Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İkinci el araç MTV muafiyeti ve ÖTV siz araç alımına etkisi

neof

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sıfır araç MTV muafiyeti ve ÖTV siz araç alımına etkisi

Öncelikle merhabalar,

%40 üzeri ortopedik raporum var (sol ayak). Özel techizat gerektirmeyen otomatik vites bir aracı kullanabiliyorum.

Soruma gelince;

2017 yılında OTV muafiyeti ile sıfır km bir Dacia satın aldım ve bu araç icin MTV ödemiyorum.

Dacia 5 yılını doldurduğu için şuan yeni bir aracı OTV'siz alma hakkım var.

Ancak araç bulamadığım için, OTV muafiyeti hakkımı kullanmadan sıfır Tesla almayı planlıyorum. Teslayı satın aldıktan sonra MTV muafiyeti hakkımı Tesla aracımda kullanmak istiyorum. Bu durumda sanıyorum Dacia'yi engelli aracından düşürüp Teslayı engelli aracı yapmam gerekir, doğru mudur?

Eğer MTV muafiyetimi 2023 yılında Tesla aracıma aktarırsam, benim OTV muafiyeti hakkım saklı kalıyor mu? Yoksa OTV muafiyetli araç alımı için 2028'i mi beklemem gerekir?

Saygılarımla...

Son düzenleme:
neof

sadece bir araçta ötv müafiyeti olabiliyor. sizin tesla aracınızın ötv si ödenmiş olduğundan ikinci alacağınız araç ötv mafiyetli olabilir. Ama ikinci aracınız için mtv çıkar mı onu bilemiyorum vergi dairesi ile görüşmeniz lazım.

Yanlış. ÖTV'den yararlanmasanız da OTVsiz araç alabilir durumdaysanız, OTV'siz araç almadan da MTV muafiyeti alabilirsiniz.

Resmi Teblig:
https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=16008&mevzuatTur=Teblig&mevzuatTertip=5

Diyor ki:
2-Özel Tüketim Vergisi İstisnasından Faydalanmayan Mükellefler İçin İstisna Uygulaması
Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi ,araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilir. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi hâlinde, asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem tesis edilir.

Ama üzerinizde birden fazla araç varsa, bu istisna sadece sizin seçtiğiniz tek arabaya uygulanır.

aesacus

Hocam peki benim bu islemi yaptiktan sonra benim OTV siz arac alabilmek icin yeniden 5 yil (2028'i) beklemem gerekir mi?

Hayır, beklemenize gerek yok. OTV muafiyetinden faydalanmıyorsunuz hali hazirda. Hakkınız devam eder.

OTV muafiyetiyle MTV muafiyeti farkli avantajlar. Sadece istedikleri sartlar ortusuyor.

aesacus

Hocam cok tesekkurler, tekrar rahatsiz ediyorum ama bir sorum daha olacak,

Ben yeni aracimi (tesla) aldigimda uzerime kayitli 2 arac olmus olacak.

1) Eski aracim: Engelli araci olarak tescillenen 2017 yilinda OTV muafiyetiyle alinmis, Hali hazirda MTV muafiyeti de uygulanan Dacia

2) Yeni aracim: Engelli araci olarak tescillenmemis, OTV muafiyeti uygulanmamis, MTV muafiyeti uygulamak istedigim Tesla

Ben MTV muafiyetimi sifir aldigim ve OTV muafiyetinden yararlanmadigim Tesla aracima aktarmak istiyorum.

Bu durumda yeni aracimi satin almadan once eski aracimi engelli durumundan dusurup yeni aracimin ruhsatini engelli araci olarak tescillemem gerekir mi?

Yoksa normal bir arac gibi satin alip, MTV muafiyetimi yeni aracima satin aldiktan sonra aktarma sansim var mi?

Malumunuz yeni araclarin MTV'leri cok yuksek eski araclarin daha dusuk. Mumkunse hic MTV odemek istemiyorum yeni aldigim aracta.

Umarim anlasilir yazabilmisimdir :) Simdiden cok tesekkur ediyorum vakit ayirdiginiz icin.

OTV ile ilgili hic bir sey yapmaniza gerek yok. Yeni aracinizin ruhsatina engelli araci tescil edemezsiniz. Sadece OTVsiz alinan araclara yapilir bu. Eski aracinizla ilgili bir sey de yapmayacaksiniz. Dogrudan gidip yeni aracinizi alacaksiniz sonra
1. Eski aracinizin MTV muafiyet iptali
2. yeni aracinizin MTV muafiyeti
icin vergi dairesine basvuracaksiniz.

aesacus

Hocam selamlar tekrar rahatsiz ediyorum, vergi dairesi MTV dilekceme bugun dondu ve MTV muafiyetimi yeni aracima aktaramayacagimi soyledi. Araci tescil ederken engelli araci olarak tescil etmeliymisim, hususi arac oldugu icin MTV indirimini aktaramayacaklarini soylediler.

Nasil bir yol izlemeliyim? Nasil itiraz edebilirim buna?

Üst Alt