Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İrritabl bağırsak sendromu (İBS) hastalığı ve askerlik..?

otof

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba

23 yaşındayım 15 yaşından beri ibs hastasıyım*
artık askere gitmem gerekiyor ama ben ibs'li bir insanın nasıl askerlik yapabileceğini merak ediyorum.

bildiğim kadarıyla ibs hastalarına muafiyet verilmiyor.
ben muaf olmakta istemiyorum ama bu hastalıkla nasıl olacak?
askerlikten korkmuyorum ama bu hastalık yüzünden orada yaşayacaklarımdan çok korkuyorum.

bilgilerinizi benimle palaşırsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler.

* Toplumun yaklaşık %15'inde görülen, en yaygın sindirim sistemi hastalıklarından biri olan İrritabl Bağırsak Sendromu, bağırsak alışkanlığınızda altta bir hastalık olmadan meydana gelen, karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik, şişlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtileri bir arada gösteren bir sendromdur.

otof

irritabl bağırsak sendromu maalesef muafiyet sağlamıyor. Ama gittiğin yerde durumu izah edip uygun bir yerde görevlendirilmeyi isteyebilirsin.

Benim bildiğim kadarıyla da ibs hastalarına muafiyet veriliyor.bende ibs hastasıyım bende başvuru yapacam.cevremdeki ibs hastaları da muafiyetlerini aldılar.benim yanlış bildigim yer mi var yoksa.111 sayılı kanunda 45.madde de B bölümünün 8.maddesinde crohn ve ülseratif kolit diyor.yoksa ben mi yanlış anladım ya.

ibs nin 2 çeşiti var.
İrritabl bağırsak sendromu mu yoksa iltihabi bağırsak sendromu mu?

Benim ki ülseratif pankolit olarak geçiyor.kalin bağırsağı tamamı tutulumda.dediginiz 2 gruptan hangisine giriyor bilmiyorum hocam.sanirsam iltihabı bağırsağa giriyor

Benim hastalık grubun kısaltılmışı ibh mis sanırsam hocam. Sıkıntı bende oturanboga abime bir özür borçluyum sanırsam

Nsl oldu askerlik durumunuz acaba cevap yazarmisiniz
otof nasil oldu askerlik işleminiz yardimci olurmusunuz bende de var bu hastalık ve suan askerim tedaviye gonderildim

@oturanBoga

Bnm hastalik raktosigmoid bölgede multipl ülserler ibh hemoroid yazıyor doktor dedi hava degisimim bitmek üzere 15 daha rapor veririm dedi ama ne yapmam lazim bu sekilde askeriyeye donemem

Son düzenleme:
Uğur Günğör

Geri dönüp askerlik yapamayacağına doktorları ikna edebilmen lazım. Ya da insanlık namına seni sağlığın açısından uygun bir yerde-görevde tutmaları gerekir.

İBS (spastik kolon) hastaları askerlik yapar mı?

İBS (spastik kolon) hastasıyım hastalık tipi ishal hastalık atakları ileri derece artmış durumda bu bağlamda da yaşam kalitem %100 düştü diye bilirim sosyal hayatım, iş ve eğitim hayatım tamamen bitti kısa mesafelere bile yolculuk yapamıyorum haftanın bazı günleri evden dahi çıkamıyorum ve askere gitmem gerekecek bu durumda askerlik yapmam imkansız ne yapmam gerekiyor? ne yapmalıyım? lütfen yardım edin çok zor durumdayım.

@m.ozturkk
öncelikle geçmiş olsun hocam bu hastalık 2 sene falan önce bana da oldu her sabah tuvalet ihtiyacım olmasada en az 3 4 kere tuvalete gitmeden evden çıkamazdım bu olay yaklaşık 5 6 ay devam etti en sonunda dayanılmaz hale geldi ve doktora gitmek zorunda kaldım neyse uzatmayın tahliller sonucu bişey çıkmadı doktor psikolojik de olabilr dedi bende çok kötüyüm dedim ve bi ilaç yazayım 3 ay kullan bırak dedi. İlaçın adı spasmomen inanır mısın ilk gün etkisini gösterdi isali kesti kırapmları azalttı. Her neyse 3 ay 3 kutu kullandım baya bi geçti neyse hapı bıraktım. 5 6 ay sonra tekrar etti yine 3 kutu kullandım yine geçti.
Yaklaşık 2 buçuk 3 sene olacak 15 20 gün önce tekrarladı yine 2 kutu yazdırdım kullanıyorum şuan eskisine göre daha iyiyim. Size tavsiyem askerlik gelmeden üniversitesi hastanesi
[FONT=Roboto]Gastroenteroloji bölümüne gidip muayene olmak ordan verilen raporları ilaçları askerlikte göstermeniz olacaktır.
Son olarak bu hastalık inatlaşmayı seviyor ama dikkat etmek lazım yoksa dona doldurmamak elde bile değil 😀.
İnşallah yazdıklarım da yardımcı olmuşumdur tekrar geçmiş olsun acil şifalar diliyorum. [/FONT]

