Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İkinci el araç alımından sonra izlenecek yollar

Red_Night

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, ikinci el araç alımı ve işlemleri ile ilgili tecrübelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Belki ikinci el alacak başka arkadaşlara yardımımız olur.

1- Sürücü belgenizinin yeni tip olması gerekiyor yani özel donanım vs kodlarının ehliyetinizin arkasında yazması gerekiyor.
2- İkinci el aracımızın satışını noterden alıyoruz ve araç kendi adımıza oluyor.
3- Daha sonra araç proje işlemleri yapan bir makine mühendisine ehliyetimizin arkasında yazan kodlara göre özel donanımını vs. çizimini yaptırıyoruz ve kodlara göre tertibatları yaptırıyoruz. (Raporunuzun bir fotokopisini TSE için dosyanıza koyuyor hazırlıklı olun.)
4- Daha sonra TSE' ye gidip elimizdeki çizim ve raporlarla başvuruyoruz. Burada yetkili kişiler gelip donanımınızı ve çizimleri inceleyip uygunluğuna karar verdikten sonra dosyanızın işlemini yapıp size veriyor.
5- Buradan sonra notere gidiyoruz TSE den aldığımız dosyayı veriyoruz. Araç engelli aracına çevriliyor ruhsatta ve TSE uygun görüp 3. derece kan ve sıhri yakınlarının kullanması uygundur raporu verdiyse bunu da ruhsata işletiyorsunuz. Noterde de raporunuzun bir nüshasını aslı gibidirli istiyor. Burada ben şöyle bi sıkıntı çektim. Notere TSE evraklarını verdiğimde TÜV TÜRK ten kontrol muayenesi yaptırmam gerektiğini söyledi. Böyle bir şeye kesinlikle gerek yok kesinlikle iş bilmedikleri ile alakalı. Bunu diyen noterden çıktım başka bir notere gittim ve sadece elimdeki belgelerle tescil işlemini gerçekleştirip yeni ruhsatımı verdi.

Umarım yeterince açık anlatmışımdır. Aklınıza takılan şeyleri sorabilirsiniz.

Verdiğim bilgiler için çok teşekküler ıyiki varsınız 😊😊

Teşekkür ederiz bu bilgilere artık bizlerin ihtiyacı olacak çünkü bugün ÖTV indirimli en kötü araç bile 100.00TL den aşağı değil :)

peki arac yıllık vergiden muaf oluyor mu bunun ıcın hangi yol izlenmeli. birde tertibat takıldıktan sonra muayeneye girmek gerek tekrar.

hakanurak

bunun için TSE projee uygunluk yazısı var 2 nüsha, 1 notere 1 diğeri'de maliyeye vereceksin . onlada yıllık vergiden muaf olursunuz..

Hayır motor hacmi ve yaş sınırlaması yok.

hakanurak
Tertibatı taktırdıktan sonra muayeneye tekrar gitmeye gerek yok. TSE' den sonra direk notere gidip ruhsatı değiştirebiliyorsunuz.

Bytlh_1903_
Rica ederim. Sizler de iyi ki varsınız :)

peki ilk sorum sadece otomotaik vites aldıgımızda TSE'ye gerek varmı ? ikinci sorum mtv muafiyeti için ne yapmamız gerekiyor TSE'ye gitmeye gerek olmayacaksa ?

Bertoned
Rica ederim. Çok haklısınız önce sıfır araç almayı düşündüm ama şu ekonomi de benim için mümkün görünmedi. Borca girmek istemediğim için de ikinci el bir araç aldım.

Kotan
Özel tertibatlı bir araç olmadığı için TSE'ye gerek yok. Ehlliyetizde sadece otomatik vites kodu var ve başka kod yoksa zaten bütün otomatik vitesleri de sürebilirsiniz. Bu durumda MTV muhafiyeti için ne gerekiyor onu maalesef bilmiyorum. Kendi aracımın da MTV muhafiyetini yaptırmaya vaktim olmadı henüz. Onu da ilk fırsatta yaptıracağım. Edindiğim tecrübeleri yine sizlerle paylaşırım. Eğer bilen yaptıran varsa bizimle bilgilerini paylaşırsa memnun oluruz. :)

mtv istisnası formu var.vergi dairesi başkanlığında form var doldurup vergi dairesine veriyorsunuz onlar sistemden düşüyor.

Üst Alt