Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İlaçları Azaltıp Bırakma Şansım Olur mu?

MusT4nG

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
4
Merhaba,

bahsedeceğim şeyler biraz hayat hikayesi gibi olacak. 2012 yılında Şubat ayında yurtdışında yaşamış olduğum bir olaydan ötürü psikolojim bozuldu. Üniversite hastanesinde görevli bir doçent doktor tarafından özel hastanedeki yerinde muayene edildim. Atipik psikoz tanısıyla tedavim başlamıştı.
İlk başta etken maddesi olanzapin, Zyprexa kullandım bi süre. Sonra invega antidepresan olarak da Efexor vardı. Yan etkiler için akineton vs.
2013 yılı içerisinde de askerlik için GATA'ya muayeneye gittiğimde bipolar bozukluk tanısıyla askerliğe elverişli değildir tanısı kondu.

2013 yılı sonuna doğru da nişanlanınca ilaçlara artık ihtiyacım yok deyip bıraktım bir anda. 2.5 sene sonra 2016 yılında bir kıza aşık olunca rahatsızlığım nüksetti. İlk yurt dışında yaşadığım olayda ayakta, daha sonra ne olduğunu hatırlar biçimde bir atak geçirmiştim. 2016 yılındaki atak bilincini yitirmeye kadar gitti. En son hastanede tüm vücudumu kasmışım, ayağıma iğne batırmışlar farketmemişim. Bir süre sonra ayıldım.
Tekrar yine ilaçlara başlandı. 2016 yılı Şubat ayından beridir de ilaç kullanmaya devam ediyorum.

Bu süreç içerisinde antidepresanlarla beraber aylık invega nın etken maddesi paliperidon içeren Xeplion iğnesi vuruluyordum 150mg lık. Bunu yaklaşık 2 sene kullandıktan sonra çok ruhsuz ve cinsel isteksizlik hissettiğimi söyleyince doktora Abilify Mentana iğnesine geçiş yaptık.
2012 yılından bu yana gerçekleşen rahatsızlık dönemim boyunca çok dolandırıldım, artık benim iyi niyetimden mi saflığımdan mı bilemem ama ilaçların farklı bi ruh haline soktuğu kesin.
Mentanadan sonra tekrar invegaya geçtim ve son 2 yıldır da düzenli olarak kullandığım ilaçlar 150mg Efexor, 300 mg Wellbutrin, 6 mg Invega ve yan etkiler için de 2 mg akineton. 4 yıllık bir dönemde de bu ilaçlarla beraber 2 tane 4 mg lık edronaxta alıyordum. Onu bıraktım.

Son olarak devlet hastanesinde çıktığım psikiyatırda 2 mg akinetonu günde yarım al dedi. Çünkü ilerde alzheimer riski var dedi.

Ben ilaçları bırakmak istiyorum ama bunun hiç mümkünatı var mı bilemiyorum. Çevremdeki birçok kişi bırakmam gerektiğini söylüyor senin elinde diyorlar.
Şu an 37 yaşındayım, bekarım annemle birlikte yaşıyorum. Kardeşim yok. Babamı 2008 yılında kanserden kaybettim. Nene, dede de kalmadı onlar da vefat etti. Bundan sonra artık ne kadar yaşayacaksam evlilik olur mu olsa geçinebilir miyim bilmiyorum. Ruh hali değişken zaten o ayrı bir konu. Bazen depresif bazen manik. Bazen stabil. Karışık, aynen yazdıklarım gibi.

Bana doktorların dediği şey, eğer ilaç kullanmazsam ve atak geçirirsem her atağın bir önceki ataktan daha şiddetli olacağını söylediler. Ya da tüm bu ilaçları bırakıp aylık iğne ile koruyucu olması açısından, bırakabilir miyim ki?

@MusT4nG,

Öncelikle; foruma hoşgeldiniz Ölmüş yakınlarınıza Allah (c.c) rahmet eylesin.

İlaçları azaltıp bırakma şansınız olabilir. Ama bundan sonraki süreçte nasıl olursunuz ? Asıl düşünülmesi gereken bu.

Doktorlarınızın da dediği gibi ilaç kullanmayıp atak geçirirseniz her "yeni" atak daha şiddetli olabilir.

Çünkü konunun başında "Atipik psikoz tanısıyla tedavim başlamıştı." diye yazmışsınız.

Ben de psikozum ve stabilim. Bu dengenin sürekliliği için ilaçlara da devam etmek zorundayım:

Hakkınızda hayırlısı olsun. Geçmiş olsun.

@MusT4nG,

Hayır. İlaç bırakma. Bipolar birinin ilaçsız ayakta kalma ihtimali sıfırdır. İlaçlar insana stabil bir yaşam sağlar. ASLA ama ASLA ilacı bırakma.

benimde bi ara ilaçları fena bırakasım var ama ne zaman bilmiyorum :) alkolden sonra ilaçlar çekilmiyor ya

Ama siz yine de ilaçlarınızı bırakmayın, doktor kontrolünü aksatmayın.

@Descartes, ilginiz için teşekkür ederim. Şu an zaten rahatsızlığım ne ona da tam karar verilemiyor. Kimine göre psikoz kimine göre bipolar onu da tam çözebilmiş değilim. Ama hayatım boyunca mantığımı kullanmayıp duygularımla karar vermişimdir. Bu da çoğu zaman iyi sonuçlar doğurmuyor.
Böyle düşününce bipolarım diyorum. Ama daha önce ataktan önce ve sonra sesler duyup bu sesleri yorumlama durumu da psikoz sanırım.
@OturanBoğa, Beni cesaretlendiren durum sadece 2.5 sene bir ilaçsız kalma dönemim ama sonu gene hüsran oldu tabi. Peki yazıda bahsettiğim gibi sadece Xeplion'la ayda bir iğne ile devam etme şansım olur mu ki? Koruyucu olarak yani atak geçirme ihtimaline karşı.

