Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İmc 801 scooter motorunda kömür değişimini doğru şekilde yapamıyorum..?

MUR37

Üye
Konular
71
Reaksiyonlar
1
Arkadaşlar imc 801 model scooter kullanıyorum aslında çok rahat bir araç bana göre (boy ve kireçlenme sebebi ile yüksek ve geniş olmasından)
Sorunum şudur;
Aracımın 3 yıl önce beyni yandı orjinalini bulamadığım için başka bir beyin taktık şarj göstermemesi haricinde hiçbir şikayetim yoktu, ancak bu aracın 800w motoru var ve 4 adet kömürle çalışan bir motor, bulunduğum yerde bu tür araçlara bakan usta yok, bu sebeple kendi imkan ve çevremle yapmaya çalışıyorum. Ama bir türlü kömür montaj işinde başarılı olamadık taktığımız kömür ya bir ay yada bir gün içinde bozuluyor, kömürlerinin çalışmadığında araba güç kaybediyor en ufak bir rampayı çıkamıyor, (genelinde işlem basit aslında eskisini çıkar içini temizle yenisini tak) artık bıktım maddi gücümde yenisini almaya müsait değil;
Özetlemek gerekirse, bu kömür olayını benmi yapamıyorum yoksa içindeki kollektör çizildi veya bozulduda benim taktığım kömürlerimi bozuyor, bunun motorunu alsam çokmu pahalı (motorun tam olarak üzeri okunmuyor, lütfen bilen biri varsa yardım edebilirmi?

Akülü engelli araçları aküyle beslendiği için DC fırçalı motorlar veya fırçasız AC motorlar kullanır. Sizin aracınız fırçalı motor kullanıyor. Dc fırçalı motorlarda fırçaların en az %60 bakır alaşımlı karbondan imal edilmesi gerekir. Kömürünüz özel bir ölçüyse otomobil şarj dinamolarının bakırlı kömürlerinden ölçünüze uyabilecek büyük bir boy alıp bunu demir testersi , eğe ve farklı kalınlıklarda su zımparaları ile kesip işleyerek içindeki bakır tele zarar vermeden motorunuza sığacak ölçüye getirebilirsiniz. Otomobil şarj dinamosu kömürleri oldukça kalitelidir ve uzun süre işinizi görür. İki telli olan dinamo kömürlerini iki telin arasından spiral taşlamayla kesip meyra optimuslara kömür yapardım.

Recep Koçer
sevigili kardeşim orası burası derken motoru söktük kollektör aşırı derecede kararmış ve sarı yerde eğimler oluşmuş sık kömür sorunu sebebi buna bağladık kollektörü yeni sardırdık rulmanlar değişti kömürler değişti (bunları Ankara’da bir bobinajcıya yaptırdık adam her safhasını video çekerek bilgilendirdi ) ancak şuan fren (manyetik) sıkıntı geç devreye giriyor aslında usta onuda kontrolü yaptı.
dün montajını yaptık ileri sıkıntı yok ancak geri neredeyse hiç gitmiyor ve güç aktarımı nerede ise sıfır freni devre dışı bırakıp denedik olmadı
3 yıl önce taktığımız beyinden başka aklımızda başka bir şey gelmiyor onuda ileri giderken hem güç var hemde hızı çok iyi taktığımız beyin drive d51140,05 (üstünde yazan)

şaşırdım kaldım yaklaşık kömür kollektör şu bu derken 2000₺ masrafım oldu ayrıca bunları hidrolik ve mekanikten anlayan bir arkadaşım yapıveriyor.
bu konuda fikri tecrübesi bilgisi olan varsa rica ediyorum yardım edin, yenisini almayada şuan gücüm yok benim aracın tipi ile aynı 500v motorlusu imc de 18000₺

