idrar tetkikinde: 15-20 lökosit tespit edildi.
Radyolojik Yöntemler: Üriner sistem ultrason görüntülerinde her iki böbrek boyutu normal sınırlar içerisindeydi ve toplayıcı sistemde dilatasyon izlenmedi.
Klinik Seyir ve Takip: Üriner infeksiyonu tedavi edildi ve kalıcı sonda çıkarıldı. Hastaya 4 saat ara ile SAK başlandı, ancak SAK’ın sürdürülmesinde zorluklarla karşılaşılması üzerine ürolojik konsültasyonla mesane boynunda darlık ve yalancı yol (false route) olabileceği düşünülerek tekrar kalıcı sondaya geçildi. Üretroskopide herhangi bir darlık bulgusu veya yalancı yol (false route) saptanmadı. Daha sonra tekrar SAK uygulanmasına rağmen problem devam etmekteydi. Bu sırada hastanın bulduğu yöntemle SAK kolaylıkla sürdürülebilir duruma geldi. Hasta ilk kateteri üretrada takıldığı kısma kadar yerleştirdikten sonra ikinci kateterle mesaneye rahatlıkla ulaşma imkanına sahip oluyordu. Dolayısıyla biz birinci katetere ikinci kateterin geçişine olanak sağladığı için eskort kateter adını verdik (Resim 1 ve 2). Üretrada dilatasyona veya travmaya neden olmamak için eskort kateter olarak en küçük
(No: 8) kateteri kullanmayı hastaya önerdik. 31/12/2006 tarihine kadar eskort kateterizasyonu uygulamada hastanın kendisi hiç bir güçlükle karşılaşmadığı gibi hastada bu teknikle ilgili bir komplikasyonla karşılaşılmamıştır.
http://www.ftrdergisi.com/tr/makale/1471/147/Tam-Metin

Adama sonda takmaya çalışıldığında sonda, üretrada ilerlemesini engelleyen bir takılma yaşıyormuş. Anladığım kadarıyla, ilk sonda geniş olan o üretrada geçilemeyen yere kadar gidiyor ve orada ne gibi bir işlevi oluyorsa, arkasından gelen daha ince sondanın geçişini kolaylaştırıp, boşaltım için takılan geniş sondanın mesaneyi boşaltmasını sağlıyor. Boşaltım başlayınca ince sonda çıkarılıyor. Sistoskopi işleminde iki sonda birden var; biri ucu kameralı olan, diğeri sabit bırakılacaksa o sonda, ya da mesaneyi boş tutmak için işlem süresince takılan sonda; iki sondanın birden kullanımı özel bir durum, gerektiğinde daha neler yapıyorlarrr:)

gözümde canlandırmaya çalışıyorum: büyük çaplı sondadar yere kadar itiliyor. bu büyük sonda üretrayı gittiği yere kadar genişletiyor, ama dar alana geldiğinde kalıyor tabii. Yine de o kalınlık dar alanın girişini de genişletiyor olabilir. işte, ikinci sonda da o genişlikten yol alıp mesaneye ulaşıyor...

Denemek lazım. Bilemedim...

yani penisten aynı anda iki sonda geçmesi mümkünmü ilk defa böyle sey duyuyorum

Ben de duymadım. Ama okuduklarımdan anladığım bu.

Üst Alt