@çılgın bipolar, ilginiz için teşekkür ederim.

@MusT4nG, dostum merhaba, aynı yaştayız benzer bir çok ilacı kullanmışız. ben 7 kez yatmak zorunda kaldım. bunların 4 u ilaçları bıraktıkdan sonra 1 hafta ile 1 ay arasında değişen sürelerde oldu. ilaçların yan etkileri ağır olsa da yoksunluğu da çok ağır geçiyor. hatta kendine veya çevrene zarar verme ihtimalin bile var. sırf bu ihtimal için bile ilaçları istemesek de bırakmamalıyız. TRSM lerine gitmeni öneririm. orada senin gibi insanlarla tanışabilirsin,belki arkadaşlıklar kurabilirsin.
evlilik için maddi özgürlük lazım, ilerde belki durumun stabil bir hal aldığında evlenebilirsin tabi evleneceğin insanın da sabırlı olması lazım. bu işlerde ben çok kaderciyimdir kaderde varsa olur kaderde yoksa hasta da olmasan olmaz. tabi bu benim inancım. umarım şifa bulursun ve stabil bir hale gelirsin. tekrar geçmş olsun. forumda kalmaya devam et burada senin gibi bir çok hasta var ara ara mesajlaşabilirsin

@Ben_Claudius, ilgin için teşekkür ederim. Ben 2012'de ilk rahatsızlandığımda doktorum yatış vermedi. Ama yaklaşık 1 ay boyunca zaten zyprexa da kullandığım için zaman uyuyarak geçti. Ancak bi nebze kendime 1 aydan sonra gelebildim sanırım. Aynı şekilde 2016'da tekrar atak geçirince onda da yatmak istemedim, yine yatmadım üniversite hastanesinde doktorum durumumu bildiği için. 2013-2018 yılları arasında kendi şirketim vardı elektrik üzerine. Ama ortağın uğrattığı zararlar yüzünden kapatmak zorunda kaldım.
İlaç kullandığım süreç içerisinde çok aktif çalışamıyordum. Sabah geç geliyordum. İşleri erteliyordum. Sonunda battık zaten. Şu an çalışıyorum boşta değilim elektrik elektronik mühendisiyim ama sürücü kursunda çalışıyorum ilçede. 2011 yılında Eylül ayında mezun olmuştum. Çok geçmeden 2012 yılında Şubat ayında rahatsızlanınca süreç farklı gelişti. Öğrencilik hayatım başarılarla dolu iken gerçek hayatta sınıfta kaldık. Mesleki anlamda kendimi de geliştiremedim. 2020 yılında Şubat ayında 6 aylık iş arama vizesi kapsamında Almanya'ya gitmiştim. 16 Mart'ta pandemi patladı, 4 ay sonra da geri geldim.
İşin özü artık kendime olan inancımı da güvenimi de kaybettim. Muhtemelen hayatta tek başına ayakta kalabilecek birisi değilim sanırım. Yurtdışına gitme olayını askıya aldım. Annem 70 yaşında bana artık ihtiyacının olduğu dönem o yüzden tek bırakmak istemiyorum.

@mehmet985, ben alkol aldığım zaman ilaç içmiyorum.ilac ile alkol tepkimeye giriyor.Mal yapıyor beni, zaten alkolün üzerine ilaç içersen karaciğerin ağlar☺️

Ben 2012den beri tedavi görüyorum. Son 7 yılı özel klinikte tedavi görüyorum, devlet hastanesinde hep aynı dr a ilaç yazdırıyorum. Teşhislerim şizoaffektif bozukluk ve bipolar bozukluk. Bu son 7 yılda ilaçları 1 kez bile aksatmadım. Şu an rexapin 20mg dan 10mg a düşürüldü. Eskiden cedrina'yı 750mg kullanırken şimdi 150mg kullanıyorum. Bu ilaçlara ek olarak 6mg invega (sabah, akşam) ve 500mg depakin (sabah, akşam) kullanıyorum. Şu an 15 aydır remisyondayım. Doktorum aşamalı olarak ilaç dozajını azaltma aşamasında. Artık ilaçsızda uyuyabiliyorum, sinirlerim alınmış gibi sakinim. Çok şükür.

@dreamfail, paylaşımınız için teşekkürler. Ben özel doktorlara da çok çıktım. Devlet doktorlarina da doz azaltımı pek yapılamadı. Yani mesela 300 mg di efexor o 150 ye indi ama 300 mg wellbutrin eklendi. İnvega yi ben sadece akşam alıyorum 6 mg , sonrasinda uyku da yapiyo zaten uyuyabiliyorum. Bilmiyorum iyi bı doktora danışmak lazım sanırım.

@MusT4nG, çeşitli doktorlar bana bu tür hastalıkların şeker ve tansiyon hastalıkları ile çok benzer olduklarını söyledi, yani karakter veya zihniyet değişimi ile tedavisi mümkün değilmiş, tek çare ilaç kullanmakmış, sebebi de beyinin biyokimyası imiş. kimse ilaçlara bağımlı ve muhtaç yaşamak istemez tabi ama şimdilik en iyi seçenek ilaç kullanmak gibi görünüyor. bazı akşamlar ana haberlerde bu tür hastalıkları olanların yakın ailelerinden birilerine ciddi zararlar verdiğini izliyoruz, en çok da bu tür şeyler bize ders olmalı. tedavi olmamak bile bile lades olmak.

Ben iğneyi 1 gün geç yaptırdım duyduğum sesler dayanılmaz arttı bıraktığımda herhalde öteki tarafı boylarım diye düşünüyorum 😁😂

Üst Alt