@i_brahi_m

Öncelikle size'de geçmiş olsun hocam ''spasmomen'' isimli ilacın tedavinizde etkili olmasına sağlığınıza kavuşmanıza sevindim.
Benim bu hastalıkla tanışmam yaklaşık bir yıl öncesine dayanıyor. Başlarda kabul edilebilir olan bu hastalık gün geçtikçe atakların şiddetlenmesi ile dayanılmaz kabul edilemez bir hal aldı bu süre zarfında bir çok farklı doktor ve bir çok farklı ilaç ile tanıştım probiyotikler diyetler bir çok tedavi yöntemini denedim fakat sağlığıma kavuşamadım önceleri hafta içi her akşam arkadaşlarıyla buluşan yemeğe,sinemaya,cafeye,bara... giden hafta sonları maça giden şehir turları yapan Festival,etkinlik,konser,gezi gibi aklına gelebilecek her yere giden aşırı sosyal denebilecek birisiydim bu gün geldiğimiz son noktada tüm sosyal hayatı bitmiş işini,üniversite eğitimini bırakmak zorunda kalmış, bırakalım uzun mesafe seyahatleri 2-3 km uzaklıktaki yerlere bile yolculuk yapamayan haftanın bazı günleri evinden dışarı adımını bile atamayan hayatını sürekli ertelemek zorunda kalan birisi oldum. Eğitimimi,işimi nasıl bırakmış olmak yerine devam ediyor olmak istiyorsam askerliğimi de en az o kadar yapmayı isterdim fakat ne yazık'ki bu durumda böyle bir şey mümkün değil...

Son olarak umudun bittiği yerde inadım başlar deyip bu hastalıkla inatlaşmayı denedim sonuçları pek iç açıcı olmadı başıma trajikomik olaylar geldi sizinde dediğin gibi dikkat etmek lazım yoksa dona doldurmamak elde bile değil 😀

m.ozturkk
Sağolun hocam tam anlamıyla geçmiş değil arada ağrılı kramplar devam ediyor ama dışarı çıkmak gerçekten zor.
Askerlik işi ne oldu muaf mı oldunuz.

Bu hastalık gerçekten lanet bişey bende eskiden afedersiniz 2 gün lavabo aramazdım gezer dolaşırdım bi saniye aklıma gelmezdi şimdi aklımdan çıkmıyor 😀.
Bu hastalık sadece bana özel sanırdım birde baktım bir çok kişi de de var. Birde donanım haber de konusu var oradan da bakabilirsin.

@i_brahi_m

Öldürmez ama süründürür dedikleri şeyin tam karşılığı İBS (spastik kolon),

Maalesef bu soruya net bir yanıt bulamadım. Fiziki,ahlaki,insani,vicdani... hangi açıdan değerlendirilirse değerlendirilsin yapmaması gerektiğine, yapması için zorlansa dahi yapamayacağına ortaya hiç iyi sonuçlar çıkmayacağına eminim fakat kanuni açıdan durum nedir muaf mı tutulur? yapması için zorlanır mı? bu hastalığa sahip kişilerin izlemesi gereken yol nedir?bu sorulara yanıt bulmak için yardıma ihtiyacım var. Bu tür soruların cevabını, doktor,askeri personel,avukat.. kim verir onu dahi bilmiyorum:confused:

m.ozturkk
Genel olarak (İBS)muafiyet verilmez,Birliğine katıldığın zaman oradaki hekime durumu söylersin sizi bir çok şeyden muaf tutarlar.
Ayrıca hekim insiyatif de kullanabilir muaf için,gerekli tetkikler yapılır;defekasyon kacağı varmı ?öykü alınır,ona göre hekim değerlendirme yapar/Geçmiş olsun...

Üst Alt