Mekanik ile alakalı ihtimaller denendiği halde motordan istenen verimi alamadığınız anlaşılıyor. Bunun sebebi yeni motor sarımları orijinal olmadığı için olabilir. Orijinal motor sarımında gücü arttırmak için bakır telin içine farklı maddeler katılarak ve çok katlı özel sarım teknikleri kullanılarak ve kömür sayısı arttırılarak; örneğin 400 wattlık bir motor boyutu değiştirilmeden 600 watta çıkartılabiliyor. Bizim bobinajcı arkadaşların DC motorlarda bu tekniklere mühendislik boyutunda hakim olmama ihtimali olabilir. Daha ziyade oto marş motoru sarımı yapıldığından scooter motorlarını da tek sıra olarak aynı teknikle sarıyor olabilirler. Kullanılan bobin tellerinin standart vernik kaplı bakır olduğu da düşünülürse, marş motorlarının scooter motorları gibi dakikada 6000 devir dönmesi de gerekmediğinden, sarılan marş motorları otomobillerde istenen performansı yakalayabilir. Ancak engelli scooterlerinde orijinal rotor sarımının eşdeğerine yaklaşılamazsa dakikada 6000 devirlere ulaşamayıp 4000 devirlerde kalan motorlar aküyü daha fazla harcarken daha düşük hızlarda çalışarak bir kaç saatlik uzun sürüşlerde ısınıp yakın bir zamanda bobinin kavrulmasına ve akabinde, beyinin motor çıkışlarının yanmasına kadar giden silsileler zincirinin oluşmasına yol açıyor.
Sdrive, Egis, Solo, Rhino, Curtis, DZ110 gibi DC motor sürücü devreleri kare dalga gerilim kontrolü ( PWM) devreleri kullanır. Motor hızı, ileri ve geri hareketi, motorun yavaşlayıp durması, kalkış ve duruş süreleri ve manyetik frenin devreye girip devreden çıkması gibi parametreler bu modül üzerindeki mikrokontroler devresinin; gaz kolundaki throttle potanyometreye yaptığımız yön hareketini algılaması ve bu analog bilgiyi dijital bilgiye ( 1 ve 0 lardan oluşan dizilimler) çevirerek ; 4 kanallı mosfet sürücü devresine bilgi göndermesi ve doğrudan motora bağlı olan H devresi dediğimiz ikişerli gruplar halindeki dört grup power mosfetten hangi iki grubun devreye gireceğini belirlemesi mantığıyla çalışır. Bu modüller içinde mikrokontrolere bağlı bekçi köpeği (Watch dog ) devresi; araç kontak anahtarı açıldığı andan, kontak anahtarı kapanana kadar olan süreçte; tüm elektrik sistemini mili saniyede bir kaç kez denetleyerek araç üzerindeki engellinin can güvenliğini etkileyecek tüm arızalarda sistemi kapatıp motor frenini devreye alır ve ışıklı şarj göstergesi veya dijital göstergede bu hatayı gösteren bir işaret verir. Benim nacizane tavsiyem, istenen performansı sağlamayabilme olasılığı olan arızalı motorun rotor bobinini sardırmak yerine bu aracın şase bağlantısı ve janta giren aks mili çapına uyumlu ve eski motorun gücünden daha yüksek Watt değerinde olmayan (Daha yüksek güçlü motor takılırsa motor sürücünün Sdrive, solo, egis, rhino, Curtis, DZ110 v.b. aşırı akımdan yanma ihtimalini önlemek için daha yüksek amperlisinin alınıp takılması gerekir.) tamir görmemiş ve temiz ikinci el bir şanzıman motor takımı alıp eski motorun bağlantı kablosunu bu motora bağlamanız olacak.
Sarılan motorun işinizi göreceğini düşünüyorsanız;
Sdrive beyin proğramı fabrikasyon ileri %100 ve geri %50 ayarlıdır. Sdrive Egis beyinler için PP1 proğram cihazı veya bilgisayar bağlantı kablosu ve PG proğramını kullanarak, sdrive beyine bağlanıp reverse speed ayarı 70 ile 100 oranı arasında ayarlanarak geri hız tekrar denenmeli. Frenin devreye geç girip çıkması sorunu ise forward ve reverse yani ileri ve geri ayar menüsündeki acceleration ( kalkış hızlanma süresi ) ve deceleration ( Duruş süresi ) ayarları 50 den 100 e yaklaştırılarak yapılmalıdır.

Son düzenleme:
Kaliteli kömür alabileceğim bir yer varmı arkadaşlar taktığım kömürler bir ay sonunda bitiyor

Üst Alt