Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İlköğretim çağı öncesi işitme özürlü olmak ve ÖMSS..?

KaramsarCocuk

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Merhaba,

Başvuru şartlarındaki bu mevzuyu anlamadım? Benim işitme kaybım ortaokulda başladı liseyide normal lisede okudum. Bu durumda özürlü memurluk sınavına giremeyecek miyim? Bu maddeyi tam olarak anlamadım bana izah edebilen olursa sevinirim.

5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri
(Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumlarını; ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme özürlüler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olan işitme özürlülerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme özürlü olarak okumuş olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir diğer vb. resmî belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme özürlü olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olmuş kabul edilmeyecektir. Sadece kuraya başvuracak adayların bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmez.)

Özür oranın %40 ve üzerinde ise elbette girebilirsin.

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgelerini verenler
ayrı bir kitapçık ile sınava tabii olacaklardır. İlköğretimden sonra kayıp yaşayanlar diğer özür gruplarının gireceği sınavlar ile aynı sorulara cevap verecekler ancak 60 dk'ya ilaveten 20 dk ek süre vereceklerdir. (Toplam 80 dk)

2 gruba ayrılmış bu ilkokul öncesi işitme engelli okuluna gidenler için hiç konuşamayan ve duymayan dudak okuyucu arkdaşlar için daha uygundur onların hakkını yememek gerekir benimde ilkokul öncesi raporum var ama işitme egnelli okuluna da gitmedim normal işitme olarak belirledim normalden gireceğim

ben anlamadım burdaki mevzuyu. her engel grubuna farklı sorular verilemeyecekmiydi. yoksa ben mi yanlış biliyorum. mesela görme engellilere ayrı işitme engellilere ayrı. ilkokul öncesi işitme engelli olanlara da ayrı ayrı sorular sorulacak bildiğim kadarıyla. umarım yanılmıyorumdur aksi taktirde bu haksızlık olur herkesin öğrenme ve algılama düzeyleri farklıdır.

3.1 SINAVIN KAPSAMI
2012-ÖMSS 29 Nisan 2012 Pazar günü sabah saat 10.00’da başlayacaktır. Sınavda; adayların
öğrenim düzeyine ve özür grubuna uygun Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerini içeren bir soru
kitapçığı ve bir cevap kâğıdı kullanılacaktır. Testler her öğrenim düzeyi ve özür grubu için ayrı soru
kitapçığı olarak hazırlanacaktır. Her aday sadece bir soru kitapçığı kullanacaktır. Soru
kitapçıklarında yer alan sorular 5 cevap seçenekli olacaktır.
Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için
içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları
yapılacaktır.
İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adaylar işitme özürlüler için hazırlanan soru
kitapçığını kullanacaklardır.
Zihinsel özürlü olan adaylar zihinsel özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.
Cevaplama süresi 60 dakika olacak ancak; özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları
yapılacaktır.

arkadasım ilköretım oncesı belgesı olanların tek farkı + 20 dk.işitme engellierin hepside aynı sınav kıtapcıgına tabii tutulacak..sadece ilkögretım oncesı belgesı olanlara + 20 dk sure tanınacak..

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri
yani ilkokul başlamadan önce doğuştan dolayı ve 0-6 yaş içinde işitme engelli olanlar aday başvuru formu içinde yanındaki boş kutuyu işaretlenir. tabi ilk aldığın raporu(ilkokul başlamadan önceki ilk rapor) ile ÖSYM başvuru yeri bildiriyorsunuz.

YiRiZMa;

ben senin düşündüğün gibi düşünmüştüm önce gittim sordum aile sosyal hizmetlerine.ilköğretim belgesi olanların + 20 dk süresi ajantajı olacagını soyledıler bana..soruların işitme engellerin arasında ayrım olmayacagını soylediler.

Arkadaşlar kılavuzda yazan ibareleri aynen koyuyorum:

(ÖMSS Kılavuzu Sayfa 1)

• İşitme özürlülerden ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olanlar işitme özürlü
olanların aynı müfredatı okudukları, karmaşık ve uzun paragraflar içermeyen sorular ile
hazırlanmış testlerde diğer özür grupları içinde bulunanlar ile aynı sorulara cevap
verebileceklerine ancak, algılamada gecikmeler olacağından sınav süresinin 1/3’ü kadar
ek süre verilmesine,

ki bu da 20 dk ek süre demektir. Ve YiRiZMa arkadaşımızın da dediği gibi her özür grubuna farklı sorular sorulacağını tahmin ediyorduk ama kılavuzda yazan altı çizili ibare umduğumuz gibi söylemiyor.

(ÖMSS Kılavuzu Sayfa 1-2)

• İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olanlar için aynı müfredatı okusalar bile ek sürenin yetersiz olacağı ve onlara soruların içeriklerinin de günlük ve yaygın olarak kullanılan kelimelerden oluşan soruların yer aldığı ayrı bir test hazırlanmasına ve sınav süresinin 1/3’ü kadar ek süre verilmesine,

Yani ilköğretime başlamadan önce işitme özürlü olduğunu belgeleyenler yukarıdaki altı çizili ibareye göre ayrı bir teste tabii olacaklar ve yine 20 dk ek süre hakkı kazanacaklardır.

- Ben de doğuştan işitme özürlü olmama rağmen normal okullarda ve üniversitede okuduğum için bu belgeyi dikkate almadım, Ömss'nin standart testine tabii olacağım.

erkan doğuştan olanların soruları kolay olacak görevliler ne biliyoki benim doğuştan rapor yok ama işaretledim çünkü doğuştan belgem yok sadece

benimde doğuştan ama benimde belgem yok ben normal okul ve liselerde okudum.valla ekinos bana görevliler öyle söyledi benimde bilgim yok..onların avantajı + 20 dk olacagını soyledıler.

hayırlısı neyse o olsun arkadaşlar.inşallah istediğine ulaşır bu sınavda

bütün bunların çözümü zor değil karmaşık halde bırakmak işlerine geliyor..!
iştme engelli 20-25 yaşına gelmiş hangi aile 15 yıllık raporu saklamıştır?? bütün umutlar boşa çıktı adeletsizlik aynen devam sanki doğuştan iştme engelliyi ayırd etmek bu kadar zormuş gibi.

bütün bunların çözümü zor değil karmaşık halde bırakmak işlerine geliyor..!

benim belgem yoktu okul öncesi işaretlettim zaten ırsi anneden ama belge yoktu normal okula gittim lise 88 puan aldım

cihazla işitebilen ile hiç işitemeyen arasındaki fark nasıl olacak peki, hiç işitemeyen normal okulda okuyamıyor ve bu soruları düzgün yanıtlayabilmesi mümkün değil.

38 yaşındayım 30 yaşından sonra ortayı da liseyi de dışarıdan okudum kitapla başardım
genelde o da göze hitap ediyo duymayla alakası yok yani

Siz hiç duyabiliyormusunuz bilmiyorum, ama çok iyi yazdığınızı söyleyebilirim, benim kardeşim engelli ilköğretim okulunu ve meslek lisesi engelli sınıfını bitirdi duyma cihazlada mümkün değil işaret dili ile arkadaşları ile çok iyi bir iletişim kurabiliyor ama bizimle mesajlaşırken cümleleri düzensiz ve düşük cümleler kullanıyor bu durumda soruları yanıtlayabilmesinin çok güç olması doğal ve birkaç soruya baktım ancak düşünce gücüne dayalı sorular olduğunu fark ettim acaba ben yanlış sorularamı baktım? bilmiyorum bu kaşam tekrar kontrol edeceğim.

Üst Alt