Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İkinci el araba alım satım işlemlerini nasıl yapabiliriz?

betemam2

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar bana bir yardımcı olabilirmisiniz size zahmet simdi bizim abilerimiz ikinci el araba alıp satıyor ben onlardan bir araba alsam o sekilde oluyormu oluyorsada nasıl oluyor bir yardımcı olursanız sevinirim.simdiden teşekür ederim.

betemam2

Sorunuz açık ve net değil. Neden alamayasınız? Mesele nedir?

arabayı satın alabilirsin engeline uygun tertibatı yaptırıp kullanabilirsin.
vergiden muaf etmek için raporunla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine giderek başvurmanız gerekli ..

Simdi örnek veriyorum galericiden gittim normal otomatik vites bir araç almak istiyorum raporumda otomatik zaten
ruhsata engelli şeyini işletmemizmi gerekiyor yani
kodlamalarım: B sınıf kısıtları:104 , 35.03 , 40.11 , 78 kodlamalarım bu şekilde.

farketmez önemli olan aracın sizin üzerinizde olması..

1-şimdi ben ikinci el bir araba aldıgımda herhangi bir sıkıntı olmuyor dogrumudur yani
2-araba kiraladıgım zaman herhangi bir sıkıntı olurmu ?

betemam2

Tertibat gerekli bir araç kullanmanız gerekiyorsa araba kiralamanız mümkün olmaz... Zira proje işleri vs. gibi durumlar sorun çıkarır.

Hayır proje istemiyor kodlamalarım var sadece 104, 35.03 , 40.11 , 78 bu kodlamalarım var

1-)Merhaba arkadaşlar ben ikinci el bir Honda Civic almak istiyorum 2000 falan almak istiyorum otomatik vites ne yapmam gerekiyor.

2-) kamyonet örnek veriyorum wolswagen kedi alsbilirmiyim veya Fiorino yani kamyonet olarak geçeni alabiliyormuyum

betemam2

1- Gidip alabilirsiniz :) %90 üzeri engelli iseniz ya da %90 altı Ortopedik engelli iseniz ve sol ayak/bacak engeliniz varsa, İşlemleri tamamladıktan sonra Vergi Dairesine MTV muafiyeti ile ilgili başvuruda bulunursunuz.

2- Kamyonet yani kasalı araç direk ticari olarak geçiyor ruhsatta. O araçları ehliyetinizde özel engelli kodu varsa ve belirtilmişse kullanamazsınız. (Özel tertibat kodlu ehliyetlerde "Ticari Araç Kullanamaz" kodu otomatik olarak veriliyor.)

engelli kodlamalarım 104 ,35.03, 40.11, 78 sag kolum dirsekten aşagısı yok

betemam2

102 kodu verilmemiş size, enteresan. Sadece bu kodlar varsa, ticari araç kullanabilirsiniz (Belirttiğiniz kodlarda tertibatlı olması kaydıyla)

Simdi ben otomobil hariç kamyonet tarzı geçen arabalarıda kullanabiliyorum degilmi dogru degil mi abim ne tür arabalar alabiliyorum acaba yada numaranı vereiblirmisin yada ben versem bi arasın olurmu

betemam2

B ehliyeti ile kullanılan araçlara binebilirsiniz. Otomobil, Van, küçük ticariler, 7+1 kişilik araçlar, Transporter tarzı araçlar vb.

Doblo tarzı arabalara binebilirmiyiz peki kedi fiorıno tarzı arabalara

betemam2

Küçük Ticariler diye belirttiğim tanım içine Kasalı araçlar yani Doblo, Caddy girer. Kullanırsınız.

Verdiginiz bilgiler için teşekür ederi iyi günler dilerim.

Merhaba arkadaşlar 2005 model Honda Civic alicam sanruflu onu alabilirmiyim acaba sadece otomatik fites yazıyor ehliyette ve sağdaki silecek kolunu sola alacaklar direksiyonda topuz yakacaklar alabilirmiyim bana tertibatci uyumlumu degilmi diye bakmamız lazım. Dedi ama

@betemam2
Tabi ki alabilirsiniz ve aracı ehliyetinizdeki kodlarla uyumlu hale getirerek kullanabilirsiniz.
@StratoS
Sürücü belgesindeki "ticari araç kullanamaz" kısıtlamasında aracın hafif ticari araç olarak kamyonet geçmesi önemli değildir. Kısıtlama, araç tipi değil, kullanım amacını kapsar.
Ruhsatta kullanım şekli bölümünde
1- Ticari yük ve yolcu nakli
2- Hususi yük ve yolcu nakli
Şeklinde iki seçenek vardır ve hususi kullanıma tahsis etmek sizin tercihinizdir.
Sürücü belgesinde "Ticari araç kullanamaz" ibaresi ve kodu olan bir engelli, ruhsatta kullanım şekli olarak "hususi yük ve yolcu nakli" seçeneği seçilmiş hafif ticari araçları kamyonet olarak tescil edilmiş bile olsa kullanabilir.

