Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İl Sağlık Müdürlüğü'nde verilen sürücü raporu ile ÖTV'den muaf araç alınır mı?

casper33

Üye
Konular
36
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar ben kas hastasıyım h sınıfı ehliyetim var. H sınıfı ehliyet alır özel tertibatlı araç kullanır ibareli ile süreli rapor ile ÖTV den muaf araç aldım, 2020 yılında 5 yıl doluyor. O verilen rapor süreli raporun süresi doldu ve yeniledim sürekli rapor verdiler fakat özel tertibatlı araç kullanması gereklidir ibaresini yazmadılar hem sürekli hem o ibare yaşamayız dediler ilerleyebilir dediler normal engelli raporu çıktı yürüyüş düz zeminle sınırlı üst ekstremite ince beceride zorluk diye. Şimdi size sorum ben ehliyeti yenilemek için nöroloji doktoruna gitsem nöroloji doktoru özel tertibatlı araç kullanması gereklidir yazıp il sağlık müdürlüğündeki komisyona sevk etse komisyon da elden kumanda edilen gaz fren tertibatı gibi kod yazsa ve ehliyetim kodlu olarak yenilense ben o kodlu ehliyet raporu ve üzerinde sadece engel oranı yazıp özel tertibatlı araç ile ilgili herhangi bir ibare olmayan normal engelli raporu ile ÖTV den muaf yeni bir araç alabilir miyim 5 yıl dolunca. Yani engellilik durumu belirten engelli raporu ve üzerinde kod yazan yeni tip ehliyet ile ÖTV den muaf araç alabilir miyim? Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir yazısı zorunlu mu? Onda yazmasa da ehliyet de kod olarak yazsa olmaz mı? İlla engelli raporunda yazması şart mı?

Bu raporla ötv'siz araç alamazsınız. Rapora itiraz edin, olmazsa mahkemeye gidin. Hem sürekli hem ilerleyebilir olmaz. İlerleyebilirse o zaman sürekli demeyeceksin, kontrol zamanı belirleyeceksin.

Alırsın ben aldım benim raporda da ötv yazmamasına rağmen il sağlık müdürlüğüne itiraz edip verilen kodlar ile ben Bursa da aldım sıkıntı çıkmadı

Mümin Çelik

hangi rapora itiraz ettiniz anlamadım engelli sağlık kurulu raporuna itiraz edip yeni bir engelli sağlık kurulu raporu mu aldınız? Hastalığınız nedir? Bazı hastalıkların adı yetiyor sol üst ekstremite gibi? Hangi kodlarla ehliyet aldınız sağlık kurulu raporunuzda neler yazıyordu.

Mümin Çelik

Raporunuzda ötv ibaresi yoksa otomatik vites ibaresi vardır. Eğer yoksa sağlık müdürlüğü hastane raporunu geçersiz hale getirmiş demektir. Birbirine aykırı iki raporun ikisi de aynı anda geçerli olamaz.

Hiç biri yoktu heyete belirtmeme rağmen sol dizim protez ve kısıtlama mevcut bana sağlık il müdürlüğüne gideceksin onlar verecek dediler bende öyle yaptım sağlık il müdürlüğünde devlet hastanesi ortopedi doktoru sevki ile komisyona girdim kodlar verildi. Hatta yine kendimi sağlama almak için maliyeye bile gidip hem engelli raporumu gösterdim hemde sağlık il müdürlüğünün verdiği raporu gösterdim hatta şefleri idi raporuma bakan bana ortopedi ne yazmış o önemli dedi baktı kısıtlama var alırsın dedi ve aldım,

78 102 47 Sol 3 parmakta da kısıtlama var ondan dolayıda 47 kodu veridi

Yalnız şu var maliye engelli raporun da kas iskelet sistemi ne yazmış ona bakıyor bende ona bakmıştı birde ben rapora itiraz etmedim ötv indirimi için ilk önce maliyeden bilgi aldıktan sonra il sağlık müdürlüğüne giderek komisyona girdim yani benim burda demek istediğim engelli raporunda ötv indirim yazması önemli değil maliye kas iskelet sistemi için heyet ne yazmış ona bakıyor otomatik vites için ama tertibatlı için bu geçerli olur mu onu bilemem sende tertibat var ve mutlaka elinde raporla maliyeye bir danış ben öyle yaptım

Tertibat Konusunda asıl yetkili İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEKİ TERTİBATLI ARAÇ KOMİSYONUDUR. İlgili mevzuat hükümleri aşağıdadır:

• 29 Aralık 2015 Salı Resmî Gazete Sayı : 29577(Ek: 7) İçişleri Bakanlığı Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 4. Maddesinde “........(8) Özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda düzenlenen sağlık raporuna; tanı, sürücü belgesi alabileceği ve özel tertibatlı araç kullanabileceği belirtilerek kod ve sürücü belgesi sınıfı yazılmadan il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulacak komisyona sevk edilir. İl sağlık müdür yardımcısı veya görevlendireceği il sağlık müdürlüğü görevlisinin başkanlığında kişinin sağlık raporunda belirtilen tanı ile ilgili branş uzmanı/uzmanları ve valilikçe kamu kurum/kuruluşlarından veya ilgili meslek odalarından görevlendirilecek bir makine mühendisinden oluşan komisyon tarafından belirlenecek özel tertibat kod numarası ile hangi sınıf sürücü belgesi alabileceği aynı sağlık raporunun ilgili bölümüne yazılır. Bu komisyon il sağlık müdürlüğünce uygun görülen ilçelerde de oluşturulabilir. İl sağlık müdürlüğü tarafından ihtiyaç duyulması halinde bu Komisyona elektrik mühendisi dâhil edilebilir. Komisyon tarafından, aracın tadil edilmesini müteakip sürücünün aracı kullanıp kullanamadığı kontrol edilebilir.”

• Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 02.05.2017 tarih ve 23642684-010.99-E.99-835 sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe konan Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esasların (Ek: 8) ………. 5.1.2.2. maddesine göre: “01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirleme yetkisi İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona verilmiştir. Bu sebeple ÖTV indirimine esas işlemlerde kişi adına düzenlenmiş Engelli Sağlık Kurulu Raporu, sürücü belgesinde veya Sürücü Adayı/Sürücü Sağlık Raporunda (IV. Kısım) belirtilen tertibat kodları birlikte değerlendirilmelidir...... ”

@gunduzm yani hocam engelli sağlık kurulu raporunda sürücü olmaya yada araç almayla alakalı bir ibare olmasa bile il sağlık müdürlüğünün verdiği özel tertibatlı kod ile vereceği raporla ÖTV siz araç alınabilir mi yani? Normal engelli raporunun yanına özel tertibatlı kodlu sürücü raporunu koyup ikisini birden aynı anda verirsek oluyor mu yani?

Bunu en güzel yakınında defterdarlık yada maliye varsa bence ora sor en garantisi benim otomatik ti o nedenle bir sıkıntı çıkmadı

Selamlar,

Bildiğim kadarıyla, engelli raporunda "ÖTV'siz araç alabilir vb." seçeneklerin olması önemli değil. (Zaten bildiğim kadarıyla yeni raporlarda bu bölüm kaldırılmış.)

Engelli sağlık raporunda bakılan "ortopedik engelli" olunması ve özel tertibat kodlu ehliyetin olmasıdır.

Engelli raporundaki ibare sadece Otomatik Vites'in özel tertibat sayılması için önemli. Örneğin benim için, engelli sağlık raporunda otomatik vites kullanır yazması, özelge değerlendirmesinde Vergi Dairesi tarafından olumlu bir argüman olarak değerlendirildi ve olumlu karar verildi.

Cevaplar için teşekkür ederim ama hala net bir kanıya varamadık bu şekilde araç alan yok mu arkadaşlar aranızda?

casper33

Yukarıda arkadaşlar da cevaplamış, bende yazmıştım ama tatmin etmedi sanırım.

İbare önemli değil, ve alan arkadaşlar var. Yine de içinizin rahat etmesini istiyorsanız, Bölge Trafik (Vergi) Dairesine uğrayın ve direk sorun...

StratoS

Estağfirullah hocam cevaplara inanmamak gibi değil de sizin dediğiniz gibi içimi rahatlatmak istiyorum kesin bir ifade örnek bularak. Teşekkür ederim yardım için 👍 Birdd bölge trafik mi belirliyor onu anlamadım vergi dairesi belirlemiyor mu ÖTV den muaf olup olmayacağını? Hatta il den ile bile fark ediyormuş sanırım bir il deki vergi dairesi bir Raporu kabul ederken başka ildeki vergi dairesi etmeyebiliyormuş?

Benim Heyet Raporumda Kas-İskelet Sistemi%48 ve Özel Tertibatlı Araç Kullanması Uygundur yazıyor, İl Sağlık Kurulu da 10.02 kodunu verdi fakat vergi dairesine gidip sorduğumda şaşırtıcı bir şekilde alamayacağımı söyledi, özelge talebinde henüz bulunmadım

casper33

Ben engelliyim, maliye'den emekliyim ve şu anda vergi alanında serbest avukatlık yapıyorum. Benim anladığım ilk raporunuzda"ilerleyebilir" gerekçesiyle araç kullanmanız uygun görülmemiş. Yok eğer raporda böyle bir tespit yoksa o zaman bu raporda sıkıntı yok demektir.

Her halukarda sağlık kuruluna sevkinizi yaptırın, kurul rapordaki tıbbi ifadeleri tertibatlı araç kullanabileceğiniz şeklinde yorumlarsa tertibat kodlarınızı verecektir. Bunu aldıktan sonra ilk rapor önemli değildir. Ancak heyet uygun görmediyse kurul kod verir mi o konuda şüpheliyim.

Belirttiğim gibi kurula başvuracaksınız, uygun görülürse kod alıp araç bayiine gideceksiniz. Maliyeye giderseniz her sorduğunuz memur farklı bir şey söyler.

"Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ibaresi ve ehliyette gerekli kısıtlama kodları olmadan araç alımı mümkün olamaz.

yıllar önce de beni siz aydınlatmıştınız OturanBoğa , var olun..
2016 devlet hastanesi raporumla (süresiz), H sınıfı ehliyetimle araç alabilmiştim. (Özelge de mevcut). Geçtiğimiz yıl ehliyetimi yeniledim, B sınıfı olarak otomatik vites ... kodlar aynı şekilde aktarıldı.
5 yıl çoktan geçti, bu yıl da ÖTV'siz araç alımına niyetlendim. Fakat 2019 öncesi alınan sağlık raporlarının yenilenmesi, e-Rapor'a dönüşmesiyle ilgili bir mevzuat gözüme çarptı. Raporum süresiz olmasına rağmen yenilemem gerecek mi sizce? Ehliyetle ya da kodların belirlendiği sürücü belgesi için yenilediğim diğer komisyon sağlık raporuyla ilerleyemem değil mi?

Son düzenleme:
Üst Alt