Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İndirimli araç alımı için ille de ehliyet mi olmalı?

Konular
17
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar %84 raporum var ortopedik. Ben kendim ehliyet alamadım diyelim. Bu sebeple indirimli araç alamayacak mıyım? Ehliyetim olmadan da olsa alabileceksem söz konusu raporum yeterli olur mu bunun için? Ve de bu indirim neleri kapsıyor tam olarak Ötv, Mtv vs. vs. Detaylı bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

Rahatsızlığıniz ortopedik olduğu için orana bakılmaksızın araç alımından faydalanabilirsiniz
James Eastwood

Redmi Note 5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ehliyetin yoksa sen alamazsın. senin üzerine bir başkasının alabilmesi için de %90 üzeri rapor gerekli.

Engellinin üzerine bir başkasının alması gibi bir şey söz konusu değil.
%90 ve üzeri engelli adına her şartta araç alınabilir, bu aracı herkes kullanabilir.
%90 altında ise engel alt ve/veya üst ekstremite kısıtı şeklinde ortopedik olmalı, ve manuel vitesli bir aracı kullanabilmek için ek bir tertibata ihtiyaç duyulmalı.
Ve uygun kodlar içeren ehliyet de kesinlikle şart.

2 şekilde alınıyor indirimli araç

James Eastwood

şu şekilde alınıyor indirimli araç

1-%90 ve üstü olacak raporunuz
2-%90 altı ise h sınıfı ehliyet olması gerek

bayi satış fiyatı 247.000 tl olan araçlar alabiliyoruz
sadece ötv ödemiyorsunuz kdv ödüyorsunuz

örnek:200,000 tl olan bir araç için yaklaşık 120,000 tl kadar bir rakam çıkıyor
araç aldıktan sonra mtv ödemiyorsunuz birde

mbidis

Hocam saçma değil mi ? Daha once dava konusu olmuş mu acaba bilginiz var mi ? %20 engeli olan biti bile indirimli alabiliyorken ben alamıyorum. Ehliyet vermiyorlar insan yerine konmuyoruz peki benden durumu iyi olanlar bile alırken benim ailemden biri bile alamıyor %89 bile olsa. Sözde engellileri düşünüyorlar. Hem ehliyet verme hem de bu şahıs araba alamaz de. Insanı çok güzel bir şekilde kaçak yollara sevkediyorlar.

saçma değil aslında bu işin suistimali olmaması için doğru bir prosedür aslında
%20 raporu olan indirim alamaz bunda anlaşalım
[FONT=sans-serif]
2 şekilde alınıyor indirimli araç[/FONT]

[FONT=sans-serif]1-%90 ve üstü olacak raporunuz[/FONT]
[FONT=sans-serif]2-%90 altı ise eki h sınıfı yeni tip B sınıfı ehliyet olması gerek ve raporda özel tertibatlı araç kullanır ibaresi istiyorlar [/FONT]

mbidis

yanlışınız var %20 eğer ortopedik bir rahatsızlığı varsa ve sağlık kurulu uygun görürse ötv muafiyetli araç alabilir.

%40 altındakileri zaten engelli olarak görmüyor yasa onun için engelli ehliyeti alamaz sağlık kurulu raporunda kısıtlamalar olsa bile alamaz

otomotiv firmaları %40 rapor ve yeni tip ehliyet istiyor
3 araba aldım sattım şimdi yeni 1 araç bakıyorum rapor tarihine bile takılan oto firmaları var hepsine savaş açtım

James Eastwood

%20 ortopedik özel tertibatlı araç kullanabilen engelliliğe sahip olan kişi sizin gibi normal aracı kullanamıyor. Yani siz örneğin araç alıp normal kullanırsınız, araç kiralayabilirsiniz, Babanızın aracını alıp kullanırsınız mesela. Tamam sizde engellisiniz ama kullanırsınız.

Ama ortopedik engelli arkadaşım, araca özel tertibat yaptıramadan kullanamıyor. Normal araç kullanamadığı için kiralayamıyor, babasının akrabasının aracını alamıyor.

Burada önemli olan husus, engelliye değil özel tertibatlı araca ÖTV muafiyeti sağlanması konusudur. %90 üzeri engelliler gibi, ortopedik engelliler ÖTV muafiyeti alamıyor, Özel tertibatlı araçları ÖTV muafiyeti alıyor aslında.

Ve en önemlisi o özel tertibatlı araçları belli kurallar dahilinde sadece belli yakınları kullanabilirse kullanıyor. Yani belli şartlarda o araçları sadece kendileri kullanabiliyorlar.

Son olarak, ortopedik engelli arkadaşların çoğu belden aşağı yani alt ekstremite engelliler. Birçok arkadaşımız tekerlekli sandalye kullanıyor. Yani bu arkadaşlar yardım almadan yürütemiyor. Araçları olmazsa bir yerden bir yere gidemiyorlar.

Bunun neresi saçma?

StratoS benimde engelim ortopedik. Hem de % 84 ama ehliyet alamazsam ne ben araba alabilecem ne de benim adıma yakınlarım. Şimdi bunun neresi mantikli. %20 %30 engeli olup özel tertibatlı araç kullanabilir diye rapor alıp araba alıyor ama ne ben ne de yakınlarım alamıyor. %89 engelli olsak bile insan yerine konmamamzin nesi mantikli. En azından ben anlamıyorsam yakınlarım alabilmeli. Eşitlik ilkesine tamamen aykırı. Tanımadığımız 3 4 kişi hayatımıza yon vermeye çalışıyor ne yaşadığımızı bilmeden.
mbidis özel tertibat ibaresi varsa raporda alabiliyorlar diye biliyorum forumda çok gördüm cunku

Ata_Türk hocam ayaklarımın yani sıra ellerimde de hafif bir problem var fakat sürüşe engel değil. İlk heyette doktor test bile etmedi süzüp tamam cik dedi o an anladım sorun çıkaracaklar diye. Ikinci heyet test etti sürmeme engel bir durumum olmamasına rağmen kararsız bir şekilde onlarda red verdi ilkinde red yediğim icin muhtemelen üstten emir alıyorlar yoksa açıklaması olamaz. Tum vücudu felç olup parmaklarını dahi oynatmayan, kavrayamayan birinin ehliyeti olduğunu ve surebildigini video olarak gösterdim hiç bir sey diyemedi buna rağmen red verdiler. İkinci itiraz hakkım da yok dendi bana. Vermezlerse ikinci el alır kullanırım yapacak bir sey yok.

Üst Alt