Arkadaşlar MTVden muaf olup olmadığımizi nerden öğrenebilir iz kodlamalarim 104 / 35.03/ 40.11/ 78 muaf olabikiyormuyum hangi tertibatlar takılır MTV den muaf olurmuyum ikinci el araç için

Ufukalp

Bu konu SRC konusu gibi Polis'in bakış açısında göre değişen bir konuymuş. 2-3 ay önce Emniyete gidip, hem polis ile hem şef ile bu konuyu konuştum.

Engelli olarak hafif ticari aracı hususi kullanım için alabilirsiniz. Ama diyelim ki eşya taşıyorsunuz. Polis bu aracı ticari olarak kullanıyorsun diyip hem SRC talep edebilir hem de sen ticari araç kullanamazsın diyip bağlayabilirmiş, kendileri aynen böyle söylediler. Elbette bu ihtimal van yani kasalı araçlarda daha yüksek. Koltuklu araçlarda daha düşük bir ihtimal. Ama uygulamada, eşimin işyerinde patronunun başına gelmiş. Kendi adına hususi olarak kayıtlı Doblo aracını polis arkada kutu taşırken durdurmuş ve ticari olarak kullanıyorsun, SRC yok diyip ceza kesmiş.

Vergisel yani maliyetsel avantajının az olmasını geçtim, ben bu şekilde yorum gerektiren bir durum altına girmem, hiç bir engelli arkadaşında girmesini önermem.

StratoS
O konuda hiç endişeniz ve tereddütünüz olmasın.
O konu şöyle :
Kendinize, evinize, ailenize ait eşya taşımanın hiç bir mahsuru yoktur.
Ama bir kişinin, ailenin kullanımı için abes kaçacak cins ve miktarda eşya olursa durum değişir.
Örneğin bagajınızda tespit edilen 100 adet musluk bataryasını kişisel kullanım olarak açıklayamazsınız.
Yine aynı şekilde profesyonel kullanıma özel iş ekipmanları da sorun yaratır.
Ama bunun dışında hiç bir şekilde sorun olmaz.
Hele camlı koltuklu, hiç...
Camlı koltuklu sıfır Doblo aldım, 4 yılı İstanbul, 4 yılı İzmir'de olmak üzere 8 yıl aktif olarak kullandım. Bomba şüphesi gibi asayiş uygulamaları dışında hiç bir Allah'ın kulu "aç bakalım bagajında ne var" demedi.
Ehliyetim normal B ama "ticari araç kullanamaz" ibaresi mevcut.
Hatta aracı teslim alırken baktım ruhsatta "ticari yük ve yolcu nakli" işaretli.
Ruhsatı bayiye geri verdim, ben bunu kullanamam gidin düzeltin" dedim. Düzeltildikten sonra aldım.

Peki ben bu kodlamalarla ötv mtv den yararlanabiliyormuyum acaba

Ufukalp

Ben kamçıyım. Bagajda çadırlar, kasalar ve içinde takım taklavat, minderler, katlanır sandalyeler vb şeyler devamlı var. Dediğim gibi bu çok yoruma dayalı bir konu. Ceza kezse, ben ticari olarak kullanmıyorum diye aksini ispatlamak zor. Takım çantası zaten şüphe uyandırıyor. Şüpheli olmasın diye bunları da çıkaramam.

Bana göre hiç bu yorumlara girmeden, ticari araç kullanamaz ibareli arkadaşların ticari/hafif ticari araçlarda özellikle van araçları tercih etmemelerini ben öneririm.

Bir diğer konu, otomatik vites. Bana zorunlu. Ticari araçların %90'ında otomatik vites yok.

Bir diğer konu, vergi konusu. ÖTV tutarı düşük olduğu için anahtar teslim fiyatında indirimli olmuyor. Bu sefer daha düşük fiyata binek alayım diyorsunuz.

StratoS
Bagaja sığabilecek sayıda çadır, katlanır sandalye, kurulum için gerekli alet ve ekipmanların zaten kişisel kullanıma özel olduğu çok açık. Aksi bir yorum mümkün değil.
Dedim ya 8 yıllık tecrübem var bu konuda. Böyle bir endişeyi aklımın ucuna bile getirecek herhangi bir deneyim, ya da uyarıya şahit olmadım.
ÖTV muafiyeti konusunda haklısınız. ÖTV muafiyeti hakkına sahip olan bir kimse 5 sene sonra sıfırını alamayacağı fiyata satabileceği aracı almak istemez.
Ben sadece kullanma konusunu yorumladım, arkadaş onu sorduğu için.
Benim de ÖTV muafiyeti hakkım yok zaten.
Bu hakkım olsa gidip de hafif ticari sınıfında bir araç almam, o kesin.

Ufukalp

Eşimin patronu ne taşıyordu da ceza yedi, sordum. Köpek maması. Foça'da köpeklerine internetten 2-3 poşet büyük köpek maması almış, ambalajında :)

%82 raporum var fakat araba almak için olan raporlardan değil (göz ve kulak) araç alsam eşim sürse ne gibi indirimlerden faydalanırım acaba ?

ibrahimozt
Hiç bir indirim söz konusu değil.
StratoS
O adam bu pasifliğiyle nasıl iş kurup patron olmuş hayret. Ya da parası çok, önemsemedi. Öyle bir sebepten ceza yazan memuru yazdığına pişman ederim, eğer durum dediğiniz gibiyse. Yeter ki inada binsin iş.

Ufukalp

Bana söylenen bu...

Zamanında Trafik polisleri ile tartışan birisi olarak, ben önermem. Haklı bile olsanız, ısrarcı olduğunuz zaman başka şeyler devreye giriyor. Sonra gidip istediğiniz yere şikayet edin, sonuç alamıyorsanız. Trafik cezalarını sadece mahkeme iptal edebiliyor. O Polis ile ilgili soruşturma açtırsanız çok ciddi kanıtlarınız olması gerekiyor. Çünkü karşınızdaki şüpheli gördüm, durdurdum, bana hakaret etti. Eksiklikleri ile ilgili ceza kestim dediği an, Kamu Görevlisi olması sebebiyle ona inanılıyor.

Bu yüzden ben hiçbir engelli arkadaşıma böyle ikilemde yaratacak, saçma yorumlara mahal verecek durumlara düşmemelerini öneriyorum. (Genel olarak)

StratoS
Sadece resmi kullanım yetkisi konusunda bilgi verdim, gerisi kişisel yorum.
Ayrıca konu ÖTV muafiyeti ile sıfır araç almak olursa zaten camlı koltuklu Doblo tipi araçlar da istenirse otomobil olarak tescil ediliyor.
Normal alan birisi ÖTV farkı ödeyip otomobil olarak tescil ettirebiliyor. ÖTV muafiyeti hakkı olanlar zaten ÖTV den muaf oldukları için hiç bir fark ödemeksizin otomobil olarak tescil ettirebiliyor.

Ufukalp

Türkiye'de her şey yorum. Yetki böyle diyip işin içine girdiğinizde dediğim gibi başınız ağrıyor, sonra yine siz uğraşıyorsunuz.

Doblo vb hafif ticari araçlar Engelliler için ÖTV'siz alınabildiği için, çok bir avantaj değil bu durum.(Otomobil tescili) Sonuçta net rakam + kdv ödeniyor her halukarda. Ama engelsiz kişilere satışta ÖTV'si düşük satılması sebebiyle, 5 yıl sonra yenisini alabilmeyi karşılayamayacağını konuşmuştuk.

Ama otomobil olarak tecilde sanırım muayene ve hız sınırı otomobil gibi oluyor değil mi? Bunu bir yerde dıuymuştum. Evet, buda dez avantajı ortadan kaldırıyor.

StratoS
Evet ÖTV muafiyeti hakkı olan bir engelli için hafif ticari araç maddi olarak avantaj değil.
Kullanım kısıtlamaları ise (hız sınırı, her yıl muayene, İstanbul'da 1.köprü yasağı) otomobil olarak tescil edildiğinde ortadan kalkıyor, tamamen otomobil vasfına sahip oluyor. Hatta İzmir'desiniz bilirsiniz; İzmir otogardaki 50 dakika ücretsiz park girişinde bile o tür araçlar ruhsat kaydına göre işlem görüyor. Kamyonet ise alınmıyor, otomobil ise alınıyor.
Tuhaf ama gerçek işte.

Üst Alt